Január v počte úmrtí na COVID-19 predbehol celý minulý rok

Slovensko tento rok v januári zaznamenalo viac úmrtí na ochorenia COVID-19 ako za celý rok 2020, kedy epidémia u nás prepukla. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií. V krajine napriek zavedeným obmedzeniam naďalej stúpa počet hospitalizovaných s covidom.

02.02.2021 13:11
testovanie, zvolen Foto:
Antigénové testovanie v odbernom mieste v základnej škole Zvolen Západ.
debata (32)

V prvom mesiaci tohto roka na Slovensku covidu podľahlo 2 461 osôb. Za celý minulý rok to bolo 2250 ľudí. Ide o zosnulých, u ktorých bol COVID-19 hlavnou príčinou smrti.

Zatiaľ čo počas prvej vlny koronavírusu vlani na jar sa Slovensko radilo v Európe ku krajinám s najnižším výskytom nákazy, na konci roka 2020 počty infikovaných a úmrtí na covid začali prudko stúpať. Tento vývoj nastal napriek tomu, že sa na prelome októbra a novembra uskutočnilo plošné testovanie koronavírus, ktoré premiér Igor Matovič (OĽANO) vtedy označil za alternatívu k lockdownu.

Rekord v nemocniciach

Úrady podľa odborníkov po plošnom testovaní otáľali s ďalšími opatreniami v záujme zvládnutia epidémie. Až po rekordných počtoch novo infikovaných sme pred vianočnými sviatkami zaviedli zákaz vychádzania, ktorý ale obsahoval viacero výnimiek. Následne boli opatrenia opakovane sprísnené a v januári sa uskutočnilo ďalšie plošné testovanie.

Doterajšie opatrenia zatiaľ nezvrátili trend stúpajúceho počtu hospitalizovaných s covidom a v nemocniciach bolo k pondelku rekordných 3 454 pacientov pozitívnych na koronavírus. Z nich 310 museli zdravotníci napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu.

Podľa skorších údajov Štatistického úradu SR bol vlani na jeseň počas druhej vlny epidémie celkový prírastok úmrtí oproti priemeru predchádzajúcich rokov vyšší ako počet hlásených úmrtí na covid.

Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy
32 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus