Bez testu zamestnanci do práce nemohli

Od 27. januára do 2. februára platia prísnejšie opatrenia. Pozreli sme sa na ich dodržiavanie. Do práce nemôže prísť nikto, kto nemá negatívny test.

28.01.2021 14:48
debata (27)

Medzi najväčších zamestnávateľov z pohľadu celého Slovenska patrí spoločnosť U. S. Steel Košice. „Zamestnancov testujeme cielene nepretržite už dlhšie a odberové miesto pre všetkých zamestnancov a aj pre verejnosť sme spustili od 8. januára,“ povedal hovorca Ján Bača.

V hutníckej fabrike od stredy zaviedli aj kontroly pred nástupom do práce. „Do pracovnej zmeny nenastúpil nikto, kto by nemal potvrdenie o negatívnom teste,“ konštatuje a dodáva, že vo výrobných prevádzkach začali s vydávaním respirátorov FFP2 na všetkých pracoviskách.

Vo všetkých spoločnostiach skupiny KOSIT, ktorá ponúka služby v oblasti odpadového hospodárstva, bol umožnený vstup na pracovisko a do iných priestorov zamestnávateľa len zamestnancom, na ktorých sa nevzťahuje zákaz pohybu a pobytu.

„Potvrdenie o negatívnom výsledku testu vykonaného v období od 18. januára, prípadne ďalšie potvrdenia preukazujúce výnimku v zmysle opatrenia vlády a vyhlášky ÚVZ SR, predkladá povinne každý zamestnanec bez výnimky pred vstupom do areálu príslušníkom SBS či vlastnej ochrany na nahliadnutie,“ povedala Slavomíra Brzová, PR manažérka spoločnosti. Hovorí, že o tejto povinnosti boli všetci zamestnanci informovaní oddelením ľudských zdrojov i priamym nadriadeným v dostatočnom predstihu.

Spoločnosť SEZ Krompachy pôsobí na elektrotechnickom trhu. Aj táto firma bola pripravená na kontrolu zamestnancov pred ich vstupom na pracovisko. „Pre tých, ktorí nemohli ísť cez víkend na celoslovenské testovanie, sme v pondelok robili vlastný skríning. Dnes prišli všetci s negatívnym testom. Zároveň kontrolujeme aj ľudí, ktorí k nám prídu na návštevu. Zajtra očakávame štátnu kontrolu z hygieny a aj oni sa budú musieť preukázať,“ povedala Ľudmila Salugová, autorizovaná bezpečnostná technička spoločnosti.

Jeden z najväčších zamestnávateľov v Trenčianskom kraji s viac ako 2 500 zamestnancami sú Hornonitrianske bane Prievidza. Podľa hovorkyne Hornonitrianskych baní Adriany Sivákovej sú pred vstupom do prevádzok baní na vrátniciach vykonávané kontroly náhodným spôsobom a to priebežne, počas celého dňa.

„Prebiehajú pokojne a s pochopením zamestnancov. Nezaznamenali sme žiadny prípad odmietnutia preukázania sa potvrdením o výsledku testu,“ uzavrela Siváková.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #plošné testovanie