Nemci budú dávať covid pacientom experimentálnu látku, ktorou liečili Trumpa

Nemecko bude prvou členskou krajinou Európskej únie, ktorá začne na liečbu pacientov s ochorením Covid-19 používať experimentálny prípravok, pomocou ktorého sa z tohto ochorenia údajne zotavil americký exprezident Donald Trump.

24.01.2021 08:00 , aktualizované: 21:08
Donald Trump Foto: ,
debata (65)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:08 Švédsko od polnoci zakáže vstup všetkým osobám cestujúcich zo susedného Nórska. Chce tak zabrániť rozšíreniu novej, nákazlivejšej mutácie koronavírusu, ktorá bola prvýkrát zaznamenaná v Británii. Opatrenie bude platiť do 14. februára.

Nórska metropola Oslo a okolité oblasti v sobotu kvôli mutácii vírusu výrazne sprísnili opatrenia. Od sobotňajšieho poludnia sú v Osle a okolí uzavreté nákupné centrá a ďalšie obchody s výnimkou tých, ktoré predávajú najnutnejší tovar. Je to prvýkrát od začiatku pandémie, čo sa nórske úrady rozhodli k tomuto obmedzeniu pristúpiť.

Švédsky minister vnútra Mikael Damberg na tlačovej konferencii uviedol, že pre ľudí dochádzajúcich z Nórska do Švédska za prácou a pre niektoré ďalšie skupiny zákaz vstupu platiť nebude. Opatrenie má ale zabrániť Nórom, aby v čase, keď majú väčšinu vlastných obchodov uzavretých, jazdili nakupovať cez hranicu do Švédska. Švédsko sa tiež rozhodlo predĺžiť zákaz vstupu pre cestujúcich z Británie a Dánska, ktorý bol vyhlásený už skôr. (reuters, čtk)

20:29 Spojené štáty zaznamenali od začiatku pandémie už viac ako 25 miliónov prípadov nákazy novým koronavírusom. Súvisiacich úmrtí je tam už viac ako 417-tisíc. Vyplýva to z údajov, ktoré v nedeľu zverejnila Univerzita Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore.

Počet potvrdených prípadov nákazy, a tiež úmrtí, je v USA zďaleka najvyšší na svete. Druhý najvyšší počet, 10,6 milióna, evidujú v Indii, ktorá má asi štyrikrát viac obyvateľov. Nový americký prezident Joe Biden, ktorý nastúpil do úradu 20. januára, označil boj s koronavírusom za svoju hlavnú prioritu: chce dosiahnuť, aby bolo počas prvých 100 dní jeho vlády zaočkovaných 100 miliónov Američanov. Svojich spoluobčanov zároveň vyzval, aby v priebehu tohto obdobia nosili rúška.

Len deň pred Bidenovou slávnostnou inauguráciou počet obetí pandémie v USA presiahol hranicu 400-tisíc. Stalo sa tak približne rok po tom, ako v krajine zaznamenali prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Do apríla 2020 sa počet infikovaných vyšplhal na milión a odvtedy zaznamenáva takmer exponenciálny nárast. (jhu, dpa, tasr)

19:24 Primátori krajských miest iniciovali stretnutie s predstaviteľmi ministerstva zdravotníctva o pomoci štátu pri zriaďovaní vakcinačných centier. Informoval o tom primátor Trenčína Richard Rybníček.

„Chceli by sme pomôcť štátu zriaďovať vakcinačné centrá, zatiaľ v krajských mestách. Ak to bude možné, chceli by sme to urobiť ešte vo februári. A potom postupne v ďalších mestách,“ povedal trenčiansky primátor.

Rybníček je presvedčený, že samospráva musí štátu vo vakcinovaní pomôcť. „Myslím si, že začneme zriaďovať vakcinačné centrá v krajských mestách, aby sme pomohli s rýchlosťou vo vakcinácii. Samozrejme, dôležité je, aby štát doviezol čo najviac vakcín. Ale myslím si, že bez samosprávy to štát opäť bude zvládať s veľkými ťažkosťami. Takže my sme pripravení pomôcť,“ podotkol trenčiansky primátor. (tasr)

19:00 Slovensko sa opäť stalo rukojemníkom osvieteného premiéra a celoplošného testovania, ktorého podstatu nijako nezakryje ani nálepka „skríning“. Igor Matovič sa totiž po vianočnej prestávke opäť vydal na ťaženie proti koaličným partnerom, vedcom i zdravému rozumu. A uspel…Píše v komentári Michal Horský.

18:53 Izraelská vláda rozhodla v nedeľu o takmer úplnom uzavretí hlavného medzinárodného letiska v krajine. Dôvodom sú obavy zo zavlečenia nových variantov koronavírusu. „Dnes uzatvárame Medzinárodné letisko Bena Guriona (pri Tel Avive). Žiadna krajina ešte neurobila to, čo ideme urobiť my,“ povedal premiér Benjamin Netanjahu na nedeľňajšej schôdzi vlády.

Podľa Netanjahua sa „hermeticky uzavrie“ vzdušný priestor Izraela a výnimky sa budú poskytovať len vo veľmi výnimočných prípadoch. Povolené budú humanitárne lety za účelom prepravy chorých a pohrebu, a tiež preprava nákladov. Toto opatrenie má podľa neho zamedziť zavlečeniu nových mutácií koronavírusu, ktoré sa v posledných mesiacoch objavili v rôznych častiach sveta. Platiť má predbežne od rána 26. januára do konca mesiaca. Nariadenie však musí ešte schváliť parlament. (dpa, ap, tasr)

17:03 Ministerka zdravotníctva Srí Lanky čelí kritike, že propagovala „čarovný“ bylinný elixír, o ktorom verejne vyhlasovala, že chráni pred koronavírusom. Jej úrad však v sobotu potvrdil, že ministerka Pavitra Vannijáráččiová mala pozitívny test na covid a ona i jej spolupracovníci pôjdu do domácej karantény.

Ministerka pila sirup, ktorý jej miestny šaman vyrobil z medu a muškátového orecha. Recept naň šamanovi vraj vo sne poradila hinduistická bohyňa Kálí, aby tak zachránil ľudstvo pred epidémiou. Potom, čo ministerka sirup propagovala, stáli tisíce ľudí v radoch, aby si ho kúpili. Lekári uviedli, že údajne liečivý sirup nemá na vírus žiaden vplyv.

Na Srí Lanke sa doteraz nakazilo koronavírusom 52 964 ľudí, zomrelo ich 278. Ešte na začiatku októbra mal pritom ostrovný štát s 21 miliónmi obyvateľov len 3 300 nakazených a 13 úmrtí. (afp, čtk)

16:57 Británia zaznamenala 77 prípadov juhoafrickej mutácie koronavírusu, potvrdil v nedeľu minister zdravotníctva Matt Hancock. Všetci nakazení pricestovali z Juhoafrickej republiky alebo sa stretli s osobami, ktoré sa v tejto krajine zdržiavali. Podľa ministra teda nejde o komunitný prenos. V Británii sa doteraz objavilo i deväť prípadov mutácie, ktorá sa prvýkrát vyskytla v Brazílii.

„Všetky prípady veľmi detailne sledujeme, zlepšili sme trasovanie kontaktov a robíme všetko pre to, aby sme to šírenie zastavili,“ povedal Hancock. Británia je najhoršie zasiahnutou krajinou v Európe a piatou na svete podľa počtu nakazených. Pozitívny test na covid tam malo už vyše 3,5 milióna Britov, s covidom ich zomrelo 97 329. (reuters, čtk)

16:46 V obci Urk na severozápade Holandska došlo v noci na nedeľu k násilnostiam. Mladíci protestujúci proti epidemiologickým opatreniam podpálili mobilné testovacie miesto a na policajtov hádzali petardy. Stalo sa tak počas prvej noci, keď na celom území Holandska platil zákaz nočného vychádzania, informovala v nedeľu agentúra AP.

Holandská polícia zároveň v nedeľu oznámila, že počas prvej noci zákazu pokutovala v celej krajine za jeho porušenie približne 3600 ľudí. Pre porušenie zákazu vychádzania alebo násilné správanie zadržala celkovo 25 osôb. Zákaz vychádzania od 21.00 h do 04.30 h odobril vo štvrtok holandský parlament.

Videozáznamy z rybárskej obce Urk, ktoré sa medzičasom objavili na internete, zachytávajú mladíkov pri tom, ako v noci prenikli do odberového miesta ležiaceho neďaleko tamojšieho prístavu. Zariadenie neskôr ktosi podpálil.

