Dodávky vakcín do EÚ meškajú, situácia v Portugalsku je kritická

Všetci traja výrobcovia vakcín, ktorých produkty sú schválené pre použitie v Európskej únii, meškajú s dodávkami pre Európu.

30.01.2021 07:00 , aktualizované: 21:25
koronavírus, WHO misia Foto: ,
Bezpečnostní pracovníci uvoľňujú cestu konvoju tímu Svetovej zdravotníckej organizácie pri odchode z nemocnice vo Wuhane v sobotu 30. januára 2021.
debata (138)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:25 Taliansky úrad pre reguláciu liekov AIFA oznámil, že schválil používanie vakcíny proti ochoreniu COVID-19, vyvinutej spoločnosťou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou. V predchádzajúci deň schválila očkovaciu látku aj Európska agentúra pre lieky (EMA).

Taliansky úrad odporučil túto vakcínu predovšetkým pre dospelých vo veku 55 rokov a menej.

zväčšiť Očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca v... Foto: SITA/AP, Abdeljalil Bounhar
AstraZeneca, maroko Očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca v Maroku.

Vakcína je tretia v poradí, ktorá sa môže používať v Európskej únii. Súhlas majú ešte dve očkovacie látky – od partnerských spoločností Pfizer/BioNTech a od firmy Moderna.

Vedecko-technická komisia talianskeho regulačného úradu potvrdila, že vakcína od AstraZenecy má účinnosť približne 60 percent a je „ďalšou rozumnou možnosťou“ v boji proti pandémii, píše sa vo vyhlásení.

Vzhľadom na to, že údaje v štúdii ukázali určitý stupeň neistoty pri stanovení účinnosti vakcíny u ľudí vo veku nad 55 rokov, regulačný úrad odporúča jej „prioritné použitie“ u ľudí vo veku 18 až 55 rokov.

EMA v piatok oznámila, že nie je dostatok údajov a výsledkov týkajúcich sa ľudí vo veku nad 55 rokov, aby sa dalo určiť, ako vakcína od AstraZenecy účinkuje v tejto vekovej kategórii. Napriek tomu EMA dodala, že vakcínu je možné podávať aj starším ľuďom.

20:54 V rámci druhého kola skríningového testovania na ochorenie COVID-19 miera pozitivity v Košiciach dosiahla v sobotu 0,6 percenta. Tímy zdravotníkov vykonali 26 768 testov a odhalili 162 pozitívnych prípadov.

„Mesto testovalo opäť aj v útulkoch a krízových centrách, kde zdravotníci odvčera otestovali 259 ľudí, pričom pozitivita nebola zistená u nikoho. V krízovom stredisku na Adlerovej ulici sme vďaka včasnej izolácii piatich pozitívne testovaných pred tromi týždňami zabránili šíreniu nákazy, po dnešnom testovaní nebola ani tam zistená pozitivita u žiadneho z klientov,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Fabian.

V mestskej časti Luník 9, kde sa testuje od piatkového rána, bolo za dva dni otestovaných 918 ľudí a testy odhalili 25 pozitívnych, čo predstavuje 2,7-percentnú pozitivitu.

V nedeľu v Košiciach pokračuje druhé kolo skríningu, bude sa testovať opäť na takmer 70 odberných miestach od 9.00 h do 17.00 h.

19:56 Portugalsko má pre pacientov s koronavírusom už len sedem voľných lôžok s intenzívnou starostlivosťou. Uviedlo miestne ministerstva zdravotníctva. Nemocniciam tiež dochádza miesto v márniciach. Krajina s 10 miliónmi obyvateľov má v súčasnosti najrýchlejšie tempo šírenia nákazy na svete, a to tiež kvôli vysokému výskytu britskej mutácie vírusu.

zväčšiť Pracovník dokončuje stenu v jedálni Vojenskej... Foto: SITA/AP
portugalsko, nemocnica Pracovník dokončuje stenu v jedálni Vojenskej nemocnice v Lisabone, ktorá sa zmenila na ošetrovňu s 50 posteľami pre pacientov s koronavírusom.

Kontinentálne Portugalsko má k dispozícii pre pacientov s COVIDOM-19 celkovo 850 lôžok, z ktorých je 843 obsadených. Niekoľko ďalších lôžok s intenzívnou starostlivosťou Portugalsko disponuje na odľahlom ostrove Madeira v Atlantickom oceáne. Kvôli preplneným nemocniciam boli v piatok na ostrov prepravení traja pacienti vo vážnom stave. Ďalších 400 lôžok s intenzívnou starostlivosťou je vyčlenených pre pacientov s inými chorobami a úrazmi.

Kvôli preplneným nemocniciam požiadalo Portugalsko o pomoc ostatné štáty Európskej únie. Do krajiny dorazil tím z Nemecka, ktorý má zvážiť prepravu niektorých pacientov. Premiér António Costa ale varoval, že zahraničné krajiny môžu Portugalsku pomôcť len v obmedzenej miere.

Podľa zástupcov pohrebných služieb miesto dochádza tiež v márniciach. Niektoré portugalské nemocnice tak museli nainštalovať pre uchovanie ostatkov ďalšie chladiace zariadenia.

Portugalsko vykazuje najvyšší denný priemer novo nakazených za posledných sedem dní na svete. Podľa úradov až 65 percent nových prípadov tvorí britská mutácia koronavírusu, ktorá je podľa lekárov nákazlivejšia než pôvodný kmeň vírusu.

Podľa portugalskej agentúry Lusa za január zomrelo v Portugalsku cez päťtisíc pacientov s covidom, za celú epidémiu 12 435 osôb. V januári sa koronavírusom nakazilo viac ako 300-tisíc ľudí, počas celého trvania pandémie sa infekcie potvrdila u 711-tisíc osôb.

18:01 Nemecko získa počas nasledujúcich troch týždňov ďalších najmenej päť miliónov kusov vakcín proti koronavírus. Do krajiny počas piatich uplynulých týždňov prišlo 3,5 miliónov vakcín, zatiaľ sa ich aplikovalo 2,2 milióna. Informovalo o tom nemecké ministerstvo zdravotníctva.

Nové dodávky zabezpečia firmy Pfizer, Moderna a AstraZeneca. Minister zdravotníctva Jens Spahn to označil za „dobrú správu po náročnom štarte“. Nemecko doteraz zo svojej 83-miliónovej populácie zaočkovalo zhruba 2,2 percenta.

17:34 Život na svete sa do bežného stavu nevráti ešte dva alebo tri roky, v závislosti od distribúcie vakcín proti ochoreniu COVID-19. Pre stanicu Sky News to uviedla Clare Wenhamová z Londýnskej školy ekonómie a politických vied (LSE).

Pandémia ochorenia COVID-19 sa podľa nej neskončí, kým nebudú chránení všetci obyvatelia sveta. Na základe súčasných údajov by všetci obyvatelia Zeme mohli mať k vakcínam prístup v rokoch 2023–24.

„Distribúcia časti vakcín už teraz by nás k bežnému životu mohla vrátiť skôr," povedala Wenhamová, ktorá sa zaoberá zdravotníckou politiky vo svete.

Ľudia budú podľa nej i po zaočkovaní musieť dodržiavať určité opatrenia – napríklad v oblasti cestovania alebo hraničných kontrol – až dovtedy, kým sa pandémia neskončí na celom svete. Opatrenia budú musieť zostať v platnosti aj z dôvodu odolných variantov koronavírusu v zahraničí.

15:23 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 4 685 na celkovo 1 216 278. Vyplýva to z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Medzi novoinfikovanými sa nachádza 200 detí a 336 zdravotníkov, napísal ukrajinský minister zdravotníctva Maksym Stepanov na Facebooku. Zároveň dodal, že za rovnaké časové obdobie pribudlo tiež 1906 hospitali­zovaných pacientov.

Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 149 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 22 628. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 11 317 ľudí, od začiatku pandémie už 1 014 658. Na Ukrajine momentálne evidujú 178 992 aktívnych prípadov nákazy.

14:59 Rakúska polícia odhalila v lyžiarskom stredisku St. Anton am Arlberg celkovo 96 cudzincov z celej Európy, ktorí porušili pandemické nariadenia týkajúce sa vstupu do krajiny a celoštátneho lockdownu.

