Exministri vyzvali Gröhlinga, aby presadil otvorenie škôl. Rezort zareagoval

Bývalí ministri školstva Martin Fronc a Dušan Čaplovič vyzývajú šéfa rezortu školstva Branislava Gröhlinga (SaS), aby bol rozhodnejší pri presadzovaní otvorenia škôl a aby argumentačne presvedčil politikov, ktorí školstvu nerozumejú a podpisujú sa pod smutnú budúcnosť mladej generácie.

01.02.2021 13:25 , aktualizované: 17:36
Branislav Gröhling Foto:
Minister školstva Branislav Gröhling
debata (37)

Uviedli to vo svojom spoločnom vyhlásení, v ktorom dodali, že zaužívanú formu prezenčného vzdelávania na školách nemôže nahradiť pretrvávajúce dištančné vzdelávanie.

Ako tvrdia vo svojom vyhlásení, neustále sa odkladá otvorenie škôl, hľadajú sa dôvody, prečo nie je možné ich otvoriť a nehľadajú sa spôsoby, ako zabezpečiť žiakom a študentom prezenčné vzdelávanie tak, ako sa to deje v iných štátoch Európskej únie.

Rezort: Teraz to nie je možné

„Ministerstvo školstva intenzívne presadzuje čo najskoršie otvorenie škôl a školských zariadení. Považujeme za dôležitý každý jeden deň, počas ktorého by sa mohli deti vrátiť k prezenčnému vzdelávaniu a osobnému kontaktu so svojimi učiteľmi a spolužiakmi,“ uviedol pre TASR odbor komunikácie rezortu školstva. Ako dodal, napriek snahe vrátiť žiakov čím skôr do lavíc to aktuálna pandemická situácia spojená s ochorením COVID-19 na Slovensku neumožňuje – podľa rozhodnutí epidemiológov a odborníkov na verejné zdravie a podobne ako v okolitých krajinách.

„Otváranie škôl by mohlo prebiehať postupne, najprv v predškolských zariadeniach a na prvom stupni základných škôl, potom na ich druhom stupni, následne na stredných školách, prednostne v maturitných ročníkoch. Sú tu rôzne možnosti delenia tried, kombinácia prezenčného a dištančného vzdelávania,“ zhodujú sa Čaplovič s Froncom.

Dlhodobo nechodiť do školy považujú pre deti za hazard vo vzťahu k ich budúcnosti. Ako tvrdia, omeškáva sa ich vedomostný a sociálny rozvoj, ako aj rozvoj ich komunikatívnych schopností.

Dvojica bývalých šéfov rezortu školstva si váži obetavosť pedagogických i nepedagogických pracovníkov školstva, ktorí v tejto dobe nahrádzajú riadnu výučbu dištančnou formou. „Avšak ich práca sa marí a znevažuje sústavnou zmenou pravidiel, dávaním prísľubov a ich rušením, ako aj prijímaním často nelogických opatrení zo dňa na deň,“ uviedli vo svojom vyhlásení.

Čaplovič s Froncom uviedli, že ak je možné mať otvorené školy v iných štátoch, musí sa to dať aj na Slovensku. „Nové a nové prijímané opatrenia na Slovensku v oblasti školstva oveľa viac škodia, ako pomáhajú a mladú generáciu vedomostne izolujú. Školstvo nie je možné vnímať len ako ekonomický a zdravotný problém. Je to predovšetkým problém vzdelávania nastupujúcej generácie, ktorú nedomyslené rozhodnutia poškodzujú,“ uzavreli bývalí ministri školstva.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Branislav Gröhling #otvorenie škôl