Rátajte s chladom. Prichádza Hromničná zima?

Na Slovensko sa počas týždňa dostane chladnejší vzduch. Počasie bude premenlivé. Skončí sa týždeň mrazmi alebo oteplením?

25.01.2021 00:00

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s meteorológom Petrom Jurčovičom na tento týždeň.

Video

Januárová „jar“ sa skončí tento víkend. Teploty začnú klesať a poletovať môžu aj snehové vločky. Vzápätí sa znovu oteplí. Tohtoročné januárové teploty sú ako na hojdačke. Ich striedanie môže trvať až do konca mesiaca.

Podľa klimatológa Pavla Faška zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu sa od soboty začalo ochladzovať. „Vrátia sa aj nočné a ranné mrazy,“ dodáva.

Počasie bude na našom území ovplyvňovať tlaková níž, ktorá sa bude presúvať v oblasti Stredozemného mora cez Taliansko, Jadranské more, západný Balkán smerom do severovýchodných oblastí.

„Podmieni zosilnenie prúdenia studeného vzduchu na Slovensko, čo sa prejaví na poklese teploty vzduchu a zmene skupenstva zrážok,“ vysvetľuje odborník na počasie.

Počasie v Edinburghu
Záplavy v oblasti Didsbury v Manchesteri v...
+6Upršaný Londýn

Začne klesať hranica sneženia pri zrážkach a vráti sa k nám snehová nádielka. V oblastiach na západe a severozápadne to môže byť už sobotu večer alebo v noci na nedeľu. Do regiónov, ktoré sú východnejšie a juhovýchodnejšie, príde sneženie neskôr. Veľmi pravdepodobne sa objaví na rozhraní týždňov.

Klimatológ upozorňuje aj na silný vietor, ktorý bude pocit chladu ešte zhoršovať. „V sobotu dopoludnia sa môže teplota na najteplejších miestach približovať k 10 stupňom. V nedeľu nebude maximálna denná teplota vzduchu veľmi vysoko nad bodom mrazu,“ spresňuje. Nočné a ranné mrazy, ktoré prídu v pondelok ráno a pretrvajú ďalšie dni, nebudú také silné ako minulý pondelok.

„V pondelok 18. januára sme zaznamenali v tomto roku najnižšie teploty vzduchu. Dosiahli takmer –25 stupňov. Napríklad v Turzovke to bolo –24,6 stupňa a v Čadci –24,4 stupňa,“ vyťahuje Faško zaujímavé údaje zo systému. Potvrdzuje, že počasie je počas tohtoročného januára veľmi nestabilné.

Anglicko, Warwick, 13. január 2021
Španielsko, cesta v údolí Roncal pri...
+6Južná Kórea, Soul, 13. január 2021

„Na začiatku januára bolo na niektorých meteorologických staniciach až rekordne teplo. Na začiatku druhej polovice mesiaca sa ochladilo a vyvrcholilo to silnými mrazmi 18. januára. Uplynulú stredu už bolo opäť tak veľmi teplo, že boli atakované celoslovenské rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu pre 20. a 21. január,“ zhrnul klimatológ.

Absolútny celoslovenský rekord pre 20. január je z roku 2008. V bratis­lavskej Mlynskej doline vtedy namerali +14,2 stupňa. Maximálna denná teplota vzduchu dosiahla teraz na letisku v Kuchyni na Záhorí +12,9 stupňa. Na viacerých staniciach boli zaznamenané tretie najvyššie hodnoty maximálnej dennej teploty za celé obdobie ich prevádzky. Vo štvrtok bolo ešte teplejšie a k rekordným hodnotám mali teploty ešte bližšie.

Teplotné výkyvy sa potvrdia aj na budúci týždeň. „Ochladenie by malo v druhej polovici budúceho týždňa znova vystriedať oteplenie. Teplotné výkyvy nás zrejme budú sprevádzať až do konca januára,“ predpovedá Faško.

Vďaka kombinácii zrážok a nízkych teplôt bolo takmer celé územie Slovenska počas minulého týždňa pokryté súvislou snehovou pokrývkou. „V nižších polohách v južnej polovici Slovenska bola v piatok ráno snehová pokrývka už len na niektorých miestach a aj to nie veľmi hrubá vrstva. Tam, kde sneh zotrval, sa výrazne menila jeho výška,“ dodáva klimatológ.

V Medzilaborciach mali vo štvrtok 26 centimetrov snehu, o deň neskôr už iba 8. Nedotknutá snehová pokrývka zostala v nadmorských výškach viac ako 1 000 metrov. „Vo vysokohorských výškach sneh, naopak, pribúdal. Na Lomnickom štíte namerali v piatok ráno 135 centimetrov prírodného snehu a na Chopku 150. Sneh sa začal vytvárať až na konci minulého roka a v priebehu januára.

chyba
Viac na túto tému: #počasie