Odborníci navrhujú otvoriť školy, v hre je zatvorenie hraníc

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) po rokovaní pandemickej komisie uviedol, že Vláde SR komisia na návrh konzília odborníkov odporúča, aby od 8. februára povolila otvorenie materských škôl, prvého stupňa základných škôl a posledných ročníkov stredných škôl.

02.02.2021 17:19 , aktualizované: 18:29
mikas, krajčí, remišová Foto: ,
Hlavný hygienik Ján Mikas, minister zdravotníctva Marek Krajíí a podpredsedníèka vlády a ministerka Veronika Remišová počas rokovania Pandemickej komisie vlády SR.
debata (295)

Podmienkou návratu detí do materských a základných škôl bude negatívny test ich rodičov na koronavírus. Test nebude môcť byť starší ako sedem dní. V prípade žiakov končiacich ročníkov stredných odborných škôl a odborných učilíšť by to mal byť negatívny test žiakov samotných.

Podľa Krajčího by sa na vláde mali zaoberať aj otázkou zabezpečenia hraníc. „Z epidemického hľadiska by to bolo opodstatnené,“ myslí si minister. Prevalencia britskej mutácie koronavírusu na území Slovenska sa postupne zvyšuje a to je podľa Krajčího jeden z dôvodov, prečo počty pozitívnych ani hospitalizovaných neklesajú tak, ako by mali. „Musíme zhodiť, aká je situácia v okolitých krajinách. Okolité krajiny sa tiež bránia, asi najviac nebezpečná hranica je momentálne s Českou republikou,“ uviedol minister. Zatvorenie hraníc však bude záležať od rozhodnutia vlády.

Komisia sprísnila aj COVID-automat, na ktorý má Slovensko nabehnúť 8. februára. Ak sa chce Slovensko dostať z aktuálnej čiernej fázy do lepšej, bordovej fázy, bude musieť splniť viacero kritérií vrátane počtu hospitalizovaných pacientov s covidom či reprodukčného čísla. „Pokiaľ hospitalizácie covidových pacientov neklesnú pod 3-tisíc, Slovensko ostane v automate v čiernej fáze,“ uviedol Krajčí.

SMS-ky neboli témou

Pandemická komisia odsúhlasila tiež sprísnenie dvoch ďalších kritérií. Priemerný počet pozitívne testovaných osôb a reprodukčné číslo sa sprísnili o 20 %. Minister Krajčí doplnil, že sa COVID-automat sprísňuje pre prítomnosť britskej mutácie koronavírusu u nás a zopakoval, že napriek niekoľkým týždňom zákazu vychádzania, sa situácia na Slovensku nezlepšuje.

Zavedením „SMS priepustiek“ sa pandemická komisia nezaoberala. „Je úplne zbytočné takto rozčuľovať ľudí," komentovala vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, ktorá sa zasadnutia komisie zúčastnila. Opatrenie nič podľa nej nerieši. Poukázala napríklad na to, že na Slovensku nie je povinné vlastniť mobil. Myslí si, že robiť by sa mohla radšej vysvetľovacia kampaň zameraná na dôležitosť dodržiavania opatrení.

Hudečková: Deti trpia zrejme najviac

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva pre epidemiológiu Henrieta Hudečková povedala, že deti patria k jednej z najkritickejších vekových skupín populácie, ktorá zrejme najviac trpí pandémiou. Musia znášať prerušenie procesu vzdelávania a možné následky. Pri otvorení škôl by museli byť dodržané zásady, ktoré chránia školu, rodinu i pracovisko. Zdôraznila, že dodržiavaním opatrení a testovaním chcú predísť reťazovému šíreniu infekcie.

Konzílium odborníkov tiež odporúča, aby sa letná prax študentov prvých až štvrtých ročníkov lekárskych fakúlt a zdravotníckych odborov vykonávala už počas semestra.

Mikas: Situácia sa nezlepšuje kvôli mutáciám

Hlavný hygienik Ján Mikas po zasadnutí pandemickej komisie informoval, že Úrad verejného zdravotníctva plánuje tento týždeň pretestovať pozitívne vzorky na ochorenie COVID-19 z jedného dňa z RT-PCR testovania. Cieľom je zistiť aktuálnu situáciu z hľadiska šírenia britského typu vírusu na Slovensku.

„Tento variant tu máme, takisto tu máme variant, ktorý sa nachádza aj v Českej republike, respektíve v Taliansku, a ich prítomnosťou si vysvetľujeme, že epidemiologická situácia sa nezlepšuje tak, ako sme predpokladali," skonštatoval Mikas.

ÚVZ po pondelkovom dodaní testov už zisťoval prítomnosť mutácie v 115 pozitívnych vzorkách u osôb, ktoré sa vrátili z Veľkej Británie po 20. decembri 2020. Potvrdila sa v 31 prípadoch.

295 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus