Krajčí spresnil detaily Covid automatu. Situácia v Bratislave sa podľa neho zhoršuje

Počet pacientov v slovenských nemocniciach v súvislosti s ochorením COVID-19 už nerastie podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) tak rýchlo ako doteraz. Pacientov však neubúda, v nemocniciach je aktuálne 3626 ľudí. Za relatívne vážnu označil situáciu najmä v Bratislave.

03.02.2021 10:06 , aktualizované: 19:20
debata (193)

Oznámil to na brífingu k aktuálnej epidemiologickej situácii, ktorá bude po novom namiesto piatka bývať každý utorok, ako s tým počíta COVID automat.

Po plošnom testovaní sa vo väčšine okresov epidemická situácia zlepšila. Ako však Krajčí uviedol, ide len o 23,2-percentnú priemernú hrubú redukciu prevalenie. Podľa ministra je to oveľa menej, ako predpokladali. Počas jesenného celoplošného testovania sa infekčnosť zrazila o 58 percent, po testovaní v Nitre sa to podarilo o približne 50 percent. Podľa Krajčího ide o veľmi závažné informácie, ktoré pravdepodobne hovoria o tom, že v regiónoch je oveľa vyššia prevaha nebezpečnejšej britskej mutácie koronavírusu.

+6

Situácia v regiónoch je však stále veľmi vážna, aktuálne prevažujú bordové regióny. Najvážnejšia situácia je v okresoch Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Trnava a Žiar nad Hronom. Tretí stupeň varovania má 41 okresov, druhý stupeň 20 okresov a prvý stupeň má len okres Veľký Krtíš, kde je situácia aktuálne najlepšia.

Slovenské nemocnice podľa Krajčího enormný nával pacientov zatiaľ zvládajú. Situácia v nemocniciach v severných regiónoch Slovenska je oveľa lepšia ako v južných. V porovnaní s koncom minulého roka sa tak situácia otočila.

Bratislave bude pomáhať nemocnica v Galante

Situácia je podľa ministra relatívne vážna najmä v hlavnom meste. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) prijala počas stredy minimálne 35 nových pacientov, čo nevníma ako dobrý prognostický stav. UNB tak má v súčasnosti viac ako 400 hospitali­zovaných pacientov s ochorením COVID-19 alebo suspektných na toto ochorenie. „Bratislava zažila enormný nárast prípadov dovezených na urgentný príjem,“ zhodnotil Krajčí.

Z UNB tak budú presúvať niektorých pacientov aj do iných nemocníc, ktoré majú voľnejšie kapacity. Bratislave bude pomáhať červená nemocnica v Galante. Minister poznamenal, že sa podarilo stabilizovať situáciu v Nitre, transport pacientov do iných nemocníc tak už nebude potrebný.

V ružových a červených regiónoch nebude do práce potrebný test

Zamestnanci v lepších regiónoch by do práce nemali potrebovať negatívny test na COVID-19, potvrdil to Krajčí s tým, že by sa to týkalo červených a ružových regiónov. Test by naďalej potrebovali ľudia pracujúci v službách. Ide podľa jeho slov o reakciu na požiadavku ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), ktorá sa má odzrkadliť v uznesení vlády.

Zavedenie COVID automatu by nemalo znamenať stopku pre profesionálne športové ligy, potvrdil ďalej minister. COVID automat, ktorý v stredu schválila vláda, hovorí pri súčasnej pandemickej situácii o zákaze profesionálneho športu. Krajčí predpokladá, že nezrovnalosť vyrieši uznesenie vlády.

Z čiernej do červenej

Covid automat meria celkovo sedem stupňov rizika. Ak by chcelo Slovensko prejsť z aktuálnej siedmej čiernej farby do tmavočervenej, musí splniť tri podmienky. V prvom rade by počet hospitalizovaných pacientov s koronavírusom musel klesnúť pod tritisíc. Momentálne je v nemocniciach vyše 3 600 pacientov s ochorením COVID-19, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 287 pacientov.

Ďalej musí byť priemerný denný počet novoinfikovaných v rámci celého Slovenska menší ako štyritisíc. Do úvahy sa berú antigénové aj PCR testy. Zlepšiť sa musí aj reprodukčné číslo, ktoré ukazuje rýchlosť šírenia epidémie. Jeho hodnotu však momentálne nepoznáme. Krajčí tvrdí, že vďaka skríningu možno určiť reprodukčné číslo vírusu aj na úrovni regiónov. Reprodukčné číslo určuje, koľko ľudí môže nainfikovať jeden pacient s koronavírusom. Až po zlepšení týchto ukazovateľov môže minister zdravotníctva prepnúť farbu v jednotlivých okresoch.

AstraZeneca dodá menší počet vakcín

Minister hovoril aj o vakcínach. Spoločnosť AstraZeneca totiž nedodrží dohodnuté dodávky vakcín na Slovensko. Podľa Krajčího sa celkové objemy ich dodávok menia každý deň. „Takže nebude to ani tých 58-tisíc dávok, ako som hovoril,“ uviedol. Nespresnil však, koľko dávok tejto vakcíny má na Slovensko prísť. Zároveň oznámil, že nemocnice dostali kontakt na nákup od slovenského výrobcu injekčných striekačiek, aby vedeli z vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech získať šesť namiesto piatich dávok.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Zomrelo ďalších vyše sto ľudí

Na Slovensku pribudlo za utorok 2 732 prípadov koronavírusu, laboratóriá vyhodnotili ďalších 12 313 PCR testov (pozitivita 22,1 percenta). Celkový počet pozitívne testovaných osôb formou PCR stúpol na 254 826. Pribudlo 105 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, celkovo už ochoreniu podľahlo 4 889 osôb. Celkový počet úmrtí „s Covidom“ je 1 082.

Najviac PCR pozitívne testovaných bolo v Košickom kraji (473), nasleduje Trnavský kraj (446), Bratislavský (397), Trenčiansky (347), Nitriansky (327), Banskobystrický (277), Prešovský (249) a Žilinský (216). Je medzi nimi 1 301 mužov a 1 431 žien. Celkový počet nakazených mužov je 120 386 a žien 134 440.

Antigénové testovanie odhalilo ďalších 2 592 pozitívnych osôb, v mobilných odberových miestach urobili ďalších 111 597 Ag testov, pozitivita dosiahla 2,32 percenta.

+5

Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 3 829 osôb, celkovo sa uzdravilo už vyše 226-tisíc nakazených. Proti covidu zaočkovali ďalších 8 243 osôb, prvú dávku vakcíny dostalo 135 404 osôb, druhú dávku dostalo 15 555 ľudí, celkovo bola podaná vakcína už v 150 959 prí­padoch.

Informovalo o tom ráno Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczis­k.sk, a ministerstvo zdravotníctva na stránke korona.gov.sk.

193 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #Marek Krajčí #covid semafor