EMA schválila vakcínu proti covidu od spoločnosti AstraZeneca

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok podmienečne schválila na použitie v členských štátoch EÚ vakcínu proti Covidu-19 od farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca.

29.01.2021 06:00 , aktualizované: 22:02
AstraZeneca Foto: ,
Budova spoločnosti AstraZeneca v Bruseli
debata (73)
Vývoj počtu vyliečených

V grafe je znázornený počet vyliečených za deň a celkový počet

vyliečení za deň
celkový počet vyliečených

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:02 Francúzsko od nedele zatvorí svoje hranice pre cestujúcich z krajín mimo EÚ. Povolené budú len cesty z nevyhnutných dôvodov. Oznámil to v piatok francúzsky premiér Jean Castex, ktorého citovala agentúra AFP.

Castex dodal, že vláda nateraz nový lockdown v krajine nevyhlási, pričom súvislosti s možným prijatím prísnejších opatrení budú podľa jeho slov „rozhodujúce najbližšie dni“.

Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran vo štvrtok verejnosť varoval, že nové varianty koronavírusu SARS-CoV-2 sa rýchlo šíria a krajina zvažuje zavedenie ďalších opatrení s cieľom zabrániť šíreniu nákazy.

20:21 Česká republika od polnoci z piatka na sobotu zatvorí hranice pre takmer všetkých cudzincov. Vstúpiť na jej územie budú môcť len v nevyhnutných prípadoch. Informovala o tom Televízia Nova na svojej webovej stránke s odvolaním sa na české ministerstvo zahraničných vecí.

„Česká vláda sa rozhodla zakázať všetky cesty do Českej republiky, ktoré nie sú nevyhnutné. A to bez ohľadu na to, z akej krajiny (zelenej, oranžovej alebo červenej) cestujete. Rozhodnutie vstupuje do platnosti o polnoci z piatka na sobotu,“ oznámilo české ministerstvo zahraničných vecí na svojom účte na sociálnej sieti Twitter v anglickom jazyku.

Podľa zverejneného uznesenia majú z tohto pravidla výnimku napríklad cudzinci cestujúci do Česka za prácou, vzdelaním, na úrady alebo k lekárovi. Taktiež môžu prísť navštíviť rodinu, avšak iba v nevyhnutných prípadoch, ktoré uznesenie bližšie nešpecifikuje. Zákaz sa tiež netýka svadieb a pohrebov. Obmedzenie bude platiť, rovnako ako núdzový stav, najmenej do 14. februára.

19:22 Nemecko od soboty zakáže vstup na svoje územie osobám prichádzajúcim z oblastí, kde sa vo veľkej miere rozšírili nákazlivejšie varianty nového koronavírusu. Zákaz sa bude týkať leteckej, železničnej, autobusovej i lodnej dopravy a potrvá do 17. februára. Rozhodla o tom v piatok nemecká vláda.

Zákaz sa vzťahuje od soboty na Brazíliu, Veľkú Britániu, Írsko, Juhoafrickú republiku (JAR), Portugalsko a od nedele aj na africké štáty Lesotho a Eswatini (bývalé Svazijsko). Nemecké ministerstvo vnútra potvrdilo, že zákaz bude mať viacero výnimiek vrátane všetkých nemeckých občanov, ako aj cudzincov žijúcich v Nemecku, tranzitných pasažierov či prepravu tovarov. Medzi ďalšie výnimky zo zákazu patrí i preprava zdravotníckeho personálu, lety záchrannej služby, preprava orgánov na transplantáciu a preprava „z naliehavých humanitárnych dôvodov“. (dpa, tasr)

18:58 Švajčiarsky farmaceutický gigant Novartis v piatok oznámil, že s konzorciom Pfizer/BioNTech podpísal dohodu o pomoci pri výrobe ich vakcíny proti novému koronavírusu. Oznámenie prišlo iba pár dní po tom, ako francúzsky farmaceutický výrobca Sanofi ponúkol spoločnostiam Pfizer a BioNtech pomoc pri napĺňaní a balení ampuliek s ich vakcínou proti koronavírusu.

Spoločnosť Novartis vo svojom vyhlásení uviedla, že dávky vakcíny od firmy Pfizer-BioNTech bude vyrábať vo svojich špecializovaných závodoch vo švajčiarskom meste Stein Am Rhein. Na základe dohody budú jej pracovníci vakcínu vyvinutú BioNTech-om „pomocou technológie mRNA (mediátorové RNA) plniť do ampuliek, a to v sterilných podmienkach, ktoré vylučujú prítomnosť mikroorganizmov“. Ampulky naplnené vakcínou následne odošlú „späť spoločnosti BioNTech na účely distribúcie zákazníkom po celom svete“, uviedla spoločnosť.

Novartis počíta so zahájením výroby v druhom štvrťroku, pričom prvé dodávky hotových výrobkov sa očakávajú v treťom štvrťroku. Farmaceutický gigant zároveň očakáva, že toto bude prvá z „množstva takýchto dohôd“, keďže v súčasnosti „vedie pokročilé diskusie aj s ďalšími spoločnosťami“. (afp, tasr)

18:30 Maďarsko kúpi päť miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2 od čínskej spoločnosti Sinopharm. Oznámil to v piatok na Facebooku minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa jeho slov o nákupe bude ešte telefonicky hovoriť s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Imom. Vakcínu z Číny dovezú podľa rezortu maďarskej diplomacie v štyroch etapách – v priebehu štyroch mesiacov. (tasr)

18:17 Desiatky ľudí sa v piatok popoludní zúčastnili v českej metropole Praha na demonštrácii iniciatívy Chcípl PES. Kritici opatrení vlády ohlásili, že chcú blokovať niektoré vládne objekty. Protestné zhromaždenie s názvom „Keď nás chcú zavrieť, zavrieme my ich“ malo trvať do 18.00 h. Účastníci sa stretli na Malej strane v blízkosti sídla vlády, odkiaľ sa dá dostať k niektorým ministerstvám i sídlam oboch komôr parlamentu ČR.

Iniciatíva, ktorá sa združila okolo prevádzkovateľov reštauračných zariadení nespokojných s karanténnymi obmedzeniami, vyzvala i obyvateľov iných českých miest aby sa pridali k piatkovému protestu. Zástupcovia iniciatívy minulý týždeň oznámili, že chcú založiť politické hnutie Otvoríme Česko – Chcípl PES. Reštaurácie by sa podľa nich mali stať politickými bunkami a zostať otvorené, keďže politické rokovania majú v rámci epidemiologických reštrikcií výnimku. Český minister vnútra Jan Hamáček však takýto výklad pravidiel odmieta a polícia v otvorených podnikoch zasahovala.

Reštaurácie vláda v rámci protipandemických reštrikcií zatvorila už vlani na jar a opätovne aj v polovici októbra. Zákaz s výnimkou krátkeho obdobia vianočných sviatkov stále trvá. Reštaurácie síce môžu jedlo ponúkať formou osobného odberu, gastronomický sektor však zaznamenáva obrovské straty. (novinky.cz, tasr)

17:55 Rakúska polícia zakázala väčšinu demonštrácií proti karanténnym opatreniam súvisiacim s koronavírusovou pandémiou, ktoré sa mali počas nadchádzajúceho víkendu konať v metropole Viedeň. Zo 17 ohlásených protestných demonštrácií zakázala polícia celkovo 15.

Dôvodom je podľa jej vyjadrenia ohrozenie verejného blaha, keďže ako sa ukázalo v minulosti, účastníci týchto akcií nedodržiavali povinný odstup a nemali na sebe ani ochranné rúška. „Sčasti išlo dokonca o vedomé ignorovanie (povinných opatrení),“ povedal hovorca viedenskej polície Christopher Verhnjak. Dodal, že polícia sa obávala, že k takýmto masívnym porušeniam nariadení dôjde aj počas plánovaných víkendových protestov.

Na sobotu bolo ohlásených dovedna 11 zhromaždení – len jedno z nich sa netýkalo protestu proti koronavírusovým opatreniam. Toto spomienkové zhromaždenie polícia povolila. Na nedeľu ohlásili štyri demonštrácie kritici epidemiologických reštrikcií a dve zase zástancovia nutných obmedzení. Jednu menšiu demonštráciu s účasťou 30 ľudí na námestí Heldenplatz polícia povolila.

Ľudia, ktorí sa napriek zákazu na nepovolených akciách zúčastnia, môžu dostať pokutu 720 eur, pričom len za porušenie samotnej povinnosti nosiť rúško hrozí pokuta do 500 eur. (apa, tasr)

16:38 Maďarský Národný ústav farmácie a bezpečnosti potravín (OGYÉI) vydal povolenie pre čínsku vakcínu Sinopharm proti koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v piatok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová. „Výrobný proces tejto očkovacej látky preverovali v Pekingu experti OGYÉI,“ citoval Müllerovú spravodajský server Origo.hu, podľa ktorého ide o vakcínu podmienečne schválenú v Číne vlani 30. decembra. Aplikujú ju v tejto ázijskej krajine ľuďom vo veku od 18 do 59 rokov.

Výrobca tvrdí, že analýza výsledkov tretej fázy klinických testov potvrdila 79,34-percentnú účinnosť v boji proti koronavírusu. Vakcínu proti koronavírusu dostalo v Maďarsku doposiaľ 175 283 osôb, najmä zdravotníkov, pričom druhou dávkou vakcíny zaočkovali už 37 727 z nich. Premiér Viktor Orbán vyhlásil, že ak do Maďarska čoskoro nepríde čínska vakcína, tak do marca bude možné zaočkovať 880-tisíc ľudí, v opačnom prípade až dvojnásobok. (origo.hu, tasr)

16:19 Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok podmienečne schválila na použitie v členských štátoch EÚ vakcínu proti Covidu-19 od farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca. Lieková agentúra to oznámila na svojom účte na Twitteri. Ide tak v poradí o tretiu vakcínu proti koronavírusu, ktorá dostala povolenie na použitie v krajinách EÚ.

16:08 Americká farmaceutická firma Johnson & Johnson (J&J) v piatok oznámila, že jej vakcína proti novému koronavírusu, ktorá sa podáva v jednej dávke, má celkovú účinnosť 66 percent. Spoločnosť to uviedla po skončení tretej fázy klinických testov, na ktorých sa zúčastnilo takmer 44-tisíc ľudí vo viacerých krajinách sveta.

Účinnosť vakcíny bola vyššia v Spojených štátoch (72 percent), naopak nižšia (57 percent) v Juhoafrickej republike (JAR), kde sa vyskytuje nákazlivejší a rýchlejšie sa šíriaci variant koronavírusu. Vakcína však dokázala vo všetkých regiónoch v 85 percentách prípadov zabrániť vážnemu priebehu ochorenia. „Sme hrdí, že sme dosiahli tento dôležitý míľnik a náš záväzok venovať sa tejto globálnej kríze trvá,“ uviedol riaditeľ J&J Alex Gorsky.

Očakáva sa, že firma Johnson & Johnson urýchlene požiada o schválenie svojej vakcíny na núdzové použitie v USA – najviac zasiahnutej krajine sveta -, kde by sa stala treťou dostupnou očkovacou látkou proti koronavírusu SARS-CoV-2. Zatiaľ sa tam používajú očkovacie látky od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna – obe majú účinnosť približne 95 percent a podávajú sa v dvoch dávkach.

Účinnosť jednotlivých vakcín nie je možné bezvýhradne porovnávať, keďže Pfizer/BioNTech i Moderna svoje výsledky hlásili ešte predtým, než v niektorých častiach sveta, ako napríklad v JAR či v Brazílii, začali prevažovať mutácie koronavírusu. Vakcína od J&J sa na rozdiel od dvoch konkurenčných vakcín nemusí uskladňovať v mraze, ale pri teplote od dvoch do osem stupňov Celzia počas troch mesiacov. (afp, tasr)

15:40 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres dostal vo štvrtok večer v New Yorku prvú dávku vakcíny proti koronavírusu. Informoval o tom šéf OSN na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

„Som šťastný a vďačný, že som dnes dostal prvú dávku vakcíny proti Covid-19. Musíme pracovať na tom, aby bola vakcína dostupná pre každého a všade. Pred touto pandémiou nebude nikto v bezpečí dovtedy, kým nebudú v bezpečí všetci,“ uviedol Guterres.

Guterresa (71) zaočkovali v nemocnici v Bronxe. V New Yorku v súčasnosti prebieha očkovanie ľudí vo vekovej kategórii nad 65 rokov, ktorá zahŕňa aj zamestnancov škôl, ľudí v prvej línii, pracovníkov vo verejnej doprave a predavačov v potravinách­. (tasr)

15:13 Z holandského programu pre trasovanie osôb nakazených koronavírusom ukradol neznámy páchateľ osobné dáta tisícov ľudí. Únik citlivých informácií priznalo vedenie Holandského zdravotného úradu (GGD) a okamžite sa za neho ospravedlnilo. Ukradnuté dáta zahŕňajú mená, adresy, telefónne čísla, čísla poistenia i výsledky testov.

Podľa GGD išlo o dve samostatné krádeže dát z hlavného trasovacieho systému a nie z aplikácie pre smart-telefóny, ktoré boli pod drobnohľadom práve kvôli obavám zo zneužitia dát. V jednom prípade sa zamestnanci GGD zamerali na osobné informácie malého počtu prominentných osôb a ukradli ich. V druhom prípade unikla celá sada dát, ktorá bola ponúknutá na predaj na internete. Zatiaľ nie je jasné, či údaje niekto kúpil.

„Úzko spolupracujeme s políciou, súdmi a špecialistami na dáta a kybernetickú kriminalitu. (…) Osoby, ktoré prekročili hranicu, prepustíme a slabé miesta nášho bezpečnostného systému sme už objavili a posilnili ich ochranu,“ uvádza GGD. Premiér Mark Rutte okrem kritiky za únik dát čelí aj dôsledkom niekoľko nocí trvajúcich nepokojov v mnohých mestách, pri ktorých výtržníci rabovali v obchodoch a stovky ľudí bolo zadržaných. (reuters, čtk)

14:54 Zmeny v hraničnom režime s Rakúskom k 1. februáru napokon nenastanú. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Martin Klus o tom informoval na sociálnej sieti. Štátny tajomník pôvodne avizoval možnú zmenu pravidiel pre pendlerov. Ako skonštatoval, „diplomatické linky idú na plné obrátky“.

14:42 Bratislava a jej mestské časti plánujú cez tento víkend otvoriť viaceré odberové miesta, kde sa budú môcť dať ľudia otestovať antigénovými testami na koronavírus. Bratislavské samosprávy tak robia aj napriek tomu, že hlavné mesto je tzv. zelené a nemusí organizovať ďalšie kolo skríningového testovania. Hrozba koronavírusu podľa primátora Matúša Valla totiž nepominula. Poľaviť v obozretnosti by podľa primátora znamenalo rýchly návrat v čase a prudký nárast nových infikovaných. Mapa s odberovými miestami v Bratislave, kde sa budú môcť ľudia dať cez víkend otestovať, je dostupná na webe covid.bratisla­va.sk.

