Do konca týždňa spoznáme meno policajného prezidenta

Výber nového policajného prezidenta vstúpil do poslednej fázy. Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť vypočul oboch kandidátov a ako lepšieho uchádzača vyhodnotil dočasne povereného šéfa polície Petra Kovaříka. O post sa uchádza aj veliteľ Lynx Commando Štefan Hamran, ale ten nezískal dosť hlasov. Rozhodnutie výboru však nie je záväzné a nakoniec si vyberie minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Rozhodnutie chce oznámiť do konca týždňa.

25.01.2021 09:38 , aktualizované: 19:57
Policajný prezident vypočutie výbor hamran... Foto: ,
Na snímke uprostred v pozadí zľava minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa, podpredsedovia Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Peter Pčolinský a Denisa Saková a uprostred chrbtom kandidát a veliteľ útvaru osobitného určenia Prezídia PZ SR Štefan Hamran, 25.1.2021.
debata (65)

Kandidátov na funkciu policajného prezidenta členovia výboru vypočúvali v pondelok vyše šesť hodín. Poslanci nakoniec odporučili ministrovi vymenovať Kovaříka; podporu mu vyslovilo desať poslancov. Ak by takéto odporúčanie členovia výboru nevydali, ministerstvo vnútra by muselo výberové konanie zopakovať. Hamran nakoniec dostal iba šesť hlasov.

Hamran: Čistiť sa musí zhora

Štefan Hamran je veliteľom útvaru osobitného určenia Lynx Commando od roku 2011. „Potrebujeme vyvetrať, musíme sa nadýchnuť,“ vyhlásil o situácii v polícií pri predstavovaní svojej koncepcie. „Policajný zbor je rozvrátený. Musíme ho celý od základu zreformovať. Čistiť sa ale musí zhora. Začnem na prezídiu personálnym auditom. Potrebujeme zistiť, aký máme v Policajnom zbore personál a akých funkcionárov,“ vyhlásil Hamran.

Dotkolo sa aj zlyhaní v čase šéfovania Tibora Gašpara, ktorý je v súčasnosti vo väzbe. „O tých podozreniach sme tušili, ale nie, že nabrali až také obludné rozmery,“ poznamenal Hamran. „Niektoré prípady boli účelovo zametané pod koberec,“ doplnil k nedávnemu stavu v zbore. Tvrdil tiež, že Gašpar na neho vyvíjal tlak na odchod z funkcie veliteľa špeciálneho útvaru. Hamran by chcel posilniť najmä finančné vyšetrovanie v rámci kriminálnej polície, ale aj medzi príslušníkmi najmenej populárnu poriadkovú políciu. Naopak, oslabiť by chcel špeciálne jednotky, ktoré majú podľa neho počty ako niekoľkonásobne väčšie Francúzsko.

Zároveň však naznačil, že sa nestotožňuje s novými zámermi preskupenia extrémistickej kriminality a je za to, aby NAKA naďalej riešila aj extrémistické priestupky.

Veliteľ útvaru osobitného určenia policajného... Foto: TASR
štefan hamran Veliteľ útvaru osobitného určenia policajného zboru Štefan Hamran počas vypočutia kandidátov na funkciu šéfa polície.

Medzi najväčšími úspechmi spomenul zásahy proti niektorým zločineckým skupinám či zadržanie podozrivých z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pošťažoval sa však tiež na nedostatočný výcvik základných policajných útvarov, obzvlášť slabý tréning streľby a málo strelníc. „Alibizmus v polícii nabral rozmery ako nikdy predtým,“ priznal.

Práve poriadková polícia podľa neho zlyhala pri viacerých protestoch a zhromaždeniach počas platného zákazu vychádzania, ktoré sa konali najmä v Bratislave pri výročí nežnej revolúcie. „Máme legitímnu právomoc použiť silu,“ zdôraznil v súvislosti s účasťou extrémistov a futbalových chuligánov.

Vysvetľoval aj vysmievaný decembrový zásah v sídle finančnej skupiny Penta v súvislosti so zverejnením videa, ako príslušníci Lynx Commanda čakajú pred výťahom. „V žiadosti vyšetrovateľa výslovne stálo, aby zasahoval celý útvar. Bola to nešťastná situácia. Po vstupe sme zistili, že sú tam kartové systémy,“ priblížil.

Počas vypočutia musel Hamran vyvracať aj obvinenia z väzieb, napríklad aj na známeho podnikateľa a šéfa Oszkára Világiho. Priznal však, že dostal ponuku na vstup do politickej strany Spolu od jej zakladateľa Miroslava Beblavého. Tiež pripustil, že má blízko aj k bývalému policajnému prezidentovi a súčasnému poradcovi ministra vnútra Jaroslavovi Spišiakovi.

Kovařík: Neprejde politický tlak

Peter Kovařík bol do funkcie dočasne obsadený vlani začiatkom septembra. Ako špecialista na prevenciu korupcie sa vo veľkej časti svojho vypočutia venoval práve tejto problematike. „Bol by som veľmi rád, aby inšpekcia čistila políciu zvnútra,“ uviedol. Podľa jeho koncepcie rozvoja zboru chýba rotácia najvyšších policajných funkcií, od prezidenta a viceprezidentov po krajských riaditeľov.

Chcel by posilniť prácu policajnej inšpekcie a finančnú a spravodajskú jednotku. Spomenul podporu analytickej činnosti a lepšie zaisťovanie majetku, ktorý môže pochádzať z trestnej činnosti. Rovnako by chcel posilniť finančné zabezpečenie NAKA a podporu policajných technikov rozmiestnených po celom Slovensku.

Korupčné prípady, ktoré za mreže dostali bývalé policajné špičky, považuje aj za systémové zlyhanie. „Tento typ trestnej činnosti ide v úzkom okruhu a zneužívali sa operatívne informácie. Považujem to nielen za ľudské, ale aj systémové zlyhanie. „Ten stav nás doviedol do obdobia, keď policajný zbor stráca podporu. Myslím si, že aktuálne trestné stíhania nám ju pomôžu navrátiť,“ nádeja sa Kovařík. „Verím, že očista polície bude pokračovať,“ dodal.

Dočasný prezident PZ a kandidát Peter Kovařík... Foto: SITA, Brano Bibel
Peter Kovařík Dočasný prezident PZ a kandidát Peter Kovařík počas vypočutia kandidátov na funkciu prezidenta Policajného zboru v areáli Bratislavského hradu. 25. január 2021

Spochybňovanie trestných stíhaní voči bývalým policajným funkcionárom odmietol. „Viem garantovať, že cezo mňa neprejde nijaký politický tlak na vyšetrovateľov. Ak bude akákoľvek snaha cezo mňa vstupovať do konaní, ktoré majú politický dosah, musíme garantovať, že vyšetrovatelia budú konať na základe dôkazov, a nie vynášať informácie novinárom,“ zdôraznil. „Polícia musí plniť záujmy spoločnosti, ktorá sa vyjadruje vo voľbách výberom politikov. Mechanizmus fungovania polície však musí zostať apolitický,“ pripomenul Kovařík.

Na rozdiel od Hamrana považoval postup polície pri nepovolených demonštráciách za adekvátny. Iný názor tiež vyjadril v otázke riešenia extrémistickej kriminality. Podobne ako generálny prokurátor Maroš Žilinka a takmer všetci prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry súhlasí s tým, aby NAKA riešila iba závažnú kriminalitu. Prísediaci poslanec OĽaNO Jozef Pročko ho preto skritizoval za „laxný prístup k extrémizmu".

„Bolo to veľmi dlhé vypočúvanie. Musím si to ešte celé zhodnotiť, ale beriem do úvahy aj odporúčanie výboru. Bude to už len moje rozhodnutie. Nemienim to naťahovať,“ skonštatoval minister Mikulec. Ako dodal, svojej rozhodnutie oznámi do konca týždňa.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #vypočúvanie #Policajný zbor SR #Výbor pre obranu a bezpečnosť #Peter Kovařík #polícia SR