Starosta obce v Tirolsku, patriacej k popredným lyžiarskym strediskám v Rakúsku, tento týždeň uviedol, že do St. Antonu prišli v poslednom čase desiatky mladých turistov z európskych krajín, ktorí obišli lockdownové opatrenia stanovujúce, že lyžiarske vleky môžu zostať otvorené, avšak hotely sú pre turistov uzavreté.

„Skontrolovaní a pokutovaní boli okrem iných Briti, Dáni, Švédi, Rumuni, Nemci, Austrálčania, Íri a Poliaci,“ oznámila tirolská polícia po kontrolnej akcii, ktorú v piatok večer vykonali jej príslušníci. Dodala, že za porušenie nariadení hrozia pokuty do výšky 2180 eur.

13:52 Päť týždňov po začiatku tretieho prísneho lockdownu sú počty nových infikovaných v Rakúsku naďalej pomerne vysoké. Za posledných 24 hodín v krajine hlásili 1478 ďalších prípadov nákazy, oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Sedemdňový priemer tak predstavuje 1385 prípadov za deň.

Od piatka okrem toho v Rakúsku zaznamenali ďalších 45 úmrtí v súvislosti s ochorením Covid-19, ktorých počet od začiatku pandémie sa tým zvýšil na 7703.

Po prvý raz od polovice októbra klesol počet nových prípadov v krajine za sedem dní pod hranicu 10-tisíc. Celkovo sa v uplynulom týždni v Rakúsku vírusom SARS-CoV-2 infikovalo 9696 ľudí. Sedemdňová incidencia – počet nových nakazených na 100-tisíc obyvateľov za sedem dní – bola v sobotu na hodnote 108,9.

Mierne sa naďalej znižuje aj počet pacientov s Covid-19 v nemocniciach. V sobotu bolo hospitalizovaných 1682 osôb, čo je o 65 menej ako v piatok a 166 menej v porovnaní s prvým dňom minulého víkendu. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je aktuálne 296 ľudí, teda o 27 menej ako pred týždňom.

Celkovo úrady evidujú 391 076 uzdra­vených, pričom 1600 ich pribudlo za posledný deň. Počet aktívnych prípadov v krajine tak klesol na 14 429, čo je necelá polovica oproti 30 290 aktívnym prípadom z 20. decembra.

12:15 Taiwanská vláda oznámila prvé úmrtie v dôsledku ochorenia COVID-19 v tejto ostrovnej krajine od mája minulého roka. Došlo k nemu po odhalení neobvyklého výskytu prípadov miestneho prenosu nákazy.

Žena – osemdesiatnička s ďalšími zdravotnými problémami zomrela po tom, ako sa infikovala koronavírusom v rámci ohniska nákazy spojeného s miestnou nemocnicou, uviedol minister zdravotníctva Čchen Š'-čung.

Taiwan podnikol skoré a účinné kroky proti šíreniu koronavírusu, pričom veľká väčšina z 909 dosiaľ potvrdených prípadov nákazy v krajine sa infikovala v zahraničí. Pri novom výskyte koronavírusovej choroby, súvisiacom s nemocnicou v meste Tchao-jüan na severe Taiwanu, hlásili od začiatku mesiaca 19 infikovaných.

Po oznámenom úmrtí sa počet obetí pandémie v krajine zvýšil na osem. Aktuálne je hospitalizovaných 78 pacientov, pričom s cieľom zastaviť šírenie vírusu v novom ohnisku umiestnili vyše 4000 ľudí do karantény a zrušili veľké verejné podujatia.

11:57 V Nemecku v piatok pribudlo 12 321 nových prípadov nákazy koronavírusom. S COVIDOM-19 zomrelo ďalších 794 ľudí. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI). Nových prípadov infekcie na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní je tretí deň v rade menej ako 100, vo štvrtok klesol tento ukazovateľ pod stovku prvýkrát od konca októbra.

Celkovo sa od začiatku epidémie nákaza koronavírusu v Nemecku preukázala u viac ako 2,2 milióna ľudí, zomrelo 56 546 osôb.

Počet nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní v Nemecku klesol na 90,9. V piatok tento údaj predstavoval 94,4. Cieľom nemeckých politikov je dostať sa čo najrýchlejšie pod hranicu 50 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Najvyššia hodnota bola hlásená 22. decembra, kedy na 100-tisíc ľudí pripadalo 197,6 novo infikovaných v predchádzajúcich siedmich dňoch.

