Počet obetí covidu stúpol o 69, lockdown podľa Krajčího nezaberá

Súčasný lockdown podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího nezaberá. Pacienti v nemocniciach stále pribúdajú a minister si nie je istý, ako dlho to nemocnice ďalej vydržia. Krajčí načrtol, že zákaz vychádzania by sa mohol sprísniť formou SMS správ.

01.02.2021 10:04 , aktualizované: 17:29
Marek Krajčí Foto:
Minister zdravotníctva Marek Krajčí po pondelkovom mimoriadnom rokovaní vlády, Bratislava 1. februára 2021
debata (342)

V utorok preto zasadne pandemická komisia, ktorá bude zložená len z odborníkov. Krajčí bude s nimi preberať aktuálnu veľmi závažnú epidemickú situáciu, pričom chce, aby sa dosiahol po rokovaní konsenzus ako ďalej postupovať pri riešení epidémie.

„Situácia začína byť veľmi vážna, napriek všetkým prijatým opatreniam. Budem sa pýtať, čo v tejto situácii ďalej robiť,“ povedal Krajčí pred rokovaním vlády.

Podotkol, že od 8. februára bude Slovensko v čiernej fáze, kedy by sme v princípe mali byť úplne uzavretí a fungovať by mala len kritická infraštruktúra. „Epidemická situácia nasvedčuje, že toto by bol asi správny krok,“ doplnil minister. Túto tému však ešte musí riešiť s odborníkmi a vládou.

Podľa Krajčího by sa mohol sprísniť i zákaz vychádzania. Jednou z možností, ktorá by umožňovala zákaz vychádzania porušiť, je forma SMS správ. Ako vysvetlil, ľudia by zaslali SMS správu vzhľadom na výnimku, ktorú budú požadovať. Centrála im odošle naspäť správu, ktorá im povolí porušiť zákaz vychádzania na určitý čas. Tieto SMS správy by kontrolovali príslušníci polície.

„Momentálne je situácia vážna v tom, že zákaz vychádzania máme, relatívne veľmi striktný, napriek tomu pravdepodobne prevalencia britského variantu je veľmi vysoká,“ povedal minister.

Dodal, že v pondelok prikázal Úradu verejného zdravotníctva, aby okamžite začal so skríningom všetkých PCR testov, ktoré k nim prichádzajú, novými testami. „Aby sme vedeli potvrdiť, kde je problém a zdá sa, že problém tu naozaj máme,“ uzavrel Krajčí.

SMS „priepustky“ podporu nemajú

Vicepremiérka a predsedníčka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová deklaruje, že ich strana určite nepodporí návrh zavedenia kontroly zákazu vychádzania prostredníctvom SMS. Vyhlásila to na sociálnej sieti s tým, že nepokladá za správne, aby sa hneď prechádzalo na najradikálnejšie návrhy.

„Celý systém kontroly občanov cez povolenia SMS správou je Potemkinova dedina, navyše nevymožiteľná. Je zákonná povinnosť vlastniť mobil? Nie je, každý chytrák sa takto vyhovorí. Čo to zmení? Nič,“ skonštatovala. Rozčuľovať občanov takýmito nápadmi v napätej situácii je podľa jej slov zbytočné a neefektívne. Ako tvrdí, skôr treba zavádzať konštruktívne návrhy, ako napríklad respirátor zdarma pre starších a zraniteľných ľudí. Spomína tiež napríklad osvetovú informačnú kampaň pre občanov.

Koaličné hnutie Sme rodina aktuálne nepodporuje návrh sprísniť zákaz vychádzania formou SMS, pretože dosiaľ nebol prerokovaný na koaličnej rade. V reakcii na pondelkové slová ministra zdravotníctva Mareka Krajčího to uviedla hovorkyňa predsedu parlamentu a hnutia Sme rodina Borisa Kollára Michaela Jurcová.

„Takéto návrhy, ktoré sa v značnej miere dotýkajú života spoločnosti, je podľa predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára nevyhnutné najprv otvoriť na koaličnej rade,“ skonštatovala hovorkyňa. Dodala, že predčasná medializácia nebola najšťastnejším krokom.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Koaličná strana SaS si zase nevie predstaviť technickú realizáciu zámeru sprísniť zákaz vychádzania formou SMS. Ako uviedla v reakcii predsedníčka Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS), užitočnejšie by bolo zlepšiť dohľadávanie kontaktov a vyhľadávať ohniská nákazy.

„Stačí, keď si spomenieme, ako dopadlo prihlasovanie na očkovanie alebo trasovanie. Navyše, ak by sa mala každá jedna výnimka posudzovať individuálne, bolo by to personálne veľmi náročné. Ak by to bolo zautomatizované, stratilo by to, naopak, opodstatnenie,“ hovorí poslankyňa. Ako však poznamenala, o návrhu nevie viac ako bolo prezentované v médiách.

Predseda opozičného Smeru Robert Fico si myslí, že návrh kontrolovať občanov cez SMS je mimo reality. „Aby nás niekto kontroloval cez SMS, že kam ideme a čo ideme robiť, to je niečo, čo s demokratickým, právnym štátom nemá nič spoločné,“ uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii. Poslanec za Smer Ladislav Kamenický považuje návrh „SMS priepustky“ za spôsob, ako „špicľovať“ obyvateľov.

„Igor Matovič skúša, kam až môže zájsť a kde je trpezlivosť slovenského národa,“ komentoval návrh Kamenický. Jednu z príčin zlej pandemickej situácie na Slovensku vidí poslanec v celoplošnom testovaní. Poukázal na to, že práve testovanie zvyšuje mobilitu ľudí a podporuje šírenie vírusu.

Možnosť získať výnimku zo zákazu vychádzania formou SMS správy považujú ústavní právnici za hrubé prekročenie práva. Ak by sa tak stalo, prezidentka, poslanci či generálny prokurátor by sa podľa nich mali obrátiť na Ústavný súd. Uviedli to Eduard Bárány, bývalý podpredseda Ústavného súdu, a Vincent Bujňák z Katedry ústavného práva Univerzity Komenského v Bratislave.

Pandemická komisia za účasti vedcov

Remišová požiadala premiéra Matoviča a ministra Krajčího o zvolanie fóra odborníkov, čiže rozšírenú pandemickú komisiu, za účasti vedcov, ktorí sú často kritickí voči vláde.

„Ideme rozhodovať o dôležitej veci, ideme rozhodovať o predĺžení núdzového stavu. A chcela by som, aby všetky politické rozhodnutia, ktoré budeme musieť prijať, boli založené na širokej odbornej diskusii,“ povedala Remišová s tým, že následne sa budú rozprávať o tom, aký politický konsenzus spravia.

Remišová chápe, že starostovia a primátori dostávajú dáta o tom, či majú alebo nemajú testovať, neskoro. „Našou požiadavkou bude, aby vždy dané pravidlá boli známe aspoň sedem dní vopred tak, aby sa samospráva mohla pripraviť na to, čo ju čaká,“ povedala vicepremiérka. Podľa nej sa nemôže samospráva, ktorá má testovať cez víkend, o tom dozvedieť v piatok. „Momentálne na zvládanie pandemickej situácie je spolupráca samosprávy a štátu kľúčová,“ povedala.

V súvislosti s covid automatom Remišová uviedla, že jeho prvá verzia bola prijímaná za istých podmienok, ktoré sa však už medzičasom zmenili. „V covid automate máme aj čiernu fázu a tá znamená, že sa zatvárajú všetky podniky okrem kritickej infraštruktúry. Takéto opatrenie nemáme v žiadnej inej krajine. A preto si je potrebné povedať, či vzhľadom na situáciu, ktorá tu momentálne je, je reálne mať v automate čiernu fázu, keď vypíname celú krajinu,“ povedala.

Ako tvrdí, najskôr by sa mala v tejto súvislosti uskutočniť diskusia odborníkov. Až následne by sa mali prijať politické rozhodnutia.

Podľa Remišovej by sa malo diskutovať aj o tom, či by nosenie respirátora nemalo byť povinné v zatvorených priestoroch. Rovnako či by nemali respirátory dostávať zadarmo starší ľudia a či nemajú byť distribuované pre pozitívne testovaných ľudí.

„Ak má platiť covid automat, tak sme momentálne v čiernej fáze a tá znamená vypnutie ekonomiky,“ povedala Remišová. Podľa nej, „ak sa zatvorí ekonomika, tak sa zničí krajina“. Ako dodala, podľa automatu majú školy napríklad prísnejšie opatrenia ako firmy a vie si predstaviť ich prehodnotenie.

Nárast hospitalizácií

Na Slovensku pribudlo za nedeľu 444 prípadov koronavírusu, urobili ďalších 2 290 PCR testov, pozitivita dosiahla 19,4 percenta. Celkový počet pozitívne testovaných osôb formou PCR stúpol na 250 357. Pribudlo 69 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, celkovo už ochoreniu podľahlo 4 711 osôb.

Antigénové testovanie odhalilo ďalších 2 127 pozitívnych prípadov, v mobilných odberových miestach urobili ďalších 204 733 Ag testov, pozitivita dosiahla 1,03 percenta.

Mapa šírenia koronavírusu na Slovensku

Na mape môžete vidieť celkový počet prípadov na konkrétny okres.

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným koronavírusom, resp. podozrením naň je 3 653 (rozdiel oproti sobote + 97), potvrdený Covid má 3 335 z nich. Na Jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 270 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 316 osôb.

Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 2 871 osôb, celkovo sa uzdravilo už takmer 219-tisíc nakazených. Proti Covidu zaočkovali ďalších 113 osôb, prvú dávku vakcíny dostalo 124 719 osôb, druhú dávku dostalo 9 486 ľudí, celkovo bola podaná vakcína už v 134 205 prí­padoch.

Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczis­k.sk, a ministerstvo zdravotníctva na stránke korona.gov.sk.

© Autorské práva vyhradené

342 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19