Európa chce urýchliť očkovanie, z Košíc hlásia nové ohnisko

Hranice v Európe sa nezatvoria, ale obyvatelia najrizikovejších krajín budú musieť mať pri cestovaní do zahraničia testy. Premiér Igor Matovič (OĽANO) ocenil počas štvrtkovej videokonferencie lídrov EÚ doterajšie úsilie Európskej komisie pri manažovaní vakcín v EÚ.

22.01.2021 00:00 , aktualizované: 21:41
Belgicko summit EÚ Michel lídri videokonferencia Foto: ,
Predseda Európskej rady Charles Michel (hore) hovorí cez video link s európskymi lídrami na obrazovke počas summitu EÚ formou videokonferencie v sídle Európskej rady Bruseli 21. januára 2021. Lídri členských krajín EÚ sa vo štvrtok večer prostredníctvom videosummitu zaoberali hrozbou nových mutácií koronavírusu, stratégiou očkovania proti chorobe COVID-19 a tiež možnosťou dočasných kontrol na hraniciach v snahe zastaviť šírenie pandémie.
debata (82)
Mapa šírenia koronavírusu na Slovensku

Na mape môžete vidieť celkový počet prípadov na konkrétny okres.

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:40 V Španielsku za posledný deň pribudlo opäť cez 40-tisíc ľudí nakazených koronavírusom. Podľa ministerstva zdravotníctva sa počet prípadov nákazy za 24 hodín zvýšil o 42 885, čo je len mierne nižšie číslo ako vo štvrtok, kedy 44 357 novo nakazených predstavovalo vôbec najvyššiu dennú bilanciu od začiatku pandémie.

zväčšiť Manželský pár počas nákupu na jednom z trhovísk... Foto: SITA/AP
španielsko, korona Manželský pár počas nákupu na jednom z trhovísk v Barcelone.

V krajine sa citeľne zhoršila epidemická situácia. Počet novo nakazených na 100-tisíc obyvateľov za posledné dva týždne vystúpal na hodnotu 828, čo je viac ako dvojnásobok oproti prvému januárovému týždňu. V niektorých regiónoch tento údaj presahuje 1000.

Kvôli zhoršujúcej sa situácii madridský región, Baskicko a Valencia ohlásili sprísnenie reštrikcií. V Madride znovu predĺžili nočný zákaz vychádzania, ktorý bude od pondelka začínať o 22:00 namiesto súčasných 23:00. Reštaurácie budú musieť zatvárať už o 21:00 a ľudia sa tam budú smieť stretnúť maximálne so štyrmi členmi iných domácností, doteraz to bolo šesť.

21:05 Prezidentka Zuzana Čaputová považuje mobilné odberné miesta v boji proti pandémii nového koronavírusu za kľúčové, pokiaľ nebude zaočkované dostatočné množstvo ľudí. Podľa nej na ne preto treba v blízkej dobe upriamiť pozornosť. Uviedla to na sociálnej sieti po tom, čo v piatok navštívila odberné miesto Bratislava-Lamač, aby vyjadrila podporu ľuďom, podieľajúcim sa na zabezpečovaní celoplošného testovania.

„Pokiaľ nebude zaočkované dostatočné množstvo ľudí, bude testovanie súčasťou našich životov. Preto kľúčovú úlohu v boji s pandémiou budú aj naďalej zohrávať mobilné odberové miesta, kam sa môže prísť otestovať každý vtedy, keď to naozaj potrebuje," napísala hlava štátu.

O príprave testovania v Bratislave hovorila s primátorom Matúšom Vallom, starostom Lamača Lukášom Baňackým a starostom Devínskej Novej Vsi Dáriusom Krajčírom. „Viaceré odberové miesta otvorili už včera, ďalšie sa otvorili dnes a takmer 290 ich bude otvorených počas víkendu. Sú pripravení otvoriť aj ďalšie, ak by sa cez víkend nestihlo otestovať dosť ľudí,“ informovala.

Prezidentka zároveň ocenila prístup samospráv, rovnako poďakovala dobrovoľníkom a zdravotníkom.

20:24 Britský variant koronavírusu môže byť nielen nákazlivejší, ale aj smrteľnejší, uviedol britský premiér Boris Johnson. „Teraz sa takisto ukazuje, že existujú isté dôkazy o tom, že nový variant… môže súvisieť s vyššou úmrtnosťou," povedal Johnson.

zväčšiť Boris Johnson počas tlačovej konferencie k... Foto: TASR/AP
johnson Boris Johnson počas tlačovej konferencie k aktuálnej epidemiologickej situácii na Downing Street 10 v Londýne v piatok 22. januára 2021.

Hlavný vedecký poradca britskej vlády Patrick Vallance povedal, že nový variant vírusu môže byť smrteľnejší asi o 30 percent, hoci zdôraznil, že nie sú k dispozícii dostatočné údaje.

Podľa Johnsona dostalo prvú dávku vakcíny v krajine už zhruba 5,3 milióna ľudí. Vallance dodal, že existuje „čoraz viac dôkazov“ o tom, že vakcíny od firiem AstraZeneca a Pfizer používané v Británii sú účinné proti novému variantu vírusu.

19:45 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a farmaceutický gigant Pfizer dosiahli dohodu na dodaní 40 miliónov prvých dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pre chudobnejšie krajiny. Vakcínu poskytnú v rámci programu COVAX. „S radosťou oznamujem, že program COVAX podpísal dohodu so spoločnosťami Pfizer a BioNTech na 40 miliónov dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19," povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Distribúcia dávok by sa mohla začať vo februári. Program COVAX – mechanizmus WHO má za cieľ zabezpečiť tento rok dostatok očkovacích látok proti covidu aj pre najzraniteľnejších 20 percent ľudí v každej krajine, bohatej či chudobnej. COVAX už podpísal dohody s výrobcami na dve miliardy dávok vakcín a zabezpečil si aj opcie na ďalšiu miliardu.

18:57 V zariadení sociálnych služieb Arcus v Košiciach vzniklo nové ohnisko nákazy koronavírusom. Pozitívny test malo k piatku celkom 71 klientov a 30 zamestnancov. Na COVID-19 za uplynulých päť dní zomrelo šesť klientov, informoval Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK).

Situácia v tomto zariadení je veľmi vážna a KSK v ňom spúšťa krízové riadenie. Pre nákazu má výpadok viac než tretina personálu. Vo štvrtok malo v Arcuse dôjsť k očkovaniu klientov, napokon ho museli presunúť. Priebeh ochorenia klientov je rôzny – zatiaľ čo približne tretina nemá žiadne príznaky, asi u pätiny nakazených je priebeh ťažší.

KSK má vo svojej pôsobnosti celkovo 13 zariadení sociálnych služieb, v ktorých sa približne 1200 zamestnancov stará o zhruba 1800 klientov. K piatku eviduje KSK spolu 68 zamestnancov a 99 klientov s pozitívnym testom na nový koronavírus.

18:44 Nemecko zaradilo Českú republiku na zoznam epidemicky vysoko rizikových krajín v spojitosti s koronavírusom SARS-CoV-2. Sprísnené opatrenia pre cesty z Česka do Nemecka vstúpia do platnosti o polnoci zo soboty na nedeľu, informovala v piatok spravodajská televízia ČT24.

Pre pendlerov, ktorí pracujú v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko, to podľa ČT24 znamená, že zrejme budú musieť mať každých 48 hodín čerstvý test na ochorenie COVID-19. V spolkovej krajine Sasko budú pendleri potrebovať dva povinné testy za týždeň. Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR schválila vo štvrtok návrh komunistov na predĺženie núdzového stavu do 14. februára. Neprešiel tak návrh kabinetu premiéra Andreja Babiša, ktorý žiadal predĺženie núdzového stavu do 21. februára.

18:28 S účinnosťou od pondelka 1. februára bude Slovenská republika zo strany Švajčiarska zaradená na zoznam rizikových krajín, po príchode z ktorých platí povinnosť desaťdňovej karantény. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) na svojej webovej stránke.

„Švajčiarsko a Lichtenštajnsko aplikuje takzvaný regionálny prístup pri susedných krajinách, čo v praxi znamená, že žiadna zo susedných krajín nebude zaradená do zoznamu vysokorizikových krajín ako celok, ale len jej najviac postihnuté regióny,“ dodáva rezort diplomacie s tým, že výnimkou sú prihraničné regióny susediace so Švajčiarskom, ktoré na zoznam zaraďované nebudú z ekonomických, sociálnych a kultúrnych dôvodov.

17:19 Polícia v Londýne v piatok oznámila, že ukončila svadbu, na ktorej bolo prítomných 400 ľudí – napriek celoštátnemu lockdownu (karanténe), ktorý zakazuje stretávanie a miešanie domácností. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Miestom svadby bola škola, ktorej riaditeľ vlani zomrel na koronavírus.

Svadby sú povolené len „za výnimočných okolností“ – napríklad keď je partner mimoriadne ohrozený chorobou – a s maximálne šiestimi účastníkmi. Podľa polície organizátorovi hrozí pokuta 10 000 libier (cca 11 285 eur). Mnoho hostí pri príchode polície ušlo, ale piati ľudia, ktorí tam zostali, dostali pokutu po 200 libier (cca 225 eur).

16:30 Pozitívne trendy vo vývoji pandemickej situácie na Slovensku potvrdil na piatkovej tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako ďalej uviedol minister, situácia sa postupne zlepšuje, pričom to nie je také výrazné z dôvodu prítomnosti nového variantu koronavírusu. Postupne bude možné podľa Krajčího aj uvoľňovať opatrenia. V uplynulom týždni klesla incedencia a poklesli aj počty pozitivity u RT-PCR testov aj u antigénových testov. Prognóza je, že aj situácia v nemocniciach sa bude postupne zlepšovať. Pozitivita RT-PCR testov klesla z 23 % na 19 % a u antigénových testov z 5% na 2,8 %.

