Pellegrini ako premiér letel za štátne na operetu do Nemecka

Predseda mimoparlamentnej strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini ešte ako premiér za vlády Smeru využil vládny špeciál na let do nemeckých Drážďan, aby si pozrel operetu.

28.01.2021 11:01 , aktualizované: 13:35
pellegrini Foto:
Peter Pellegrini ešte ako premiér počas letu vládnym špeciálom na pracovnú cestu do Spojených štátov amerických 1. mája 2019.
debata (1014)

Za náklady pritom nezaplatil. Upozornil na to Denník N.

Dopoludnia 31. decembra 2019 mala prísť na Letecký útvar Ministerstva vnútra SR požiadavka od protokolu Úradu vlády, aby premiérovi Pellegrinimu urýchlene poskytli vládny špeciál Fokker 100. O 15:00 stálo natankované lietadlo pred hangárom na bratislavskom letisku. Po piatich členoch posádky nastúpil predseda vlády a jeho traja ochrankári a o necelú hodinu už pristáli v Drážďanoch. Lietadlo sa v Nemecku zdržalo len krátko, s predsedom vlády a jeho ochrankou na Nový rok o 8:30 ráno odletelo späť do Bratislavy.

zväčšiť Peter Pellegrini ešte ako premiér.. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda, PILC
Peter Pellegrini Peter Pellegrini ešte ako premiér..

Údaje o silvestrovskom lete Pellegriniho poskytol Denníku N rezort vnútra. „Lety prezidenta, predsedu parlamentu a predsedu vlády nepodliehajú schvaľovaniu ministra vnútra a ich objednanie a výkon sa realizuje na základe písomnej žiadosti Leteckému útvaru ministerstva vnútra,“ objasňuje ministerstvo fungovanie letového režimu najvyšších ústavných činiteľov. Preto nepoznajú dôvod Pellegriniho cesty do Nemecka. „Vzhľadom na to, že išlo o vykonanie letu s predsedom vlády, objednávateľ náklady neuhrádzal,“ píše ministerstvo.

Cestu vnímal ako podporu kultúre

„Ak som tým niekomu ublížil, urazil, následky ponesiem, náklady som pripravený uhradiť,“ uviedol v reakcii expremiér Pellegrini. O svojej účasti v Drážďanoch sa podľa stanoviska strany Hlas rozhodol na poslednú chvíľu a preto ani nevyužil služby slovenského veľvyslanectva v Nemecku. Ambasády zahraničné cesty predsedov vlád obvykle prinajmenšom evidujú a zvyknú im poskytnúť podporu napríklad formou auta.

„Dostal som pozvanie od nášho špičkového tenoristu, ktorý ma spolu s Drážďanskou operou pozvali na záverečný koncert, ktorý bol prenášaný v priamom prenose v nemeckej televízii. Nešlo o žiadnu tajnú návštevu ani súkromný výlet. Považoval som za celkom vhodné podporiť ako predseda vlády takúto významnú udalosť,“ uviedol Pellegrini. Vtedajší predseda vlády sa zúčastnil v Drážďanoch na slávnostnom koncerte opery Semperoper Dresden. Prijal pozvanie od slovenského svetového tenoristu Pavla Bršlíka, ktorý na koncerte účinkoval.

Pellegrini poukázal, že politici bežne chodia do zahraničia podporiť slovenských športovcov napríklad na hokejové či futbalové zápasy. „Nielen športovci, ale aj umelci si zaslúžia našu podporu,“ podotkol s tým, že na takúto cestu nie je nutné uznesenie vlády.

„Každú cestu ústavného činiteľa schvaľuje vláda, to je prax. Veľvyslanectvá SR všade sú z princípu vždy k dispozícii, ak ústavný činiteľ cestuje do zahraničia,“ uviedol minister zahraničia Ivan Korčok (nominant SaS). Cesty podľa neho zväčša zabezpečuje zastupiteľský úrad. „Ale ak sa rozhodne ústavný činiteľ inak, vezmeme to na vedomie,“ doplnil s tým, že nevie, ako to bolo v Pellegriniho prípade.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) považuje Pellegriniho let do Drážďan za „nechutne papalášsky“. Očakáva, že bývalý predseda vlády v piatok zaplatí svoj let na účet ministerstva vnútra. „Len sa veľmi obávam, že takýchto špinavostí napáchal desiatky,“ podotkol v statuse Matovič.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vládny špeciál #Peter Pellegrini #Hlas-SD