Najvyšší súd porušil práva obvineného sudcu Molnára, ktorý je vo väzbe

Postupom Najvyššieho súdu (NS) SR a jeho uznesením zo 14. júla došlo k porušeniu základného práva na osobnú slobodu sudcu Richarda Molnára, ktorý je vo väzbe od marca minulého roka. Rozhodol o tom Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý príslušné uznesenie NS týkajúce sa pokračovania jeho väzby zrušil a vec vrátil na ďalšie konanie.

01.02.2021 16:54
Richard Molnár Foto:
Exsudcu Richarda Molnára privádzajú na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici, 21. septembra 2020.
debata (20)

Richard Molnár je jeden zo sudcov, ktorých vlani v marci zadržala a obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA) počas akcie Búrka. Obvinený je z trestného činu prijímania úplatku.

NS vlani v júli zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a zamietol tak žiadosť Richarda Molnára o prepustenie na slobodu. Spolu s tým neprijal ani ponuku dôveryhodnej osoby, ktorou mal byť kolega Richarda Molnára z Krajského súdu v Bratislave – sudca Peter Šamko. Senát NS tiež odmietol náhradu väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka a peňažnú záruku.

O ústavnej sťažnosti Richarda Molnára rozhodol 28. januára druhý senát ÚS zložený z predsedu Petra Molnára a sudcov Jany Laššákovej a Ľuboša Szigetiho.

K porušeniu práva sťažovateľa na osobnú slobodu došlo podľa rozhodnutia v súvislosti s právom na zákonného sudcu a právom na urýchlené rozhodnutie o trvaní väzby. Richardovi Molnárovi priznal ÚS finančné zadosťučinenie v sume 3 000 eur a náhradu trov konania v sume 675 eur, ktoré je povinný zaplatiť NS.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Richard Molnár #akcia Búrka