Berlín od soboty najmenej do 17. februára zakázal vstup z oblastí s výskytom nákazlivejších mutácií. Opatrenie sa z európskych krajín vzťahuje na Portugalsko, Írsko a Britániu, z neeurópskych potom na Brazíliu a Juhoafrickú republiku a od nedele začne obmedzenia platiť aj pre africké Lesotho so Svazijskom.

11:01 Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) nariadilo povinné nosenie rúšok na tvári v takmer všetkej verejnej doprave v Spojených štátoch. Nariadenie vydané v piatok večer miestneho času prišlo po tom, ako prezident Joe Biden 21. januára, deň po svojej inaugurácii, podpísal výnos požadujúci „okamžité kroky“ zamerané na nosenie rúšok vo „všetkých formách verejnej dopravy“.

Rozhodnutie CDC vstúpi do platnosti od pondelkovej polnoci (utorok 6.00 h SEČ). Týka sa všetkej verejnej komerčnej dopravy – lietadiel, vlakov, metra, lodí, autobusov či taxíkov – počas ciest v rámci USA, ako aj pri cestovaní do krajiny i z nej.

Cestujúci budú musieť mať zakrytý nos i ústa najmenej dvojvrstvovými rúškami aj počas zdržiavania sa na staniciach, v prístavoch a letiskách a pri čakaní, nastupovaní, cestovaní a vystupovaní z dopravných prostriedkov, spresnilo CDC.

Nariadenie sa netýka detí vo veku dvoch a menej rokov, komerčnej nákladnej dopravy a vojenskej dopravy. Cestujúci nemusia mať na tvári rúška počas krátkej konzumácie jedla alebo pri pití.

10:08 V piatok potvrdili na Slovensku pomocou PCR testov 991 nakazených koronavírusom. Celkovo pritom laboratóriá vykonali 4 994 testov tohto typu. Počet úmrtí stúpol o 70. Celkovo podľahlo ochoreniu COVID-19 na Slovensku 4 565 ľudí. Nemocnice hospitalizovali 40 pacientov s ochorením COVID-19 alebo podozrením naň. Vyliečilo sa ďalších 3 865 osôb. Viac v tomto článku.

9:28 V Českej republike pribudlo v piatok 8 010 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o takmer 450 menej než pred týždňom. Vyplýva to z údajov zverejnených v sobotu ráno na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva ČR.

Súhrnný index rizika podľa českého protiepidemického systému PES klesol na 68 bodov z revidovaných 70 bodov z predošlých dvoch dní, čo zodpovedá štvrtému stupňu pohotovosti. Reprodukčné číslo vírusu kleslo z 0,99 na 0,98. Česko aktuálne eviduje 104 099 aktívnych prípadov nákazy. V nemocniciach je hospitalizovaných 5812 osôb, stav 947 pacientov je vážny.

Od začiatku pandémie v krajine potvrdili 980 714 prípadov infekcie a 16 211 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 860 404 osôb. Zdravotníci v Česku aplikovali doteraz 264 433 dávok vakcíny proti COVID-19.

V krajine od polnoci platia prísnejšie pravidlá. ČR okrem iného uzavrela hranice pre takmer všetkých cudzincov. Platné opatrenia zahŕňajú zastavenie vlekov či zákaz služobných ciest s rodinnými príslušníkmi. Cudzinci môžu na územie krajiny vstupovať len v nevyhnutných prípadoch. Výnimkou sú napríklad cesty za prácou, vzdelaním, na úrady alebo k lekárovi. Zákaz sa tiež netýka svadieb a pohrebov. Obmedzenie bude platiť najmenej do 14. februára.

8:12 Britský premiér Boris Johnson vyjadril v piatok večer „hlboké znepokojenie“ nad tým, že EÚ zavádza mechanizmus, ktorý jej umožní monitorovať a prípadne aj zakázať vývoz vakcín vyrobených v jej členských krajinách. (viac v článku Pre vakcíny hrozí roztržka medzi Londýnom a Bruselom).

8:00 Víkendové antigénové testovanie na nový koronavírus sa v okresných mestách Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš uskutoční aj napriek preradeniu oboch okresov z červenej do zelenej zóny. TASR to potvrdili predstavitelia oboch samospráv. „Keďže ešte v piatok večer bol Dolný Kubín červeným okresom, intenzívne sme pracovali na tom, aby sme pripravili odberné miesta na testovanie. Následne sme sa dozvedeli, že už testovať nemusíme, ale môžeme. I keď očakávame, že o testovanie bude zo strany obyvateľov oveľa menší záujem, odberové miesta i tak otvoríme, nakoľko je všetok personál už pripravený,“ skonštatoval dolnokubínsky primátor Ján Prílepok. Prílepok dúfa, že vláda pri kompenzáciách prihliadne aj na tento víkend a uhradí mestu celkové náklady, nielen počty pretestovaných obyvateľov. „Pevne verím, že to neskončí tým, že zvýšené náklady budú musieť uhradiť samosprávy z peňazí všetkých obyvateľov,“ povedal.

Všetky plánované odberové miesta v sobotu ráno otvára aj Liptovský Mikuláš. Hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková uviedla, že nedeľné testovanie ešte zvážia na základe sobotňajšej účasti. „Odberové tímy sú pripravené, ľudí sme už informovali, že testovanie spúšťame, takže ich teraz nemôžeme na poslednú chvíľu miasť a nechať ich prichádzať k zatvoreným odberovým miestam. Veríme, že testovanie z dôvodu tohto pochybenia štátu nebude finančne na vrub mesta,“ dodala. Sobotné testovanie bude aj v Liptovskom Hrádku (okres Liptovský Mikuláš), informoval primátor mesta Branislav Tréger.

7:00 Americká farmaceutická spoločnosť Moderna v piatok oznámila, že dôjde ku krátkodobému omeškaniu dodávok jej vakcín mimo územia USA. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa nej sa tým ešte znásobia ťažkosti európskych a ďalších krajín, ktoré sa usilujú čo najskôr zaočkovať svojich občanov. Moderna uviedla, že vydala „krátkodobé revidované pokyny“ týkajúce sa dodávok, pričom sa snaží zvýšiť produkciu svojich očkovacích látok v závode vo Švajčiarsku.

Viacero európskych krajín vrátane Talianska následne oznámilo, že Moderna svoje vakcíny nedodá podľa dohodnutého harmonogramu. Moderna oznámila úradom v Ríme, že v druhom februárovom týždni zníži dodávky očkovacích látok o 20 percent. „Moderna nás práve informovala, že v týždni od 9. februára bude dodaných 132 000 namiesto plánovaných 166 000 dávok (vakcín), čo je o 20 percent menej,“ povedal splnomocnenec talianskej vlády pre boj s koronavírusom Domenico Arcuri. „Naše obavy, údiv aj skľúčenosť narastajú,“ dodal.

Samotná spoločnosť Moderna vo vyhlásení uviedla, že zvyšuje svoje výrobné kapacity a stále je tak na dobrej ceste „k splneniu svojich zmluvných záväzkov pre prvý štvrťrok a ďalšie obdobie“. Európska komisia, ktorá koordinuje obstarávanie vakcín pre Európsku úniu, uviedla, že prostredníctvom svojho riadiaceho výboru momentálne s Modernou rokuje o možných problémoch s dodávkami. Moderna patrí spolu s konzorciom Pfizer/ BioNTech a firmou AstraZeneca k trom spoločnostiam, ktorých očkovacie látky schválili pre použitie na trhu Európskej únie.

Dočasné zníženie počtu dodávok vakcín do krajín EÚ už oznámili všetky tri tieto firmy, približuje DPA. V členských krajinách EÚ, ktoré poväčšine odštartovali vakcinačnú kampaň 27. decembra, tak postupne narastá frustrácia z relatívne pomalého tempa očkovania, v ktorom zaostávajú za Britániou či USA. Taliansky splnomocnenec Arcuri v tejto súvislosti zmienil „prinajmenšom 300 000 dávok vakcín“, ktoré už Taliansko podľa jeho slov malo dostať, no zatiaľ nedostalo. Kanada v piatok tiež oznámila, že Moderna bude s dodávkami na jej územie od februára meškať. Oneskorenia dodania dávok tejto očkovacej látky hlásili podľa medializovaných správ aj Francúzsko a Švajčiarsko.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus