Politologička: Koalícia bez Matoviča? Ťažko predstaviteľné

S Matovičom alebo bez neho? Súčasná vládna koalícia je v ťažkej situácii. Počet infikovaných koronavírusom sa nedarí výraznejšie znížiť, nemocnice sú plné a niektoré na pokraji kolapsu... Vláda už niekoľkokrát nebola schopná prijať výraznejšie opatrenia, ktoré by vývoj pandémie zvrátili alebo význačnejšie spomalili.

30.01.2021 07:00
debata (32)

Podľa výsledkov exkluzívneho prieskumu agentúry Median pre RTVS najviac ľudí, 65 percent, dôveruje prezidentke, vláde 44 percent a parlamentu o polovicu menej. Podľa 43 percent opýtaných vláda nezvláda úspešne bojovať s pandémiou. O premiérovi si to myslí až 63 percent, 52 percent ľudí si myslí, že nie je dobrý premiér. A rovnako veľa ľudí si myslí, že by mal prenechať stoličku predsedu vlády niekomu inému. „

Matovič sa ukázal celý, so svojimi nedostatkami a nedokonalosťami. Vo vláde však nevidím politika, ktorý by dokázal zdvihnúť renomé súčasných koaličných strán,“ upozorňuje politológ Řádek.

Politologička Aneta Világi tvrdí, že koalícia bez Matoviča ako premiéra je ťažko predstaviteľná. „Ak sa pozrieme na hnutie OĽaNO, nič sa nemôže stať bez vôle predsedu. Dlhodobo sa prezentuje ako jediný líder aj vlastník strany, jeho prípadný odchod by teda bol ohrozením celej vlády,“ myslí si Világi. Z vlaňajších parlamentných volieb vyšlo OĽaNO s 25,02 percenta ako jednoznačný víťaz. Za necelý rok mu prieskumné agentúry v januári namerali preferencie od 10,1 do 14,9 percenta.

Hodnotenie premiéra Matoviča - porovnanie

Exkluzívny prieskum agentúry MEDIAN SK pre RTVS, 7.–13.január, 1 001 respondentov

Fotogaléria
+2
32 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda Igora Matoviča