Imrecze i Peter Brhel z akcie Mýtnik budú stíhaní väzobne

Bývalý šéf finančnej správy František Imrecze bude stíhaný väzobne. V pondelok o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné. Informoval o tom Imreczeho obhajca Juraj Gavalec. V rámci akcie Mýtnik bude väzobne stíhaný i Peter Brhel.

01.02.2021 14:10 , aktualizované: 17:33
debata (65)

Dôvodom väzobného stíhania Františka Imreczeho je kolúzna a pokračovacia väzba. „Podali sme sťažnosť, nestotožňujeme sa s tým,“ zdôraznil Imreczeho advokát Juraj Gavalec.

Súd sa podľa neho stotožnil s tým, že obvinenie z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku nie je zadokumentované dôkazmi a „vychádza to skôr na machinácie pri verejnom obstarávaní, kde je trestná sadzba dva až osem rokov.“

Video: Imreczeho obhajca Juraj Gavalec k vzatiu do väzby svojho klienta.

Video

Väzobne stíhať budú i Petra Brhela. V pondelok o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

„Dôvodom väzby u obvineného Petra B. je obava z ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba. Súd neakceptoval návrh na preventívnu väzbu. Obvinený podal proti rozhodnutiu sťažnosť, prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote,“ doplnila.

Dodala, že sudca zároveň u tohto obvineného zamietol žiadosť o nahradenie väzby prevzatím záruky dôveryhodnou osobou, rovnako zamietol žiadosť o nahradenie väzby písomným sľubom a tiež žiadosť o nahradenie väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka.

Brhelov obhajca považuje rozhodnutie súdu vziať jeho klienta do väzby za nezákonné.

Video

Brhelov obhajca považuje toto rozhodnutie za nezákonné. „Využijeme všetky zákonné prostriedky, aby sme preukázali, že náš klient je nevinný“, uviedol Brhelov advokát s tým, že vo veci podľa neho neboli splnené zákonné podmienky, dôvody väzby teda neboli naplnené.

Vzatý do väzby bol aj bývalý šéf IT sekcie finančnej správy Milan Grega. „Dôvodom väzby u obvineného Milana G. je obava z ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba. Obvinený podal proti rozhodnutiu sťažnosť,“ spresnila hovorkyňa.

Väzobne stíhaná bude aj obvinená Jana Rovčaninová. Potvrdil to jej obhajca Richard Biročák. „Proti tomuto rozhodnutiu sme podali opravný prostriedok,“ doplnil s tým, že rozhodnutie súdu zobrala jeho klientka na vedomie a musí sa prispôsobiť novej situácii.

Video: Rovčaninová sa podľa slov svojho právneho zástupcu nemá k čomu priznať.

Video

Jana Rovčaninová sa nemá podľa slov svojho právneho zástupcu k čomu priznať. „Podpísala, čo bolo pripravené štátom a prišlo k plneniu. Nevidí dôvody, že by tým niečo porušila,“ ozrejmil Biročák.

Ten zároveň zastupuje aj ďalšieho obvineného z kauzy Mýtnik Michala Suchobu, ktorý by sa mal nachádzať mimo územia SR. „Komunikujem s jeho mamou, ona ma splnomocnila,“ ozrejmil. Vyhlásil, že nevie, kde presne sa jeho klient nachádza.

František Imrecze, bývalý šéf IT sekcie finančnej správy Milan Grega a Jana Rovčaninová sú stíhaní za obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, podnikateľ Peter Brhel za zločin prijímania úplatku. Potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Ostatné osoby zadržané počas piatkovej (29. 1.) akcie Mýtnik boli už skôr prepustené na slobodu.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #František Imrecze