Európa sa hnevá pre vakcíny. Slovinsko má záujem o naše testy

Európska únia preskúma, kam smeroval export vakcín spoločnosti AstraZeneca. Tá sa bráni, že ich nepredáva iným na úkor Európy. Viaceré štáty prijímajú nové cestovné obmedzenia v snahe zastaviť šírenie nákazlivejších variantov koronavírusu. O slovenské testy rozlišujúce britskú mutáciu majú záujem aj Slovinci.

27.01.2021 06:00 , aktualizované: 21:37
koronavírus, Boris Johnson, vakcína Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson pri distribúcii vakcíny proti koronavírusu spoločnosti Oxford Astrazeneca na miestne kliniky.
debata (58)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:37 Nórsko v snahe zabrániť šíreniu nových, infekčnejších variantov koronavírusu SARS-CoV-2 zakáže vstup na svoje územie takmer všetkým cudzincom. Oznámila to v stredu nórska premiérka Erna Solbergová.

„Počnúc polnocou zo štvrtka na piatok zavedie Nórsko najprísnejšie pravidlá na svojom území od 12. marca,“ uviedla podľa agentúry AFP Solbergová na tlačovej konferencii. „Z praktického hľadiska budú hranice zatvorené pre všetkých, ktorí nežijú v Nórsku,“ dodala.

Toto pravidlo bude mať len niekoľko výnimiek, ktoré sa týkajú zdravotníkov prichádzajúcich zo Švédska a Fínska, osôb prepravujúcich tovar, pracovníkov energetického a bezpečnostného sektoru či zahraničných novinárov. Väčšina migrujúcich pracovníkov však bude mať vstup do Nórska zakázaný.

17:29 České ministerstvo zdravotníctva odporučilo prerušiť očkovanie prvou dávkou vakcín proti koronavírusu, ako aj zastaviť rezerváciu termínov. Dôvodom je nedostatok vakcín, uviedla v stredu hovorkyňa ministerstva Barbora Peterová. Samotný minister zdravotníctva Jan Blatný to však poprel.

Ako napísal portál iROZHLAS.cz, niektoré nemocnice museli očkovania na príkaz ministerstva pozastaviť. Pre stanicu Rádiožurnál to potvrdila hajtmanka Stredočeského kraja Petra Pecková. Podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva by malo byť očkovanie prerušené na nasledujúcich 14 dní.

Pecková vysvetlila, že pokyn prišiel počas videokonferencie s hajtmanmi, ministerstvom zdravotníctva a premiérom Andrejom Babišom. Keďže na rad prichádzajú občania, ktorým má byť podaná druhá dávka vakcíny, je potrebné zostávajúce očkovacie látky vyčleniť pre nich, dodala.

Nemocnice musia preto rušiť i termíny už objednaným dôchodcom nad 80 rokov, ktorí mali vakcínu dostať začiatkom februára. Vakcína im bude podaná približne o mesiac neskôr ako sa plánovalo, povedal v nedeľu Blatný.

Minister sa však v stredu ohradil proti tvrdeniam, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 by sa malo prerušiť. „Ja si nemyslím, že by ministerstvo odporučilo prerušiť vakcináciu. Ja si nemyslím, že by nedostatok vakcín v ČR bol tak veľký, že by sa malo prerušiť očkovanie. Len upozorňujeme na to, že termínov je menej,“ povedal Blatný pre spravodajskú televíziu ČT24. Doteraz bolo v ČR podľa údajov ministerstva zdravotníctva bolo zaočkovaných 222 450 ľudí.

16:54 O opätovnom otvorení škôl bude rozhodovať epidemiologický tím. Po rokovaní Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) to oznámil minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Epidemiologický tím by mal zasadnúť vo štvrtok 28. januára, zúčastní sa na ňom aj Gröhling a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Ti vo štvrtok plánujú oznámiť konečné rozhodnutie o opätovnom otvorení škôl.

Na zasadnutí tímu sa chce šéf rezortu školstva informovať o aktuálnej situácii súvisiacej so šírením nákazy ochorenia COVID-19. Deti sa podľa neho vrátia do škôl buď od 1. februára, alebo od 8. februára. Vtedy by mal na Slovensku začať platiť COVID automat.

16:17 Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) v rámci celoslovenského skríningu od 19. januára do utorka (26. 1.) otestoval dovedna 18 364 osôb, pričom z nich bolo pozitívne testovaných 575. ZVJS testoval svojich príslušníkov, zamestnancov ZVJS, väznené osoby, ale aj personál Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, súdov, Justičnej akadémie a zamestnancov ďalších inštitúcií. Informovala o tom hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. Z celkového počtu testovaných bolo 5134 väzňov. Pozitívne testovali 440 väzňov a 92 príslušníkov a zamestnancov ZVJS. Zvyšní pozitívni testovaní boli civilné osoby.

15:38 Slovinsko použilo slovenské testy na zistenie britskej mutácie koronavírusu. V najbližších dňoch ich MultiplexDX dodá aj slovenskému Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Informoval o tom v stredu hovorca MultiplexDX Peter Marčan.

„Spolupráca so slovinskými partnermi potvrdila, že slovenská veda sa nestratí ani vo svetovom výskume a vývoji. Zároveň nám partneri zo Slovinska potvrdili presnosť testov, ktorú vykazovali nové testy na mutáciu B.1.1.7 už pri ich použití v rámci Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied,“ povedal biochemik Pavol Čekan.

Bežne dostupné PCR testy podľa Čekana nedokážu zistiť, či ide priamo o britskú mutáciu. Potvrdzujú iba ochorenie COVID-19. Test je podľa dostupných informácií jediný na svete, ktorý pozitívne potvrdí buď britskú mutáciu, alebo bežný nový koronavírus.

15:22 Antigénové testy bude opätovne obstarávať Správa štátnych hmotných rezerv SR. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. Zopakoval, že jeho rezort už uznesenie kabinetu o nákupe 8 miliónov testov naplnil a jeho úloha v procese obstarávania testov tak skončila.

Minister zároveň potvrdil, že v skladoch štátnych rezerv sú okrem gumených rukavíc, ktoré sú nedostatkovým tovarom v celej Európe, všetky ostatné predpísané tovary. Vláda pritom podľa jeho slov na dnešnom rokovaní nehovorila o možnosti distribúcie respirátorov rizikovým skupinám obyvateľov. Podľa neho k tejto téme musia zaujať stanovisko odborníci, napríklad pandemická komisia.

14:28 RTVS v dňoch 21. až 26. januára v rámci plošného skríningu pretestovala na koronavírus 1492 zamestnancov a spolupracovníkov telerozhlasu. „Z týchto 1492 vzoriek bolo osem pozitívnych,“ informoval na stredajšom rokovaní Rady RTVS generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník.

V priebehu prvého februárového týždňa sa má podľa jeho slov uskutočniť ďalšie plošné testovanie v RTVS. „Máme dostatok antigénových testov, rovnako dostatok ochranných prvkov,“ uviedol Rezník. „Stále platí, že v maximálnej možnej miere využívame prácu z domu, priestory pravidelne dezinfikujeme, výroba je obmedzená na minimum. V televíznej časti okrem spravodajstva a publicistiky len na Školský klub a Dámsky klub, ktoré sú formátované výrazne vo verejnom záujme,“ dodal o opatreniach v rámci protipandemických opatrení.

13:01 Čína doteraz v rámci očkovania proti koronavírusu aplikovala viac ako 22 miliónov dávok vakcíny. Informovali o tom v stredu zdravotnícke úrady krajiny. Vakcinačnú kampaň Čína odštartovala pred pred šiestimi týždňami a zameriava sa na kľúčové skupiny, ako sú zdravotníci a zamestnanci dopravy. „Vakcinácia pokračuje stabilným a systematickým spôsobom,“ povedal na tlačovej konferencii Ceng I-sin, podpredseda čínskej Štátnej zdravotníckej komisie. Do utorka v krajine podľa jeho slov aplikovali 22,76 milióna dávok vakcíny. Nespresnil však, koľko ľudí bolo zaočkovaných. Očkuje sa dvomi dávkami vakcíny a niektorí ľudia pravdepodobne dostali už aj druhú dávku.

12:40 Ruské hlavné mesto Moskva v stredu oznámilo ďalšie uvoľňovanie opatrení zavedených proti šíreniu koronavírusu, a to z dôvodu zlepšenia situácie – aj keď mnohé krajiny pravidlá sprísňujú. „Pandémia je na ústupe a za týchto podmienok je našou povinnosťou vytvoriť podmienky na to, aby sa ekonomika čo najskôr zotavila,“ napísal na svojom blogu starosta Moskvy Sergej Sobianin.

Od stredy tak bary, reštaurácie a nočné kluby, ktoré sa predtým museli zatvárať do 23.00 h, budú cez noc otvorené, musia sa však naďalej dodržiavať hygienické opatrenia vrátane odstupov. Zamestnávatelia už nebudú povinní zabezpečovať, aby najmenej 30 percent ich zamestnancov pracovalo z domu. Sobianin vo vyhlásení nespomenul verejné zhromaždenia, zákaz hromadných zhromaždení tak zjavne zostal v platnosti.

Sobianin v stredu uviedol, že za posledný týždeň ruská metropola s viac ako 12 miliónmi obyvateľov zaevidovala priemerne 2000 – 3000 nových infekcií denne. Ide o prudký pokles oproti vrcholu druhej vlny pandémie, keď denne pribúdalo približne 7-tisíc nakazených. Starosta dodal, že prvýkrát od polovice júna je v moskovských nemocniciach voľných 50 percent lôžok pre pacientov s covidom. (afp, tasr)

12:01 Výskyt tzv. britského variantu koronavírusu SARS-CoV-2 na území Českej republiky potvrdili už v šiestich krajoch. Informoval o tom v stredu spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa Štátny zdravotnícky ústav (SZÚ). Hovorkyňa SZÚ Klára Doláková povedala, že výskyt tejto mutácie sa dá s „istotou potvrdiť“ v Prahe, v Stredočeskom, Královohradeckom, Juhomoravskom a Plzenskom kraji a v kraji Vysočina. Prítomnosť britského variantu v ďalších z celkového počtu 14 českých krajov sa podľa jej slov nedá vylúčiť.

Nákazu britským variantom v ČR predbežne zistili u 47 osôb. Potvrdiť by ju mali laboratórne testy, píšu Novinky.cz. „Ďalej pracujeme na 131 vzorkách z rôznych zdrojov, pri ktorých je podozrenie na výskyt britskej mutácie koronavírusu,“ povedala Doláková.

11:55 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR schválilo používanie liečiva ivermektín na boj proti koronavírusu. Na terapeutické využitie sa nateraz môže na Slovensku používať pol roka. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že liek bude okrem nemocníc dostupný aj v lekárňach na lekársky predpis. Viac o téme TU.

11:10 Viaceré štáty prijímajú nové cestovné obmedzenia v snahe zastaviť šírenie nákazlivejších variantov koronavírusu. Na sociálnej sieti o tom informoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus. Izrael zastavil zatiaľ do 31. januára medzinárodné lety a zaviedol kompletné uzavretie hraníc i letísk pre osobnú dopravu. „Podobne uvažuje už aj Nemecko. Podľa šéfa spolkového rezortu vnútra Horsta Seehofera je možné aj obmedzenie leteckej dopravy do Nemecka a pozastavenie medzinárodných letov tak, ako to aktuálne platí v Izraeli,“ spresnil Klus.

Spojené kráľovstvo plánuje podľa neho čoskoro zaviesť povinnú 10-dňovú karanténu v hoteloch pre cestujúcich z niektorých vysoko rizikových krajín sveta. USA obnovili zákaz vstupu pre takmer všetkých neamerických občanov, ktorí boli v posledných 14 dňoch v Brazílii, Írsku, Spojenom kráľovstve, alebo v niektorej z krajín Schengenu vrátane Slovenska.

10:38 V karanténnom mestečku na Hradskej ulici v Bratislave je aktuálne 78 ľudí bez domova pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Celkovo už hlavné mesto poskytlo možnosť na bezpečnú izoláciu 139 ľuďom bez domova s ochorením.

Červená covid zóna v bratislavskej nocľahárni neziskovej organizácie Depaul Slovensko je podľa informácií magistrátu naplnená na 25 zo 44 miest.

Mesto muselo v karanténnom mestečku už dvakrát navyšovať počet lôžok na výsledných 100 miest. „Komunikácia o pomoci zo strany štátu bola s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny, prebieha aj s ministerstvom vnútra a aktuálne najmä s ministerstvom hospodárstva," podotkla hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Mesto pre situáciu s ľuďmi bez domova navyšuje kapacity dobrovoľníkov, ale hlavne zdravotníkov, ktorí sú však v aktuálnej situácii vyťažení, a tiež personálne kapacity v podobe sociálnych pracovníkov.

10:23 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 1004 prípadov nákazy koronavírusom a 85 úmrtí súvisiacich s covidovým ochorením, informoval v stredu operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Celkový počet obetí pandémie koronavírusu v krajine stúpol na 12 198 a potvrdených prípadov nákazy na 361 881.

Aktuálne je infikovaných 103 087 osôb, o 996 menej než v utorok. Počet hospitalizovaných klesol za deň o šesť na 3809, z ktorých 255 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V utorok si podporu dýchania vyžadoval stav 263 chorých. Proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali v Maďarsku doposiaľ 152 704 ľudí, z ktorých 17 772 dostalo aj druhú dávku vakcíny.

9:51 Austrália desiaty deň za sebou nezaznamenala žiadny nový prípad nákazy ochorením COVID-19, čo umožnilo jej najľudnatejšiemu štátu Nový Južný Wales (NSW) zmierniť obmedzenia.

NSW zaznamenával v prvej časti januára iba jednociferné počty infikovaných. Štát Viktória, ktorý hostí tenisový turnaj Australia Open, nezaregistroval žiadny prípad dokonca už tri týždne. Úspech krajiny prichádza v čase, keď celosvetovo počet prípadov nákazy prekročil 100 miliónov a počet obetí dva milióny. Austrália od začiatku pandémie eviduje viac ako 22 000 prípadov a 909 úmrtí.

9:35 V Českej republike pribudlo v utorok 9 144 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 500 menej než pred týždňom. Vyplýva to z údajov Ministerstva zdravotníctva ČR.

zväčšiť Ľudia 25. januára čakajú na pretestovanie pred... Foto: SITA/AP
česko, nemecko, covid Ľudia 25. januára čakajú na pretestovanie pred prekročením česko-nemeckej hranice.

Súhrnný index rizika podľa protiepidemického systému (PES) zostal druhý deň po sebe na úrovni 68 bodov, čo zodpovedá štvrtému stupňu pohotovosti. V ČR však aj naďalej platia opatrenia na úrovni piateho stupňa. Reprodukčné číslo vírusu sa zvýšilo na 0,94.

Česko eviduje 98 846 aktívnych prípadov nákazy. V nemocniciach je hospitalizovaných 6043 osôb, stav 995 z nich je vážny. Od začiatku pandémie v krajine potvrdili 956 155 prípadov infekcie a 15 791 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 841 518 osôb. Zdravotníci v Česku aplikovali doteraz 222 450 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

9:21 Bratislava žiada premiéra Igora Matoviča (OĽANO), prípadne ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) o zvolanie konzília epidemiológov, aby sa odborne vyjadrilo, či prínosy druhého kola plošného testovania v hlavnom meste prevažujú nad rizikami s tým spojenými.

Magistrát zároveň požaduje zverejnenie štruktúry dát, ktoré určili výsledok prvého kola testovania v Bratislave, nakoľko priebežné výsledky z mestských odberových miest vykazovali výrazne nižšie čísla, ako bol prezentovaný celkový výsledok.

Podľa údajov z Úradu vlády v Bratislave vykonali 265 118 testov, 2 706 z nich bolo pozitívnych, čo predstavuje pozitivitu 1,02 percenta.

8:35 Počet potvrdených prípadov infekcie novým koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 3 776 na celkovo 1 200 883. Vyplýva to z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

zväčšiť Pacientka s ochorením COVID-19 na jednotke... Foto: SITA/AP
Stryj, Ukrajina, covid Pacientka s ochorením COVID-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v západoukrajinskom meste Stryj.

Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 145 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie stúpol na 22 202.

Z ochorenia sa uzdravilo ďalších 14 250 ľudí; od začiatku pandémie už 980 085.

8:07 Čínsky súd udelil rok väzenia žene, ktorá pred nastúpením do lietadla skrývala svoje príznaky nákazy koronavírusom. 37-ročná žena vlani v marci užila liek na potlačenie horúčky, potom nastúpila na palubu lietadla z USA do Číny, uviedol čínsky denník Global Times.

Príznaky nákazy odhalila až po pristátí na letisku v Pekingu a neskôr mala pozitívny test na koronavírus. Následne muselo ísť do karantény 63 ľudí, ktorí s ňou boli v blízkom kontakte.

Ženino správanie bolo porušením protiepidemických nariadení platných v Číne a predstavovalo vážnu hrozbu šírenia koronavírusu, napísal pekinský súd v rozhodnutí z vlaňajšieho októbra. Ženu odsúdili na rok väzenia a ročnú podmienku za trestný čin bránenia prevencii infekčnej choroby.

7:21 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 13 202 nových prípadov koronavírusovej infekcie. Vyplýva to z údajov zverejnených na internetových stránkach Inštitútu Roberta Kocha. Počet zomretých vzrástol o 982.

zväčšiť Nemecký minister vnútra Horst Seehofer. Foto: SITA/AP, Fabrizio Bensch
seehofer Nemecký minister vnútra Horst Seehofer.

Minulú stredu to bolo 15 974 nových ochorení a 1 148 zomrelých.

Od začiatku pandémie sa v Nemecku, ktoré má asi 80 miliónov obyvateľov, nakazilo 2,16 milióna ľudí, 53 972 z nich zomrelo.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer povedal, že spolková vláda debatuje o obmedzení počtu príletov do krajiny takmer na nulu s cieľom zabrániť šíreniu nákazlivejší variantov koronavírusu. Ako o ďalšom možnom opatrení vláda uvažuje o uzavretí hraníc voči regiónom, kde sú zmutované kmene koronavírusu viac rozšírené.

6:21 Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené štáty kupujú ďalších 100 miliónov dávok z každej z dvoch schválených vakcín proti koronavírusu a majú byť dodané v lete. Vláda očakáva, že bude môcť doručiť dostatok dvojdávkových vakcín jednotlivým štátom, aby bolo do konca leta úplne zaočkovaných 300 miliónov ľudí.

Biden tiež oznámil, že dodávky vakcín americkým štátom a územiam sa zväčšia z 8,6 milióna na najmenej desať miliónov dávok týždenne nasledujúce tri týždne.

Biely dom sa snaží riešiť starosti štátnych a miestnych lídrov, pretože dodávky vakcín sú kolísavé, čoho následkom je rušenie termínov ľudí objednaných na zaočkovanie. Biely dom sľubuje, že poskytne štátom stabilné prídely vakcín na tri týždne dopredu, aby sa umožnilo presné plánovanie podania injekcií.

Prezident Biden sa zaviazal, že zabezpečí 100 miliónov dávok proti covidu za prvých 100 dní jeho pôsobenia v úrade.

6:00 Generálny riaditeľ spoločnosti AstraZeneca Pascal Soriot v utorok vyhlásil, že firma nepredáva vakcíny objednané Európskou úniou iným krajinám kvôli zisku. Soriot tak reagoval na hnev lídrov EÚ, ktorý vyvolalo meškanie dodávok vakcíny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Britsko-švédska farmaceutická firma AstraZeneca minulý týždeň pripustila, že nesplní zmluvné záväzky týkajúce sa dodávok vakcíny do EÚ a dôvodom je „znížená výroba“ v jej „európskom dodávateľskom reťazci“. To donútilo eurokomisárku pre zdravie Stellu Kyriakidesovú oznámiť, že EÚ plánuje preskúmať, kam smeroval export vakcíny, teda do ktorých nečlenských krajín. Je to prejav silnejúcej nedôvery voči firme AstraZeneca, poznamenala AFP.

„Európska únia chce presne vedieť, ktoré dávky zatiaľ AstraZeneca vyrobila a na ktorom mieste, a či – alebo komu – ich dodala,“ uviedla v pondelok Kyriakidesová.

Šéf firmy AstraZeneca Soriot sa v utorok snažil situáciu upokojiť a priznal, že európske vlády sú čoraz „rozhnevanejšie či emotívnejšie“, pretože ich programy očkovania sa opakovane zadrhávajú.

„Náš tím pracuje 24 hodín denne sedem dní v týždni, aby napravil veľkú väčšinu problémov vo výrobe samotnej vakcíny,“ povedal Soriot pre alianciu európskych médií LENA.

Zdôraznil: „Určite neberieme vakcíny Európanom a nepredávame ich inde kvôli zisku.“

Firma, ktorá vyvinula očkovaciu látku spolu s Oxfordskou univerzitou, prisľúbila, že počas pandémie nebude na predaji vakcíny zarábať.

AstraZeneca už s Oxfordskou univerzitou pracuje na vývoji vakcíny, ktorá sa osobitne zameriava na nákazlivejší juhoafrický variant koronavírusu, dodal Soriot.

Ťažkosti s vakcínou od firmy AstraZeneca v Európe prišli týždeň po tom, čo americká spoločnosť Pfizer oznámila, že takisto znižuje počiatočné množstvo sľúbených dodávok vakcíny, ktorú vyvinula s nemeckou firmou BioNTech.

Vakcína od AstraZenecy ešte čaká na schválenie regulačného úradu EÚ (EMA), ktoré má prísť v piatok 29. januára.

Firma vlani oznámila, že s Európskou komisiou sa dohodla na dodaní 400 miliónov dávok do EÚ.

„Len čo dostaneme súhlas od EMA, v nasledujúcich pár dňoch, okamžite dodáme Európe najmenej tri milióny dávok. Cieľom je dodať 17 miliónov dávok do februára,“ spresnil Soriot.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus