Brhelova dcéra podala pre zásah NAKA trestné oznámenie

Dcéra zadržaného Petra Brhela podala trestné oznámenie v súvislosti so zásahom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) voči jej otcovi.

01.02.2021 14:43
naka, mýtnik Foto:
Kukláči odvádzajú zadržanú osobu z hotela DoubleTree by Hilton pri bratislavskom zimnom štadióne v rámci akcie Mýtnik, počas ktorej zadržali aj podnikateľa Petra Brhela.
debata (417)

V podaní hovorí o podozreniach z nezákonného vstupu do obydlia, zneužívania právomoci verejného činiteľa a ďalších trestných činov. V prípade „nenáležitého prešetrenia podozrení“ avizuje, že sa obráti na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Policajti podľa Barbory Brhlovej porušili svoje povinnosti, keď pripustili, aby v súvislosti s ich činnosťou vznikli osobám bezdôvodné ujmy.

„Na mňa ako bezúhonnú osobu mierili zbraňami, vyvolajúc taký stres, že som opakovane stratila vedomie a musela mi byť privolaná záchranná služba a druhá 84-ročná (vzhľadom na svoj vek osobitne zraniteľná) musela okamžite užiť lieky na upokojenie,“ uviedla. Brhlová sa pre zásah už obrátila so sťažnosťou aj na Úrad inšpekčnej služby.

Video
Dcéra Petra Brhela Barbora popisuje, ako k nim vtrhla NAKA. Rodina považuje zásah za neprimeraný.

NAKA zadržala v rámci piatkovej akcie Mýtnik aj bývalého šéfa Finančnej správy SR Františka Imreczeho a ďalších sedem osôb.

Pirošíková: Policajti porušili svoje povinnosti

Dlhoročná zástupkyňa SR pred ESĽP Marica Pirošíková k zásahu NAKA u Brhelovcov uviedla, policajti porušili svoje povinnosti vyplývajúce zo zákona o Policajnom zbore, pretože pri vykonávaní ich služobnej činnosti pripustili, aby v súvislosti s činnosťou vznikli osobám ujmy.

Upozorňuje pritom na paralely s prípadom Pavla Kučeru, obvineného z vydierania. Ten sa na ESĽP sťažoval, že do jeho domu v decembri 1997 neoprávnene vnikli kukláči a jeho väzba sa niekoľkokrát predlžovala. SR spor pred ESĽP prehrala v júli 2007 a musela Kučerovi zaplatiť 6300 eur.

„Pri zdôvodnení ESĽP uviedol, že polícia prišla k sťažovateľovi s tým cieľom, aby jemu a jeho manželke doručila uznesenie o vznesení obvinenia a aby ich predviedla na výsluch k vyšetrovateľovi. Nič nenaznačovalo, že by splnenie tejto úlohy vyžadovalo vstup polície do bytu. Vláda, navyše, neposkytla dostatočné a presvedčivé vysvetlenie na odôvodnenie tohto zásahu, a tak ESĽP konštatoval, že zásah bol neprimeraný,“ objasnila Pirošíková. Jej vyjadrenie poskytol jeden z iniciátorov Iniciatívy advokátov za právny štát (IAPŠ) Matej Marhavý.

„Medzi prípadom Kučera verzus SR a minulotýždňovým zásahom v dome Petra B. tak vidieť jasné súvislosti. Policajti porušili svoje povinnosti vyplývajúce zo zákona o Policajnom zbore, pretože pri vykonávaní ich služobnej činnosti pripustili, aby v súvislosti s činnosťou vznikli osobám ujmy," konštatuje Pirošíková. Ako pripomenula, na bezúhonné osoby pri tomto zásahu mierili zbraňami a u obyvateľov domu vyvolali taký stres, že mladistvá osoba stratila vedomie a musela jej byť privolaná rýchla zdravotná služba a druhá osoba, 84-ročná žena, musela užiť upokojujúce lieky.

417 debata chyba
Viac na túto tému: #trestné oznámenie #NAKA #Peter Brhel