Výbor odporučil všetkých štyroch kandidátov na špeciálneho prokurátora

Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR odporučili v hlasovaní všetkých štyroch kandidátov na špeciálneho prokurátora do voľby v parlamente. O post šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa uchádzajú Peter Kysel, Daniel Lipšic, Ján Šanta a Vasiľ Špirko.

02.02.2021 09:38 , aktualizované: 17:09
Ján Šanta Foto:
Kandidát na špeciálneho prokurátora a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta počas vypočutia Ústavnoprávnym výborom NR SR 2. februára 2021 v Bratislave
debata (72)

Špeciálneho prokurátora by mali voliť poslanci NR SR na aktuálnej schôdzi parlamentu.

Kandidátov vypočúvali počas pondelka a utorka v priestoroch Bratislavského hradu. Termín voľby špeciálneho prokurátora v pléne ešte nie je známy. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) po skončení sa výboru povedal, že závisí od predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina), kedy sa rozhodne zaradiť voľbu do programu schôdze a či sa tak rozhodne už teraz.

Predseda výboru Milan Vetrák (OĽANO) skonštatoval, že vo štvrtok sa majú zísť poslanci hnutia na zasadnutí klubu. Pozvali naň aj premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Chcú prediskutovať svoje postoje. „Je tam viacero kritérií, ktoré musíme zvažovať. Nebude to jednoduché ani vzhľadom na niektoré okolnosti, ktoré s procesom výberu súvisia,“ dodal v súvislosti s voľbou. Následne majú rokovať v koalícii o mene špeciálneho prokurátora.

Člen výboru Ondrej Dostál (SaS) deklaroval, že meno špeciálneho prokurátora nie je vybrané vopred. Predpokladá, že po vypočutí už majú poslanci názor, aby sa pokúsili o dohodu. „Bol by som rád, keby sme to neriešili zas indikatívnym hlasovaním,“ povedal Dostál s tým, že dúfa v dohodu v rámci koalície.

Šanta: Chýbajúca kontrola spôsobila zlyhanie Kováčika

Chýbajúca kontrola je jedna z vecí, ktorá spôsobila zlyhanie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Na verejnom vypočutí pred Ústavnoprávnym výberom Národnej rady SR to povedal Ján Šanta, kandidát na špeciálneho prokurátora.

Pripomenul, že jediným kontrolným subjektom špeciálneho prokurátora je generálny prokurátor. „Keby si ten plnil svoje povinnosti dôslednejšie, určite by mnohým veciam predišiel,“ doplnil Šanta, ktorý nepochybuje o tom, že nový generálny prokurátor Maroš Žilinka bude špeciálneho prokurátora kontrolovať.

Kandidát na špeciálneho prokurátora Ján Šanta počas verejného vypočutia pred parlamentným ústavnoprávnym výborom.

Šanta hovoril aj o kontrole Radou prokurátorov. Navrhol, že rada by mala využiť svoju kompetenciu a predvolať si špeciálneho prokurátora a rovnako pripustil aj legislatívnu zmenu rady.

Uchádzač je aj za zákonnú zmenu, ktorá by zakotvila povinnosť špeciálneho prokurátora minimálne raz ročne zodpovedať za výsledky svojej práce napríklad pred ústavnoprávnym výborom alebo v pléne parlamentu.

Potrebné je podľa Šantu zmeniť aj výberový proces nových prokurátorov na Úrad špeciálnej prokuratúry. „Po 16 rokoch činnosti môžeme povedať, že existovalo obdobie možno niekoľko mesiacov, keď sme boli plne obsadení,“ zdôraznil.

Atakovanie ÚŠP

Na Úrade špeciálnej prokuratúry sa boríme s preukázaním vlastnej dôveryhodnosti vzhľadom na to, že bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vo väzbe.

Kandidát na špeciálneho prokurátora Vasiľ Špirko tak odpovedal na otázku podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (Za ľudí) na vypočúvaní pred Ústavnoprávnym výborom. Podľa Špirka prokurátori ÚŠP čelia v súčasnosti aj častejším útokom zo strany odbornej a neodbornej verejnosti.

Video: Kandidát na špeciálneho prokurátora Vasiľ Špirko počas verejného vypočutia pred parlamentným ústavnoprávnym výborom.

„Podľa môjho názoru neopodstatneným spôsobom atakujú či už prokurátorov ÚŠP, alebo samotnú inštitúciu ako takú,“ povedal kandidát s prihliadnutím na aktuálne kauzy.

„Ja osobne vnímam, že doterajšie prostredie ÚŠP sa riadilo spontánne, svojvoľne,“ uviedol Špirko o svojej koncepcii riadenia ÚŠP. Dodal, že chce nastaviť jasné pravidlá riadenia nadriadeného prokurátora, špeciálneho prokurátora a jeho zástupcu.

Kandidát na špeciálneho prokurátora Vasiľ... Foto: Pravda - Martin Martiš
Vasiľ Špirko Kandidát na špeciálneho prokurátora Vasiľ Špirko počas vypočutia Ústavnoprávnym výborom NR SR 2. februára 2021 v Bratislave

Špirko v koncepcii navrhuje aj vytvorenie oddelenia vyšetrovania, ktoré by zabezpečovalo vyšetrovanie trestných vecí ÚŠP. Zložené by, ako uviedol, bolo z vyšetrovacích a analytických orgánov. Navyše si myslí, že analytické oddelenia by mali byť na každej prokuratúre.

„Vytvorili sa tu určité zoskupenia na riadiacich pozíciách činnosti jednotlivých zložiek Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a tie určitým neštandardným spôsobom zasahovali do jednotlivých či už vyšetrovacích spisov, vedenia vyšetrovania, či priamo do činnosti vyšetrovateľov alebo operatívcov. Čoho prejavom sú aj v dnešnom období trestné stíhania bývalého vedia NAKA,“ vysvetlil Špirko s tým, že práve to sa snaží v koncepcii vyriešiť.

Druhý deň verejného vypočutia kandidátov

U funkciu špeciálneho prokurátora sa uchádzajú štyria kandidáti – advokát a exminister Daniel Lipšic a prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel, Vasiľ Špirko a Ján Šanta. Národná rada bude voliť nového šéfa po tom, ako sa obvinený Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie.

Ústavnoprávny výbor Národnej rady v utorok pokračuje vo vypočúvaní kandidátov na špeciálneho prokurátora. V utorok vypočuje zvyšných dvoch kandidátov, a to prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu a Vasiľa Špirka. Zvyšných kandidátov, ktorými sú prokurátor Peter Kysel a advokát Daniel Lipšic, vypočul výbor v pondelok.

Každý kandidát v úvode predstaví dôvody na kandidatúru, pracovné skúsenosti či publikačnú činnosť. Následne bude odpovedať na otázky členov výboru i ďalších prítomných poslancov. Možnosť pýtať sa má aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, respektíve zástupca prezidentskej kancelárie.

Predseda výboru Milan Vetrák (OĽaNO) už v pondelok informoval, že členovia výboru sa budú snažiť posúdiť odborný a morálny profil kandidáta a predpoklady na plnenie funkcie špeciálneho prokurátora.

Verejný híring je podmienkou na voľbu v parlamente. Predstavitelia koalície tvrdia, že pre voľbu bude dôležité verejné vypočutie, po ktorom sa chcú dohodnúť na spoločnom kandidátovi. Špeciálny prokurátor by sa mal voliť na aktuálnej schôdzi NR SR, presný termín zatiaľ nie je známy.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad špeciálnej prokuratúry #špeciálny prokurátor