Dajte nám britské vakcíny, žiada EÚ. Odborníci WHO začali vyšetrovanie

Dodávky vakcíny firmy AstraZeneca do EÚ budú výrazne nižšie. Brusel žiada, aby do Európy išli vakcíny z britských tovární.

28.01.2021 06:00 , aktualizované: 22:46
Kalifornia, očkovanie Foto: ,
Megaočkovanie v Kalifornii na parkovisku pred štadiónom Dodger Stadium v Los Angeles.
debata (92)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:46 Maroko odštartovalo vo štvrtok vakcinačnú kampaň. Proti ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, sa dal medzi prvými v krajine zaočkovať marocký kráľ Muhammad VI., oznámil kráľovský palác.

Palác zverejnil fotografiu 57-ročného monarchu, ktorý sa dal zaočkovať vo svojej rezidencii v meste Fez. Zároveň oznámil, že v rámci vakcinačnej kampane v krajine postupne zaočkuje všetkých obyvateľov, ktorí dovŕšili 17 rokov, teda približne 25 miliónov ľudí.

22:10 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok oznámila, že do konca roka 2021 by proti koronavírusu SARS-CoV-2 mala byť zaočkovaná tretina obyvateľstva všetkých afrických štátov. Informovala o tom agentúra AFP.

Väčšina štátov Afriky sa však pri získavaní vakcíny spolieha na program COVAX iniciovaný WHO, ktorého cieľom je zaistiť prístup k očkovacej látke proti chorobe COVID-19 aj chudobnejším krajinám.

Prostredníctvom tohto programu by sa na čierny kontinent do konca tohto roka mohlo dostať 600 miliónov dávok vakcíny, čo je však len zhruba 20 percent potrebného množstva, informoval vo štvrtok koordinátor vakcinačnej kampane WHO v Afrike Richard Mihigo. Zvyšok má v pláne doplniť africké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

21:34 V americkom štáte Južná Karolína zaznamenali prvé dva prípady nákazy juhoafrickým variantom koronavírusu SARS-CoV-2 na území USA. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP.

Nakazenými sú v Južnej Karolíne dve dospelé osoby, ktoré nemajú tzv. cestovateľskú anamnézu. Oba prípady navyše spolu nijako nesúvisia – nejde o osoby, ktoré by boli v kontakte.

„Zistenie nového variantu koronavírusu SARS-CoV-2 v našom štáte je pre všetkým občanov Južnej Karolíny dôležitým mementom, že boj proti tomuto smrteľnému vírusu ešte zďaleka neskončil,“ uviedla dočasná riaditeľka tamojšieho úradu verejného zdravotníctva Brannon Traxlerová.

Variant známy ako B.1.351 doposiaľ zistili vo viac ako 30 krajinách a odborníci pred časom avizovali, že by sa už mohol nachádzať aj v USA.

21:02 Vláda Českej republiky rozhodla vo štvrtok o sprísnení epidemických obmedzení s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Napríklad na dovolenku do hôr budú môcť občania ísť len do vlastných rekreačných objektov. Služobné cesty bude musieť pracovník absolvovať bez rodiny a preukázať sa potvrdením od zamestnávateľa alebo klienta. Oznámil to český minister vnútra Jan Hamáček na tlačovej konferencii, ktorú vysielala televízia ČT24.

Ubytovacie služby budú môcť podľa nových pravidiel, ktoré vstúpia do platnosti od polnoci z piatka na sobotu, využívať iba osoby na služobnej ceste s potvrdením od zamestnávateľa alebo klienta. Ľudia doteraz chodili na služobné cesty do hôr niekedy aj s celou rodinou, pripomenul Hamáček.

Osoby, ktoré majú k dispozícii vlastný rekreačný objekt, doň môžu prizvať iba ľudí, ktorí s nimi žijú v jednej domácnosti. Kabinet zároveň opäť zakázal navštevovať pacientov, ktorí v nemocnici ležia na oddeleniach akútnej starostlivosti.

Lanovky a vleky už nebudú môcť prepravovať okrem lyžiarov ani peších. Využívať ich budú smieť len zložky integrovaného záchranného systému.

20:42 Členské štáty EÚ prijali vo štvrtok s podporou Európskej komisie (EK) usmernenia o preukazovaní očkovania na lekárske účely. Ich prijatie žiadali premiéri a prezidenti členských krajín EÚ počas decembrového i januárového videosummitu.

