Kollár je proti ďalšiemu hromadnému testovaniu

Koaličné hnutie Sme rodina je za to, aby bol od 8. februára spustený COVID-automat. „Nebudeme za ďalšie celoplošné testovanie, mal by byť tomu koniec,“ uviedol v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). Súhlasí s tým aj líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini (nezaradený).

31.01.2021 13:22 , aktualizované: 14:18
kollár Foto: ,
Boris Kollár počas schôdze NR SR.
debata (36)

Kollár poznamenal, že COVID-automat vytvorili odborníci a jeho výhodou je predvídateľnosť otvárania a zatvárania krajiny i jednotlivých typov prevádzok. „Budem vplývať na kolegov vo vláde, aby celú energiu presmerovali z neustáleho testovania k očkovaniu,“ zdôraznil s tým, že je dôležité očkovať čo najrýchlejším tempom. Za veľkú chybu považuje, že sa nezačali očkovať najskôr najstarší a chronicky chorí pacienti. Obaja sa zhodli, že ak by Európska únia schválila vakcíny z Ruska alebo z Číny, SR by ich mala použiť.

Parametre COVID-automatu by mali podľa Kollára meniť len odborníci a nie politici. „Nedovolím, aby to bolo z večera do rána. Ľudia to musia vedieť v dostatočnom predstihu. Nie je mysliteľné, aby sa z večera do rána niečo zatvorilo alebo otvorilo,“ doplnil šéf slovenského parlamentu.

Pellegrini si myslí, že celoplošný skríning sprevádza viacero zlyhaní. „Je to veľmi nepríjemné, lebo sa to deje v období, keď denne podľahne COVID-u veľa ľudí a je veľké množstvo hospitalizovaných,“ spresnil s tým, že chaotické vyjadrenia predsedu vlády Igora Matoviča (OĽANO) prispievajú k strate dôvery medzi verejnosťou, ale aj medzi samosprávami. Vyhlásil, že testovať sa má cielene a nie celoplošne.

Nepresné informovanie o výsledkoch prvého kola celoplošného skríningu by sa podľa Kollára už nemalo opakovať. Zo svojej pozície však nevie povedať, kde sa stala chyba. „Som rád, že sa to vysvetlilo a Bratislava nezažíva ďalšie kolo nácvikov,“ doplnil.

Poslanci a očkovanie

Kollár takisto uviedol, že poslanci Národnej rady SR nemajú nárok na prednostné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. A podotkol, že najskôr sa podľa pravidiel očkujú zdravotníci, ľudia v prvej línii či starší ľudia.

„Dostal som informáciu, že poslanci parlamentu nedostanú prednostne vakcínu. Samozrejme, sú výnimky, lebo niektorí poslanci spadajú do kategórie starších ľudí alebo sú lekármi. Týmto to považujem za uzavretú vec," dodal Kollár.

Kandidáta nemajú

Kollár v relácii takisto uviedol, že hnutie Sme rodina nemá svojho kandidáta na špeciálneho prokurátora. V hnutí si chcú podľa jeho slov počkať na verejné vypočutie kandidátov, ktoré bude v pondelok 1. februára a utorok 2. februára.

„Nech sa ktorýkoľvek z tých štyroch kandidátov stane špeciálnym prokurátorom, tak je to dobré, lebo má svoje kvality a bude dobrým špeciálnym prokurátorom," priblížil Kollár.

Svojho kandidáta do tejto funkcie nemá ani mimoparlamentná strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD). Líder strany Peter Pellegrini však v relácii ozrejmil, že v strane nesúhlasia s tým, aby bol špeciálnym prokurátorom neprokurátor. Spomedzi uchádzačov je jediným neprokurátorom advokát Daniel Lipšic. Kandidujú aj prokurátori Ján Šanta, Peter Kysel a Vasiľ Špirko.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #očkovanie #Boris Kollár