Deti sa v pondelok vrátia do škôl, predlžuje sa karanténa

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) informoval, že vláda schválila zmeny v COVID-automate tak, ako odporučila Pandemická komisia. „Sprísnili sme niektoré kritériá v čiernej zóne, ktorá je momentálne v COVID-automate, preto, aby deti mohli začať chodiť do škôl,“ uviedol minister.

02.02.2021 23:25 , aktualizované: 03.02.2021 15:21
krajčí Foto: ,
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (v popredí) informuje o úprave COVID-automatu.
debata (454)

Od pondelka 8. februára sa tak do tried môžu vrátiť žiaci materských škôl, prvého stupňa základných škôl a posledných ročníkov stredných škôl. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) zároveň potvrdila, že vláda znovu predĺži núdzový stav v krajine, ktorý platí do nedele 7. februára. Momentálne vládny kabinet na pracovnej úrovni rieši text uznesenia. Termín rokovania Kolíková povedať nedokázala.

Brífing ministrov Krajčího, Kolíkovej, Gröhlinga a Krajniaka k zmenám od 8. februára sme vysielali naživo.

Podmienkou návratu detí do materských a základných škôl je negatívny test ich rodičov na koronavírus. Test nebude môcť byť starší ako sedem dní. V prípade žiakov končiacich ročníkov stredných odborných škôl a odborných učilíšť by to mal byť negatívny test žiakov samotných.

Minister Krajčí informoval, že Správe štátnych hmotných rezerv sa podarilo zaobstarať ďalších 8,4 milióna antigénových testov. Na Slovensku by tak mal byť dostatočný počet testov. Štát podľa ministra plánuje nakúpiť do dvoch miliónov kusov menších, „dvojcentimetro­vých“ antigénových testov. Mali sa prednostne používať v školách, na trhu však ešte nie sú v dostatočnom poč­te.

COVID-automat vs improvizácia premiéra

COVID automat je určite systémovejším riešením ako neustála improvizácia zo strany premiéra, ocenila v stredajšom stanovisku mimoparlamentná strana Hlas.

Za prospešný považuje aj čiastočný návrat žiakov do škôl. Negatívne vníma, že zodpovednosť za dostupnosť testovania zostáva na pleciach samospráv a zamestnávateľov.

„Návrat žiakov do škôl v akejkoľvek forme je pre kvalitu ich vzdelania a sociálne zručnosti určite prospešný,“ skonštatovala v reakcii pre TASR hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Zároveň strana kritizuje, že štát opäť len nariaďuje povinnosť preukazovať sa testami, ale celú zodpovednosť za ich dostupnosť ponecháva na pleciach samospráv a zamestnávateľov.

+5

Slovensko sa snaží získať ruskú vakcínu

Budúci týždeň 9. februára by malo prísť na Slovensko 150-tisíc dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca a mohla by sa nimi očkovať kritická infraštruktúra či chronicky chorí ľudia do 55 rokov, informoval Krajčí.

Šéf rezortu zdravotníctva takisto uviedol, že Slovensko sa snaží zaobstarať ruskú vakcínu Sputnik V. Zároveň potvrdil, že Ministerstvo zdravotníctva môže vydať povolenie aj pre vakcínu, ktorú ešte neschválila Európska lieková agentúra (EMA). Minister to však označil za jednu z hraničných možností, ktorú zvažujú.

Karanténa sa predlžuje

Krajčí v stredu informoval, že vláda takisto schválila návrh konzília odborníkov. V praxi to znamená, že ak sa chce Slovensko dostať z aktuálnej čiernej fázy do lepšej, bordovej fázy, bude musieť klesnúť počet hospitalizovaných pacientov s covidom pod tritisíc a vláda takisto odobrila sprísnenie dvoch ďalších kritérií – priemerného počtu pozitívne testovaných osôb a reprodukčné číslo o 20 %.

Krajčí takisto uviedol, že pre mutácie koronavírusu bude potrebná 14-dňová karanténa pre ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Na ôsmy deň môžu absolvovať PCR test. Test bude uhrádzaný zdravotnými poisťovňami. 14-dňovú karanténu budú musieť podstúpiť aj tí, ktorí sa nakazili na Slovensku s tým, že na piaty deň od kontaktu s nakazeným sa budú musieť pretestovať.

Vláda nariaďuje home office

Všetky ostatné momentálne platné nariadenia vrátane zákazu vychádzania zostávajú v platnosti, dodal Krajčí s tým, že k zmenám v COVID-automate vláda pristúpila aj vzhľadom k novým mutáciám koronavírusu, pre ktoré sa podľa ministra nedarí výraznejšie znížiť počet hospitalizovaných.

Ministerka Kolíková uviedla, že právna úprava zákazu vychádzania a výnimiek bude od budúceho týždňa totožná s tou, ktorá platí v súčasnosti. A teda ak niekto teraz potrebuje na cestu do práce test na COVID-19 s negatívnym výsledkom, bude ho potrebovať aj od pondelka 8. februára. Zachované majú byť aj súčasné výnimky pre deti, zdravotne postihnuté osoby či starších ľudí.

Testovanie každých 7 dní

V čiernej a bordovej fáze COVID-automatu treba počítať s pravidelným testovaním ľudí na ochorenie COVID-19. Povedal to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že certifikát o testovaní môže byť najviac sedem dní starý. „Ak človek, ktorý má medzi 10 a 65 rokmi a bude chcieť ísť do prírody, bude sa musieť dať testovať každý týždeň,“ doplnil minister Krajčí s tým, že toto bude platiť v období, keď Slovensko bude na COVID-automate v čiernej a bordovej fáze.

Vláda nariadi prácu z domu pre všetkých ľudí, ktorým to charakter ich práce umožňuje, informoval Krajniak. Ako ďalej uviedol, nariadenie práce z domu pre zamestnanca bolo doteraz na rozhodnutí samotného zamestnávateľa, po novom takéto nariadenie vydáva vláda. Veľa ľudí sa totiž podľa ministra obracalo na rezort práce a sociálnych vecí s podnetom, že im zamestnávateľ neumožnil prácu z domu, hoci povaha ich práce takýto pracovný režim umožňuje.

„Od budúceho týždňa bude rezort práce v spolupráci s inšpektorátmi práce kontrolovať to, či niekomu, kto môže mať home office, to zamestnávateľ aj umožní,“ povedal Krajniak. Podľa neho nepôjde o žiadne razie. „Budeme preverovať podnety od občanov,“ povedal.

Kontroly nebudú realizované formou razií, rezort chce preverovať podnety od občanov. Tí sa na rezort práce aj doteraz obracali s tým, či môžu s tou-ktorou náplňou práce pracovať z domu. „Zistili sme, že bolo veľa takýchto prípadov, kde zjavne zamestnanec nejakú účtovnícku prácu mohol robiť z domácnosti, takže, jednoducho, všetky tieto podnety budeme preverovať,“ dodal Krajniak s tým, že občanov vyzýva, že pokiaľ majú pocit, že môžu pracovať z domu a zamestnávateľ im to neumožní, nech sa obrátia na rezort práce.

Gröhling konzultoval situáciu s kolegami

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) uviedol, že pri otváraní škôl postupovali aj na základe konzultácií s jednotlivými ministrami školstva či veľvyslancami ostatných krajín, ktoré školy buď otvorili, alebo ich budú v týchto týždňoch otvárať. „Zhodli sme sa na tom, že vzdelávanie mladých ľudí je naozaj dôležité a nemôže byť dlhodobo prerušené,“ priblížil. Ďalšie otázky k školstvu plánuje zodpovedať na tlačovej konferencii o 13:00.

Covid-automat pôvodne vláda schválila v decembri. Pritom už od pondelka 8. februára by Slovensko malo prejsť na automat. Ten totiž určuje – podľa aktuálnej epidemiologickej situácie – pravidlá, ktoré platia v jednotlivých okresoch.

Uvoľňovanie 13 dní od ohlásenia

Minister Krajčí informoval, že na uvoľňovanie opatrení sa bude čakať 13 dní od ich ohlásenia. Jedna zo zmien, ktorú vláda v rámci COVID automatu schválila, je jeho povinnosť zverejňovať aktuálnu epidemickú situáciu. Doteraz minister dáta predstavoval v piatok, čo je však relatívne neskoro, ak by mali nastať zmeny od pondelka. Po novom tak bude stretnutie s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a zhromažďovanie dát prebiehať v pondelok a v utorok minister oznámi, aké sú celonárodné dáta. Na uvoľňovanie opatrení sa však bude čakať 13 dní. Keď v utorok minister oznámi uvoľnenie opatrení, nebude platiť od ďalšieho, ale až nasledujúceho pondelka.

„Bude nás zaujímať, ako budú vyzerať jednotlivé regióny. Tam môžu byť rozdiely v prístupe k zamestnancom. V lepších regiónoch bude povinné testovanie len pre zamestnancov služieb, v prípade, že nebudú poskytovať služby, budú iné kritériá,“ dodal Krajčí.

© Autorské práva vyhradené

454 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #koronavírus #vláda Igora Matoviča #covid semafor