Dušan Kováčik je podľa Fica obeťou voľby špeciálneho prokurátora

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik bol politicky zlikvidovaný, aby mohla koalícia okrem generálneho prokurátora obsadiť aj pozíciu šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda opozičného Smeru Robert Fico.

25.01.2021 12:32 , aktualizované: 26.01.2021 09:20
debata (933)

„Dušan Kováčik je obeťou voľby špeciálneho prokurátora,“ zdôraznil Fico s tým, že v prípade bývalého šéfa ÚŠP ide o typický príklad politického väzňa.

Video

Podľa Ficových slov o sťažnosti Kováčika k vzatiu do väzby rozhodoval senát Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorého súčasťou bol sudca Juraj Kliment. „Kliment bol nominant OĽANO na pozíciu generálneho prokurátora a koalíciou bol nominovaný do Súdnej rady,“ zdôraznil. Zároveň Fico poukázal na údajný rodinný vzťah Klimenta s prokurátorom ÚŠP Ondrejom Repom, ktorý dal voči bývalému špeciálnemu prokurátorovi návrh na väzobné stíhanie.

„Vo vyššie uvedenej trestnej veci som nikdy nebol dozor vykonávajúcim prokurátorom, a to ani v čase pred zadržaním osoby D. K., tak ani po jej vzatí do väzby. Posudzovanú trestnú vec naďalej dozoruje po celý čas len jeden, stále rovnaký dozorový prokurátor,“ reagoval pre TASR Repa prostredníctvom hovorkyne Generálnej prokuratúry SR Jany Tökölyovej.

Dodal, že v prípade v súlade s rozpisom služieb prokurátorov ÚŠP vypracoval návrh na vzatie obvineného Kováčika a ďalšej obvinenej osoby do väzby. Pritom návrh aj zastupoval v rámci rozhodovania o ňom pred sudkyňou pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu. Repa zdôraznil, že služobnú pohotovosť mal v tom období nariadenú rozpisom služieb všetkých prokurátorov ÚŠP zo začiatku septembra 2020, ktorý sa pritom vyhotovuje na polročné obdobie vopred. „Nepamätám si na žiadny konkrétny prípad, kde by som procesným spôsobom namietal svoju zaujatosť pre vzťah so sudcom Klimentom,“ uviedol Repa a dodal, že s Klimentom má rodinný vzťah.

Predseda Smeru vzniesol námietky voči trom zo štyroch kandidátov na voľbu špeciálneho prokurátora. „To, že si Lipšic vybavil bezpečnostnú previerku, nikoho z nás neprekvapuje,“ podotkol. Namietal aj voči Vasiľovi Špirkovi a Jánovi Šantovi. Kandidatúru Petra Kysela nekomentoval.

Kandidatúra na špeciálneho prokurátora je podmienená bezpečnostnou previerkou na stupeň prísne tajné. Podľa medializovaných informácií ju mal kandidát na šéfa ÚŠP Daniel Lipšic získať na základe žiadosti ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina).

Národná rada SR bude voliť nového šéfa ÚŠP po tom, ako sa obvinený Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie.

933 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Špeciálna prokuratúra #Dušan Kováčik #Úrad špeciálnej prokuratúry