Matovič: Nakúpili sme ďalšie štyri milióny vakcín

Slovensko má dostatok vakcín na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna. Má zakontrahovaných dostatok vakcín pre 85 percent dospelých ľudí. Na tlačovej konferencii o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽANO).

20.01.2021 15:45 , aktualizované: 19:05
Igor Matovič Foto:
Premiér Matovič po rokovaní vlády. Premiér tvrdí, že Slovensko má objednané vakcíny pre 85 percent populácie.
debata (386)

Do pondelka malo Slovensko zakontrahovaných viac ako 2,4 milióna vakcín od Pfizer/BioNTech a večer sa podarilo zakontrahovať vyše 3,4 milióna vakcín. Od Moderny mala SR 962 917 vakcín a v pondelok večer bolo zakontrahovaných ďalších 601 823. Spolu má tak k dispozícii Slovensko viac ako 7,4 milióna vakcín, informoval predseda vlády. Dodal, že očkovať sa tak môže 3,7 milióna ľudí.

„Mať cieľ zaočkovaných 85 percent ľudí, to by sme boli celkom dobrí a možno by sme boli aj špičkou v Európe,“ podotkol Matovič. Dodal, že treba držať palce obom vakcinačným firmám, aby stíhali vyrábať vakcíny.

Matovič: Nakúpili sme ďalšie 4 milióny vakcín. Budeme mať vakcíny pre 80 percent populácie

Ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) teší, že vakcinácia sa na Slovensku postupne rozbieha. „Myslíme na to, aby bolo dosť vakcín na preočkovanie,“ poznamenal. Preočkovávať bude Slovensko vakcínou proti novému koronavírusu na 28. deň po prvej dávke. Podľa jeho slov ide o úplne bezpečný interval, ktorý sa bude používať pri oboch typoch vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech aj od Moderny.

Avizoval, že budúci týždeň sa v rámci Bratislavy otvoria ďalšie štyri vakcinačné centrá. Ľudí vyzval, aby seniorom pomohli zaregistrovať sa cez formulár dostupný na portáli korona.gov.sk na očkovanie. Prípadne môžu kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára. Pomôcť im môže aj call centrum. Do vakcinácie sa môžu po novom zapájať aj už aj duchovní, ktorí poskytujú chorým duchovné služby.

Komentoval tiež, že v utorok sa podarilo priniesť na Slovensko 46.000 dávok vakcín Comirnaty. Výrobca vakcíny podľa slov šéfa zdravotníctva sľúbil, že sa bude snažiť avizované výpadky doplniť. Najviac by sa to však malo prejaviť budúci týždeň. Zvýšenie dodávok by mohlo byť možné od polovice februára.

Krajčí očakáva aj skoré schválenie vakcíny od AstraZeneca, Slovensko má zakontrahovaných 360 000 dávok tejto vakcíny. Prísť by mali počas februára.

Lekárov tiež vyzval, aby pomohli odľahčiť nemocnice, ktoré sú veľmi preťažené. Poznamenal, že v utorok bolo v slovenských nemocniciach doposiaľ rekordné množstvo pacientov. Všetci pacienti, ktorí prišli do nemocníc, však podľa Krajčího dostali zdravotnú starostlivosť.

Minister tiež dodal, že osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 s klinickými príznakmi, by mali dostať od lekára potvrdenie o prekonaní choroby aj bez zistenia, či majú v krvi protilátky. Podľa jeho slov by si osoba, ktorá mala pozitívny test na nový koronavírus, ale nemala príznaky, mala urobiť test na protilátky, keďže by mohla prenášať nákazu.

Zákaz vychádzania bude platiť aj 25. a 26. januára

Vláda v stredu rozhodla na svojom rokovaní, že zákaz vychádzania bude platiť aj 25. a 26. januára. Následne zákaz vychádzania potrvá do 7. februára.Uz­nesením z 31. decembra 2020 vláda obmedzila slobodu pohybu a pobytu do 24. januára. Uplynulý víkend prijala vláda nové uznesenie, v ktorom prijala zákaz vychádzania v termíne od 27. januára do 7. februára. Pondelok 25. januára a utorok 26. januára v ňom neboli zahrnuté.

Vláda okrem toho v stredu rozšírila aj výnimky zo zákazu vychádzania. Od 27. januára do prírody alebo za individuálnym športom v rámci okresu môžu po novom cestovať aj osoby, ktorých zdravotný stav neumožňuje vykonanie testu na COVID-19. Taktiež aj ľudia so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím alebo so závažnou poruchou autistického spektra.

Pribudli aj nové výnimky zo zákazu vychádzania pre osoby, ktoré cestujú na pracovný pohovor, výberové konanie či za uzavretím pracovnej zmluvy. Preukázať sa však musia negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19, dokladom o prekonaní tohto ochorenia nie starším ako tri mesiace, prípadne boli zaočkovaní druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynuli aspoň dva týždne. Výnimku budú mať po novom aj osoby s dieťaťom do troch rokov na cestu do vzdialenosti 1000 metrov od bydliska a späť.

Takmer 250 odberových miest na antigénové testovanie

Slováci môžu využiť možnosť dať sa otestovať antigénovými testami na nový koronavírus na takmer 250 odberových miestach. Do objednávkového systému je aktuálne zapojených 89 mobilných odberových miest (MOM). TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Ľudia sa však bez nutnosti objednania môžu otestovať na ďalších 159 odberových miestach. Ich zoznam je dostupný na webovej stránke https://www.health.gov.sk/?…. „Vo všeobecnosti možno skonštatovať, že jedno MOM môže napríklad zriadiť aj 30 výjazdových služieb. Udialo sa tak napríklad v Trenčíne. Zásah jedného MOM tak môže byť rozsiahly a značný,“ komentovala. Ak vzniknú ďalšie odberové miesta na základe výzvy MZ SR, budú povinne využívať objednávkový systém.

Ďalšie odberové miesta môžu zriadiť samosprávy, ktoré informácie o prevádzke takýchto odberových miest zverejňujú prostredníctvom svojich informačných kanálov, napríklad aj na sociálnych sieťach. Rezort zdravotníctva tiež pripomenul, že zákaz vychádzania platí do 7. februára.

Po celoplošnom skríningu bude od budúcej stredy 27. januára podmienkou cesty do práce, ktorá nemôže byť vykonávaná z domu, negatívny PCR alebo antigénový test. Rovnako bude podmienka negatívneho testu platiť aj pre pobyt v prírode, nebude sa však týkať mládeže do 15 rokov a seniorov nad 65 rokov.

Z časového hľadiska nebolo podľa rezortu zdravotníctva možné všade zabezpečiť certifikáty tak ako počas novembra minulého roka. MZ SR však zdôraznilo, že pre potvrdenie o výsledku testu existuje viacero možnosti. Okrem SMS potvrdení, ktoré zasiela Národné centrum zdravotníckych informácií, sa môžu občania preukazovať potvrdeným tlačivom vydaným rezortom zdravotníctva.

Občan ho dostane priamo po otestovaní, tlačivo musí byť potvrdené originál pečiatkou testovacieho miesta alebo obcou. Ďalšou možnosťou je aj iné potvrdenie vytlačené v papierovej podobe, ak občan dostal výsledok testu napríklad v e-maili, dodalo MZ SR.

HaZZ zriadil vyše 50 odberných miest v rámci SR

V súvislosti s plošným testovaním zriadil Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) viac ako 50 odberných miest v rámci celého Slovenska. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

Od stredy testujú zdravotnícki záchranári HaZZ zamestnancov Ministerstva vnútra SR. Tiež „príslušníkov HaZZ, Policajného zboru a Horskej záchrannej služby, ako aj zamestnancov školských a iných zariadení, ktorých zriaďovateľmi sú okresné úrady.“

386 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #celoplošné testovanie