Cieľom usmernení je podporiť interoperabilitu osvedčení o očkovaní, čo znamená, že očkovacie preukazy by mali byť jednotné a mali by obsahovať minimálny súbor údajov potrebných pre každé osvedčenie. Mala by sa ich prostredníctvom zaistiť aj kompatibilita s už existujúcimi vnútroštátnymi riešeniami a tiež prísna ochrana osobných údajov ich držiteľov.

Usmernenia stanovujú rámec, ktorým sa zabezpečuje pravosť a integrita očkovacích preukazov a týkajú sa tak papierovej, ako aj digitálnej formy certifikátov. Na ďalších spresneniach a opatreniach na ochranu údajov sa dohodnú členské krajiny prostredníctvom siete eHealth.

19:11 V Poľsku sa predĺži platnosť väčšiny protipandemických opatrení najmenej do 14. februára. Informoval o tom vo štvrtok minister zdravotníctva Adam Niedzielski, uviedli agentúry PAP a DPA.

Od 1. februára budú však za dodržania prísnych hygienických podmienok môcť otvoriť obchody v nákupných centrách, múzeá a galérie. V predajniach s rozlohou viac ako sto metrov štvorcových bude môcť pripadať jeden zákazník na 15 metrov štvorcových. V menších prevádzkach pôjde o jedného zákazníka na každých desať metrov štvorcových. Zároveň sa rušia hodiny vyhradené pre dôchodcov.

17:12 Prezidentka SR Zuzana Čaputová ocenila prínos slovenských vedcov počas pandemickej situácie. Zároveň je hrdá na to, že v laboratóriách Slovenskej akadémie vied (SAV) došlo k pokrokom v testovaní na nový druh vírusu a že sa vedecká komunita zapája do úsilia o jeho lepšie spoznanie, liečenie aj odstránenie. Uviedla to hlava štátu v liste, ktorý adresovala predsedovi SAV Pavlovi Šajgalíkovi a členom akademickej obce.

„Napriek vážnej dobe by sme nemali všetku pozornosť sústrediť iba na odbory, ktoré bezprostredne súvisia s pandémiou. Dúfam, že súčasná situácia pomôže lepšie vysvetliť spoločenský význam všetkých vedných odborov a že jedným z jej pozitívnych dôsledkov bude aj rozvoj infraštruktúry pre základný výskum,“ uviedla Čaputová. Zároveň ju mrzí, že vedecké poznanie je v dnešnej dobe pod bezprecedentnou paľbou. O to viac oceňuje odvahu vedcov vstúpiť do verejnej diskusie a vystaviť sa kritike svojich názorov. „Budem hľadať spôsoby, ako presviedčať verejnosť aj predstaviteľov štátu, aby sa rozhodnutia verejnej moci vždy opierali o fakty,“ dodala v liste hlava štátu.

16:56 Rada EÚ vo štvrtok oznámila, že aktualizovala zoznam tretích krajín, pre ktoré by členské štáty mali postupne zrušiť obmedzenia pre cestovanie nepovažované za nevyhnutné. Rada EÚ zároveň spresnila, že tento zoznam sa bude revidovať a podľa potreby upravovať každé dva týždne.

Na základe dohodnutých kritérií a podmienok by členské štáty mali od 28. januára postupne zrušiť cestovné obmedzenia na vonkajších hraniciach Únie pre obyvateľov nasledovných tretích krajín: Austrália, Južná Kórea, Nový Zéland, Rwanda, Singapur a Thajsko.

Na tento zoznam sa môže dostať aj Čína so špeciálnymi administratívnymi oblasťami Hongkong a Macao, ak vláda v Pekingu pristúpi na princíp vzájomnosti a zruší zákaz takéthoto cestovania, nepovažovaného za nevyhnutné, pre občanov EÚ. Podobne, ako to platilo aj vlani pri obdobných zoznamoch, aj v tomto roku sú obyvatelia mikroštátov Andorra, Monako, San Maríno a Vatikán považovaní za rezidentov EÚ. Na odporúčaní Rady EÚ sa zúčastňujú aj krajiny mimo EÚ, ktoré sú však súčasťou schengenského priestoru (Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko).

Kritériá na určenie tretích krajín, pre ktoré by sa malo súčasné cestovné obmedzenie zrušiť, zahŕňajú najmä epidemiologickú situáciu a zavedené ochranné opatrenia, ako aj hospodárske a sociálne aspekty. (tasr)

16:46 Nemecká komisia pre očkovanie odporúča, aby sa vakcína vyvinutá britskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca podávala len osobám do 65 rokov. Nemecký Stály výbor pre očkovanie (STIKO) ako dôvod svojho odporúčania uviedol nedostatok dát týkajúcich sa starších zaočkovaných ľudí.

STIKO uviedol, že vakcína proti covidu vyvinutá spoločnosťou AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou je „momentálne odporúčaná len pre osoby vo veku od 18 do 65 rokov“. V stanovisku komisie sa špecifikuje, že „údaje, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, sú nedostatočné na vyhodnotenie účinnosti vakcín“ pre osoby staršie ako 65 rokov. (afp, tasr)

16:27 Bratislava a jej mestské časti plánujú cez víkend otvoriť viaceré odberové miesta, kde sa budú môcť dať ľudia otestovať antigénovými testami. Primátor Bratislavy Matúš Vallo avizuje, že pracujú aj na tom, aby pozitívne testovaní boli následne pozvaní na pretestovanie PCR testom, ktorý okrem potvrdenia pozitivity odhalí aj prítomnosť novej britskej mutácie.

„To nám poskytne veľmi cennú informáciu o situácii, v ktorej sa momentálne v Bratislave nachádzame aj o prognóze ďalšieho vývoja. Testovať by sa mali hlavne tí z vás, ktorí sa pohybujete v rizikovom prostredí, alebo máte príznaky choroby,“ uviedol na sociálnej sieti primátor.

16:24 Aj keď je Bratislava z hľadiska pandemickej situácie aktuálne medzi lepšími okresmi, podľa primátora Matúča Valla to neznamená, že hrozba koronavírusu pominula. Poľaviť v obozretnosti by podľa primátora znamenalo rýchly návrat v čase a prudký nárast nových infikovaných. „Bratislavské nemocnice stále nemajú rezervu voľných lôžok a jedinou našou šancou je vírus zastaviť ešte pred nemocnicami. Dodržujme preto pravidlá lockdownu, vyvarujme sa rizikových kontaktov a kto môže, nech naďalej pracuje z domu,“ vyzval Vallo.

Hoci v hlavnom meste nemusí byť druhé kolo celoplošného testovania ľudí, magistrát i mestské časti pripravujú cez víkend dočasné odberové miesta, kde sa bude môcť otestovať každý, kto bude chcieť.

15:40 V Univerzitnej nemocnici Bratislava v Nemocnici Staré Mesto vo štvrtok zaočkovali prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu 104-ročnú Bratislavčanku – pani Vilmu. Informovala o tom hovorkyňa najväčšej slovenskej nemocnice Eva Kliská. „Pani Vilma sa napriek vysokému veku teší zdraviu a v sprievode svojich blízkych bola dnes zaočkovaná prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Očkovanie bolo bezproblémové a pani Vilma sa aj po očkovaní cítila veľmi dobre,“ povedala Kliská s tým, že vakcinačný tím v Nemocnici Staré Mesto mal z tejto návštevy podľa slov hovorkyne veľkú radosť.

UNB doteraz zaočkovala 16 736 osôb prvou dávkou a 1851 osôb druhou dávkou. V priemere očkuje 900 až 1000 ľudí denne.

15:19 Nový Zéland, Vietnam a Taiwan sa v úspešnosti, s akou sa krajiny sveta vyrovnávajú s pandémiou koronavírusu, umiestnili spomedzi takmer 100 štátov na prvých troch priečkach. Naopak, Brazília a Mexiko tento rebríček uzatvárajú, vyplýva z údajov sydneyského Lowyho inštitútu.

Tento tzv. index výkonnosti (Performance Index) nezahŕňa pre nedostatok verejne prístupných dát Čínu, v ktorej sa vírus v decembri 2019 prvýkrát objavil. V prvej desiatke sú vďaka menšiemu počtu hlásených prípadov a počtu úmrtí ešte Thajsko, Cyprus, Rwanda, Island, Austrália, Lotyšsko a Srí Lanka. Slovensko sa v rebríčku umiestnilo na 22. mieste.

Celkovo bolo s využitím dát prístupných k 9. januáru 2021 hodnotených 98 krajín. Správa prichádza v období, keď počet nakazených na celom svete prekročil 100 miliónov a počet obetí presiahol dva milióny. (lowyinstitute.org, reuters, tasr)

14:53 Takmer polovica Pakistancov sa nechce dať zaočkovať proti covidu, vyplýva z prieskumu agentúry Gallup Pakistan, ktorý uskutočnila po oznámení vlády o plánovanom začiatku očkovania na budúci týždeň.

V prieskume agentúry sa 49 percent respondentov vyjadrilo, že by sa rozhodli očkovania nezúčastniť, pretože deklarovanú hrozbu nákazy koronavírusom považujú za prehnanú. Agentúra zverejnila výsledok vo štvrtok po tom, čo vláda oznámila, že od budúceho týždňa začne s očkovaním takmer pol milióna zdravotníckych pracovníkov prvou dávkou vakcíny od spoločnosti Sinopharm. Čína chce krajine darovať pol milióna dávok.

Pakistanský liekový regulačný úrad (DRAP) už schválil vakcínu európskeho výrobcu AstraZeneca a ruskú vakcínu Sputnik V. Zaočkovať sa však chce iba 38 percent Pakistancov. Výskum poukazuje na podobné pochybnosti, ktoré sa v súvislosti s očkovaním v krajine vyskytli a ovplyvnili tak boj proti detskej obrne. Tá už bola vo zvyšku sveta potlačená, stále sa však vyskytuje v Pakistane a v susednom Afganistane. V krajine bolo zatiaľ infikovaných viac ako pol milióna osôb, približne 11-tisíc z nich ochoreniu podľahlo. (dpa, tasr)

14:10 Maďarská vláda predĺžila až do 1. marca obmedzujúce opatrenia prijaté už v novembri s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu. Vláda chce tiež požiadať poslancov o predĺženie mimoriadnych právomocí. Oznámil Gergely Gulyás, vedúci kabinetu premiéra Viktora Orbána.

Gulyás rozhodnutie kabinetu zdôvodnil tým, že akékoľvek zmiernenie reštrikcií by malo v súčasnosti za následok opätovné sprísnenie obmedzujúcich opatrení neskôr. S uvoľňovaním možno podľa neho začať, až keď výrazne klesne počet prípadov covidu alebo až bude zaočkovaný veľký počet ľudí. „Opatrenia prijaté v novembri pomohli spomaliť a udržať pandémiu pod kontrolou,“ povedal Gulyás. „Odborníci hovoria, že bez vakcíny by akékoľvek uvoľnenie viedlo k novej vlne covidfu a ešte drastickejšiemu sprísneniu (opatrení – pozn red.),“ dodal.

Platné reštrikcie, zahŕňajúce zákaz nočného vychádzania, dištančnú výučbu na stredných školách a uzavretie reštaurácií, mali skončiť v pondelok. Orbánov hovorca k tomu povedal, že vláda kvôli trvajúcej epidémii požiada parlament o predĺženie svojich mimoriadnych právomocí o 90 dní. (reuters, čtk)

14:00 V Izraeli začnú už tento týždeň očkovať proti covidu aj ľudí vo veku od 35 rokov. Vo štvrtok to oznámil tamojší generálny riaditeľ ministerstva zdravotníctva Hezi Levy.

Židovský štát už predtým avizoval, že plánuje zaočkovať všetkých svojich obyvateľov do jari tohto roka, a podľa oficiálnych údajov je na dobrej ceste tento záväzok splniť. Dosiaľ zaočkovali už viac ako štvrtinu z celkovej 9,3-miliónovej populácie krajiny. Spomínaná veková skupina sa bude môcť dať zaočkovať od piatka.

Izrael má však aj naďalej veľmi vysokú mieru nákazy, okrem iného v dôsledku toho, že ultraortodoxné židovské komunity ignorujú epidemiologické opatrenia a dostávajú sa do konfliktov s políciou, ktorá sa ich pokúša uplatňovať. Každý deň v krajine pribudne približne 8-tisíc nových prípadov SARS-CoV-2. (afp, tasr)

13:52 Európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo štvrtok oznámila, že je príliš skoro na uvoľňovanie obmedzení proti šíreniu koronavírusu v Európe, napriek poklesu nových prípadov nákazy vo väčšine krajín.

„Tridsať krajín zaznamenáva značný pokles v 14-dňovej kumulatívnej incidencii… Miera prenosu koronavírusu je po celej Európe ešte stále veľmi vysoká, má nepriaznivý vplyv na zdravotné systémy v krajinách a preťažuje zdravotné služby. Preto je príliš skoro na uvoľňovanie,“ povedal na online tlačovej konferencii regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

Pri 14-dňovej kumulatívnej incidencii ide o počet prípadov covidu za 14 dní na 100-tisíc obyvateľov krajiny. (afp, tasr)

13:41 Nemecko sa pripravuje na uzavretie svojich hraníc s cieľom zabrániť šíreniu nákazlivejších variantov nového koronavírusu, aby neohrozilo svoj pokrok v boji proti pandémii z uplynulých týždňov. Spolková vláda by sa mala na príslušnom pláne dohodnúť do piatka, uviedol vo štvrtok minister vnútra Horst Seehofer. (Viac tu)

13:01 Hnutie Sme rodina nepodporí ďalšie kolo plošného testovania obyvateľov Slovenska na koronavírus. V dnešnej diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo to povedal predseda Národnej rady SR (NR SR) Boris Kollár (Sme rodina). Zároveň je za to, aby na Slovensku od pondelka 8. februára fungoval COVID automat, na ktorom sa vláda dohodla.

„Nepodporím nič iné a ak bude chcieť niekto niečo meniť, tak sa voči tomu v hnutí postavíme. Ľudia už toho majú plné zuby, keďže každý deň dostávajú nové informácie,” odôvodnil šéf zákonodarného orgánu.

12:51 Nemecko prekonalo dôležitú hranicu v boji proti koronavírusovej pandémii, keď sa mu vďaka prísnemu lockdownu podarilo znížiť počty nových prípadov nákazy od Vianoc o polovicu. (Viac tu)

12:07 Členovia Asociácie súkromných laboratórií (AsLab) začali s testovaním viacerých možností odberu vzorky na testovanie prítomnosti ochorenia COVID-19. Pre TASR to uviedol prezident asociácie, ktorá združuje spoločnosti Medirex, Alpha Medical, Klinická biochémia a Synlab, Vladimír Ježík.

„Okrem odberov pomocou kloktania ide o možnosti odberu vzorky zo sliny či žuvania pripraveného tampónu. Tieto formy testovania sú v súčasnosti v testovacej fáze, pričom po jednotlivých odberoch vždy nasleduje klasické laboratórne PCR testovanie,“ priblížil. Ako dodal, po ukončení testovacej fázy a vyhodnotení výsledkov budú súkromné laboratóriá vedieť nové formy testovania ponúknuť aj verejnosti. AsLab predpokladá, že o ne bude veľký záujem.

Testovanie kloktaním
Testovanie kloktaním
+6Testovanie kloktaním

11:02 Šéf úradu britskej vlády Michael Gove vo štvrtok vyhlásil, že nedôjde „k prerušeniu dodávok vakcín“ proti koronavírusu od farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca. Vyjadril sa tak po tom, čo Európska únia požiadala o dávky očkovacej látky zo závodov tejto firmy v Británii. Spoločnosť AstraZeneca totiž oznámila, že v nasledujúcich týždňoch dodá na trh EÚ podstatne menej dávok, ako to vlani prisľúbila v rámci dohody s Európskou komisiou (EK).

Na otázku, či vláda umožní dodanie vakcín do EÚ, Gove uviedol: „Nie, najdôležitejšou vecou je to, že sa musíme uistiť, že harmonogram, ktorý bol dohodnutý a na ktorom je založený náš očkovací program, bude pokračovať.“

9:57 V Českej republike pribudlo v stredu 8452 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 242 viac než pred týždňom. Vyplýva to z údajov zverejnených vo štvrtok ráno na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva ČR. Súhrnný index rizika podľa protiepidemického systému (PES) zostal tretí deň po sebe na úrovni 68 bodov, čo zodpovedá štvrtému stupňu pohotovosti. V ČR však aj naďalej platia opatrenia na úrovni piateho stupňa.

Reprodukčné číslo vírusu sa zvýšilo na 0,96, uviedol spravodajský server Novinky.cz. Česko eviduje 97 316 aktívnych prípadov nákazy. V nemocniciach je hospitalizovaných 5925 osôb, stav 995-tich z nich je vážny. Zdravotníci v Česku aplikovali doteraz 236 697 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

9:52 Mesto Košice v súvislosti so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou a pre vysokú mieru pozitivity počas minulotýždňového celoplošného testovania pripravuje ďalšie kolo dobrovoľného testovania. V poradí štvrté celomestské testovanie na COVID-19 potrvá od piatka 29. januára do nedele 31. januára. Informoval o tom na brífingu primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

„Výsledky nedávneho testovania nám, žiaľ, potvrdili, že situácia v meste vonkoncom nie je ideálna a naďalej sa zhoršuje. Na našich odberných miestach sme počas uplynulého týždňa zachytili takmer 1 000 pozitívnych ľudí, za pondelok a utorok k nim pribudlo ďalších 200 ľudí. V stredu sa napríklad otestovalo takmer 1 700 ľudí a pozitivita dosiahla vyše štyroch percent. Aj preto každého žiadame, aby dodržiaval všetky v súčasnosti platné nariadenia a nechal sa otestovať. Obávame sa, že situácia sa môže stať nezvládnuteľná,“ varoval Polaček.

Počet odberných miest by sa mal tentoraz pohybovať okolo čísla 70. Ich zoznam spolu s počtami odberným tímov bude zverejnený po dnešnom rokovaní Krízového štábu mesta Košice a po videokonferencii so starostami mestských častí na stránke korona.kosice.sk.

9:07 Spoločnosti Pfizer a BioNTech oznámili, že ich vakcína proti ochoreniu COVID-19 je účinná aj proti britskému a juhoafrickému variantu koronavírusu. Obe spoločnosti vo vyhlásení uviedli, že „nie je pravdepodobné, aby malé rozdiely zistené testami, porovnávajúcimi pôvodný koronavírus a najnovšie varianty, viedli k výraznému zníženiu účinnosti očkovacej látky“.

Obe spoločnosti vo vyhlásení uviedli, že „nie je pravdepodobné, aby malé rozdiely zistené testami, porovnávajúcimi pôvodný koronavírus a najnovšie varianty, viedli k výraznému zníženiu účinnosti očkovacej látky“.

zväčšiť Súčasť „mraziarenskej farmy“ o veľkosti... Foto: SITA/AP
pfizer Súčasť „mraziarenskej farmy“ o veľkosti futbalového ihriska v belgickom meste Puurs, zariadenia spoločnosti Pfizer na skladovanie hotových vakcín proti COVIDU-19.

8:45 Skupina odborníkov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ukončila dvojtýždňovú karanténu v čínskom meste Wu-chan a začala oneskorené, na celom svete pozorne sledované vyšetrovanie pôvodu koronavírusu.

Odborníci už skôr v januári skonštatovali, že WHO a Peking mali konať rýchlejšie, keď sa ochorenie COVID-19 prvýkrát objavilo v Číne.

Nezávislú komisiu pre pripravenosť a reakciu na pandémiu zriadila samotná WHO. Vo svojej druhej správe komisia uviedla, že hodnotenie „časovej postupnosti skorej fázy nákazy prinieslo záver, že bolo možné konať rýchlejšie, a to už na základe prvých prejavov“.

Nezávislá komisia vo svojej správe 18. januára napísala, že je „jasné“, že miestne a celoštátne zdravotnícke úrady v Číne mohli v januári zaviesť opatrenia na ochranu verejného zdravia „dôraznejšie“.

zväčšiť Čakajúci novinári pred hotelom v čínskom... Foto: TASR/AP
novinári, wuchan Čakajúci novinári pred hotelom v čínskom Wu-chane, v ktorom skupina odborníkov Svetovej zdravotníckej organizácie ukončila dvojtýždňovú karanténu.

Komisia kritizovala aj WHO za pomalé reagovanie na začiatku krízy a poukázala na to, že organizácia zvolala svoj krízový štáb až 22. januára 2020. Tento štáb ani neodsúhlasil vyhlásenie nákazy nového koronavírusu za „stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu (PHEIC)“, čo je v jeho ponímaní najvyšší stav núdze. Štáb tak urobil až o týždeň.

„Nie je jasné, prečo sa štáb nestretol skôr, a urobil to až v tretí januárový týždeň. Nie je jasné ani to, prečo sa na prvom stretnutí nedokázal dohodnúť na vyhlásení PHEIC,“ píše sa v správe.

