Dve tváre víkendu, najskôr teplá, potom studená

Počas soboty bude ovplyvňovať Slovensko prílev teplého vzduchu, v nedeľu sa však opäť vráti studená zima. Kam až klesnú teploty?

30.01.2021 00:00

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s meteorológom Petrom Jurčovičom na víkend a prvé dni nového týždňa.

Video

Sobota bude síce zamračená, ale teploty sa vyšplhajú nad nulu. Nedeľa prinesie sneh, celodenný mráz, ale aj poľadovicu a severný vietor.

Podľa klimatológa Pavla Faška zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu sa v Bratislave začne ochladzovať od sobotňajšieho večera. „V nedeľu už budeme mať zimné podmienky na celom území Slovenska,“ hovorí. Na miestach, kde sa vytvorí snehová pokrývka, sa udrží celodenný mráz. „V horských dolinách na severe Slovenska bude mať dvojcifernú hodnotu. Teplota vzduchu môže v pondelok ráno klesnúť aj na –15 stupňov,“ podotýka klimatológ.

V nedeľu platí výstraha pred tvorbou poľadovice. Fúkať bude nepríjemný severný vietor, na niektorých miestach sa môžu vytvárať aj snehové záveje.

Aj v južnejších regiónoch bude noc z nedele na pondelok mrazivá, no už od utorka sa začne otepľovať.

Faško upozorňuje, že končiaci sa január bude nadpriemerne teplý na väčšine Slovenska. Výnimkou sú vysokohorské oblasti, kde sú priemerné denné mesačné hodnoty teploty vzduchu približne o dva stupne nižšie ako januárový priemer.

Záplavy snehu v Rakúsku

Tyrolsko, Seefeld, Rakúsko, 28. 1. 2021

Fotogaléria
Tyrolsko, Seefeld, Rakúsko, 28. 1. 2021
Tyrolsko, Seefeld, Rakúsko, 28. 1. 2021
+4Tyrolsko, Seefeld, Rakúsko, 28. 1. 2021

Veľmi teplý bol najmä 22. január, v Kuchyni namerali +14,2, v Gabčíkove +14,3, v Moravskom Svätom Jáne +13,4 stupňa. V Košiciach mali +7,1 stupňa, rekordne vysokú dennú teplotu vzduchu za posledných 71 rokov pre toto mesto.

„Dá sa teda povedať, že v prípade maximálnej dennej teploty vzduchu január trhá rekordy. Napríklad počas 22. januára bolo teplo celý deň, a tak priemerná denná teplota vzduchu v Gabčíkove a Kráľovej pri Senci dosiahla viac ako +10 stupňov. Takáto priemerná denná teplota vzduchu by mala byť v týchto regiónoch až v prvej polovici apríla,“ upozorňuje Faško.

Pokračuje, že prvý mesiac tohto roka je aj dosť mokrý. Od 1. do 28. januára v Kamenici nad Cirochou dosiahol úhrn zrážok 83 milimetrov, normálne by to malo v tomto období byť 34 mm.

V noci zo štvrtka na piatok nasnežilo na celom území Slovenska. V piatok ráno v Oravskej Lesnej namerali 30, na Štrbskom plese 50 a v Poprade 13 centimetrov.

Takmer pred týždňom, v noci z nedele na pondelok, v Poprade pribudlo 27 cm nového snehu. „Popradčania mali dôvod na prekvapenie. Podľa údajov, ktoré máme v databáze, v Poprade od roku 1951 napadlo viac nového snehu len päťkrát,“ podotýka Faško.

Klimatológ hovorí, že aj začiatkom februára bude pokračovať premenlivosť v počasí. Podľa Faška sa naďalej budú striedať chladné a teplé dni, pričom teplotné výkyvy budú výrazné.

chyba
Viac na túto tému: #počasie