Pribudlo takmer dvesto obetí. Zaočkovať sa môžu už aj Slováci nad 75 rokov

Ako na sociálnej sieti informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), zaočkovať sa proti koronavírusu môžu už aj Slováci nad 75 rokov. Registrovať ich môžu prípadne ich príbuzní či praktickí lekári.

26.01.2021 10:12 , aktualizované: 16:07
SR Košice UNLP nové očkovacie centrum otvorenie... Foto: ,
Na snímke Eva Mathéová, bývalá riaditeľka Detskej nemocnice v Košiciach počas očkovania vakcínou proti ochoreniu Covid-19.
debata (241)

„Hneď, ako bude k dispozícii dosť vakcín, plánujeme v krajských mestách otvoriť aj veľkokapacitné očkovacie centrá. Každý týždeň zväčšujeme našu sieť a kapacity, zlepšujeme naše služby pre vás. Aj preto dnes otvárame očkovanie pre ďalšiu kategóriu ľudí, seniorov nad 75 rokov,“ uviedol šéf rezortu zdravotníctva.

Prihlásiť sa môžu cez formulár korona.gov.sk alebo v prípade potreby využiť aj telefonickú službu call centra rezortu zdravotníctva 0800 174 174, zo zahraničia možno využiť číslo +421 270 074 1­74. Okrem registrácie na očkovanie poskytuje infolinka ministerstva aj informácie k aktuálnym opatreniam. Zavolať na tieto čísla je možné aj pri zmene termínu očkovania, ale aj testovania, v rámci odberných miest v pôsobnosti regiónu.

Krajčí komentoval, že Slovensko má na tento rok nakontrahovaných viac ako 15 miliónov vakcín a k tomu objednaných ešte ďalších 4,8 milióna vakcín od výrobcov, ktorí ich momentálne len klinicky testujú.

K utorku má Slovensko zaočkovaných 102 692 obyvateľov. K dispozícii je 37 vakcinačných centier a funkčných je 17 mobilných očkovacích tímov pre očkovanie seniorov v zariadeniach sociálnej starostlivosti.

Problém s dodávkami vakcín

Pod meškajúce dodávky vakcín proti koronavírusu v celej Európe sa podpísal výrobca a dodávateľ. Uviedla to Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR v reakcii na Asociáciu nemocníc Slovenska (ANS). Tá upozornila na to, že nemocniciam chýbajú vakcíny a očkovanie viazne.

Problém tak podľa hovorkyne nie je na strane ministerstva. Šéf rezortu Krajčí očakáva, že situáciu na Slovensku by „skokovo“ zlepšilo celoplošné testovanie. Zároveň uviedol, že spoločnosť Pfizer/BioNTech dodá menej vakcín proti novému koronavírusu do celej Európskej únie (EÚ).

Viaceré nemocnice združené v ANS hlásia problém s dostupnosťou vakcín. Zdravotnícky personál je pripravený očkovať, zariadenia však nemajú dodané vakcíny. ANS preto vyzvala ministerstvo, aby urýchlene zabezpečilo dodanie vakcín do nemocníc a umožnilo tak plánovaný priebeh vakcinačného plánu.

Epidemiologická situácia sa zlepšuje

Ministerstvo zdravotníctva k 21. 1. 2021

Fotogaléria
+3

Zomrel zaočkovaný pacient

Po očkovaní vakcínou proti koronavírusu zomrel na Slovensku jeden pacient. Išlo o 79-ročného muža s viacerými chronickými ochoreniami, ktoré pitva určila ako hlavnú príčinu úmrtia. K celkovému zhoršeniu zdravotného stavu tohto pacienta prispeli aj inak mierne nežiaduce účinky po očkovaní – horúčka a slabosť. Viac v tomto článku.

PCR testy odhalili 1590 infikovaných

Prostredníctvom RT-PCR testov zachytili v pondelok na Slovensku 1590 pozitívnych na ochorenie COVID-19, celkovo vykonali laboratóriá 10 950 testov. Počet obetí súvisiacich s koronavírusom sa zvýšil o 192. Včera však nehlásili žiadne. Ochorenie prekonalo ďalších 3811 osôb. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

Ministerstvo zdravotníctva SR doplnilo, že za uplynulý deň pribudlo aj 3 571 pozitívne testovaných antigénnymi testami. Najviac prípadov bolo v Bratislavskom kraji (356), nasleduje Košický (226), Trnavský (210), Nitriansky (201), Prešovský (196), Trenčiansky(160), Žilinský (159) a Banskobystrický kraj (82). Medzi nakazenými je 752 mužov a 838 žien.

Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Celkovo sa z ochorenia na Slovensku zotavilo už 197 191 ľudí. V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 3 495 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 3 263 ľudí. Na JIS je 261 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 319 osôb. Celkový počet úmrtí „na COVID“ je 4 260 a celkový počet úmrtí „s COVIDOM“ je 904.

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov je doteraz 1 709 926, pričom takto bolo pozitívne testovaných 238 617 osôb. Celkový počet vykonaných antigénnych testov dosiahol 4 392 879, z čoho bolo pozitívne testovaných 173 224 osôb.

Vakcinačné tímy posilnia ambulantní lekári

Vakcinačné tímy čoskoro posilnia ambulantní lekári, ktorí prejavili záujem zapojiť sa do očkovania. Informovala o tom v utorok hovorkyňa rezortu zdravotníctva Eliášová. Zároveň dodala, že na ministerstve zdravotníctva pod vedením štátnej tajomníčky Jany Ježíkovej pokračuje diskusia so zástupcami ambulantného sektora, ktorej témou je pomoc pri očkovaní seniorov a ľudí v zariadeniach sociálnych služieb a neskôr očkovanie vo veľkokapacitných vakcinačných centrách. Ambulantní lekári prišli s konštruktívnymi návrhmi, ako pomôcť nastaviť očkovanie seniorov a klientov v domovoch sociálnych služieb prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby.

„Ceníme si ochotu a zapojenie zo strany ambulantných odborníkov, ktorí chcú pomôcť svojim kolegom v nemocniciach a majú tiež záujem byť súčasťou mobilných očkovacích tímov. Uvítali sme preto podnety, ktoré môžu pomôcť nastaveniu procesov tak, aby očkovanie seniorov v týchto zariadeniach bolo plynulé a bezproblémové,“ povedala Ježíková.

V diskusiách obe strany pokračujú s cieľom vzájomne nastaviť procesy a podmienky tak, aby sa ambulantní lekári vedeli do mobilného očkovania zapojiť čo najskôr. Ambulantní lekári sa do očkovania môžu zapojiť vo vakcinačných centrách v nemocniciach, v mobilných očkovacích tímoch, ktoré očkujú zariadenia sociálnej starostlivosti a vo veľkokapacitných vakcinačných centrách.

Rezort zdravotníctva tiež informoval, že v prípade, ak Európska lieková agentúra tento týždeň schváli registráciu očkovacej látky od spoločnosti AstraZeneca, obyvatelia tým získajú ľahší prístup k vakcíne. Látka od spoločnosti AstraZeneca si nevyžaduje také extrémne podmienky na prepravu a skladovanie ako vakcíny, ktorými sa očkuje dnes. Nemusí byť uložená v extrémnom mraze, stačí jej aj bežná chladnička. Vďaka tomu bude dostupnejšia aj mimo nemocníc.

241 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus