Jankovskej advokát: Samovražedné úmysly som si nevšimol

Po priotrávení liekmi v banskobystrickej väzbe a následnej hospitalizácii v Rooseveltovej nemocnici previezli bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú do väzenskej nemocnice v Trenčíne. Jej advokát Peter Erdös ju tam chcel v pondelok navštíviť, no nakoniec sa s ňou nestretol. V utorok sa vraj o to pokúsi znova.

01.02.2021 12:45 , aktualizované: 18:09
Monika Jankovská Foto:
Monika Jankovská prichádza na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici
debata (205)

Do Nemocnice pre obvinených a odsúdených Trenčín previezli Jankovskú, vzhľadom na charakter udalostí, na ďalšie pozorovanie. Erdös sa o problémoch svojej klientky dozvedel len z médií. „Hneď, ako som sa dopočul, že ju majú previezť do Trenčína, bezodkladne som išiel za ňou, aby sme spolu mohli hovoriť. Vedela, že som prišiel, no vzhľadom na nedeľňajšie udalosti a dnešný prevoz (v pondelok – pozn. red.) sa necítila schopná prijať akúkoľvek návštevu,“ povedal Pravde jej advokát v pondelok popoludní. „Takže som sa s ňou nestretol, ale zajtra za ňou pôjdem opäť,“ podotkol.

Či išlo v prípade jeho klientky v súvislosti s požitím liekov o úmysel, alebo nešťastnú náhodu, komentovať nechcel. „Nemám žiadne informácie a kým s ňou nebudem hovoriť, neviem k tomu zaujať žiadne stanovisko,“ poznamenal. Zároveň zopakoval, že rôzne informácie zachytil iba z médií. „To, čo v nich zaznie, tak vôbec nemusí byť,“ upozornil.

Erdös objasnil, že naposledy s Jankovskou osobne komunikoval v sobotu, teda deň pred udalosťou s liekmi. Nemal vraj najmenšie podozrenie, že by mohla mať samovražedné úmysly. „Keby som to spozoroval, určite by som k tomu pristúpil zodpovedne. Neboli tam žiadne ani len náznaky,“ uzavrel Erdös.

Prokuratúra: Mimoriadna previerka

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v pondelok povedala, že prípad Jankovskej evidujú z preventívneho dôvodu ako pokus o samovraždu. Z vyjadrení obvinenej však podľa nej takýto zámer nevyplýva. „Keďže bola požitá väčšia dávka liekov ako tá, ktorá bola nariadená lekárom, sa javí, že mohla mať aj iný zámer ako ten, že chcela mať pokojnejší spánok,“ vysvetlila Kolíková.

Video: Ministerka Kolíková k prípadu Moniky Jankovskej (Video od 9:35)

Na pokyn generálneho prokurátora Maroša Žilinku už vykonáva Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici mimoriadnu previerku stavu zákonnosti a dodržiavania právnych predpisov pri výkone väzby Jankovskej.

„S previerkou sme tam začali v pondelok, no keďže ide o dlhšie trvajúci proces, s viacerými úkonmi, výsledky hneď známe nebudú,“ uviedol hovorca banskobystrickej prokuratúry Ivan Vozár. „Zatiaľ nevieme povedať, kedy asi túto previerku ukončíme. O jej záveroch potom budeme informovať generálneho prokurátora,“ dodal Vozár.

Lieky bez účinku?

O mimoriadnej udalosti v banskobystrickej väznici, ku ktorej došlo v nedeľu predpoludním, informoval ešte v ten istý deň hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

„Pri bežnej kontrole a komunikácii s obvinenou príslušníci z ústavu spozorovali, že nereaguje obvyklým spôsobom. Nesťažovala sa na žiadne zdravotné komplikácie, no uviedla väčšie požitie predpísaných liekov,“ povedal Bubla pre Pravdu. Ústavný lekár odporučil Jankovskej prevoz do banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice, pričom vraj celý čas komunikovala s personálom. Bubla doplnil, že požitie liekov bolo bez účinku, ktorý by ohrozoval život obvinenej.

Fico: Prípadom by sa mal zaoberať výbor

Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť by mal prešetriť „pokus o samovraždu“ väzobne stíhanej Jankovskej. Mal by podniknúť rovnaké kroky, aké urobil v prípade samovraždy policajného exprezidenta Milana Lučanského. Vyzval na to predseda Smeru Robert Fico. Výbor by mal podľa Fica „presne zistiť, čo sa stalo, a poznať dôvody, ktoré viedli Moniku Jankovskú k pokusu o samovraždu“. Pripomenul, že ide o osobu, ktorá je mediálne sledovaná a je predmetom verejnej diskusie.

TASR

Jankovská je vo väzbe od marca minulého roka, keď ju Národná kriminálna agentúra (NAKA) spolu s ďalšími sudcami zadržala v rámci akcie Búrka. Obvinili ich z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Jankovská čelí tiež obvineniu v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima, ďalšie jej pribudli po októbrovej akcii Víchrica.

Koncom minuloročného septembra rozhodol banskobystrický súd o predĺžení jej väzby, proti čomu podala sťažnosť. Najvyšší súd jej ju začiatkom októbra zamietol a zároveň potvrdil, že vo väzbe zostane do 11. marca tohto roka. Nepomohla jej ani hladovka, ktorú držala na protest s tým, že sú porušované jej práva na obhajobu. Keď sa jej začiatkom októbra zhoršil zdravotný stav, skončila v banskobystrickej nemocnici. Z väzby sa pokúšala dostať aj koncom januára, no sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici jej žiadosť, napriek jej spolupráci s políciou, zamietol. Zaujímavosťou je, že tentoraz nevyužila právo podať proti uzneseniu sťažnosť.

Agentúrnu správu sme doplnili o autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

205 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská #Mária Kolíková