NAKA zadržala Františka Imreczeho a osem ďalších ľudí

Národná kriminálna agentúra NAKA zadržala v rámci piatkovej akcie Mýtnik bývalého šéfa Finančnej správy SR Františka Imreczeho a ďalších osem osôb. Informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

29.01.2021 07:09 , aktualizované: 16:53
Imrecze Foto: ,
František Imrecze
debata (1026)

„Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa rovnako k akcii Mýtnik zatiaľ nevyjadruje a vyjadrí sa, až keď mu to procesná situácia dovolí,“ uviedla pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. V prípade, žeby vyšetrovateľ podal podnet na väzobné stíhanie, dozorový prokurátor by sa ním začal zaoberať v rámci zákonnej lehoty, čo je počas víkendu.

Informáciu ako prvý priniesol Denník N s tým, že dôvodom zadržania „sú podozrenia z korupcie a machinácií pri verejnom obstarávaní“. Tento dôvod následne potvrdila aj polícia. „Ďalšie informácie poskytneme, keď to procesná situácia dovolí," dodal Slivka.

Podľa informácií denníka k zatknutiu Imreczeho došlo po tom, ako s vyšetrovateľmi začal spolupracovať iný zadržaný, väzobne stíhaný Imreczeho viceprezident Daniel Čech, ktorého polícia zdržala pri akcii Judáš začiatkom decembra minulého roka.

Podľa informácií televízie JOJ NAKA zadržala aj šéfa IT Finančnej správy Milana Gregu a vyšetrovatelia chceli zatknúť aj podnikateľov Michala Suchobu a Jozefa Brhela, ale podľa webu noviny.sk sa Brhel nachádza na jednom z ostrovov v atlantickom oceáne a Suchoba v Abu Dabí.

Brhel vinu odmieta

Podnikateľ Jozef Brhel sa v piatok vzdal výkonných pozícií v spoločnostiach patriacich do podnikateľskej skupiny ZMJ SICAV. Všetky obvinenia odmieta a svoju nevinu je rozhodnutý preukázať pred orgánmi činnými v trestnom konaní. Momentálne sa nachádza v zahraničí, ale hneď ako bude vyzvaný, sa vráti na Slovensko. Svoju nevinu je ochotný preukázať aj Peter Brhel. TASR o tom informoval riaditeľ komunikácie ZMJ SICAV Juraj Puchý po piatkovej akcii Národnej kriminálnej agentúry Mýtnik.

„Všetky obvinenia, ktoré sú postavené len na výpovediach osôb obvinených z iných trestných činností, (Jozef Brhel) odmieta a svoju nevinu je rozhodnutý preukázať pred orgánmi činnými v trestnom konaní. Navyše v IT sektore, ktorého sa podľa medializovaných informácií obvinenia majú týkať, už nepôsobí viac ako desať rokov,“ uvádza sa v stanovisku.

Riadenie podnikateľskej skupiny združenej vo fonde ZMJ SICAV od piatka preberá Anton Bielik. Peter Brhel v skupine nemal žiadny akcionársky podiel, ani tam nezastával výkonné pozície.

Polícia zasahovala v Širokého hoteli

Polícia zasahovala aj v hoteli DoubleTree by Hilton pri bratislavskom zimnom štadióne, ktorého majiteľom je podnikateľ Juraj Široký. Informovala o tom televízia Markíza na svojej spravodajskej stránke tvnoviny.sk. Akcia má podľa televízie súvisieť s dnešným ranným zásahom NAKA Mýtnik.

Video: Polícia zasahovala v hoteli DoubleTree by Hilton podnikateľa Juraja Širokého.

Video

Imrecze viedol finančnú správu takmer od jej vzniku v roku 2012 do septembra 2018, kedy skončil pre kauzu colných podvodov s čínskym tovarom, na ktorú upozornil Úrad pre boj s podvodmi (OLAF).

Imrecze bol nominantom Smeru a priamym podriadeným bývalého ministra financií Petra Kažimíra, dnes guvernéra Národnej banky Slovenska.

Svoj odchod z postu šéfa daniarov Imrecze zdôvodnil tým, že nechcel škodiť finančnej správe. „Finančná správa je neustále zaťahovaná do politického boja. Ja politik nie som, nemám nástroje, aby som sa bránil proti politickej demagógii, ale hlavne to škodí inštitúcii a zamestnancom," zdôvodnil Imrecze.

Zásah kukláčov v hoteli DoubleTree by Hilton...
Zásah kukláčov v hoteli DoubleTree by Hilton...
+7Hotel DoubleTree by Hilton pri bratislavskom...

Daňové podvody sa nevyšetrovali, miliardy mizli

Za éry bývalého šéfa Finančnej správy Imreczeho sa veľmi podozrivo nevyšetrovali viaceré veľké daňové podvody, medzi inými napríklad aj tie Ladislava Bašternáka. Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) tak reagovala na dnešnú akciu Mýtnik. V tlačovej správe o tom informovalo tlačové oddelenie strany Za ľudí.

Remišová pripomína, že Imrecze bol nominant bývalej vládnej strany Smer. „V štátnych zložkách slúžil od roku 2012 a v Smere o ňom mali špekulovať ako o nádejnom ministrovi vnútra či financií,“ dodala. „Jozef Brhel je roky považovaný za jedného z blízkych ľudí Smeru a Hlasu a jeden z najvplyvnejších ľudí v neprehľadnom IT biznise so štátom, ktorý režírovali digitálni lídri Pellegrini a Raši. Obrovské štátne zákazky, ktoré za minulých vlád porozdávali vyvoleným firmám a oligarchom, nie je jednoduché prešetriť, preto dúfam, že polícia bude konať veľmi dôsledne,“ uzavrela Remišová.

Podľa europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) bolo len otázkou dní, kým pre Imreczeho príde NAKA. „Jeho podriadený Ľudovít Makó s políciou od začiatku spolupracuje a že mal čo rozprávať, je každému jasné,“ zdôraznila vo svojom profile na sociálnej sieti.

Člen mimoparlamentnej Demokratickej strany (DS) Jozef Rajtár v tejto súvislosti uviedol, že na podozrenia okolo Imreczeho upozorňoval dlhodobo. „František Imrecze na menej vnímavých vedel urobiť dojem rozhľadeného šéfa veľkej inštitúcie, ktorému krivdí akýsi Rajtár. A večne ho naháňa za akési obstarávania a colné podvody, o ktorých on nevie, netuší a také niečo sa určite nemohlo stať,“ uviedol. Doplnil, že nešlo o „dojmy“ a cez daňové a colné úrady pod vedením Imreczeho mizli miliardy eur každý jeden rok.

Pellegriniho ho chcel za ministra

OLAF pri svojom vyšetrovaní dovozu textilu a obuvi z Číny do EÚ v roku 2018 odhalil za roky 2013 až 2016 colné podvody v celkovej hodnote 2,2 miliardy eur. Európski vyšetrovatelia zároveň tvrdia, že len Slovensko skrátilo clá na čínske odevy a obuv o 302 miliónov eur.

Imrecze ešte pred svojim koncom v úrade uviedol, že Slovensko nemá povinnosť zaplatiť sumu viac ako 300 miliónov eur a avizoval, že Slovensko sa bude brániť súdnou cestou, aby v kauze možných colných podvodov nezaplatilo ani euro.

Františka Imreczeho vtedajší premiér Peter Pellegrini po odchode Kažimíra z postu ministra financií spomínal ako jedného z možných nástupcov na poste financmajstra. „Keď sa kauza vyjasní a ak sa Imrecze očistí, je jeho plným právom, aby sa mohol vrátiť naspäť napríklad aj do čela Finančnej správy," vyhlásil koncom septembra 2018 Pellegrini.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #František Imrecze #NAKA