8:12 Spojené štáty žiadajú „robustné“ a jasné medzinárodné vyšetrenie pôvodu pandémie koronavírusu v Číne. Uviedla to hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Novinárom povedala, že je nevyhnutné „prísť na koreň“ toho, ako sa vírus objavil a rozšíril po celom svete. Zdôraznila tiež „veľké znepokojenie“ nad „dezinformáciámi“ prichádzajúcimi z „niektorých zdrojov v Číne“.

zväčšiť Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Foto: SITA/AP
Jen Psakiová Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Psakiová dodala, že administratíva nového amerického prezidenta Joea Bidena venuje značné vlastné prostriedky na pochopenie toho, čo sa vlastne stalo, pričom sa nebude spoliehať iba na správu WHO. Washington bude podľa jej slov „čerpať z informácií zhromaždených a analyzovaných našimi tajnými službami“ a zároveň bude spolupracovať so spojencami na posúdení „dôveryhodnosti“ medzinárodnej správy WHO.

Hovorkyňa dodala, že Bidenova administratíva má tiež v úmysle posliniť svoje „personálne zastúpenie v Pekingu“.

zväčšiť Skupina desiatich vedcov Svetovej zdravotníckej... Foto: TASR/AP, Ng Han Guan
čína, vedci Skupina desiatich vedcov Svetovej zdravotníckej organizácie v čínskom meste Wu-chan skúmala pôvod koronavírusu SARS-CoV-2.

Koronavírus prvýkrát zaznamenali koncom roka 2019 v stredo­čínskom meste Wu-chan, následne sa rozšíril do celého sveta, pričom za vyše rok sa ním nakazilo viac ako 100 miliónov ľudí a vyžiadal si aj viac ako dva milióny úmrtí.

Do Wuchanu pricestoval v januári tím expertov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorý tam má skúmať pôvod pandémie. Vedci sa zhodujú v tom, že nový koronavírus má živočíšny pôvod, pričom osobitnú pozornosť venujú wuchanskému trhu s morskými plodmi, na ktorom sa predávali živé zvieratá.

7:23 Mexiko ohlásilo rekordnú dennú bilanciu nových prípadov nákazy koronavírusom, ktorých sa za 24 hodín potvrdilo skoro 28-tisíc. Vysoké sú ďalej aj počty úmrtí, obetí za deň pribudlo 1623. V krajine sa ale málo testuje, a tak je podľa odborníkov reálna situácia ešte horšia. V niektorých oblastiach už preplnené nemocnice neprijímajú ďalších pacientov.

zväčšiť Titulná strana novín v Mexiku venovaná... Foto: SITA/AP, Marco Ugarte
mexiko, obrador Titulná strana novín v Mexiku venovaná prezidentovi Obradorovi s titulkom „Pozitívny, ale optimistický“.

V krajine, kde žije 128 miliónov ľudí, sa podľa oficiálnych štatistík vírusom SARS-CoV-2 doteraz nakazilo 1,8 milióna ľudí a vyše 153-tisíc z nich zomrelo. Skutočný počet obetí sa ale odhaduje zhruba na 200-tisíc. Minulý piatok úrady za jediný deň napočítali 1803 mŕtvych, čo bolo doteraz najviac.

Cez víkend mal pozitívny test na koronavírus aj prezident Andrés Manuel López Obrador. Skupina popredných univerzít a zdravotníckych ústavov v stredu odporučila vláde, aby nariadila povinné nosenie rúšok na verejnosti. Prezident takéto nariadenie doteraz odmietal.

6:22 Pre problémy s dodávkami vakcíny zdravotnícke úrady v Madridskom autonómnom spoločenstve na najmenej dva týždne pozastavili očkovanie obyvateľov proti novému koronavírusu.

Podľa hovorcu madridskej regionálnej vlády Ignacia Aguada v tejto oblasti pozastavia podávanie očkovacej látky doposiaľ nezaočkovaným ľuďom, aby sa existujúcimi zásobami vakcíny mohli dať zaočkovať ľudia čakajúci na svoju druhú dávku. „Dúfame, že sa tempo očkovania čoskoro vráti do normálu a dodávky vakcíny sa zvýšia,“ uviedol Aguado. Na Twitteri tiež vyzval španielske ministerstvo zdravotníctva, aby „pohlo nebom a zemou“ a zaobstaralo viac dávok vakcíny.

Aguado tiež varoval, že pri súčasnom tempe očkovania bude do konca júla zaočkovaných iba desať percent obyvateľov madridského regiónu, čo je menej ako 70-percentný cieľ stanovený španielskou vládou a EÚ.

Úrady v Katalánsku medzitým varovali, že v tomto regióne tento týždeň pravdepodobne podajú všetkých 30.000 dávok vakcíny. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva Španielsko podalo len niečo cez 76 percent z 1,73 milióna dávok očkovacej látky proti novému koronavírusu, ktoré získalo prostredníctvom EÚ.

6:00 Spor Európskej únie s farmaceutickou firmou AstraZeneca o dodávky vakcín sa obom stranám zatiaľ nepodarilo vyriešiť. Spoločnosť podľa únijnej exekutívy stále neobjasnila, prečo dostanú členské krajiny v prvom štvrťroku len malú časť sľúbených dávok. Kým AstraZeneca tvrdí, že kontrakt nezaručuje únijným krajinám právo na požadované množstvo, Brusel zosilnel tlak a chce, aby firma nahradila výpadok produkcie v EÚ vakcínami vyrábanými v Británii.

Komisii sa rovnako ako mnohých členských štátov Európskej únie nepáči, že britsko-švédsky výrobca nedodrží objem dodávok vakcín pre obdobie do konca marca, na ktorom sa obe strany dohodli. Dôvodom sú podľa firmy nutné úpravy vakcíny s ohľadom na mutácie koronavírusu a obmedzenie produkcie v závode v Belgicku. Jeden z únijných činiteľov v stredu novinárom povedal, že zníženie dodávok do konca marca má byť až o tri štvrtiny, takže všetky krajiny si medzi sebou rozdelia len necelých 30 miliónov dávok. Firma znižuje dodávku aj mimo Európy, Británie sa ale zatiaľ žiadne výpadky netýkajú.

„Odmietame logiku, že kto skôr príde, je skôr obslúžený. To môže fungovať u miestneho mäsiara, ale nie v zmluvách a v našom kontrakte o predbežných nákupoch,“ povedala v stredu eurokomisárka pre zdravotníctvo Stella Kyriakidisová s odkazom na zmluvu s firmou uzatvorenú vlani v lete. Zároveň odmietla tvrdenia šéfa spoločnosti Pascala Soriota, podľa ktorého kontrakt nezaručuje EÚ právo na dodávku určitého množstva vakcíny v určitom čase.

Podľa Kyriakidisovej zmluva ráta s tým, že keď nebude stačiť produkcia zo závodov, ktoré má AstraZeneca v únijných krajinách, môžu ju nahradiť vakcíny z tých britských. S tým však firma takisto nesúhlasí. Možnosť, že by sa kvôli dodávkam pre EÚ obmedzovala výroba smerujúca do Británie, nepripúšťa britský premiér Boris Johnson. „Môžem povedať len to, že sme si veľmi istí našimi dodávkami,“ povedal podľa agentúry Reuters novinárom. Európska komisia poukazuje na to, že firme AstraZeneca už vlani v auguste za dodávku vakcíny zaplatila 336 miliónov eur. Platbu vopred vykonala skôr, než bolo úplne jasné, že očkovacia látka bude skutočne použiteľná.

Soriot niekoľkých európskym denníkom povedal, že za problémy s dodávkami môže hlavne to, že EÚ uzavrela kontrakt o tri mesiace neskôr než práve Británia, kde mala firma viac času na riešenie počiatočných problémov. Brusel vyvíja úsilie, aby firma súhlasila so zverejnením kontraktu, z ktorého bude zrejmé, aké množstvo dávok bolo pôvodne zazmluvnených. Európska komisia už so zástupcami firmy rokovala v pondelok, vysvetlenie ju však neuspokojilo.

Európska agentúra pre lieky (EMA) by mohla vakcínu AstraZeneky odporučiť na podmienečné užívanie v piatok a po schválení Európskou komisiou by sa mohla stať treťou očkovacou látkou v únii. Doteraz sa očkuje vakcínami firiem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Komisia v reakcii na AstraZenekou nepotvrdené informácie, že sa vakcíny sľúbené EÚ dostávajú do iných krajín, pripravuje pravidlá, podľa ktorých by firmy vyrábajúce v únii museli povinne oznamovať vývoz vakcín mimo jej územia. Návrh novej normy sa chystá Brusel predstaviť ešte tento týždeň.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus