Lipšicova previerka je protizákonná, tvrdí Fico

Líder opozičnej strany Smer podáva trestné oznámenie na ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Dôvodom je previerka pre kandidáta na špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

02.02.2021 21:08
smer, fico Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico.
debata (175)

Fico pripomína, že polícia dnes s ľahkosťou stíha a obviňuje predstaviteľov opozície. „Dúfam, že s rovnakou ľahkosťou obvinia ministra práce a jeho veľkého kamaráta zo zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ hovorí Fico s tým, že s trestným oznámením sa v utorok obrátil aj na generálneho prokurátora.

„Vládna väčšina najskôr zabezpečila, aby na špeciálneho prokurátora mohol kandidovať aj neprokurátor. Išlo o zákon šitý na mieru Danielovi Lipšicovi,“ zopakoval Fico s tým, že pritom však zabudli, že kandidát potrebuje bezpečnostnú previerku na stupeň „prísne tajné“. „Lipšic ako fyzická osoba nemôže o takúto previerku požiadať,“ upozornil líder strany Smer. Advokát, bývalý viacnásobný minister a bývalý politik však previerku získal. Požiadal o ňu minister práce Krajniak. Ako dôvod uviedol, že jeho rezort s Lipšicom konzultoval právne problémy a na to potreboval previerku.

Podľa Fica však z interných dokumentov ministerstva vyplýva, že rezort práce nedisponuje takými utajovanými skutočnosťami, na ktoré je previerka „prísne tajné“ potrebná.

„Ide o hrubé zneužívanie právomocí verejného činiteľa zo strany ministra Krajniaka a rovnaký zločin zo strany Lipšica spáchaný účastníctvom. A to v núdzovom stave,“ podotýka Fico. Podľa neho sa mal Lipšic vzdať kandidatúry na šéfa špeciálnej prokuratúry.

V utorok sa skončilo verejné vypočutie štyroch kandidátov na post špeciálneho prokurátora. Záujem okrem neprokurátora Lipšica prejavili aj traja prokurátori – Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Poslanci ústavnoprávneho výboru sa zhodli, že všetci splnili podmienky kandidatúry.

Na budúci týždeň by mohol parlament zo štvorice vybrať nástupcu Dušana Kováčika. Toho vlani v októbri zadržala polícia. Je obvinený z viacerých trestných činov, medzi nimi zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, spolupráce so zločineckou skupinou či korupcie. Kováčik je stíhaný väzobne.

© Autorské práva vyhradené

175 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Daniel Lipšic #Milan Krajniak #špeciálny prokurátor