Pellegrinimu za let špeciálom vyúčtovali 9 904 eur

Takmer desaťtisíc eur zrejme zaplatí expremiér Peter Pellegrini (Hlas) za cestu vládnym špeciálom do Nemecka.

29.01.2021 06:28
debata (415)

Podľa riaditeľky tlačového odboru ministerstva vnútra Barbory Túrosovej boli náklady, ktoré vznikli leteckému útvaru ministerstva, teda ubytovanie posádky, palivo, letiskové poplatky, preletové a podobne – vyčíslené na 9 904 eur.

„Ubytovanie premiérovej ochranky nebolo hradené Úradom pre ochranu ústavných činiteľov, resp. ministerstvom vnútra, ako to býva zvykom. O hradení ubytovania, stravy vtedajšieho predsedu vlády nemáme informácie,“ dodala Túrosová.

V posledný deň roka 2019 Pellegrini odletel špeciálom na vystúpenie slovenského tenoristu s Dráždňanskou operou. Vrátil sa na druhý deň.

„Dostal som pozvanie od nášho špičkového tenoristu, ktorý ma spolu s Drážďanskou operou pozvali na záverečný koncert, ktorý bol prenášaný v priamom prenose v nemeckej televízii. Nešlo o tajnú návštevu ani súkromný výlet. Považoval som za celkom vhodné podporiť ako predseda vlády takúto významnú udalosť,“ reagoval Pellegrini.

Peter Pellegrini v parlamente s Alojzom Hlinom...
Robert Fico podal demisiu, nahradil ho Peter...
+8Robert Fico podáva demisiu, nahradí ho Peter...

Podľa denníka N požiadavka na letecký útvar ministerstva vnútra prišla z protokolu Úradu vlády dopoludnia 31. decembra 2019. Podľa Pellegriniho politici chodia do zahraničia bežne podporovať napríklad športovcov. „Ale aj umelci si zaslúžia našu podporu,“ dodal Pellegrini s tým, že na takúto cestu nie je potrebné uznesenie vlády.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) však považuje Pellegriniho let za „nechutne papalášsky“. „… zobrať si vládny špeciál a za štátne desiatky tisíc eur súkromne letieť na silvestrovskú operetku do Drážďan, je tak nechutne papalášske, že nemám slov. Zajtra očakávam lup vrátený na účte MV … len sa veľmi obávam, že takýchto špinavostí napáchal desiatky,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

415 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini