Lučanského rodina vypovedala na polícii

Vyše štyroch hodín vypovedala Martina Lučanská, manželka zosnulého bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, na polícii v Poprade.

03.02.2021 13:02 , aktualizované: 20:42
debata (284)
Manželka zosnulého bývalého policajného... Foto: Jana Vargová, Pravda
lučanská Manželka zosnulého bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského so synom. Poprad, 3. februára 2021.

Na políciu prišla aj s dvoma synmi a právnym zástupcom Miroslavom Radačovským. „Členovia rodiny boli vypočutí samostatne k okolnostiam, ktoré považuje vyšetrovateľ za dôležité pri objasňovaní udalostí, ktoré sa odohrali 9., 10. a 29. decembra 2020 v Ružomberku a v Prešove. Je to štandardný postup a jeden z prvých úkonov, čo je vyšetrovateľ povinný urobiť. Ďalšie budú nasledovať,“ povedal Radačovský.

Ide o dni, keď sa mal Lučanský najskôr vo väzobnej cele zraniť, operovali ho v Ružomberku a po zotavení vo väzenskej nemocnici v Trenčíne sa opäť vrátil do Prešove. V tamojšej väznici si 29. decembra siahol na život, zomrel v nemocnici na druhý deň.

Advokát sa nechcel vyjadrovať k výpovediam. „Sú to skutočnosti, ktoré by mohli určitým spôsobom mariť priebeh vyšetrovania,“ povedal. Na výsluchu sa podľa neho nepreberali žiadne listinné dôkazy. Dodal, že rodina si uplatnila náhradu škody.

Podľa neho sa na výsluchu o udalostiach z 29. decembra nehovorilo ako o samovražde. Tvrdí, že ani v uznesení o začatí trestného stíhania z 5. januára sa nehovorí o samovražde. „Bolo začaté konanie voči doposiaľ nestotožnenému páchateľovi a v skutkovej vete tohto uznesenia nie je ani len slovíčko o nejakej samovražde. Tam sa hovorí o ublížení na zdraví a o smrti, ktorá nastala a ostatné veci sa musia prešetriť. Kto môže dnes povedať, že išlo o samovraždu alebo vraždu, pokiaľ nemáme relevantný znalecký posudok," vysvetľoval Radačovský.

Rodina s právnikom navrhli preskúmať vecné aj listinné dôkazy, vypočuť svedkov, urobiť vyšetrovacie pokusy a rekonštrukciu. „Počul som, že vyšetrovacia komisia aj robila nejaké pokusy, neviem, či je to pravda. Vraj sa tam niekto z nich skúšal obesiť," reagoval Radačovský s poukazom na komisiu, ktorú zriadila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Komisia má objasniť okolnosti decembrových udalostí. V pondelok členovia komisia, v ktorej sú aj poslanci Národnej rady, prišli do prešovskej väznice. Jeden z poslancov sa tiež pokúšal o rekonštrukci­u činu.

„Sú tam tri deti, z toho dve dospelé a jedno 12-ročné. Odchádzal na výsluch na NAKA zdravý a s presvedčením, že poobede je doma. Udialo sa to, čo sa udialo a vrátil sa mŕtvy človek. Rodina to vníma veľmi ťažko," povedal na záver Radačovský na adresu Lučanských.

Milan Lučanský bol vo väzbe od 6. decembra 2020, kam ho poslala sudkyňa Špecializovaného trestného súdu pre obvinenia z prijímania úplatku. Zomrel deň po tom, ako sa obesil v cele na teplákovú bundu. Smrť generála ale aj zranenie oka z 9. decembra vyšetruje Úrad inšpekčnej služby. Bývalý policajný prezident bol obvinený z korupcie, polícia ho zadržala v rámci akcie Judáš.

© Autorské práva vyhradené

284 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský