Izrael je laboratórium. Prísny lockdown, rýchle očkovanie

Izrael sa uzavrie nie na dni, ale na týždne. Krajinu hermeticky uzatvárajú a snažia sa urýchliť očkovanie. Európska únia pohrozila sprísnením pravidiel pre vývoz vakcín.

26.01.2021 05:50 , aktualizované: 23:35
Izrael, koronavírus Foto: ,
Ľudia v izraelskom Tel Avive čakajú v rade, aby dostali druhú dávku vakcíny Pfizer COVID-19 v očkovacom centre proti koronavírusu, pondelok 25. januára 2021.
debata (57)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:35 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom po celom svete prekročil v utorok hranicu 100 miliónov. Ukázal to vlastný výpočet tlačovej agentúry AFP, ktorá sa opierala o údaje poskytnuté zdravotníckymi úradmi jednotlivých štátov a platné k 22.30 h SEČ.

Koronavírusom sa od začiatku pandémie nakazilo celkovo 100 010 798 ľudí.

Ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom si vyžiadalo vo svete celkovo najmenej 2 151 242 ľudských životov.

20:26 Írsko predĺži do 5. marca lockdown i opatrenia zavedené v boji proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúry DPA a AFP.

Podľa írskeho premiéra Micheála Martina by sa nasledujúcich šesť týždňov mali ľudia zdržiavať doma a nepohybovať sa ďalej ako päť kilometrov od svojich príbytkov.

Cestujúci z vysoko rizikových krajín ako Brazília či Juhoafrická republika (JAR) budú musieť po príchode do krajiny podstúpiť 14-dňovú karanténu v hoteloch a zariadeniach na to určených. To isté platí aj pre ľudí prichádzajúcich z ostatných štátov, ktorí nebudú mať mať negatívny výsledok testu na koronavírus. Ten nesmie byť starší ako 72 hodín.

18:27 Portugalsko zvažuje, že požiada ostatné členské štáty EÚ o vyslanie zdravotníkov, ktorí by pomohli pri liečbe pacientov s koronavírusom. Informovala o tom v utorok portugalská ministerka zdravotníctva Marta Temidová.

Za uplynulý týždeň v Portugalsku zaznamenali najväčší denný prírastok prípadov nákazy aj úmrtí na 100-tisíc obyvateľov, vyplýva z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa. Nemocnice v Portugalsku sú pod obrovským tlakom, vyjadrila sa Temidová pre portugalskú verejnoprávnu televíziu RTP. Dodala, že problém podľa nej nespočíva v počte voľných lôžok, ale v nedostatku zdravotného personálu.

Portugalsko preto podľa nej zvažuje, že požiada svojich európskych partnerov o vyslanie zdravotníckeho personálu. Šéfka portugalského rezortu zdravotníctva sa tiež vyjadrila, že Portugalsko pravdepodobne nebude musieť posielať svojich pacientov do iných štátov EÚ, aj keď je takýto postup v rámci eurobloku bežný. Nateraz však nie je jasné, či by ostatné krajiny EÚ boli schopné Portugalsku pomôcť. Aktuálna epidemiologická situácia je závažná vo všetkých členských štátoch, pričom ju komplikuje výskyt nových nákazlivejších variantov koronavírusu. (ap, jhu, tasr)

17:57 Nemecko zvažuje, že takmer úplne pozastaví medzinárodnú leteckú dopravu, aby tak spomalilo šírenie nových nákazlivejších variantov koronavírusu. Povedal to v utorok nemecký minister vnútra Horst Seehofer.

„Nebezpečenstvo niekoľkých mutácií vírusu nás núti uvažovať nad drastickými opatreniami,“ povedal Seehofer pre denník Bild. „Zahŕňa to značne prísnejšie hraničné kontroly, najmä na hraniciach vysoko rizikových oblastí, ale aj obmedzenie leteckej dopravy do Nemecka takmer na nulu tak, ako to aktuálne platí v Izraeli,“ dodal.

K obavám z nákazlivejších foriem vírusu, ktoré sa objavili v Británii a Juhoafrickej republike a neskôr sa rozšírili i do iných krajín, sa pridali podľa Seehofera i problémy týkajúce sa pomalšej distribúcie vakcín, než sa očakávalo.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová podľa správy denníka Bild na nedeľňajšej videokonferencii so šéfmi frakcií kresťanských demokratov (CDU) výrazne kritizovala manažment koronavírusovej krízy v krajine. „Musíme zaviesť ešte prísnejšie opatrenia, inak budeme o 14 dní znova tam, kde sme boli,“. (afp, orf, tasr)

17:33 Počty úmrtí v Poľsku sa v roku 2020 dostali na najvyššiu úroveň od druhej svetovej vojny a v krajine prudko klesla aj pôrodnosť. K týmto trendom, ktoré niektorí odborníci opisujú ako demografickú krízu, podľa nich prispela pandémia nového koronavírusu, informovala v utorok agentúra AP.

Údaje, ktoré v utorok zverejnil denník Dziennik Gazeta Prawna, pochádzajú zo štátneho registra, ktorý zhromažďuje dáta o počte narodení a úmrtí, píše AP.

Poľsko, krajina s viac ako 38 miliónmi obyvateľov, registrovala vlani 357.400 narodení, čo je najmenej od roku 2005, a tiež zhruba 486.200 úmrtí, čo je najvyššie číslo zaznamenané od druhej svetovej vojny.

17:14 Premiér Igor Matovič informoval, že v rámci celoplošného skríningu (od 18.1 – 25.1) otestovali na Slovensku 2 588 578 osôb Ag testami, pozitívnych bolo 30 556 z nich. Pozitivita testovania dosiahla 1,18 percenta. (Viac tu)

17:08 V špecializovanom zariadení a zariadení pre seniorov Arcus v Košiciach od začiatku minulého týždňa podľahlo ochoreniu COVID-19 už 16 klientov. „K utorku v zariadení evidujeme 36 pozitívne testovaných zamestnancov a 70 klientov,“ potvrdila TASR hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková. V zariadení na Skladnej ulici, ktorého zriaďovateľom je KSK, evidovali k piatku 22. januára päť úmrtí na nový koronavírus, ďalšie obete pribudli v nasledujúcich dňoch.

Vírus sa od začiatku pandémie vyskytol vo viacerých krajských zariadeniach sociálnych služieb, ani v jednom sa však nešíril takou rýchlosťou a s takými následkami ako v Arcuse. Podľa vedenia zariadenia sa koronanvírus v ňom objavil napriek zavedeným prísnym opatreniam. Počas soboty boli testovaní PCR testami všetci klienti, ako aj zamestnanci zariadenia, ktorí mali dovtedy negatívne testy, a čaká sa na výsledky.

16:52 Na Slovensko dorazilo ďalších 2,8 milióna antigénových testov. Ministerstvo hospodárstva SR ich nakúpilo na základe minuloročného uznesenia vlády, podľa ktorého malo zabezpečiť 8 miliónov testov. „Rezort hospodárstva toto zadanie týmto naplnil a je potrebné, aby bolo rozhodnuté, kto bude testy zabezpečovať do budúcnosti,“ upozornil minister hospodárstva Richard Sulík.

Ministerstvo zabezpečilo 5,2 milióna antigénových testov na základe zmluvy so spoločnosťou Eurolab Lambda. Aktuálnu dodávku poskytla spoločnosť Roche Slovensko. Ide opäť o testy spoločnosti SD Biosensor, ktoré sa ale predávajú pod inou značkou. Zmluva bola uzavretá s druhou spoločnosťou pre ponuku lepšej ceny. Testy sa nachádzajú v skladoch Správy štátnych hmotných rezerv SR.

16:40 V Maďarsku sa pomaly končí očkovanie zdravotníckych pracovníkov proti novému druhu koronavírusu. Zároveň ale pokračuje vakcinácia obyvateľov a zamestnancov domovov dôchodcov, oznámila v utorok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová.

V Maďarsku je podľa jej slov 1 600 domovov dôchodcov a 300 ďalších sociálnych domovov. Z nasledujúcich dodávok očkovacej látky by chceli zaočkovať práve obyvateľov sociálnych zariadení, uviedla Müllerová. Proti SARS-CoV-2 zaočkovali už 149 676 osôb, z ktorých 12 639 dostalo už aj druhú dávku vakcíny. Počet infikovaných od vypuknutia epidémie koronavírusu stúpol na 360 877 a počet obetí dosiahol 12 113. (metropol.hu, tasr)

16:35 Experti zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v utorok podporili posunutie podania druhej dávky vakcíny od americkej spoločnosti Moderna v mimoriadnych situáciách. Skupina expertov WHO pre očkovanie (SAGE) uviedla, že pri podávaní vakcíny od Moderny je najlepšie dodržať medzi prvou a druhou dávkou interval 28 dní. Za „mimoriadnych okolností“ je možné tento interval predĺžiť až na 42 dní.

Experti zdôraznili, že medzinárodní cestujúci by nemali byť uprednostňovaní v súvislosti s očkovaním proti covidu. Odborníci počas minulotýždňového stretnutia diskutovali o vakcíne od spoločnosti Moderna, ktorá rovnako ako vakcína od spoločností BioNTech/Pfizer funguje na princípe mRNA. Oboma vakcínami sa v súčasnosti očkuje vo veľkom množstve krajín. (afp, france24, tasr)

16:30 Izrael neeviduje jediný prípad vážneho priebehu ochorenia covid-19 medzi obyvateľmi, ktorí už dostali obidve dávky vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech.

V Izraeli zaočkovali oboma dávkami vakcíny – potrebnými pre optimálnu ochranu pred nákazou – už viac ako šesť percent obyvateľov. Minister zdravotníctva Yuli Edelstein uviedol, že nevie o prípadoch vážneho priebehu covidu medzi Izraelčanmi, ktorí majú nárok na očkovací preukaz. Ide o dokument vydaný tamojšími úradmi týždeň po podaní druhej dávky vakcíny, o ktorej Pfizer tvrdí, že má 95-percentnú účinnosť.

Podľa Edelsteina u 0,014 percenta zaočkovaných oboma dávkami bol zaznamenaný miernejší priebeh ochorenia. Podľa údajov izraelského ministerstva zdravotníctva dostalo prvú dávku vakcíny 23 percent obyvateľov a viac ako šesť percent zaočkovali aj druhýkrát – a to s odstupom 21 až 28 dní po podaní prvej dávky. (reuters, tasr)

15:42 Farmaceutické spoločnosti vyrábajúce vakcíny proti covidu, ktoré v roku 2020 ťažili z obrovských investícií zo strany EÚ, musia dodržať svoje sľuby a plniť si povinnosti. Odkázala to v utorok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v súvislosti s oznámením niektorých výrobcov vakcín, že ich dodávky do EÚ budú meškať.

„Európska únia investovala miliardy eur do vývoja prvých vakcín a do vytvorenia skutočného globálneho spoločného dobra. Spoločnosti teraz musia dodržať svoje sľuby,“ uviedla Von der Leyenová počas svojho vystúpenia na Svetovom ekonomickom fóre, ktoré sa konalo formou videokonferencie.

Jej slová zazneli v kontexte série kritík zo strany eurokomisie a členských krajín EÚ na oneskorenie zazmluvnených očkovacích dodávok. Najskôr časový sklz v dodávkach vakcín oznámila skupina Pfizer / BioNTech a potom aj spoločnosť AstraZeneca. (afp, tasr)

15:42 Od začiatku roka 2021 eviduje polícia 2-tisíc prípadov porušenia zákazu vychádzania. Zbor o tom informuje na sociálnej sieti s tým, že za rovnaké obdobie zistili 1 900 prípadov porušenia povinnosti nosiť rúško. V 540 prípadoch zaznamenali policajti porušenie lekárom stanovenej karantény a v 47 prípadoch porušenie zákazu otvorenia prevádzok.

Policajti v tejto súvislosti pripomínajú, že za porušenie protiepidemických opatrení je možné v blokovom konaní uložiť pokutu do tisíc eur a v správnom konaní do 1 659 eur. Zároveň vyzývajú ľudí k ohľaduplnosti, aby neprispievali k negatívnemu stavu v krajine nezodpovedným prístupom. Policajti budú od stredy 27. januára do 7. februára kontrolovať certifikáty o podstúpení testu na koronavírus. Občania sa okrem negatívneho PCR alebo antigénového testu môžu preukázať aj potvrdením o prekonaní ochorenia.

15:34 Brazílsky najvyšší súd povolil vyšetrovanie tamojšieho ministra zdravotníctva Eduarda Pazuella kvôli kolapsu nemocníc v brazílskom štáte Amazonas. Generálna prokuratúra ho viní, že nereagoval včas a dostatočne na nárast počtu prípadov koronavírusu v tomto severobrazílskom štá­te.

Generálna prokuratúra podozrieva Pazuella zo zanedbania povinností v úrade ministra zdravotníctva. Podľa nej vedel o naliehavosti situácie v štáte Amazonas už na Vianoce, krízový tím odborníkov tam ale poslal až prvý januárový týždeň. Už 6. januára mu experti odporučili prevážať chorých pacientov z tamojších nemocníc do iných štátov, prvé transfery však začali až o 10 dní.

V metropole štátu Amazonas Manausu tento mesiac pochovávajú v priemere vyše sto mŕtvych denne, 15. januára to bolo dokonca 213 pohrebov. Od začiatku januára tam evidujú 3 160 pohrebov, z toho asi polovica ľudí zomrela v súvislosti s covidom. Tento mesiac je najhorším v Manause čo do počtu úmrtí, doteraz najhorší mesiac v súvislosti s epidémiou tam zažili vlani v apríli, kedy evidovali 2 809 úmrtí a museli pochovávať ľudí do spoločných hrobov.

Na kritickú situáciu v štáte Amazonas upozorňujú tiež Lekári bez hraníc, podľa ktorých sú tamojšie nemocnice preplnené a kyslík je k dispozícii len asi pre tretinu pacientov. Niektoré nemocnice tak pacientov nemôžu pripojiť na podporné dýchanie a tí tak umierajú. Lekári bez hraníc tiež znovu upozornili na epidemickú situáciu v obciach na hornom toku rieky Amazonky, kde sa podľa nich nákaza začína šíriť dominovým efektom. (europapress.es, afp, čtk)

Foto: SITA/AP, Eraldo Peres
Brazília / Hrob / Hroby /

15:11 Poliaci, ktorí už dostali obe dávky vakcíny, nebudú musieť ísť do karantény, ak prídu do kontaktu s infikovaným. Rovnako tak sa nebudú musieť podrobiť povinnej karanténe po návrate organizovanou dopravou zo zahraničia, uviedol v pondelok hovorca poľského ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz.

Všetky informácie o očkovaní musia byť uvedené v elektronickej očkovacej karte. Zaočkovaní si budú môcť z „pacientského on-line účtu“ stiahnuť QR kód, ktorý obsahuje informácie o histórii ich očkovania. V prípade, že niekto takúto možnosť nemá, bude si môcť vytlačiť očkovací „pas“ na mieste, kde bol očkovaný.

Poľsko s 38 miliónmi obyvateľov zaočkovalo zatiaľ takmer 710-tisíc ľudí – väčšinou zdravotnícky personál. V pondelok pribudli do skupiny obyvateľov, ktorým môže byť podaná vakcína, aj ľudia starší ako 70 rokov. (tasr)

14:44 To, či sa budú poslanci plošne očkovať proti covidu-19, je ešte otázne. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) na utorkovom zasadnutí poslaneckého grémia požiadal kluby, aby opätovne prehodnotili záujem o očkovanie a nahlásili počty záujemcov. Uviedla to Kollárova hovorkyňa Michaela Jurcová.

„Pokiaľ nie sú chronicky chorí, nemajú zdravotné komplikácie, prípadne vyšší vek, predseda parlamentu poslancov požiadal, aby túto možnosť nevyužili a prenechali možnosť prednostného očkovania určeným skupinám,“ uviedla Jurcová.

Kancelária NR SR má na základe oslovenia ministerstvom zdravotníctva zistiť počty poslancov, ktorí majú záujem sa zaočkovať ako súčasť kritickej infraštruktúry štátu v súvislosti s riadnym zabezpečením chodu krajiny. Viaceré poslanecké kluby už pred časom avizovali, že možnosť prednostného očkovania neplánujú využiť. (tasr)

14:25 Liečivá kolchicín a ivermektín nie sú registrované na liečbu koronavírusu. Na facebooku o tom informoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv v reakcii na správy o ich prínose pri liečbe covidu.

14:18 Irán schválil ruskú vakcínu Sputnik V k využitiu pre očkovanie proti covidu. Zároveň ju chce dovážať a podieľať sa aj na jej výrobe. V Moskve to v utorok povedal iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf, ktorý prišiel rokovať so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom.

Irán je na Blízkom východe z hľadiska epidémie covidu jednou z najpostihnu­tejších krajín. Jeho duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí pritom zakázal použitie vakcín vyrobených na Západe, pretože podľa neho nie sú dôveryhodné. Irán potom oznámil, že bude testovať kubánsku očkovaciu látku Soberana 02. Už skôr iránski predstavitelia oznámili, že vakcíny chcú získať aj z Indie, Číny a Ruska.

Použitie ruskej očkovacie látky schválilo už viacero štátov vrátane Spojených arabských emirátov, Argentíny, Venezuely alebo Maďarska. Rusko požiadalo o jej schválenie i v Európskej únii. (čtk)

14:07 Česká Nemocnica AGEL Ostrava-Vítkovice začala od pondelka robiť PCR vyšetrenia pre potvrdenie covidu aj zo vzoriek slín. V utorok to potvrdila hovorkyňa nemocnice Radka Miloševská. Túto šetrnejšiu metódu odberu vzorky na test ponúka odberové miesto ostravskej nemocnice bezplatne.

„Nová metóda odberu bola už otestovaná v rozsiahlej štúdii, ktorá preukázala dokonca vyššiu citlivosť než u klasického nepríjemného výteru z nosohltana. Metóda je plne schválená pre klinické použitie,“ uviedla vedúca laboratória klinickej mikrobiológie AGELLAB v Ostrave-Vítkoviciach Hana Bílková Franková v tlačovej správe zverejnenej na webe. Spresnila, že v prvých týždňoch budú odoberať pacientom vzorku zo slín aj z nosohltana, aby si mohli výsledky porovnať a overiť si spoľahlivosť vyšetrenia a správnu techniku odberu slín.

13:15 Stredoázijská krajina Tadžikistan v utorok vyhlásila, že sa jej podarilo zvládnuť epidémiu koronavírusu a neregistruje nijaké prípady nakazených ľudí. „Tadžikistan neeviduje ani jeden prípad (koronavírusu) od začiatku januára,“ povedal tamojší prezident Emomali Rachmon v prejave k parlamentu. „Môžeme sebavedomo prehlásiť, že už (v krajine) nemáme koronavírus,“ dodal. „Neznamená to však, že by sme mali byť nezodpovední,“ varoval.

Naďalej je podľa neho dôležité dodržiavať hygienické opatrenia a leteckí cestujúci budú musieť po príchode zo zahraničia podstúpiť dvojtýždňovú karanténu. Počas epidémie covidu čelili autoritárski predstavitelia krajiny kritike za svoj mierny prístup k opatreniam – Tadžikistan bol napríklad jednou z posledných krajín sveta, ktoré zakázali futbalové zápasy.

Aj stredoázijské Turkménsko trvá na tom, že pandémiu koronavírusu už porazilo, a to napriek tomu, že britský veľvyslanec uviedol, že sa nakazil práve počas pobytu v Turkménsku a údajne tam na komplikácie spojené s koronavírusom zomrel aj turecký diplomat. (dpa, afp, tasr)

12:58 Českí vedci otestovali novú protilátku, ktorá podľa nich chráni pred koronavírusom SARS-CoV-2 i všetkými jeho variantmi. Protilátka takisto koronavírusu zabraňuje, aby mutoval a stával sa odolným voči liečbe.

Testovanie na pôde Akadémie vied ČR sa začalo v novembri 2020. Štúdie potvrdili, že tzv. bišpecifická protilátka zneškodňuje koronavírus SARS-CoV-2 i jeho varianty vrátane britkého variantu. Protilátka môže podľa vedcov podporiť liečbu pacientov so slabou imunitou a zároveň fungovať ako prevencia ochorenia.

Túto „dvojitú protilátku“ vyvinuli švajčiarsky vedci z Ústavu pre biomedicínsky výskum (IRB) v Bellinzone na juhu Švajčiarska. Experti z Biologického centra Akadémie vied ČR v Českých Budejoviciach a Českého centra pre fenogenomiku v centre BIOCEV vo Vestci v okrese Praha-západ účinnosť protilátky overovali v predklinickej štúdii na myšiach.

Liečba s využitím protilátok sa už ukázala ako úspešná, píše IRB na svojej oficiálnej webovej stránke. Aby však bola účinná proti covidu, musí spĺňať dve podmienky: účinkovať proti šíriacim sa variantom vírusu a brániť vzniku nových variantov. Vedcom sa to podľa ich vyjadrení podarilo vyriešiť spojením dvoch prirodzených protilátok do jednej umelej molekuly. Využili protilátky získané od pacientov, ktorí ochorenie prekonali. „Hoci vírus môže mutovať a vyhnúť sa útoku jednej protilátky, preukázali sme, že nedokáže uniknúť dvojitému pôsobeniu našej bišpecifickej molekuly,“ povedal Luca Varani, vedúci skupiny výskumníkov v IRB. (novinky.cz, tasr)

12:52 Počet prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 v Indonézii v utorok prekročil jeden milión. V krajine podľa údajov indonézskeho ministerstva zdravotníctva za posledných 24 hodín zaznamenali 13 094 nových prípadov, čím celkový počet nakazených od začiatku pandémie dosiahol 1 012 350.

Za posledný deň zaznamenali aj ďalších 336 úmrtí v spojitosti s covidom. Celkový počet obetí sa tak zvýšil na 28 468. Indonézia je v spojitosti s epidémiou najviac postihnutou krajinou v oblasti východnej Ázie. Toto súostrovie s takmer 270 miliónmi obyvateľov začalo 13. januára s očkovaním proti covidu, prvú vakcínu dostal prezident Joko Widodo. Úrady v januári takisto sprísnili opatrenia v dôsledku zvýšeného náporu na nemocnice v krajine. (dpa, reuters, tasr)

12:36 Hranice Nového Zélandu zostanú pravdepodobne väčšinu tohto roka zatvorené, upozornila v utorok premiérka Jacinda Ardernová. Ako dôvod uviedla súčasnú epidémiu nového koronavírusu. Ardernová poukázala na to, že na Novom Zélande sa cez víkend po vyše dvoch mesiacoch objavil prvý prípad SARS-CoV-2, čo podľa jej slov predstavuje pre krajinu nebezpečenstvo.

Povedala, že kým bude na celom svete zúriť pandémia, jej vláda štátne hranice neotvorí. Nový Zéland, ostrovná krajina v južnom Pacifiku, uzatvoril svoje hranice vlani v marci – vrátiť sa mohli len novozélandskí občania a osoby s trvalým pobytom. Ardernová napriek tomu uviedla, že Nový Zéland zatiaľ nechce rušiť tzv. „cestovateľské bubliny“ s Austráliou a ďalšími tichomorskými ostrovnými štátmi, ktoré takisto boli do veľkej miery úspešné v boji s pandémiou.

Prvý prípad koronavírusovej infekcie na Novom Zélande po vyše dvoch mesiacoch identifikovali ako nákazlivejší juhoafrický variant. To donútilo Austráliu na najmenej 72 hodín pozastaviť cestovanie bez karantény medzi oboma krajinami. (afp, tasr)

12:14 Úrady zdravotníctva na Taiwane umiestnili do karantény 5-tisíc ľudí v snahe objaviť zdroj nákazy dvoch nových prípadov koranavírusu spojených s nemocnicou. Úradníci v pondelok oznámili, že neboli schopní zistiť, ako sa manželia nakazili po krátkom pobyte vo všeobecnej nemocnici neďaleko hlavného mesta. Muž zostal v nemocnici pre zdravotné problémy nesúvisiace s ochorením tri dni, jeho manželka sa oňho starala.

Taiwan patrí k vysokooceňovaným krajinám pre jeho rýchle a vytrvalé úsilie o potlačenie covidu. Do dnešného dňa zaznamenal sedem úmrtí a menej ako 900 potvrdených prípadov infekcie, a to aj napriek tesnej blízkosti Číny, v ktorej pandémia vypukla. (ap, tasr)

12:01 Zaočkovať sa proti koronavírusu môžu už aj Slováci nad 75 rokov. V utorok o tom na sociálnej sieti informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Viac TU.

11:39 Mesto Pezinok sa ohradilo voči údajne nepravdivým medializovaným správam o počte pozitívne testovaných osôb na covid po skríningovom testovaní. Ako uvádza samospráva na svojom webe, Pezinok na základe skríningového testovania (23. – 25. 1.) má 0,7 percent pozitívnych. Dodáva, že niektoré médiá pripisujú mestu nepravdivo i 4,2 percent.

11:21 Americký prezident Joe Biden v pondelok vyjadril presvedčenie, že Spojené štáty sa do leta priblížia k dosiahnutiu kolektívnej imunity voči covidu. Na tlačovej konferencii v Bielom dome Biden zároveň uviedol, že všetci Američania, ktorí majú záujem o očkovanie proti covidu, by vakcínu mali dostať do jari.

Zaočkovanie takého veľkého počtu ľudí pritom označil za „bezprecedentnú logistickú výzvu v histórii našej krajiny“. Vyjadril však presvedčenie, že „to dokážeme“. Agentúra Bloomberg poznamenala, že ide o „ambiciózny cieľ, ktorý je možné dosiahnuť iba prudkým zvýšením súčasného tempa očkovania“. USA v súčasnosti denne zaočkujú okolo 1,2 milióna ľudí, dodal Bloomberg na základe svojich zistení. Biden očakáva, že čoskoro sa denne bude očkovať 1,5 milióna ľudí.

Povedal tiež, že jeho administratíva má „prísľuby od niektorých výrobcov, že budú skutočne vyrábať viac vakcín“. Biden však neuviedol, o ktoré farmaceutické spoločnosti ide.

Agentúra Bloomberg upozornila, že pri súčasnom tempe vakcinácie hrozí, že očkovanie v USA sa pretiahne do roku 2022 – prvé dve V Spojených štátoch schválené vakcíny sa totiž podávajú v dvoch dávkach. Na otázku, kedy bude vakcína prístupná pre každého, kto o ňu bude mať záujem, Biden odpovedal, že podľa jeho názoru to bude možné do jari, pričom cez leto sa dostupnosť vakcíny zvýši ešte viac. (bloomberg.com, tas­r)

11:09 V Zariadení opatrovateľskej služby v Pezinku sa po pretestovaní na koronavírus zistila pozitivita u 11 klientov. Zariadenie je preto momentálne v karanténe. Klientov zariadenia testovali po tom, ako mal jeden z nich zvýšenú teplotu. „Všetci pozitívni sú momentálne bez príznakov a ich zdravotný stav sa nezhoršuje. Príbuzných všetkých klientov zariadenie už informovalo. Otestovaní boli aj všetci zamestnanci, z nich je pozitívna jedna interná a jedna externá rehabilitačná opatrovateľka,“ uviedla samospráva svojom webe.

10:45 Európska únia varovala pred sprísnením pravidiel pre vývoz vakcín proti covidu. Vyhlásenie prišlo v čase potýčky s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca pre obmedzenie dodávok plánovaných zásob jej vakcíny pre euroblok. Eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová po pondelkových rokovaniach s firmou AstraZeneca, ktoré podľa nej nepriniesli dostatočné vysvetlenia, uviedla, že EÚ „podnikne akékoľvek kroky potrebné pre ochranu jej občanov.

Kyriakidesová upozornila, že „v budúcnosti budú musieť všetky spoločnosti vyrábajúce vakcínu proti Covid-19 v EÚ poskytnúť včasné oznámenie, kedykoľvek budú chcieť exportovať vakcíny do tretích krajín“. K súčasnej situácii sa AstraZeneca zatiaľ nevyjadrila. (bbc, tasr)

10:22 Nákazu koronavírusom potvrdili v Maďarsku za posledný deň 459 ľuďom. V súvislosti s covidovým ochorením zomrelo v tomto čase 89 zväčša starších chronicky chorých pacientov, informoval v utorok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Počet infikovaných od vypuknutia epidémie koronavírusu stúpol na 360 877 a počet obetí dosiahol 12 113. Z nákazy sa zotavilo 244 681 ľudí.

Aktuálne je nakazených 104 083. Hospi­talizovaných je v súčasnosti 3815 chorých, z nich 263 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali už 149 676 osôb, z ktorých 12 639 dostalo už aj druhú dávku vakcíny. Ide o zdravotníkov a pracovníkov a obyvateľov domovov dôchodcov.

9:41 V Púchove pokračuje v utorok popoludní štvrtým dňom celoplošné testovanie antigénovými testami. Púchovčanom je k dispozícii šesť odberných miest. TASR o tom informovala Laura Krošláková z kancelárie primátorky mesta. Pre záujemcov budú k dispozícii opäť tri odberné miesta dve v divadle a jedno vo volejbalovej športovej hale. Verejnosti sú k dispozícii od 15.00 do 20.00 h. Okrem toho fungujú v Púchove aj tri mobilné odberné miesta, ktoré testujú vo svojich pravidelných časoch v pracovné dni, doplnila Krošláková.

Ako dodala, v pondelok sa za päť hodín prišlo otestovať 144 osôb, z ktorých nikto nemal pozitívny antigénový test. Celkovo sa tak od soboty do pondelka otestovalo 6013 záujemcov, z ktorých pozitívne testovaných bolo 32 osôb. Miera pozitivity v meste Púchov predstavuje 0,53 percenta.

9:26 Česká republika za posledných 24 hodín zaznamenala 6910 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, informoval v utorok spravodajský server iRozhlas.cz s odvolaním sa na údaje Ministerstva zdravotníctva ČR. V nemocniciach bolo v pondelok s ochorením COVID-19 hospitalizo­vaných 5852 ľudí, čo je podľa iRozhlasu.cz o 175 viac ako v nedeľu. Počet pacientov v ťažkom stave však klesol o 40. Zdravotníci v ČR už proti koronavírusu zaočkovali 207 043 ľudí.

Český minister zdravotníctva Jan Blatný po pondelkovom rokovaní vlády oznámil, že má k dispozícii „superkrízový“ variant, ktorý by sa uplatnil najmä v súvislosti s tzv. britským variantom koronavírusu, píše spravodajský server Novinky.cz. Tieto opatrenia by sa použili v prípade, ak by sa epidemická situácia v krajine zhoršila natoľko, že by opatrenia piateho stupňa nestačili. Ľudia by sa podľa Blatného mohli stretávať len v rámci rodiny, pohyb okolo miesta bydliska by mohol byť obmedzený a takisto by sa mohla zastaviť prevádzka v podnikoch.

9:10 Najbohatší muž Latinskej Ameriky, mexický podnikateľ Carlos Slim, mal pozitívne výsledky testu na koronavírusové ochorenie COVID-19.

80-ročný miliardár a magnát v oblasti telekomunikácií, ktorý disponuje majetkom v odhadovanej výške 52 miliárd dolárov a magazín Forbes ho uvádza vo svojom zozname najbohatších ľudí sveta za rok 2020, má iba „mierne príznaky“ ochorenia a „darí sa mu dobre“, napísal jeho syn Carlos Slim Domit na sociálnej sieti Twitter a tým, že jeho otec „dosahuje veľmi dobré pokroky v liečbe, pričom mierne príznaky ochorenia má už vyše týždňa“.

Informácie prichádza iba deň po tom, ako sa koronavírusom infikoval aj mexický prezident Andrés Manuel López Obrador (67).

Mexiko patrí medzi krajiny, ktoré sú z celosvetového hľadiska najviac zasiahnuté pandémiou ochorenia COVID-19. Tamojšie úrady od vypuknutia epidémie evidujú viac než 1,7 milióna potvrdených prípadov nákazy a 150.000 súvisi­acich úmrtí.

8:41 Historická krčma v anglickom meste Oxford, ktorú viac ako 450 rokov navštevovali študenti, akademici i spisovatelia, zatvorí od 31. januára svoju prevádzku z dôvodu krízy spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19.

Do krčmy Lamb and Flag (Baránok a vlajka) chodil aj spisovateľ J.R.R. Tolkien, známy najmä ako autor Pána Prsteňov, Hobita a ďalších diel z prostredia Stredozeme, a C.S. Lewis, ktorý napísal Kroniky Narnie. Títo spisovatelia boli priateľmi a obaja študovali na Oxfordskej univerzite a neskôr tam i vyučovali.

Lamb and Flag otvorili v roku 1566 v centre mesta. Je vo vlastníctve St John's College, ktoré je jednou z fakúlt Oxfordskej univerzity. Krčma svoju prevádzku zatvorí 31. januára. „Lamb and Flag, podobne ako mnohé ďalšie prevádzky v odvetví služieb, ťažko zasiahla pandémia,“ povedal Steve Elston zo St John's College. Údaje za posledných 12 mesiacov podľa neho potvrdili, že prevádzkovanie krčmy nie je finančne realizovateľné.

8:02 Nemecko ohlásilo 6408 nových prípadov koronavírusu za 24 hodín, v súvislosti s COVIDOM-19 za rovnaký čas zomrelo ďalších 903 pacientov. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha.

Počet nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní v Nemecku klesol na 107,6. Medzi jednotlivými spolkovými krajinami sú však veľké rozdiely – najhoršie je na tom Durínsko, kde na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní evidujú 194,3 nových prípadov, naopak najmenej – 76 – ich majú Brémy.

V zhruba 83-milionovém Nemecku od začiatku epidémie zaregistrovali 2 148 077 naka­zených, z čoho ich 52 990 zomrelo.

7:42 Británia čoskoro zavedie povinnú karanténu v hoteloch pre cestujúcich zo zahraničia. S odvolaním sa na britskú televíziu ITV o tom informoval denník The Guardian. Podľa novinára Paula Branda hotelové reťazce očakávajú, že vláda v utorok oznámi nútenú karanténu pre tých, ktorí pricestujú do Británie.

Reťazce sa podľa slov novinára už teraz pripravujú na rozhovory týkajúce sa pripravovaného opatrenia. „Ľudia by boli v karanténe 10 dní a v hotelových izbách by sa aj stravovali," napísal Brand na Twitteri.

Dodal, že nariadenie bude musieť byť ešte schválené na utorňajšom stretnutí ministrov.

Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že v súvislosti s novými, pravdepodobne nákazlivejšími variantmi koronavírusu uvažuje nad sprísnením karanténnych opatrení na hraniciach. „Musíme si uvedomiť, že existuje prinajmenšom teoretické riziko, že tu budeme mať variant vírusu, proti ktorému bude vakcína neúčinná. Musíme byť preto schopní udržať to pod kontrolou," povedal Johnson. „Chceme zabezpečiť, aby sme ochránili naše obyvateľstvo a túto krajinu pred reinfekciou zo zahraničia. Potrebujeme riešenie. Myšlienka týkajúca sa hotelov je určite vecou, na ktorej teraz aktívne pracujeme," potvrdil Johnson. Dodal, že za pobyt v nich by si cestujúci platili.

7:16 Holandská polícia zadržala v noci na utorok viac ako 150 ľudí, ktorí sa zišli na protestoch proti zákazu nočného vychádzania zavedenému cez víkend v rámci sprísnenia opatrení proti šíreniu koronavírusu.

V centrách viacerých miest v Holandsku – vrátane Amsterdamu, Haagu a Rotterdamu – sa v pondelok večer, krátko pred začiatkom zákazu nočného vychádzania, zhromaždili stovky, prevažne mladých, ľudí. Podobné protesty sa konali už aj v sobotu a nedeľu.

zväčšiť Muž stojí pred rozbitou prevádzkou v holandskom... Foto: SITA/AP
protestym holandsko Muž stojí pred rozbitou prevádzkou v holandskom Rotterdame, ktorá sa stala terčom pouličných nepokojov.

Demonštranti sa po mestách pohybovali vo veľkých skupinách, pričom rozbíjali okná a výklady, plienili obchody, demolovali autobusové zastávky a útočili na policajtov petardami a kameňmi. Okrem policajtov boli obeťou tohto násilia aj novinári a televízne štáby.

Polícia a starostovia postihnutých miest sa domnievajú, že aktérmi nepokojov sú rôzne skupiny ľudí vrátane popieračov epidémie choroby COVID-19 a futbalových fanúšikov zvaných hooligans.

Aktuálne pouličné nepokoje označila polícia za najhoršie za posledných 40 rokov. Policajné zložky na rozohnanie protestov v Amsterdame, Eindhovene či iných mestách nasadili vodné delá a slzotvorný plyn.

Obyvatelia Holandska nemôžu opúšťať domovy od 21.00 h do 04.30 h. Toto obmedzenie platí od minulej soboty a potrvá najmenej do 10. februára. Pokutu za porušenie zákazu, stanovenú na 95 eur, polícia v celej krajine počas prvej noci udelila približne 3600 ľuďom.

6:31 Zdravotné úrady amerického štátu Minnesota potvrdili prvý prípad nákazy brazílskym variantom koronavírusu SARS-CoV-2 na území USA. Nakazeným je obyvateľ Minnesoty, ktorý nedávno vycestoval do Brazílie.

Pacient, ktorý má bydlisko v mestskej oblasti Minneapolis-Saint Paul, mal začiatkom januára pozitívny výsledok testu na Covid-19 a bola mu odporúčaná izolácia. Ďalšie laboratórne testy odhalili, že je nakazený brazílskym variantom koronavírusu SARS-CoV-2.

Tento prípad, ako aj fakt, že v Minnesote boli za posledných pár týždňov zachytení aj traja ľudia nakazení britským variantom koronavírusu nového typu, „len zdôrazňuje, prečo je také dôležité čo najviac obmedziť cestovanie počas pandémie,“ uviedla epidemiologička štátu Minnesora Ruth Lynfieldová vo svojom vyhlásení.

5:50 Izrael má až do 31. januára prísny lockdown, ktorý zahŕňa aj pristávanie lietadiel zahraničných leteckých spoločností s pasažiermi. Ministerstvo zdravotníctva však tvrdí, že to stačiť nebude a odporúča predĺžiť uzavretie krajiny o ďalší týždeň. Podľa Jerusalem Post debaty o ďalšej uzávere prebiehajú. Izrael sa obáva vysoko nákazlivých mutácií vírusu, ktoré sa rýchlo šíria inde vo svete. Práve tieto mutácie podľa odborníkov môžu za to, že v Izraeli neklesá počet pacientov, ktoré majú závažne prejavy choroby COVID-19 alebo dokonca končia na pľúcnej ventilácii. Izrael sa snaží obmedziť nielen príchod ľudí zo zahraničia, ale aj odchody z krajiny, ktoré povoľuje len v nevyhnutných prípadoch, napríklad v prípade lekárskych zákrokov či závažných rodinných udalostí.

Medzitým pokračuje v Izraeli rýchle očkovanie. Zdravotná poisťovňa Maccabi hlási nádejné výsledky, ktoré majú potvrdzovať účinnosť vakcíny Pfizer/BioNTech. Iba 20 ľudí približne z 128 600, ktorí boli zaočkovaní dvomi dávkami vakcíny, sa infikovalo koronavírusom po viac ako týždni od očkovania. Táto dvadsiatka pritom mala iba mierne príznaky choroby COVID-19, aj keď polovica z nich má aj iné závažné ochorenia. Nikto nemusel byť hospitalizovaný a nikomu z nich nestúpla teplota nad 38,5 stupňa, uvádza Jerusalem Post.

Z deväťmiliónovej populácie v Izraeli dostalo prvú vakcínu viac ako 2,6 milióna ľudí a približne 1,2 milióna ľudí bolo už zaočkovaných dvakrát.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19