16:11 Počas štvrtka sa prišlo na odberové miesto v areáli U. S. Steel Košice (USSK) otestovať 1 130 ľudí. Ide o rekordný počet vykonaných testov, ktorý zvládol jeden odberový tím za jeden deň. Informoval o tom hovorca USSK Ján Bača. Od piatka 8. januára, kedy začalo testovanie pre verejnosť v USSK, prešlo týmto miestom viac ako desaťtisíc ľudí z fabriky a okolia. Pozitívny výsledok malo doposiaľ 326 testovaných. Polovicu tvorili obyvatelia košického regiónu, ktorí vo firme nepracujú.

„Dobrá správa je, že v rámci fabriky sme zaznamenali prvý pokles celkového počtu pozitívne testovaných zamestnancov. Momentálne máme zaznamenaných 318 aktívnych prípadov a 576 ľudí sa už vrátilo po preliečení do práce. Najbližšie dni nám ukážu, nakoľko ide o trend, ktorý by sme si všetci priali,“ dodal Bača.

15:55 Občania SR, cestujúci do Holandska, budú od soboty polnoci potrebovať pri nástupe do lietadla, na trajekt a loď aj potvrdenie o negatívnom rýchloteste na COVID-19. Ten musí mať platnosť do štyroch hodín. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informuje na svojom webe.

Zmena sa týka všetkých cestujúcich z tzv. rizikových krajín, pričom povinnosť predložiť potvrdenie o negatívnom rýchloteste (AG/LAMP) sa vzťahuje iba na leteckú a lodnú dopravu. Cestujúci sú zároveň pri cestovaní lietadlom, loďou, vlakom, alebo autobusom povinní preukázať sa potvrdením o negatívnom PCR teste.

15:40 Mesto Prešov spustilo registračný systém na víkendové antigénové testovanie, ktoré pripravuje v rámci prebiehajúceho celoplošného skríningu na ochorenie COVID-19. Všetci záujemcovia sa môžu zaregistrovať na test vopred pomocou aplikácie TrustOne. Ako agentúru SITA informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, po vyplnení registračného formulára na stránke trustoneapp.com/re­gistration/slo­vakia/ je potrebné stiahnuť aplikáciu do smartfónu a prihlásiť sa pomocou prístupových údajov, ktoré budú zaslané na e-mailovú adresu uvedenú pri registrácii.

„Po prihlásení do aplikácie každý užívateľ uvidí svoj vlastný vygenerovaný QR kód, ktorým sa preukáže priamo na odberovom mieste,“ uviedol Tomek. Ako dodal, QR kód umožní pracovníkom na odberových miestach rýchlejšie vybaviť záujemcov o testovanie, čím sa skráti aj doba čakania ľudí v radoch. Ľudia si pred príchodom na odberné miesto môžu skontrolovať približný počet čakajúcich na jednotlivých odberných miestach na web stránke www.somvrade.sk.

15:28 V Izraeli zaočkovali vo štvrtok proti koronavírusu rekordných 223 560 ľudí. Oznámil to v piatok na Twitteri izraelský minister zdravotníctva Yuli Edelstein, píše agentúra DPA. Doteraz tak v tejto krajine prvou dávkou vakcíny zaočkovali viac ako 2,4 milióna ľudí. Obidve dávky potrebné na zabezpečenie optimálnej ochrany pred nákazou dostalo 850.811 ľudí.

Izrael má v súčasnosti najvyšší počet zaočkovaných na počet obyvateľov na svete. Izraelská vláda chce zaočkovať všetkých ľudí vo veku nad 16 rokov do konca marca. Vláda tvrdí, že si už zaistila dostatok vakcín, aby mohla tento cieľ dosiahnuť. Masové očkovanie sa začalo 19. decembra a ako prví ho podstúpili premiér Benjamin Netanjahu a minister zdravotníctva Edelstein. Odborníci sa domnievajú, že k úspechu hromadného očkovania prispieva kvalitný a z veľkej časti digitalizovaný systém verejného zdravotníctva.

15:20 Proti ochoreniu COVID-19 sa chystá zaočkovať 62 percent Slovákov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Európsku komisiu (EK) uskutočnila agentúra Kantar v polovici decembra 2020. Do prieskumu sa zapojilo 24 424 respondentov zo všetkých 27 členských štátov Európskej únie. V priemere sa proti COVID-19 chystá zaočkovať 70 percent obyvateľov členských krajín EÚ. Viac v článku: Prieskum podpory očkovania ukázal, že Slováci vakcínam nedôverujú.

15:18 V Nitre sa v piatok popoludní začalo tretie kolo plošného testovania na COVID-19. Rovnako ako v druhom kole majú záujemcovia o testovanie podľa hovorcu nitrianskej radnice Tomáša Holúbka k dispozícii 42 odberných miest. V piatok sa robí posledný odber o 19:30, v sobotu a v nedeľu sa v meste pod Zoborom testuje od 8:00 do 16:30. Počas víkendu sa testuje aj v obciach okresu Nitra.

15:03 V rezervačnom systéme hlavného mesta na skríningové testovanie ľudí na ochorenie COVID-19 v Bratislave je aktuálne voľných 50 percent miest. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Bratislavy Matúš Vallo. „Sobotňajšie miesta sa nám postupne zapĺňajú, no na nedeľu je zatiaľ stále široký výber voľných termínov,“ priblížil primátor. Verejnosti preto odporúča využiť na testovanie aj nedeľu a zarezervovať si presný termín ešte teraz. Mieru zaplnenia zistí záujemca v tabuľke, kde sú počty registrovaných miest uvedené pri každom odberovom mieste, ktoré má možnosť rezervácie. Aktuálne sú podľa Valla najmenej obsadené miesta na Základnej škole Bieloruská, pri cintoríne Vrakuňa, na Čiližskej (obratisko trolejbusov), či pri automobilke Volkswagen.

Kompletný prehľad všetkých odberových miest v Bratislave je k dispozícii na webovej stránke covid.bratisla­va.sk. Prostredníctvom tohto webu sa môže verejnosť aj objednať na testovanie vo vozidlách MHD, ktoré budú na viacerých miestach slúžiť ako odberové miesta.

14:50 Ďalších desať miliónov dávok čínskej očkovacej látky CoronaVac by do Turecka mohlo doraziť do tohto víkendu. Povedal to v piatok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Čína schválila doručenie druhej dodávky vakcín, informoval turecký prezident. Vakcínu CoronaVac proti ochoreniu COVID-19 vyvinula čínska biofarmaceutická spoločnosť Sinovac.

Turecko od čínskej firmy doteraz obdržalo tri milióny dávok vakcíny a potom, ako pred týždňom odštartovalo program vakcinácie, zaočkovalo takmer dva milióny obyvateľov. Prioritou je pre krajinu vakcinácia zdravotníckych pracovníkov a starších ľudí. Erdogan očakáva, že vakcína vyvinutá v Turecku bude k dispozícii v máji.

13:56 Dánsko najmenej na päť dní pozastavilo lety zo Spojených arabských emirátov (SAE) pre obavy z nespoľahlivosti testov na koronavírus, ktoré sa vykonávajú pred odletom z tejto krajiny. S odvolaním sa na dánske ministerstvo dopravy o tom v piatok informovala agentúra AFP.

Zákaz letov potrvá od piatku do stredy. Počas týchto dní Dánsko nebude akceptovať žiadny negatívny test vykonaný v SAE. Podľa dánskeho ministra dopravy Bennyho Engelbrechta si úrady v jeho krajine chcú byť isté, že v Dubaji „nezbabrali testovanie a kontroly“. „Všetky komerčné lety zo SAE sú na päť dní pozastavené,“ povedal Engelbrecht a zároveň dodal, že úrady tak získajú čas aby sa ubezpečili, že testovanie je vykonávané správne.

13:54 V otázke zavedenia európskeho očkovacieho preukazu sú ešte viaceré otvorené otázky, takže je potrebné viesť ďalšie debaty a hľadať konsenzus medzi jednotlivými členskými krajinami EÚ. V správe pre médiá to uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Odkazovala tým na výsledky štvrtkového videosummitu, počas ktorého premiéri a prezidenti krajín EÚ hľadali východiská z aktuálnej pandemickej situácie v Európe.

Podľa šéfky EK v súvislosti s preukazom, ktorý by mali vydávať ľuďom zaočkovaným proti novému koronavírusu, treba ešte vyriešiť viacero technických, zdravotníckych a politicko-právnych otázok

13:47 Pacienti už nebudú potrebovať potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19. V piatok o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

„Po novom sa osoba, ktorá toto ochorenie prekonala, má preukázať dokladom o diagnostikovaní ochorenia COVID-19 za obdobie od 2. novembra 2020 do 17. januára 2021,“ uviedla.

Komentovala, že MZ SR a Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sa rozhodli vyjsť v ústrety pacientom aj lekárom.

13:43 Americký prezident Joe Biden podpísal desať nariadení, ktoré majú posilniť boj USA s pandémiou koronavírusu, informuje o tom spravodajský portál BBC. Nariadenia rozširujú využitie zákona o obrannej výrobe na rozšírenie výroby vakcín a nariaďujú nosenie rúšok pri cestovaní, vrátane letísk a lietadiel, lodí, vlakov, autobusov a verejnej dopravy. Jedno z nich tiež nariaďuje Federálnej agentúre pre zvládanie krízových situácií (FEMA) odškodniť štáty za niektoré náklady súvisiace s ich reakciou na pandémiu a poskytnúť zdroje na pomoc pri znovuotvorení škôl.

Biden tiež nariadil FEMA, aby začala zriaďovať vakcinačné centrá, a Centru pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zase, aby začalo program, ktorý by od februára sprístupnil vakcíny v miestnych lekárňach. Tiež mobilizuje Verejnú zdravotnú službu, aby pomohla miestam pri očkovaní. Bidenova administratíva sa usiluje poskytnúť 100 miliónov injekcií vakcín počas jeho prvých sto dní v úrade, čím chce dopomôcť k znovuotvoreniu škôl a podnikov.

13:22 Maďarsko nakúpi z Ruska dva milióny dávok očkovacích látok proti novému druhu koronavírusu, ktoré budú postačovať na zaočkovanie jedného milióna ľudí. Podľa spravodajského servera Euronews to v piatok povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Uviedol to v Moskve na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Szijjártó spresnil, že v prvej etape dovezú 600-tisíc dávok, v druhej jeden milión a v tretej zvyšných 400-tisíc.

12:32 Na elektronickú registráciu cez koronaregistra­cia.kosice.sk/prih­lasenie vyzýva mesto Košice záujemcov o testovanie v rámci kontinuálneho dobrovoľného skríningu na ochorenie COVID-19. SMS, ktorú zaregistrovaný po otestovaní dostane, bude slúžiť ako doklad o vykonanom teste.

SMS správa bude od 27. januára slúžiť ako doklad o výsledkoch vykonaného testu v prípade kontroly dodržiavania zákazu vychádzania príslušníkmi Policajného zboru. Vyzývame preto všetkých, ktorí sa prídu testovať, aby využili túto možnosť a urýchlili proces registrácie a vyhodnotenia, povedal s tým, že mesto dostalo potvrdenie o tom, že SMS bude akceptovaná ako doklad, vo štvrtok (21. 1.) večer.

Elektronická registrácia pred samotným otestovaním podľa magistrátu výrazne zníži nápor na administratívnych pracovníkov a urýchli sa tým priebeh testovania. Výhodou je, že po skončení testu nebude potrebné čakať na výsledok. Doručený bude práve prostredníctvom SMS. Zároveň odpadá potreba tlačeného potvrdenia o výsledku. To bude k dispozícii len na vyžiadanie, dodal.

12:05 Premiér Igor Matovič (OĽANO) ocenil počas štvrtkovej videokonferencie lídrov EÚ doterajšie úsilie Európskej komisie (EK) pri manažovaní vakcín v EÚ. Diskusii lídrov dominovali skúsenosti z prvých týždňov očkovacích kampaní. Matovič vyzdvihol aj aktivitu slovenských vedcov, ktorí vyvinuli špeciálnu verziu PCR testu. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

„Ľudia v EÚ konečne cítia aj sami na sebe, prečo je dobré byť členom Európskej únie. Bez toho by Slovensko nemalo šancu dostať sa v takom rekordnom čase aj v takom množstve k aktuálne dostupným vakcínam na svete, ktoré majú najvyššiu možnú účinnosť,“ skonštatoval slovenský premiér.

Lídri diskutovali aj o rozvoji mutácií nového koronavírusu. Prioritou je pre nich udržať vnútorné hranice otvorené. Zhodli sa, že dôležitá je čo najlepšia detekcia mutácie. Na to je podľa EK potrebné sekvenovať vírus vo vyššej miere. Matovič vyzdvihol aj aktivitu slovenských vedcov, ktorí vyvinuli špeciálnu verziu RT-PCR testu schopného odhaliť tento najrozšírenejší variant vírusu. „Vzhľadom na obmedzené kapacity sekvenovania vo viacerých krajinách by toto mohol byť popri sekvenovaní ďalší užitočný nástroj na detekciu mutácie,“ uviedol Matovič.

11:38 Na karloveských drive-thru miestach na testovanie nakoronavírus sa po 11.00 h čaká do 30 minút. Bratislavská Karlova Ves otvorila v piatok dve miesta na testovanie priamo z auta, a to pod mostom Lafranconi a v Líščom údolí, na oboch miestach sú dva odberové tímy. Čakacie lehoty aktualizuje samospráva v hodinovom intervale na sociálnej sieti.

Drive-thru miesta sú vyhradené len pre obyvateľov hlavného mesta, mestská časť avizovala, že prípadných mimobratislavských záujemcov bude v spolupráci s políciou odkláňať, prípadne pasažieri nebudú otestovaní a autá v rámci kolóny prejdú testovacími miestami. Odbery sa konajú od 8.00 do 22.00 h, od piatka do utorka 26. januára. Aktuálne čakacie doby aktualizuje v hodinovom intervale samospráva na sociálnej sieti.

11:29 Diagnostiku na COVID-19 na Slovensku začali budovať presne pred rokom. Prvá podozrivá vzorka, ktorá mohla obsahovať vírus SARS-CoV-2, dorazila do Národného referenčného centra (NRC) pre chrípku 22. januára 2020. V tomto čase sa diagnostika len pripravovala a laboratórium ešte nedokázalo vzorky spoľahlivo analyzovať. Viac TU.

11:18 Maďarská vláda po 8. februári predĺži núdzový stav, avizoval v piatok v súvislosti s vývojom pandémie koronavírusu premiér Viktor Orbán. Uviedol to v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu. „Vláda vyhlási v rámci svojej kompetencie núdzový stav po 8. februári na dva týždne, potom požiadame parlament o jeho predĺženie,“ spresnil premiér.

10:45 Za uplynulý deň potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 1311 ľuďom. V súvislosti s ochorením COVID-19 spôsobovaným týmto vírusom pribudlo za tento čas 98 úmrtí, informoval v piatok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je nakazených 107 800 osôb; ich počet začal klesať 18. decembra, keď bolo evidovaných rekordných 198 785 infiko­vaných. Postupne klesá aj tlak na zdravotníctvo. Počet hospitalizovaných s covidovým ochorením klesol z rekordných 7389 evidovaných 8. decembra na terajších 3959, počet pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu sa znížil z rekordných 674 zo 7. decembra na terajších 274. V Maďarsku doteraz potvrdili 356 973 prípadov nákazy a 11 811 úmrtí.

10:30 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5348 na celkovo 1 182 969. Vyplýva to z piatkových údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 163 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie stúpol na 21 662.

10:29 Česká vláda v piatok do 14. februára predĺžila núdzový stav a s ním súvisiace opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Informovali o tom weby Novinky.cz a iDNES.cz.

Minister zdravotníctva Jan Blatný na tlačovej konferencii po rokovaní vlády uviedol, že prvé uvoľnenie opatrení by mohlo prísť na prelome januára a februára, keď by sa mohla vrátiť do škôl časť žiakov. Prevádzku by tiež mohli obnoviť lyžiarske vleky. „V rámci krízových opatrení sa uskutočnila úprava, ktorá umožňuje činnosť jaslí,“ povedal Blatný.

Do škôl by sa podľa neho mohli vrátiť žiaci maturitných ročníkov, málotriedok a žiaci celého prvého stupňa. Cieľom je, aby sa to stalo čo najskôr, musí to však umožniť epidemiologická situácia. No nedôjde k tomu skôr ako 1. februára, uviedol minister.

10:03 Maďarská vláda podpísala s Ruskou federáciou dohodu o nákupe väčšieho množstva vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2. Oznámil to v piatok na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý v Moskve rokoval s ruským ministrom zdravotníctva Michailom Muraškom.

Podľa Szijjártóa sa dodávky uskutočnia v troch etapách. Detaily dohody a termín dodania spresní minister ešte v piatok.

9:45 V Nemecku zomrelo v súvislosti s covidom už viac ako 50-tisíc ľudí, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha. Tento údaj zahŕňa ľudí, u ktorých bol koronavírus SARS-CoV-2 hlavnou príčinou úmrtia a tiež tých, ktorí ním boli infikovaní, no vzhľadom na iné choroby nebolo možné jednoznačne určiť, či smrť spôsobil práve vírus. Úrady preto rozlišujú medzi úmrtiami „na“ covid a „s“ covidom.

Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Nemecku 859 úmrtí, čím sa ich celkový počet od začiatku pandémie zvýšil na 50 642. Najvyšší počet úmrtí za jeden deň (1244) hlásili 14. januára. Pribudlo aj 17 862 nových prípadov nákazy. Rekordný počet infikovaných za 24 hodín (33 777) bol zaznamenaný 18. decembra. Od začiatku pandémie sa v Nemecku podľa údajov RKI koronavírusom nakazilo viac ako 2,1 milióna ľudí.

Sedemdňová incidencia, teda počet nových infekcií na 100-tisíc obyvateľov za týždeň, klesla v piatok ráno na hodnotu 115,3. Na najvyššej úrovni (197,6) bola 22. decembra. Posledných desať dní sa sedemdňová incidencia konzistentne znižuje, existujú však značné regionálne rozdiely. Situácia je najhoršia v spolkovej krajine Durínsko (218,4), najlepšia v Brémach (80,9). (dpa, rki, tasr)

9:18 V Českej republike pribudlo vo štvrtok 7435 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 647 menej než pred týždňom, a najmenej 68 úmrtí. Vyplýva to z údajov zverejnených v piatok ráno na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva ČR.

Súhrnný index rizika podľa protiepidemického systému (PES) zostal na úrovni 73 bodov. Takzvané reprodukčné číslo vírusu sa piaty deň po sebe mierne zvýšilo, tentoraz z 0,83 na 0,86. Hodnota PES tak už viac ako týždeň zodpovedá štvrtému stupňu pohotovosti, opatrenia v ČR sú však na úrovni piateho stupňa.

Česko eviduje momentálne 119 828 aktívnych prípadov nákazy. V nemocniciach je hospitalizovaných 6131 osôb, stav 1044 z nich je vážny. Od začiatku pandémie sa potvrdilo 924 847 prípadov infekcie a 15 130 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia sa vyliečilo 795 878 osôb. Zdravotníci v Česku aplikovali k piatkovej 07.00 h 170 670 dávok vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Vo štvrtok bolo zaočkovaných 13 190 ľudí.

Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR schválila vo štvrtok návrh komunistov na predĺženie núdzového stavu do 14. februára. Neprešiel tak návrh kabinetu premiéra Andreja Babiša, ktorý žiadal predĺženie núdzového stavu do 21. februára. Minister zdravotníctva ČR Jan Blatný žiadosť vlády v parlamente obhajoval tým, že koronavírus sa v ČR stále prudko šíri, aj keď sa epidémia spomaľuje. (mzcr.cz, novinky.cz, tasr)

9:01 Premiér Igor Matovič ocenil počas videokonferencie lídrov EÚ doterajšie úsilie Európskej komisie (EK) pri manažovaní vakcín v EÚ. Diskusii lídrov dominovali skúsenosti z prvých týždňov očkovacích kampaní. Matovič vyzdvihol aj aktivitu slovenských vedcov, ktorí vyvinuli špeciálnu verziu PCR testu. Informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

„Ľudia v EÚ konečne cítia aj sami na sebe, prečo je dobré byť členom Európskej únie. Bez toho by Slovensko nemalo šancu dostať sa v takom rekordnom čase aj v takom množstve k aktuálne dostupným vakcínam na svete, ktoré majú najvyššiu možnú účinnosť,“ skonštatoval slovenský premiér.

Matovič vyzdvihol aj aktivitu slovenských vedcov, ktorí vyvinuli špeciálnu verziu RT-PCR testu schopného odhaliť i najrozšírenejší variant vírusu. „Vzhľadom na obmedzené kapacity sekvenovania vo viacerých krajinách by toto mohol byť popri sekvenovaní ďalší užitočný nástroj na detekciu mutácie,“ uviedol Matovič.

V diskusii o vakcinačných certifikátoch EÚ lídri podporili práce na technickom riešení. O ich presnom využití na iné ako medicínske účely, napríklad pri cestovaní, je podľa mnohých predčasné hovoriť. „Táto diskusia príde na rad, keď bude viac dát o tom, aký má vakcína vplyv na šírenie vírusu a keď bude široko dostupná pre bežných ľudí. Podľa predsedu vlády Matoviča by certifikát mohol obsahovať aj iné údaje,“ skonštatovali z tlačového odboru. (tasr)

8:11 Brazília zaznamenala v druhej polovici roka 2020 rekordný počet rozvodov. Vo štvrtok to oznámilo národné združenie notárov. Dôvodom je, že manželia sú v čase pandémie koronavírusu dlho spolu zavretí v domácnosti.

Najväčšia latinskoamerická krajina, ktorá zaznamenala po Spojených štátoch druhý najvyšší počet úmrtí na koronavírus na svete, zaregistrovala za posledných šesť mesiacov minulého roka 43 859 rozvodov. To je nárast o 15 percent v porovnaní s tým istým obdobím v roku 2019 – a aj najvyšší počet od začiatku zaznamenávania rozvodov v roku 2007, uviedlo združenie notárov.

V októbri mala Brazília vôbec najvyšší zaznamenaný mesačný počet rozvodov, a to vyše 7 600. Združenie dodalo, že celkový počet rozvodov za úplný rok 2020 bol nižší než v roku 2019, ale iba preto, že notári mali vlani v marci a čiastočne aj v apríli počas prvej vlny pandémie zatvorené. Počty rozvodov však pravdepodobne zvýšila aj možnosť, ktorú notári zaviedli, a to registrácia rozvodov online. Pre partnerov je to ľahší spôsob oficiálne sa rozísť, vysvetlili notári. (reuters, tasr)

7:26 Portugalský premiér António Costa vo štvrtkovom televíznom prejave oznámil, že lety do Británie i v opačnom smere budú od soboty pozastavené s cieľom zastaviť šírenie novej mutácie koronavírusu, ktorý po prvý raz detegovali vlani v decembri v Británii. Tieto dopravné opatrenia majú podľa slov predsedu portugalskej vlády „znížiť riziko prenosu tohto variantu (vírusu)“.

Oznámenie prišlo po mimoriadnom zasadnutí tamojšej vlády, kde sa jej členovia zaoberali otázkou zatvorenia škôl vzhľadom na stúpajúci počet infikovaných. Medzi opatrenia, o ktorých vládny kabinet rokoval, patrí podľa miestnych médií napríklad zatvorenie univerzít i centier dennej starostlivosti, čo by mohlo začať platiť už od piatka. Objavujú sa i výzvy na odklad prezidentských volieb, ktoré sú naplánované na nedeľu.

Portugalsko v stredu zaznamenalo za 24 hodín rekordný nárast nakazených – pribudlo 14 647 prípadov. Vo štvrtok sa počet nakazených zvýšil o ďalších 13 544. Podľa premiéra má až 20 percent nových pozitívne testovaných osôb britskú mutáciu vírusu. Tamojšie zdravotnícke úrady predtým vo štvrtok uviedli, že ich je 13 percent.

Za 14 dní hlásili v Portugalsku podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) 1215 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Horšie na tom boli v tomto smere len dve krajiny: Írsko (1444 nakazených) a Česko (1362 nakazených). (dpa, tasr)

6:47 Albánske ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok informovalo, že vyhostilo z krajiny ruského diplomata, a to za údajné nedodržiavanie opatrení zavedených v boji proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2.

Rezort albánskej diplomacie označil za nežiaducu osobu ruského diplomata Alekseja Krivošejeva, ktorý musí krajinu opustiť do 72 hodín. Ministerstvo uviedlo, že k neustálemu porušovaniu pandemických opatrení zo strany diplomata dochádzalo od apríla minulého roka. Uviedlo, že albánske úrady najskôr kontaktovali tamojšieho ruského veľvyslanca, diplomat však obmedzenia naďalej porušoval.

„Dúfame, že takéto rozhodnutie … v takom veľmi náročnom období pre celú planétu bude z ruskej strany chápané ako krok nevyhnutný na ochranu zdravia a bezpečnosti“ všetkých obyvateľov Albánska, dodáva ministerstvo. (ap, tasr)

6:12 Cestujúci prichádzajúci do Francúzska z krajín EÚ sa budú musieť od nedele pri vstupe preukázať negatívnym výsledkom testu na nový koronavírus, ktorý nebude starší ako 72 hodín. Oznámil to vo štvrtok večer po videosummite lídrov krajín EÚ úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Povinnosť negatívneho PCR testu bude platiť od polnoci zo soboty na nedeľu. Výnimky budú mať ľudia cestujúci z „nevyhnutných“ dôvodov, ako napríklad cezhraniční pracovníci či preprava tovarov. To, či budú udelené i ďalšie výnimky, zatiaľ jasné nebolo.

Francúzsko už posilnilo kontroly na hraniciach z dôvodu šírenia nových variantov vírusu. Negatívny test museli už skôr predkladať cestujúci z krajín mimo EÚ. Cestujúci musia navyše podstúpiť sedemdňovú izoláciu.

Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran vo štvrtok obyvateľom krajiny odporučil, aby namiesto látkových rúšok nosili chirurgické, ktoré poskytujú lepšiu ochranu pred nákazou. Véran pre televíznu stanicu TF1 uviedol, že obmedzenia týkajúce sa lyžiarskych stredísk sa s najväčšou pravdepodobnosťou od februára nezmiernia. (dpa, tf1, tar)

0:00 Európska únia zavedie v snahe spomaliť šírenie nákazlivejšej mutácie koronavírusu kategóriu obzvlášť rizikových krajín, ktorých obyvatelia budú potrebovať pre cesty do zahraničia testy. Po videokonferencii prezidentov a premiérov členských krajín to povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Podľa šéfa Európskej rady Charlesa Michela sa lídri zhodli na tom, že hranice medzi štátmi zostanú otvorené. Krajiny však môžu zavádzať ďalšie cielené opatrenia, napríklad odrádzať od ciest, ktoré nie sú nevyhnutné. Politickí lídri tiež tlačili na to, aby sa čo najviac urýchlila distribúcia zatiaľ nedostatkových vakcín.

Lídri niektorých krajín vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej dávali pred rokovaním najavo, že chcú presvedčiť ostatných, aby prísnejšie testovali a robili ďalšie opatrenia, inak zváži azatvorenie svojich hraníc. Počas videosummitu sa politici zhodli, že v záujme hladkého fungovania jednotného únijného trhu nechajú vnútorné hranice medzi štátmi otvorené. Ľudia z krajín s výrazným nárastom nových prípadov však budú musieť spĺňať špecifické podmienky.

„Od ľudí cestujúcich z týchto tmavo červených zón môžu byť požadované testy pred odchodom rovnako ako karanténa po príchode (do inej krajiny),“ vyhlásila von der Leyenová s odkazom na farbu, ktorú by mali obzvlášť rizikové zóny mať na mape Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC). Podrobnú definíciu obzvlášť rizikových zón podľa nej pripraví EÚ v najbližších dňoch.

Medzi štáty s najväčším denným nárastom na obyvateľa v rámci EÚ patrí aj Česko, pre českých cezhraničných pracovníkov požaduje Merkelová častejšie testovanie. Podľa šéfky komisie by mali nové opatrenia zabezpečiť, aby pendleri mohli naďalej vykonávať svoju prácu.

Šéfovia štátov a vlád sa tiež zhodli na tom, že by komisia mala u výrobcov vakcín tlačiť na čo najrýchlejšie dodávky očkovacích látok, ktorých majú v súčasnosti krajiny menej, než očakávali. „Dodávky vakcín musíme dostávať v súlade so záväzkami,“ uviedol po rokovaní na twitteri taliansky premiér Giuseppe Conte v narážke na to, že firma Pfizer obmedzila európskym krajinám na niekoľko týždňov prísun vakcíny v snahe zvýšiť kapacitu výroby.

Komisia sa podľa von der Leyenovej chce v najbližších dňoch zasadiť o to, aby bola distribúcia očkovacích látok „predvídateľnejšia a stabilnejšia“, o čom bude rokovať tak s výrobcami, ako aj s Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Tá by mohla po dvoch už používaných vakcínach firiem Pfizer/BioNTech a Moderna o týždeň schváliť tretiu látku od spoločnosti AstraZeneca.

Lídri krajín hovorili aj o možnosti zaviesť spoločné očkovacie osvedčenie, o ktoré sa usilujú najmä juhoeurópske krajiny ako Grécko či Portugalsko, ktoré dúfajú v oživenie turistického ruchu. Podľa Michela budú štáty v prvej fáze hľadať zhodu na tom, aké parametre by mal mať tento certifikát „na lekárske účely“. O tom, či by mohol slúžiť aj na iné veci, ako napríklad uľahčenie ciest cez hranice, sa budú krajiny baviť až v ďalšej fáze, uviedol šéf únijných summitov. Niektoré krajiny upozorňujú, že je najprv nutné vyriešiť otázky ochrany súkromia alebo vylúčiť, že by využívanie certifikátu diskriminovalo neočkovaných ľudí.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19