Monika Jankovská sa vo väzení priotrávila

Obvinená bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská sa vo väznici v Banskej Bystrici zrejme priotrávila po užití liekov. Následne ju previezli do tamojšej nemocnice.

31.01.2021 20:26 , aktualizované: 01.02.2021 11:24
jankovská Foto: ,
Moniku Jankovskú privádzajú na Špecializovaný trestný súd 22. januára 2021 v Banskej Bystrici.
debata (488)

Mimoriadnu udalosť v ústave v Banskej Bystrici pre Pravdu potvrdil hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

„V nedeľu pri bežnej kontrole krátko predpoludním príslušníci z Ústavu Banská Bystrica pri komunikácii s obvinenou spozorovali, že táto nereaguje obvyklým spôsobom. Nesťažovala sa síce na žiadne zdravotné komplikácie, uviedla však väčšie požitie predpísaných liekov,“ vysvetlil Bubla.

Jankovskú vyšetril ústavný lekár, ktorý však odporučil – aj vzhľadom na užitie liekov, aby bola prevezená do Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici.

Obvinená po celý čas komunikovala s personálom, požitie liekov bolo bez účinku, ktorý by ohrozoval jej život, avšak vzhľadom na charakter udalosti bude neskôr prevezená na ďalšie pozorovanie do Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne," dodal hovorca ministerstva spravodlivosti Bu­bla.

Jankovskej len minulý týždeň sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici zamietol žiadosť o prepustenie na slobodu. A to napriek tomu, že Jankovská začala s políciou spolupracovať a vypovedá.

Krajská prokuratúra preverí Jankovskej prípad

Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici sa bude zaoberať prípadom Moniky Jankovskej, potom, čo ju v nedeľu po požití liekov hospitalizovali v nemocnici.

„V súvislosti s medializovaným požitím liekov obvinenou Monikou J. vo výkone väzby vykoná KP Banská Bystrica mimoriadnu previerku stavu zákonnosti a dodržiavania právnych predpisov pri výkone väzby obvinenej. O zisteniach a záveroch bude informovaný generálny prokurátor SR Maroš Žilinka“ informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Obhajca obvinenej Peter Erdös potvrdil, že približne v pondelok popoludní by mal navštíviť Moniku Jankovskú vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. Informovať bude následne však len o tom, na čo mu jeho klientka dá súhlas.

Erdös v nedeľu neskoro večer nemal žiadne informácie z Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici o tom, že Monika Jankovská mala byť prevezená na lekárske ošetrenie, prípadne o tom, že sa nachádza v inom ústave na výkon väzby. O stave Moniky Jankovskej a o jej hospitalizácii sa dozvedal len z médií.

Akcia Búrka

Vo väzbe je bývalá štátna tajomníčka od minuloročnej marcovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod názvom Búrka.

NAKA zadržala 11. marca 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Ďalšie obvinenia pribudli Jankovskej po minuloročnej októbrovej akcii Víchrica. Od septembra 2020 figuruje ako obvinená aj v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima.

Jankovská už vo väzbe držala hladovku, približne v polovici septembra prestala prijímať potravu ako protest proti sprísneniu obvinení a malo byť aj porušené jej právo na obhajobu.

Začiatkom októbra sa jej však výrazne zhoršil zdravotný stav. Nevládala chodiť a preto ju previezli do banskobystrickej nemocnice. Vtedy bola rozhodnutá, že keď sa jej stav zlepší, opäť vyhlási hladovku.

Jankovská vypovedala koncom novembra 2020 pred vyšetrovateľom NAKA v Nitre dva dni. Podľa zápisnice o výsluchu Jankovská priznala svoje kontakty s podnikateľom Marianom Kočnerom či zásahy do rozhodovania súdov.

© Autorské práva vyhradené

488 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská #NAKA