14:39 Mesto Bratislava zatiaľ presne nevie, kedy pristúpi k pretestovaniu pozitívne testovaných ľudí na prítomnosť britskej mutácie koronavírusu. Deklaruje však, že v tomto smere už podniká kroky. Uviedla to hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová s tým, že ide o časovo náročný proces s vysokými logistickými nárokmi. (tasr)

14:31 Ukrajinský parlament v piatok schválil návrh zákona, ktorý má urýchliť proces schvaľovania vakcín proti covidu a ktorý zároveň zakazuje používanie vakcín vyrobených v Rusku. Ukrajinská vláda vyhlásila, že vo februári očakáva dodávku 100-tisíc až 200-tisíc dávok vakcín od spoločností Pfizer a BioNTech na základe globálnej schémy COVAX.

Ukrajina dosiaľ neschválila žiadny typ vakcíny, tamojšie úrady však opakovane tvrdia, že Kyjev neschváli používanie vakcín z Ruska, s ktorým má Ukrajina naštrbené vzťahy. „Jedna politická sila práve vytvorila hystériu ohľadom registrácie ruskej vakcíny. Hovorím však: Môžete byť hysterickí veľmi dlho, ruskú vakcínu v (našej) krajine nikto nezaregistruje,“ vyhlásil počas brífingu vysielaného v televízii ukrajinský minister zdravotníctva Maksym Stepanov.

Biolik, ukrajinská farmaceutická spoločnosť podporovaná Viktorom Medvedčukom – prominentnou ukrajinskou opozičnou osobnosťou naklonenou Rusku -, začiatkom januára oznámila, že požiadala o štátne povolenie na výrobu ruskej protikoronaví­rusovej vakcíny Sputnik V, čo je citlivým krokom vzhľadom na súčasné vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou. (reuters, tasr)

14:29 Zmluva Európskej únie so spoločnosťou AstraZeneca na dodávky vakcín proti covidu obsahuje záväzné ustanovenia. Upozornila v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v očakávaní, že Európska lieková agentúra (EMA) v priebehu dňa schváli licenciu pre vakcínu od AstraZeneca pre európsky trh. Komisia pri tejto príležitosti zverejnila zmluvu s AstraZeneca podpísanú 14. augusta 2020.

Von der Leyenovej vyhlásenie prichádza v čase keď Únia vyvíja tlak na výrobcu, aby splnil svoje zmluvné záväzky. EÚ zaplatila firme AstraZeneca 336 miliónov eur na financovanie výskumu a výroby novej očkovacej látky, za čo mala sľúbených 300 miliónom vakcín. AstraZeneca však pred týždňom (22.1) naznačila, že v prvom štvrťroku zníži dodávky pre EÚ pre problémy s výrobou v belgickej továrni. Podľa šéfky eurokomisie by to znamenalo, že EÚ dostane na začiatok iba 31 miliónov dávok, teda o 60 percent menej, ako znela dohoda. „Existujú záväzné ustanovenia a naša zmluva je veľmi jasná,“ uviedla Von der Leyenová v piatkovom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk. Spresnila, že dohoda obsahuje zmienku o konkrétnom množstve dodaných vakcín pre každý štvrťrok 2021.

Podľa tlačovej agentúry Reuters sú však jej slová v rozpore s vyhláseniami výkonného riaditeľa firmy AstraZeneca Pascala Soriota. Ten v utorok uviedol, že dohoda s EÚ je založená na doložke „maximálneho úsilia“, čo znamená, že výrobca vyvinie najväčšie možné úsilie na pokrytie dodávok bez nejakého harmonogramu. Von der Leyenová však upozornila, že doložka „maximálneho úsilia“ je platná pokiaľ nie je jasné, či môže spoločnosť AstraZeneca vakcínu vyvinúť. Dodala, že neexistuje ustanovenie o „postupnosti objednávok“ a že vlaňajšia dohoda spomína štyri výrobné strediská, z ktorých dve sa nachádzajú v Spojenom kráľovstve.

Podľa Reuters firma AstraZeneca navrhla Únii pre prvý štvrťrok 2021 ďalších osem miliónov dávok vakcíny, okrem 31 miliónov, ktoré dokáže doručiť. Pre EÚ je však táto ponuka nedostatočná, pretože nepokrýva predpokladané tempo očkovania, ktoré sa malo uskutočniť aj vďaka vakcínam od AstraZeneca. (reuters, tasr)

13:15 Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v piatok navštívili nemocnicu v čínskom meste Wu-chan, ktorá bola podľa Pekingu pred vyše rokom jednou z prvých nemocníc, kde liečili pacientov s covdiom. Členovia medzinárodnej skupiny expertov, ktorí majú zistiť pôvod koronavírusu, sa s čínskymi predstaviteľmi predtým prvýkrát osobne stretli v hoteli vo Wu-chane a podľa WHO následne absolvovali terénne návštevy v centre mesta.

Po stretnutí v hoteli členovia tímu nastúpili do auta a o chvíľu neskôr vošli do brány jednej z miestnych nemocníc. Ide o zdravotné zariadenie v provincii Chu-pej, kde podľa čínskych úradov lekárka Čang Ťi-sien 27. decembra 2019 oznámila prvé prípady „zápalu pľúc neznámeho pôvodu“.

WHO už skôr na Twitteri uviedla, že tím požiadal o „podrobné základné údaje“ a plánoval hovoriť s osobami, ktoré na nákazu včas reagovali, ako aj s niektorými prvými chorými pacientmi. Odborníci takisto plánujú navštíviť trh s morskými plodmi spojený s mnohými prvými prípadmi nákazy, Inštitút virológie vo Wu-chane a laboratóriá v zariadeniach, ako je wuchanské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Skupina expertov z WHO ukončila povinnú karanténu v hoteli vo Wu-chane vo štvrtok. Washington krátko predtým vyzval na „rozsiahle a jasné“ vyšetrovanie. (ap, tasr)

12:37 Vakcína proti covidu od spoločností Pfizer/BioNTech nemá žiadnu súvislosť s nahlásenými úmrtiami po zaočkovaní a neboli zistené ani jej ďalšie nové vedľajšie účinky. Uviedla to v piatok na svojom twitterovom účte Európska lieková agentúra (European Medicines Agency – EMA).

Liekový regulačný úrad EÚ spresnil, že uvedené informácie poskytuje na základe aktualizácie vedeckých údajov získaných od konca decembra, keď bola vakcína uvedená na európsky trh.

„Získané údaje sú v súlade so známym bezpečnostným profilom vakcíny, neboli zistené nijaké nové vedľajšie účinky,“ uvádza sa v tlačovej správe. Z jej textu vyplýva, že správy o príležitostných závažných alergických reakciách nepresahovali rámec toho, čo sa už o tomto „známom vedľajšom účinku“ zistilo predtým.

EMA zároveň upozornila, že odborníci z jej bezpečnostného výboru sa zaoberali úmrtiami, ktoré boli spájané s vakcínou od Pfizeru/BioNTechu, vrátane viacerých prípadov smrti starších zaočkovaných ľudí. Agentúra dospela k záveru, že pri týchto úmrtiach nebola preukázaná súvislosť s očkovacou látkou Comirnaty a tieto ojedinelé prípady nie sú dôvodom na obavy o bezpečnosť uvedenej očkovacej látky.

Viaceré európske krajiny (Dánsko, Fínsko, Island, Nórsko, Švédsko) hlásili úmrtia ľudí, ktorí predtým dostali injekciu od Pfizeru/BioNTechu, EMA však nezistila priame väzby medzi týmito úmrtiami a vakcínou. (ema.europa.e­u, tasr)

12:33 Za uplynulých 24 hodín potvrdili v Maďarsku 1459 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s covidom pribudlo 83 úmrtí, oznámil v piatok v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Počet nakazených vírusom SARS-CoV-2 od vypuknutia pandémie stúpol na 364 909 a počet obetí na životoch dosiahol 12 374. Z infekcie sa zotavilo 254 783. Aktuálne je nakazených 97 752 ľudí. S covidovým ochorením je hospitalizovaných 3649 pacientov, na umelú pľúcnu ventiláciu je z nich napojených 258.

Očkovanie proti koronavírusu dostalo doposiaľ 175 283 osôb, pričom druhou dávkou vakcíny zaočkovali už 37 727 z nich. Orbán pripomenul, že vláda vo štvrtok rozhodla, že prísne epidemiologické opatrenia – vrátane v novembri nariadeného nočného zákazu vychádzania, zákazu zhromažďovania či povinnosti nosenia rúšok – predĺži až do 1. marca. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

12:17 Vietnamské ministerstvo zdravotníctva potvrdilo v piatok prvý prípad koronavírusu v hlavnom meste Hanoj za šesť mesiacov. Stalo sa tak deň po tom, čo krajina zaznamenala najväčší 24-hodinový nárast počtu prípadov tejto infekcie od začiatku epidémie.

Vietnam registruje 100 nových prípadov vrátane 84 v provincii Hai Duong, 13 na medzinárodnom letisku na ostrove Van Don a po jednom prípade v Hanoji a v provinciách Hai Phong a Bac Ninh. Prípady v Hai Duongu sa objavili v továrni, ktorá zamestnáva tisíce ľudí. Okolie fabriky bolo uzavreté a na covid testujú v tejto súvislosti 3-tisíc ľudí.

Správa prichádza v zložitom období. Vietnam si v súčasnosti na 13. zjazde komunistickej strany vyberá nových straníckych vodcov a stanovuje politiku na nasledujúcich päť rokov. Je to tiež obdobie len niekoľko týždňov pred lunárnym Novým rokom, keď Vietnamci cestujú po celej krajine na rodinné stretnutia. K dnešnému dňu zaznamenal Vietnam iba 1651 prípadov a 35 úmrtí. (dpa, tasr)

12:17 Opozičná ĽSNS podala v piatok trestné oznámenie na hlavného hygienika SR Jána Mikasa v súvislosti s vyhláškami, ktoré svojím protestom napadol generálny prokurátor Maroš Žilinka. Na piatkovej tlačovej konferencii to oznámil predseda strany Marian Kotleba. Mikas podľa strany vydal účelové výnimky z karantény pre členov vlády či poslancov. Poslanec Rastislav Schlosár (ĽSNS) skonštatoval, že mohlo dôjsť k zneužitiu právomoci verejného činiteľa.

Podľa Kotlebu nie je možné, aby sa naďalej svojvoľným vydávaním vyhlášok nahrádzali zákony. Hlavný hygienik vydal výnimku, podľa ktorej mohli prísť do parlamentu aj poslanci, ktorí boli pozitívni na ochorenie COVID-19. Kotleba pripomenul, že len pár dní predtým nechceli pustiť do rokovacej sály tých poslancov, ktorí nemali potvrdenie o negatívnom teste. Mikasovo konanie malo podľa ĽSNS za cieľ zabezpečiť výhody v koalícii. Žilinka vo štvrtok informoval, že Úrad verejného zdravotníctva SR porušil dvomi vyhláškami zákon.

12:00 Košický samosprávny kraj (KSK) prijíma v zariadení sociálnych služieb Arcus v Košiciach krízové opatrenia, keďže k dnešnému dňu v ňom zomrelo 18 klientov s ochorením COVID-19. Opatreniami chce zamedziť ďalším úmrtiam. Na brífingu o tom informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. K dnešnému dňu stúpol aj počet nakazených, aktuálne má pozitívny test na koronavírus 50 zamestnancov a 89 klientov.

„V Arcuse za posledných 12 dní zomrelo viac klientov ako v našich zvyšných 12 zariadeniach sociálnych služieb počas celej pandémie. Je to veľmi smutný rekord, ktorý ma ľudsky mimoriadne mrzí. Pozostalým rodinám našich klientov vyjadrujem úprimnú sústrasť a chcem ich uistiť, že ako zriaďovateľ zariadenia urobíme všetko pre to, aby sme preverili okolnosti celého prípadu. So súčasným riaditeľom Arcusu Jurajom Briškárom sme sa dohodli na jeho odchode z funkcie k 31. januáru. Od 1. februára bude poverený vedením riaditeľ zariadenia Via Lux v Košiciach – Barci Vojtech Hintoš, ktorý už tento týždeň prevzal krízové riadenie,“ povedal Trnka.

11:11 Polícia v statuse na svojej stránke Hoaxy a podvody upozorňuje na prípad ženy, ktorá na sociálnej sieti uviedla, že podala trestné oznámenie na prevádzku, kde ju odmietli obslúžiť bez ochranného rúška. Na základe jej statusu ju však Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) označil za vinnú zo spáchania priestupku a udelil jej pokutu za nenosenie rúška.

10:23 Vo štvrtok na Slovensku pomocou PCR testov potvrdili ďalších 2 581 infikovaných koronavírusom. Celkovo pritom laboratóriá vykonali uplynulý deň 11 293 testov tohto typu. Opätovne stúpol počet úmrtí, a to o 84 na 4 495. Klesol však počet hospitalizácií. Kým vo štvrtok ich pribudlo 51, piatkové štatistiky vykazujú zníženie o 49. Vyliečilo sa zároveň ďalších 3 159 osôb. Viac TU.

9:59 Farmaceutická firma AstraZeneca zatiaľ neposkytla žiadne presvedčivé vysvetlenie, prečo nemôže v prvom štvrťroku dodať krajinám Európskej únie sľúbený počet dávok vakcíny proti COVIDU-19. V rozhovore so stanicou Deutschlandfunk to povedala predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Zmluva s britsko-švédskou spoločnosťou podľa nej obsahuje záväzné objednávky.

Firma AstraZeneca, ktorá vyvinula vakcínu v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, pred týždňom Európskej komisii oznámila, že v prvom štvrťroku dodá krajinám EÚ menej očkovacie látky, ako bolo pôvodne dohodnuté.

zväčšiť Ursula von der Leyenová Foto: SITA/AP
Ursula von der Leyenová Ursula von der Leyenová

Podľa Leyonvej ale firma neposkytla k obmedzeniu dodávok vakcín žiadne presvedčivé vysvetlenie. Objednávky zo strany EÚ sú podľa nej pritom záväzné a zmluva je v tomto ohľade „úplne jasná“. Aby podporila svoje stanovisko, chce komisia podľa Leyenovej zmluvu s firmou AstraZeneca zverejniť.

Podľa šéfky EK sa vzhľadom k rýchlosti vývoja vakcíny počítalo s tým, že sa na začiatku vyskytnú určité problémy. „To je tiež v poriadku," povedala. Európska komisia ale požaduje od firmy AstraZeneca vysvetlenie, aby sa mohlo nájsť spoločné riešenie problémov.

Kritiku Európskej komisie Leyenová v rozhovore odmietla. Dohoda bola podľa nej uzavretá včas. Skutočnosť, že si Británia vakcínu objednala skôr ako EÚ, nemôže mať podľa nej na dodávky žiadny vplyv. „Nie je to ako u pekára, kde stojíte vo fronte,“ uviedla.

Európska komisia poukazuje na to, že firme AstraZeneca už vlani v auguste za dodávku vakcíny zaplatila 336 miliónov eur (8,8 miliardy Sk). Platbu vopred vykonala skôr, než bolo úplne jasné, že očkovacia látka bude skutočne použiteľná.

9:39 Česká vláda sprísnila mimoriadne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Ako referuje web TV Nova, tvrdšie pravidlá sa budú týkať voľného pohybu osôb, ubytovania v hoteloch, prevádzky lyžiarskych vlekov či zákazu návštev v nemocniciach. Všetky zmeny začnú platiť o polnoci z piatka na sobotu.

Po novom bude obmedzený voľný pohyb ľudí s výnimkou ciest do vlastných rekreačných objektov, ak sa tam vyberú členovia jednej domácnosti. Ešte viac sa obmedzí prevádzka vlekov a lanoviek, ktoré budú zatvorené aj pre nelyžiarov. Ubytovanie v hoteloch bude možné iba na účely služobných a pracovných ciest, čo klienti budú musieť preukázať písomným potvrdením. Ľudia sa v takýchto prípadoch musia ubytovať sami, bez rodinných príslušníkov. Návštevy v domovoch pre seniorov budú možné iba za veľmi prísnych podmienok – s respirátorom a negatívnym testom na koronavírus. Výučba v autoškolách sa bude môcť uskutočňovať iba s respirátorom typu FFP2.

9:30 Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran vo štvrtok verejnosť varoval, že mutácie koronavírusu SARS-CoV-2 sa rýchlo šíria, informovala agentúra DPA. Krajina zvažuje zavedenie ďalších opatrení s cieľom zabrániť šíreniu nákazy. „To, čomu sa chceme vyhnúť, je epidémia v rámci epidémie,“ povedal Véran. Francúzsko v poslednom období zaznamenáva viac ako 20 000 nových prípadov koronavírusu denne, pripomína DPA. Minister dodal, že nočný zákaz vychádzania, ktorý vo Francúzsku platí po 18.00 h večer, je do značnej miery účinný, šírenie vírusu sa však pomocou neho nedarí zastaviť.

8:59 Očkovanie v domácnostiach osôb s ťažkými postihnutiami zatiaľ nie je možné pre zložitejšie podmienky skladovania vakcín. Túto možnosť však Ministerstvo zdravotníctva SR v budúcnosti nevylúčilo. Rezort to uviedol v reakcii na požiadavku Asociácie na ochranu práv pacientov, ktorá žiadala o prednostné očkovanie osôb s ťažkými postihnutiami v domácom prostredí.

Podľa ministerstva je pri imobilných pacientoch riziko nákazy nižšie, keďže nie sú vystavení cudzím sociálnym kontaktom. „Dôležité je, aby ich protiepidemickými opatreniami chránili ošetrovatelia, a to aj tým, že sa oni pôjdu dať zaočkovať,“ vysvetlil rezort.

Zároveň uistil, že pripravuje schému očkovania pre imobilných pacientov. Do budúcna plánuje aktívnu spoluprácu napríklad so samosprávami a ambulantnými lekármi. Spolupráca však bude závisieť od dodávky vakcín na Slovensku a podmienok ich skladovania.

Možnosť očkovania v ďalších priestoroch, či individuálne, sa postupne môže otvoriť neskôr, keď na Slovensko prídu ďalšie vakcíny a možnosť ich skladovania bude následne aj v iných podmienkach, napríklad v štandardných chladničkách.

8:45 Najmenej štyria ľudia prišli o život pri požiari, ktorý v ráno vypukol v jednej z hlavných nemocníc rumunského hlavného mesta Bukurešť, určenej aj na liečbu pacientov s ochorením COVID-19.

Požiar v Ústave infekčných chorôb Mateia Balša vypukol na prízemí okolo 04.00 h SEČ a vynútil si evakuáciu približne jednej stovky pacientov, ktorí sa v budove nachádzali. Plamene zachvátili štyri oddelenia kliniky.

zväčšiť Hasiči zasahujú pred jednou z hlavných nemocníc... Foto: SITA/AP, Andreea Alexandru
požiar, rumunsko Hasiči zasahujú pred jednou z hlavných nemocníc v Bukurešti, v ktorej vypukol na prízemí požiar.

V nemocnici našli mŕtvych troch pacientov, štvrtého sa napriek snahe lekárom nepodarilo oživiť. Kým požiarnici oheň uhasili, utrpel zranenia bližšie nešpecifikovaný počet osôb, uviedli v predbežnej správe rumunské pohotovostné zložky.

Ministerstvo zdravotníctva naznačilo, že požiar mohol byť spôsobený skratom v elektrickom vedení. Prípad začala vyšetrovať prokuratúra.

Podobná tragédia postihla Rumunsko vlani v novembri. Požiar na jednotke intenzívnej starostlivosti vyhradenej pre pacientov s ochorením COVID-19 v nemocnici v meste Piatra Neamţ si vyžiadal desať obetí na životoch. Ďalších päť osôb neskôr zomrelo na následky zranení, ktoré utrpeli pri požiari.

7:29 V Nemecku pribudlo 14 022 nových prípadov nákazy koronavírusom. S COVIDOM-19 zomrelo ďalších 839 ľudí. Informoval o tom Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Nových prípadov infekcie na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní je druhý deň v rade menej ako 100, vo štvrtok klesol tento ukazovateľ pod stovku prvýkrát od konca októbra.

Celkovo sa od začiatku epidémie nákaza koronavírusom v Nemecku, ktoré má 83 miliónov obyvateľov, preukázala u bezmála 2,2 milióna ľudí. V krajine zomrelo na covid 55 752 osôb.

Počet nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní v Nemecku klesol na 94,4. Vo štvrtok tento údaj predstavoval 98. Cieľom nemeckých politikov je dostať sa čo najrýchlejšie pod hranicu 50 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Najvyššia hodnota bola hlásená 22. decembra, kedy na 100-tisíc ľudí pripadalo 197,6 novo infikovaných v predchádzajúcich siedmich dňoch.

6:55 Mexiko zaznamenalo 18 670 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 a 1 506 súvisia­cich úmrtí.

Krajina tak v počte obetí predstihla Indiu a posunula sa na tretiu priečku za USA a Brazíliu. V Mexiku v spojitosti s ochorením COVID-19 zomrelo celkovo 155 145 osôb. Koronavírus od začiatku pandémie potvrdili u 1 182 519 ľudí.

USA zaznamenali viac ako 433.000 úmrtí a viac ako 25,7 milióna prípadov nákazy, uvádza na svojej webovej stránke Univerzita Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore. V Brazílii potvrdili viac ako deväť miliónov prípadov nákazy a vyše 221 000 obetí.

6:22 Vakcína proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax preukázala v tretej fáze klinických testov v Británii účinnosť na úrovni 89,3 percenta.

Účinnosť vakcíny proti juhoafrickému variantu koronavírusu SARS-CoV-2 je však podľa výsledkov skúšok nižšia. Spoločnosť oznámila, že okamžite začne s vývojom novej očkovacej látky proti tomuto variantu.

zväčšiť Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od... Foto: TASR/AP, Alastair Grant
USA koronavírus vakcína Novavax účinnosť variant Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax.

„NVX-CoV2373 má potenciál zohrať dôležitú úlohu pri riešení tejto celosvetovej krízy v oblasti verejného zdravia,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Novavax Stanley Erck. NVX-CoV2373 je názov vakcíny, ktorú vyvinula táto spoločnosť s hlavným sídlom v americkom štáte Maryland.

V Británii vakcínu testovali na vzorke 15.000 ľudí vo veku 18 až 84 rokov, pričom 27 percent účastníkov malo viac ako 65 rokov. Účinnosť vakcíny proti pôvodnému koronavírusu určili na 95,6 percenta. Proti britskému variantu vírusu dosiahla 85,6-percentnú efektivitu.

6:00 Taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza vo štvrtok päť hodín vypovedal ako svedok o pripravenosti Taliansko na epidémiu COVIDU-19. Speranza svedčil v rámci vyšetrovania, ktoré vedie prokuratúra v Bergame, uviedla verejnoprávna televízia RAI. Prokurátori zatiaľ nikoho neobvinili.

Podľa zastupujúcej prokurátorky Márii Cristiny Rotovej vyšetrovanie „zisťuje platnosť protiepidemio­logického plánu a obdobie, kedy bol spísaný“. Cieľom je určiť, prečo počas epidémie COVIDU-19 zdravotnícke úrady protiepidemický plán nevyužili. Podľa prokurátorky minister ochotne vypovedal. Podľa tlačou skôr zverejnených informácií vyšlo najavo, že taliansky plán nebol od roku 2006 fakticky aktualizovaný.

Vyšetrovanie vedie prokuratúra z mesta Bergama, ktoré v prvej vlne epidémie patrilo k najviac zasiahnutým talianskym oblastiam. V marci sa v tomto stotisícovom meste a jeho okolí zvýšil počet úmrtí o 571 percent. Vyšetrovanie má tiež objasniť, či sa na náraste obetí mohla podieľať aj nedbalosť vedúcich zdravotníckych činiteľov.

V rámci vyšetrovania, ktoré sa začalo v lete, svedčil premiér Giuseppe Conte a ďalšie vysokí predstavitelia. Prokuratúra tiež v januári zabavila materiály na ministerstve zdravotníctva a v ďalších zdravotníckych úradoch. Prokurátori chceli vypočuť niektorých bádateľov a funkcionárov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Tá ale spoluprácu odmietla a odkázala na diplomatickú imunitu.

Taliansko je jednou z krajín v Európe, kde epidémia COVIDU-19 spôsobila najviac nakazených a úmrtia. Vo štvrtok krajina zaznamenala za predchádzajúcich 24 hodín 14 372 nových prípadov nákazy a 492 úmrtí v súvislosti s chorobou COVID-19. Od konca februára minulého roka, keď bol v krajine zaznamenaný prvý komunitný prenos nákazy, sa koronavírus preukázal u 2,5 milióna osôb, z ktorých 87 381 zahynulo.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19