Po očkovaní proti koronavírusu zomrel na Slovensku pacient. Mal viacero chorôb

Po očkovaní vakcínou proti koronavírusu zomrel na Slovensku jeden pacient. Išlo o 79-ročného muža s viacerými chronickými ochoreniami, ktoré pitva určila ako hlavnú príčinu úmrtia. K celkovému zhoršeniu zdravotného stavu tohto pacienta prispeli aj inak mierne nežiaduce účinky po očkovaní horúčka a slabosť.

26.01.2021 15:55
debata (132)

Pre TASR to uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková s tým, že podobné prípady sa objavili vo viacerých európskych krajinách.

„Ide o prípad podobný tým, ktoré sú známe z Nórska, Nemecka či iných európskych krajín. Išlo o pacienta vo vyššom veku (79 rokov) s viacerými chronickými ochoreniami, ktoré pitva určila ako hlavnú príčinu úmrtia. K celkovému zhoršeniu zdravotného stavu tohto pacienta prispeli aj inak mierne nežiaduce účinky po očkovaní horúčka a slabosť,“ informovala s tým, že príčinná súvislosť medzi očkovaním a úmrtím bola vyhodnotená ako možná. Podľa klasifikácie Svetovej zdravotníckej organizácie sú stupne veľmi pravdepodobný pravdepodobný možný nepravdepodobný – neklasifikovaný.

Hovorkyňa zdôraznila, že očkovanie u pacientov vo vysokom veku s viacerými chronickými ochoreniami, ktorým by aj mierne nežiaduce účinky mohli spôsobiť závažné zdravotné ťažkosti, je potrebné posúdiť individuálne.

ŠÚKL k pondelku evidoval 353 hlásení na podozrenia na nežiaduce účinky po vakcíne Comirnaty. Podľa informácií TASR sa vakcínou od spoločnosti Moderna ešte neočkovalo, takže všetky nahlásené podozrenia na nežiaduce účinky sú k vakcíne Comirnaty od konzorcia Pfizer-BioNTech. Z toho 24 hlásení bolo vyhodnotených ako závažných. Najčastejšie hlásené sú podľa štátneho ústavu bolestivosť v mieste vpichu a bolesť ramena či končatiny, do ktorej bola podaná vakcína. Ďalej sú to očakávané nežiaduce účinky po očkovaní ako napríklad zvýšená teplota, zimnica, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, slabosť, únava či nevoľnosť.

Medzi podozreniami na závažné nežiaduce účinky sú napríklad alergické reakcie alebo prekolapsový stav. Zatiaľ nahlásené podozrenia na nežiaduce účinky sú obvyklé a sú v súlade so známymi nežiaducimi účinkami, ktoré sú uvedené aj v dokumentácii k lieku.

Každé hlásené podozrenie na závažný nežiaduci účinok sa prešetruje a nežiaduce účinky sa monitorujú štátnym ústavom na Slovensku a aj na celoeurópskej úrovni. Bezpečnosť vakcín na prevenciu ochorenia COVID-19 sa vyhodnocuje aj bezpečnostným výborom Európskej liekovej agentúry na mesačnej báze. Záver z prvého prehodnotenia sa očakáva prvý februárový týždeň.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #očkovanie #koronavírus