Grendel kritizuje spôsob voľby šéfa Policajného zboru

Kandidáta na policajného prezidenta má vyberať minister vnútra, ktorý potom nesie za výsledky Policajného zboru (PZ) politickú zodpovednosť. Myslí si to člen brannobezpečnostného výboru Gábor Grendel (OĽANO). Zdôvodnil tak, prečo pri pondelkovom verejnom vypočutí vo výbore nehlasoval ani za jedného z uchádzačov.

26.01.2021 11:21
Gábor Grendel Foto:
Gábor Grendel.
debata (2)

Poslanec pripomenul, že vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala prehodnotiť právnu úpravu vymenúvania a odvolávania prezidenta Policajného zboru tak, aby sa posilnil vplyv ministra vnútra. Pandémia zmenila priority. Hlasovanie vo výbore však podľa Grendela naplno ukázalo, aký je systém nastavený stranou Smer v minulom volebnom období absurdný.

„Jeden z kandidátov neprešiel, druhý získal odporúčanie od výboru len vďaka poslancom Smeru-SD a ĽSNS. Takže kto ponesie politickú zodpovednosť v prípade, že tento kandidát bude vymenovaný? Všetci. A nikto,“ komentoval. Pripomenul, že minister nie je viazaný rozhodnutím výboru. Bude preto rešpektovať akékoľvek jeho rozhodnutie.

Ako poznamenal Grendel, v rámci systému „bŕzd a protiváh“ majú viaceré členské štáty Európskej únie výber šéfa polície upravený tak, že kandidáta navrhuje minister vnútra a schvaľuje prezident, premiér alebo vláda. „Takýto dvojstupňový model je oveľa rozumnejší ako rozriedenie politickej zodpovednosti na členov výboru z X politických strán,“ myslí si.

Policajného prezidenta podľa platného zákona vymenúva minister vnútra na základe výberového konania a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí menovanie.

Brannobezpečnostný výbor v pondelok odporučil na policajného prezidenta Petra Kovaříka, ktorý zbor dočasne vedie. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) avizoval, že o vymenovaní sa rozhodne do konca týždňa.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Grendel #Policajný zbor SR #brannobezpečnostný výbor #polícia SR