V košickom Arcuse cez víkend zomreli ďalší traja klienti

V Špecializovanom zariadení a zariadení pre seniorov Arcus na košickej Skladnej ulici počas víkendu zomreli ďalší traja klienti. Od začiatku vypuknutia pandémie tam prišlo o život 21 ľudí infikovaných koronavírusom.

01.02.2021 06:00
debata (18)

VIDEO: Mimoriadne vážna situácia v Arcus Košice (29. 1. 2021)

Video

„Vo štvrtok boli doposiaľ negatívni klienti opätovne pretestovaní PCR testami. K 89 pozitívnym prípadom pribudlo ďalších 20. Na výsledky v nedeľu napoludnie čakalo ešte 60 klientov,“ informovala Anna Terezková, hovorkyňa Košického samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom zariadenia. Pre príbuzných je k dispozícii infolinka, ktorá funguje počas pracovných dní. „Zamestnanci zariadenia sa však snažia zabezpečiť kontakt s klientmi aj počas víkendu, ak je to v ich možnostiach,“ dodala.

V zariadení funguje krízový manažment. Komunikuje aj s ambulantnými lekármi, ktorí sú zazmluvnení pre potreby zabezpečenia zdravotnej starostlivosti klientom Arcusu. Terezková dodala, že ani počas víkendu zmluvní lekári neprišli do zariadenia osobne.

„V prípade, ak nebude možné zabezpečiť osobné vyšetrenia lekárov priamo v zariadení, Košický samosprávny kraj požiada príslušný okresný úrad, aby im bola uložená pracovná povinnosť,“ upozornila Terezková.

V zariadení pre seniorov Arcus je umiestnených celkom 220 klientov. Ochorenie COVID-19 má momentálne aj jedna tretina zo 160-členného zdravotníckeho personálu. Bývalý riaditeľ Juraj Briškár po dohode z funkcie odišiel. Vo funkcii ho vystriedal Vojtech Hintoš, ktorý je súčasne riaditeľom podobného zariadenia Via Lux v košickej časti Barca.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #koronavírus