16:31 Asi tisíc demonštrantov vyšlo v sobotu večer do ulíc dánskej metropoly Kodaň na protest proti opatreniam, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu. Prevažne pokojný protest prerástol neskôr do nepokojov, pri ktorých policajti päť ľudí zadržali.

Dánska polícia tiež vyšetruje okolnosti, keď demonštranti zapálili figurínu s podobou premiérky Mette Frederiksenovej v priebehu demonštrácie. Takéto incidenty sú pri protestoch v Dánsku veľmi neobvyklé. Než demonštranti figurínu zapálili, zavesili ju podľa videonahrávok miestnych médií na stožiar pouličného osvetlenia s odkazom: „Musí byť popravená.“ Dánski politici, vrátane tých opozičných, tento čin dôrazne odsúdili.

Demonštráciu zorganizovala – ako obdobné akcie v predchádzajúcich týždňoch – skupina Men in Black (Muži v čiernom). Kritizuje podľa nich diktatúru v Dánsku, kde platia kvôli koronakríze prísne opatrenia. Napriek radikálnemu tónu demonštrantov, ktorí prešli v sobotu Kodaňou za skandovania hesiel ako „Slobodu Dánsku, máme toho dosť!“, bola väčšina protestu pokojná. Neskôr ale vypukli nepokoje a policajti sa rozhodli protestujúci rozohnať. (afp, tv2lorry.dk, čtk)

16:17 Od nedele 24. januára môžu občania Slovenskej republiky vstupovať do Francúzska len s negatívnym testom na Covid-19, nie starším ako 72 hodín. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojej webovej stránke. Kontroly potvrdení sa budú uskutočňovať na hraničných priechodoch a pri vstupe do lietadla minimálne do apríla 2021.

16:09 Predseda Európskej rady Charles Michel varoval výrobcov vakcín proti koronavírusu pred možnými následkami za neplnenie zmluvných dodávok. „Očakávame, že zmluvy potvrdené farmaceutickými spoločnosťami sa budú dodržiavať,“ povedal v nedeľu Michel francúzskej rozhlasovej stanici Europe 1.

Avizoval, že EÚ si môže zabezpečenie dodržiavania zmlúv vynútiť aj „právnymi prostriedkami“. Zároveň vyjadril pochopenie pre to, že môžu nastať problémy, je však potrebné vysvetliť dôvody. Keď spoločnosť Pfizer oznámila oneskorenie dodávok vakcín o niekoľko týždňov, EÚ „buchla päsťou po stole“ a meškanie sa znížilo na týždeň.

Po konzorciu Pfizer/BioNTech aj firma AstraZeneca v piatok oznámila, že dočasne bude schopná dodávať menej vakcíny, ako pôvodne prisľúbila. Dôvodom je nižší objem v jednej prevádzke v európskom dodávateľskom reťazci. Vzniknutou situáciou sa bude v pondelok príslušný výbor pre očkovaciu stratégiu v EÚ. Európska komisia predpokladala, že členské štáty EÚ budú vakcínami, ktoré si kúpili, schopné do konca leta zaočkovať najmenej 70 percent dospelej populácie. Michel však v nedeľu pripustil, že tento cieľ bude ťažké dosiahnuť. (reuters, europe1.fr, tasr) )

14:28 Nemecko bude prvou členskou krajinou Európskej únie, ktorá začne na liečbu covid pacientov používať experimentálny prípravok, pomocou ktorého sa z tohto ochorenia údajne zotavil americký exprezident Donald Trump. Oznámil to v nedeľu nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

„Vláda kúpila 200-tisíc dávok za 400 miliónov eur,“ povedal Spahn nedeľníku Bild am Sonntag. Jedna dávka tak v prepočte vychádza na 2 000 eur. Minister ďalej uviedol, že tzv. koktaily s monoklonálnymi protilátkami nasadia do fakultných nemocníc už v nasledujúcim týždni. Spahn dodal, že Nemecko sa tak stane „prvou krajinou v EÚ“, ktorá použije takýto liek v boji s pandémii.

Spahn neuviedol, aký výrobca bude Nemecku prípravky dodávať. Povedal však, že ide o rovnaký liek, aký sa podával bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi po tom, ako sa vlani v októbri nakazil novým koronavírusom. „Fungujú ako pasívne očkovanie. Aplikácia týchto protilátok v počiatočných štádiách (ochorenia) môže vysokorizikovým pacientom pomôcť v tom, aby sa vyhli vážnejšiemu priebehu (ochorenia),“ do­dal.

Trumpovi, ktorý bol po prepuknutí ochorenia Covid-19 nakrátko hospitalizovaný, bol podávaný experimentálny prípravok od americkej spoločnosti Regeneron Pharmaceuticals, známy aj ako REGN-COV2, a to ešte skôr než tento liek na núdzové použitie schválili regulačné úrady v USA. Samotný Trump po zotavení deklaroval, že liek odviedol „skvelú prácu“. Obdobný prípravok vyvinula aj ďalšia americký firma Eli Lilly. (afp, bild.de, tasr)

13:34 Opakovať testovanie na covid je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) optimálne každých päť dní. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V Politike. Šéf rezortu zdravotníctva zároveň poznamenal, že ak by sme sa dostali do oveľa väčšieho kontinuálneho pretestovávania obyvateľov, bude si môcť krajina dovoliť ďalšie uvoľnenie opatrení. (Viac tu)

13:13 V Izraeli začali cez víkend ako v jednej z prvých krajín na svete očkovať proti novému koronavírusu mladých ľudí vo veku 16 – 18 rokov. Prvých tínedžerov, ktorí mali súhlas rodičov, zaočkovali v sobotu, oznámil podľa agentúry DPA na Twitteri izraelský minister zdravotníctva Juli Edelstein. Očkovanie má umožniť žiakom maturitných ročníkov pokračovať v prezenčnej školskej dochádzke.

V piatok a v sobotu bolo zaočkovaných celkovo 195-tisíc ľudí, uviedol ďalej Edelstein. Z približne deviatich miliónov obyvateľov Izraela dostalo prvú očkovaciu dávku od 19. decembra 2,5 milióna ľudí a takmer milión ľudí aj druhú dávku.

Edelstein konštatoval, že aj napriek niekoľko týždňov trvajúcim karanténnym opatreniam, ktoré by sa mali skončiť 31. januára, je počet nakazených stále vysoký. Izraelská vláda bude preto v nedeľu rokovať o návrhu na dvojtýždňové uzavretie medzinárodného letiska Bena Guriona pre väčšinu letov. Cieľom tohto opatrenia je zabrániť zavlečeniu ďalších variantov vírusu SARS-CoV-2. Podľa oficiálnych informácií vyvolala mutácia prvýkrát objavená koncom minulého roka v Anglicku až 40 percent nových prípadov nákazy.

Izraelské ministerstvo zdravotníctva eviduje 595 097 potvrdených prípadov nákazy a 4361 úmrtí. Aktívnych prípadov je 75 053, 1822 pacientov je hospitalizovaných, z nich je 1228 vo vážnom stave. (timesofisrael­.com, tasr)

12:30 Prvýkrát za viac ako dva mesiace bola na Novom Zélande zaznamenaná nákaza novým druhom koronavírusu. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Infikovanou je 56-ročná žena, ktorá sa 30. decembra vrátila zo štvormesačného pobytu v Európe, pričom ho strávila najmä v Španielsku a Holandsku. Po svojom príchode bola dva týždne izolovaná v karanténnom hoteli v Aucklande, z ktorého odišla 13. januára. Dva testy vykonané počas jej izolácie boli negatívne.

Po jej prepustení z karantény spolu s manželom navštívili počas niekoľkých dní asi 30 rôznych miest v regióne Northland ležiacom severne od Aucklandu. Žena mala pozitívny výsledok testu desať dní po ukončení karantény, prvé príznaky ochorenia vrátane bolesti svalov sa u nej prejavili 15. januára. V súčasnosti prebieha trasovanie kontaktov infikovanej Novozélanďanky. Ministerstvo zdravotníctva neskôr v nedeľu oznámilo, že u ľudí v izolácii bolo zistených ďalších osem prípadov koronavírusu. Tieto osoby pricestovali z Juhoafrickej republiky, USA, Británie, Spojených arabských emirátov, Etiópie a Indie.

Lokálna infekcia koronavírusom bola na Novom Zélande naposledy zistená vlani 18. novembra. Nový Zéland so svojim piatimi miliónmi obyvateľov je považovaný za jeden z vzorov v boji proti koronavírusovej pandémii. Od začiatku epidémie tam zaznamenali 1927 prípadov nákazy a 25 úmrtí na komplikácie spojené s ochorením. Aktívnych prípadov na Novom Zélande je 79. (afp, stuff.co.nz, tasr)

11:33 Nemecko v nedeľu ohlásilo 12 257 novo potvrdených prípadov koronavírusu za 24 hodín, v súvislosti s covidom-19 za rovnaký čas zomrelo ďalších 349 pacientov. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Počet nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní v Nemecku klesol na 111,1. Medzi jednotlivými spolkovými krajinami sú však veľké rozdiely – najhoršie je na tom Durínsko, kde počet nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní evidujú 207,6, naopak najmenej – 75,2 – ich majú Brémy.

V Nemecku od začiatku epidémie zaregistrovali 2 134 936 naka­zených, 51 870 z nich zomrelo a vyše 1,8 milióna sa vyliečilo. (dpa, rki, čtk)

11:14 V sobotu sa na Slovensku v rámci skríningového (celoplošného) testovania urobilo 1 303 949 Ag testov, 9 979 vzoriek malo pozitívny nález, pozitivita testovania dosiahla 0,77 percenta. Na tlačovom brífingu to oznámil premiér Igor Matovič. (Viac tu)

10:34 Registrácia na očkovanie pre osoby mladšie ako 80 rokov sa v Českej republike odkladá. Pôvodný termín 1. februára bol zrušený, potvrdil v nedeľu podľa portálu tn.cz premiér Andrej Babiš.

Nový termín začiatku registrácie zatiaľ nebol stanovený. „Otvoria sa, až bude dosť vakcín a zapíšu sa osemdesiatnici,“ povedal Babiš v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici, kde dostal druh dávku vakcíny proti covidu. Register bol prvýkrát spustený 15. januára pre všetkých dôchodcov nad 80 rokov.

Spustenie sprevádzali technické problémy. Dodnes nemajú všetci registrovaní objednaný termín pre aplikáciu prvej dávky vakcíny. Zdravotníci v Česku aplikovali doteraz 192 267 dávok vakcíny proti ochoreniu Covid-19. V sobotu bolo zaočkovaných 3221 ľudí. (tn.cz, tasr)

10:10 Na Slovensku pribudlo za sobotu 1 905 prípadov koronavírusu, urobili 16 498 PCR testov, pozitivita dosiahla 11,54 percenta. Celkový počet pozitívne testovaných osôb stúpol na 236 476. Pribudlo 103 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, celkovo už ochoreniu podľahlo 4 068 osôb. Celkový počet úmrtí „s Covidom“ je 877.

Antigénové testovanie odhalilo ďalších 5 017 pozitívnych prípadov, urobili 517 877 Ag testov, pozitivita dosiahla 0,97 percenta. Proti Covidu zaočkovali ďalších 276 osôb, celkovo bola podaná vakcína už v 95 766 prípadoch. (Viac tu)

10:00 Ak patríte do vekovej kategórie 18 až 45 rokov, tak sa na rad pri očkovaní na Slovensku môžete dostať niekedy v letných mesiacoch. „Osemnásť- až štyridsaťpäťroční tvoria polovicu dospelej populácie. Ak by sme predpokladali, že od marca by už boli dodávky od Pfizer-BioNTech a Moderny stabilizované a pravidelné, tak by pri očkovaní na rad prišli niekedy začiatkom augusta. Ak bude schválená vakcína od firmy AstraZeneca, prídu na rad niekedy v júni," odhaduje premiér Matovič. (Viac tu)

9:38 V Českej republike pribudlo v sobotu 4222 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 1582 viac než pred týždňom, a najmenej 52 úmrtí. Vyplýva to z údajov zverejnených v nedeľu ráno na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva ČR.

Súhrnný index rizika podľa protiepidemického systému (PES) zostal druhý deň po sebe na úrovni 69 bodov. Hodnota PES tak už viac ako týždeň zodpovedá štvrtému stupňu pohotovosti, opatrenia v ČR sú však na úrovni piateho stupňa, keďže zaťaženie zdravotníckeho systému je stále vysoké. Takzvané reprodukčné číslo vírusu sa však siedmy deň po sebe mierne zvýšilo, tentoraz z 0,87 na 0,88.

Česko eviduje 107 345 aktívnych prípadov nákazy. Najhoršia situácia je momentálne v Trutnove, kde registrujú 1257,86 nakazených na 100-tisíc obyvateľov za sedem dní, nasledujú Cheb (1114,22) a Náchod (899,43). V nemocniciach je hospitalizovaných 5 741 osôb, stav 1046 z nich je vážny. Počet hospitalizovaných klesol prvýkrát od 30. decembra pod 6-tisíc osôb.

Od začiatku pandémie sa potvrdilo 937 617 prípadov infekcie a 15 369 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia sa vyliečilo 814 903 osôb. Zdravotníci v Česku aplikovali doteraz 192 267 dávok vakcíny proti ochoreniu Covid-19. V sobotu bolo zaočkovaných 3221 ľudí. (mzcr.cz, novinky.cz, tasr)

8:54 Združenie britských lekárov (British Medical Association – BMA) v sobotu vyzvalo vládu, aby urýchlene prehodnotila súčasnú prax podávania druhej dávky vakcíny proti novému druhu koronavírusu a predĺžila tento interval na 12 týždňov.

V Británii, ktorá patrí medzi pandémiou najviac postihnuté krajiny na svete, sa zatiaľ používajú vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a britsko-švédskej firmy AstraZeneca. Vláda zvolila kratší interval medzi oboma dávkami s cieľom zaočkovať prvou dávkou čo najväčší počet ľudí. Doteraz ju dostalo takmer 5,9 milióna Britov.

Spoločnosť AstraZeneca uviedla, že prvá dávka jej vakcíny poskytuje ochranu po 12 týždňoch od podania. Spoločnosť Pfizer účinnosť očkovania po takom dlhom odstupe netestovala. Británia zaznamenala 97 329 úmrtí osôb, ktoré mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, čo je najviac v Európe a vo svete ju to radí na piate miesto. (ap, tasr)

8:00 Nórska metropola Oslo a okolité oblasti výrazne sprísnili opatrenia pre šírenie novej nákazlivejšej mutácie koronavírusu, ktorá bola prvýkrát zaznamenaná v Británii. Zatvorili nákupné centrá a ďalšie obchody s výnimkou tých, ktoré predávajú najnutnejší tovar. Je to vôbec prvýkrát od začiatku pandémie, čo sa nórske úrady rozhodli k tomuto obmedzeniu pristúpiť, píše agentúra Reuters. Švédsko sa chystá kvôli mutácii zakázať vstup do krajiny ľuďom cestujúcim z Nórska.

V Osle a okolitých deviatich obciach (komúnach) sú tiež zastavené organizované športové aktivity a uzavreté reštaurácie. Väčšie množstvo škôl prejde na dištančnú výučbu a občania boli vyzvaní, aby si k sebe domov nepozývali návštevy, uviedla podľa agentúry Reuters nórska vláda. Z obchodov môžu zostať otvorené tie, ktoré predávajú potraviny, lekárne a tiež benzínové pumpy. Opatrenia potrvá najmenej do 1. februára, oznámila vláda.

Nórsko doposiaľ dokázalo s koronavírusom celkom úspešne bojovať; od začiatku pandémie táto krajina s takmer 5,4 milióna obyvateľov zaznamenala 60 259 nákaz a 544 úmrtí pacientov s chorobou COVID-19.

„Spoločne sa nám podarilo vírus už niekoľkokrát odraziť a ja som presvedčený, že sa nám to podarí znovu,“ povedal na tlačovej konferencii nórsky minister zdravotníctva Bent Høie. Švédsko sa chystá kvôli rozšíreniu varianty koronavírusu v Nórsku dočasne zakázať cesty zo susednej krajiny. Švédsky zdravotnícky úrad už odporučil cestujúcim z Nórska, aby sa po príchode najmenej na týždeň izolovali a nechali sa pri vstupe do krajiny otestovať na COVID-19. Už v decembri Švédsko zakázalo vstup do krajiny cestujúcim z Británie.

„Vláda pracuje aj na zavedení zákazu vstupu pre Nórsko, aby sme znížili riziko nákazy. Toto rozhodnutie bude prijaté v krátkej dobe,“ uviedol podľa agentúry Reuters hovorca švédskeho ministerstva vnútra Mikael Damberg. Nórsko a Švédsko majú podľa hovorcu zhodný počet potvrdených prípadov výskytu „britskej“ mutácia, teda po 55.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19