Ústavný súd odmietol Majského sťažnosť voči postupu NS v kauze nebankoviek

Ústavný súd (ÚS) SR odmietol ako zjavne neopodstatnenú sťažnosť Jozefa Majského v súvislosti s postupom Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý mu vlani potvrdil trest deväť rokov odňatia slobody. Tretí senát ÚS zložený z predsedu Roberta Šorla a sudcov Petra Straku a Martina Vernarského tak rozhodol na neverejnom zasadnutí 28. januára.

01.02.2021 14:40
Jozef Majský Foto:
Jozef Majský
debata (3)

V prípade išlo o kauzu podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia. Majský namietal porušenie základných práv podľa ústavy a práva podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Ústavná sťažnosť sa týkala uznesenia NS z 11. júna 2020 o pokračovaní v prerušenom trestnom stíhaní a vydaním príkazu na Majského zatknutie z 15. júna 2020.

V marci 2019 NS trestné stíhanie podnikateľa prerušil pre jeho chorobu. Napokon 29. júla 2020 v jeho neprítomnosti zamietol jeho odvolanie a potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody. Majského po vydaní zatykača zadržali v nemocnici v Českej republike.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Majský