Britská mutácia v pretestovaných vzorkách na Slovensku dominuje

Rakúsko zavedie nové pravidlá prechodu hraníc od 10. februára, opatrenia sa dotknú aj pendlerov vrátane slovenských.

04.02.2021 06:00 , aktualizované: 23:39
Jarovce / Karanténa / hraničný priechod / Foto:
debata (43)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:39 Na východe Maďarska nariadil príslušný úrad zatvoriť dočasne na pol roka piváreň, ktorá bola napriek zákazu v rámci protiepidemio­logických opatrení otvorená. Informoval o tom v Budapešti vo štvrtok operačný štáb. Podľa spravodajského servera szmo.hu ide o prvý prípad sankcie voči reštauračnému zariadeniu v čase karanténnych opatrení. Prevádzkovateľ musel v rámci správneho konania zaplatiť aj bližšie nešpecifikovanú pokutu.

V pivárni bolo okrem obsluhujúceho aj osem zákazníkov, ktorí popíjali nápoje. Nikto z nich nemal nasadené ochranné rúško. Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 1652 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 93 súvisiacich úm­rtí.

22:17 Do prírody by sa malo dať chodiť bez negatívneho testu na koronavírus. V dnešnej diskusnej relácii Na hrane televízie Joj to povedala poslankyňa Národnej rady SR Jana Bittó Cigániková (SaS) s tým, že v týchto chvíľach má o tom rokovať vláda.

22:06 Britská mutácia koronavírusu v pretestovaných vzorkách zo stredy podľa predbežných výsledkov tvorila 60 %, oznámil to premiér Igor Matovič s tým, že presné výsledky oznámia v piatok. „Dohodol som projekt, počas ktorého sa dnes pretestujú všetky pozitívne vzorky zo stredy zo všetkých laboratórií (cca dvetisíc z celého Slovenska) na britskú mutáciu. Predbežné výsledky hovoria o mimoriadne vysokom podiele zhruba 60 %,“ napísal premiér na Facebooku.

21:15 Expozitúra mestskej polície Bratislava V bude v dôsledku karanténnych opatrení uvedená do tzv. špeciálneho režimu. Výkon služby v mestských častiach Petržalka, Jarovce, Rusovce a Čunovo budú zabezpečovať hliadky z ostatných expozitúr a zásahová jednotka. TASR o tom informoval hovorca Mestskej polície Bratislava Peter Pleva. Telefonické oznamy budú od piatka 6.00 h až do odvolania prijímané len na telefónnom čísle 159.

„Prosíme touto cestou občanov o zhovievavosť pri riešení tejto mimoriadnej situácie. Záverom ubezpečujeme občanov z piateho bratislavského okresu, že verejný poriadok zo strany mestskej polície bude aj napriek tomu nepretržite zabezpečovaný,“ do­dal.

20:33 Počet potvrdených prípadov koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5082 na celkovo 1 2322 46. Vyplýva to zo štvrtkových údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín v krajine 140 ľudí, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 23 229.

19:57 Poľsko začne koncom budúceho týždňa očkovať učiteľov proti ochoreniu COVID-19, oznámili vo štvrtok vládni predstavitelia. Informovala o tom agentúra DPA. Učitelia sa na očkovanie budú môcť zaregistrovať od pondelka, očkovať sa začne od budúceho piatka, povedal na tlačovej konferencii vo Varšave šéf kancelárie predsedu vlády Michal Dworczyk, ktorý má na starosti vakcinačný program. Prednosť budú mať učitelia, ktorí sa od polovice januára vrátili do škôl, povedal novinárom minister školstva Przemyslaw Czarnek. Prvé dávky britsko-švédskeho výrobcu dorazia do krajiny v sobotu.

19:49 Luxembursko od budúceho týždňa zatvára školy, aby zabránilo šíreniu koronavírusu po tom, čo v krajine narástol počet prípadov infekcie koronavírusom, informovali vo štvrtok úrady. Školy a škôlky zostanú zatvorené od pondelka, deti prechádzajú na dištančnú formu štúdia, uviedol minister školstva Claude Meisch.

Podľa agentúry DPA by boli školy na budúci týždeň aj tak zatvorené, a to v dôsledku fašiangových slávností. Niektoré zo škôl budú mať od pondelka dvojtýždňové prázdniny. Počet prípadov nákazy v Luxembursku stúpa. Sedemdňová incidencia – počet nových nakazených na 100.000 obyvateľov za sedem dní – sa v týždni od 25. januára zvýšila zo 135 na 160 nových prípadov v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.

17:59 Mesto Prešov zriadi cez víkend osem odberných miest. Tie budú určené pre rodičov detí a zamestnancov škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov, ktorých sa týka návrat do školských zariadení od pondelka.

Ako priblížil hovorca mesta Vladimír Tomek, otestovať sa budú môcť zamestnanci základných škôl (ZŠ), materských škôl a základných umeleckých škôl, a takisto rodičia, respektíve zákonní zástupcovia všetkých žiakov prvého stupňa ZŠ a detí, ktoré navštevujú materské školy. Samospráva žiada rodičov, aby testovanie využil len jeden zo zákonných zástupcov dieťaťa alebo žiaka, nakoľko kapacitné možnosti testovania v rámci odberných miest zriadených mestom sú obmedzené.

Odberné miesta budú otvorené v sobotu aj v nedeľu od 8.00 do 17.00 h s výnimkou prestávky od 12.00 do 12.45 h. Ich zoznam je zverejnený na webovej stránke mesta.

16:59 Som zástancom toho, aby sa žiaci vrátili do škôl všade tam, kde to epidemická situácia dovolí. Uviedol to predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška v súvislosti s opätovným otvorením stredných škôl pre končiace ročníky. Podľa jeho slov sa od 8. februára otvoria stredné školy v siedmich z deviatich okresov kraja, zatvorené zostanú v okresoch Partizánske a Prievidza.

zväčšiť Skríningové testovanie v priestoroch Základnej... Foto: TASR
hromadné testovanie Skríningové testovanie v priestoroch Základnej školy Radovana Kaufmana v Partizánskom 31. januára 2021.

V dvoch okresoch na hornej Nitre zostanú zatvorené aj základné a materské školy. „V okresoch Prievidza a Partizánske na základe zhoršujúcej sa epidemickej situácie odporúčame, aby žiaci do škôl nastúpili až po jarných prázdninách,“ povedala Zuzana Tornócziová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prievidzi.

Otvorenie škôl v okresoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Myjava, Bánovce nad Bebravou, Považská Bystrica, Púchov a Ilava krajská samospráva konzultovala s príslušnými RÚVZ.

16:51 Prví klienti zariadení sociálnych služieb v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sú zaočkovaní. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„V zariadeniach sociálnych služieb v pôsobnosti BSK v stredu začali očkovanie vakcínami proti koronavírusu. Ako prvých dopoludnia zaočkovali klientov a zamestnancov Domova sociálnych služieb (DSS) pre deti a dospelých Javorínska a DSS Rozsutec v Lamači," uviedla hovorkyňa a dodala, že dnes sa očkovanie uskutoční v Centre sociálnych služieb Sibírka. „Spolu ide o viac ako 130 ľudí," doplnila. (sita)

16:16 Situácia v Špecializovanom zariadení a zariadení pre seniorov Arcus v Košiciach zasiahnutom koronavírusom sa po viac ako dvoch týždňoch zlepšuje. Kým v pondelok 1. februára bol počet nakazených 110, k štvrtku má covid 66 klientov, čo je približne tretina z celkového počtu. V nemocnici je aktuálne deväť klientov. Informoval o tom Úrad Košického samosprávneho kra­ja.

„Tieto čísla nám dávajú dobrú spätnú väzbu na účinnosť opatrení, ktoré boli v rámci krízového riadenia prijaté v zariadení. Vďaka viacnásobnému PCR testovaniu sa podarilo včas identifikovať pozitívnych a izolovať ich od zdravých klientov. Ťažšie stavy sme mohli stabilizovať vďaka tomu, že sme urgentne zabezpečili kyslíkové prístroje a novo registrované lieky. Napriek tomu, že po vypuknutí nákazy bol problém zabezpečiť lekára, krízové riadenie to dokázalo v krátkom čase,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

V zariadení sa zastavil prudký nárast nových prípadov nákazy. Za uplynulé tri dni pribudlo jedno úmrtie, celkovo tak zomrelo 29 klientov s covidom. Z ochorenia sa už vyliečilo 43 klientov. Do práce sa po chorobe postupne vracajú zamestnanci, stále je však potrebná externá personálna výpomoc. (tasr)

16:08 V Banskej Bystrici otvoria počas nasledujúceho víkendu 12 mobilných odberových miest, na ktorých bude testovanie zabezpečovať 20 odberných tímov. Ako informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková samospráva využije overený rezervačný systém na stránke testovanie.ban­skabystrica.sk, kde je k dispozícii 12 600 termínov v dvojminútových intervaloch.

Testovanie antigénovými testami v sobotu 6. a v nedeľu 7. februára je prioritne určené pre pedagogických a nepedagogických zamestnancov školských zariadení, pre zákonného zástupcu škôlkara alebo školáka, pre študentov končiacich ročníkov stredných škôl a odborných učilíšť a pre zamestnancov, ktorým povaha práce nedovoľuje vykonávať ju formou home office a majú výnimku od zamestnávateľa. V prípade naplnenia kapacít rezervačného systému, bude mesto promptne reagovať, aby sa podarilo otestovať potrebné skupiny obyvateľov.

„Napriek tomu, že všetci sú už vyčerpaní, podarilo sa nám vytvoriť dvadsať odberných tímov a naplniť ich potrebným počtom administratívnych pracovníkov a zdravotníckym personálom. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí opäť robia maximum, aby sme zabezpečili plynulý priebeh víkendového testovania, tentokrát prioritne pre vybrané skupiny,“ povedal primátor Banskej Bystrice Ján Nosko a vyzval všetkých, ktorých sa testovanie netýka, aby sa na ňom nezúčastňovali a odberné miesta nepreťažovali.

15:42 Trnava si zopakuje pre nepriaznivé výsledky celoplošné testovanie aj počas nadchádzajúceho víkendu. Mesto otvorí opäť 30 odberových miest (OM), testovať sa v nich bude v sobotu 6. a v nedeľu 7. februára od 8.00 do 18.00 hodiny. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová. V pondelok a utorok, ako to bolo pri posledných dvoch testovaniach, otvorenie OM mesto neplánuje.

Zoznam OM ostáva rovnaký ako počas uplynulého víkendu. Opakuje sa aj možnosť objednať sa vopred na konkrétny čas prostredníctvom mobilnej aplikácie TrustOne. Pre vopred objednaných bude opäť vyhradených desať odberových miest, zvyšných dvadsať bude pre tých, ktorí systém časeniek nevyužijú. K dispozícii bude 7560 časeniek, minulý týždeň to bolo 9000. „S aplikáciou je návšteva OM párminútovou záležitosťou,“ uviedol primátor Trnavy Peter Bročka.

Stav obsadenosti jednotlivých OM bude počas testovania priebežne aktualizovaný na stránke testovanie.trna­va.sk. Na predchádzajúcom testovaní sa v Trnave zúčastnilo spolu 23.252 ľudí, počas víkendových dní prišlo do OM 19.732 záujemcov, v pondelok a utorok 3520. Miera pozitivity bola 1,19 percenta.

15:30 Preťažené nemocnice potrebujú pomoc. Vo viacerých krajoch chýbajú lekári, sestry či sanitári. Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo zoznam voľných miest zdravotníckych povolaní.

Chýbajúci personál v nemocniciach hlási Trnavský, Nitriansky, Trenčiansky, Banskobystrický, Žilinský, Prešovský a Košický kraj. Ide o desiatky voľných miest. Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Košiciach hľadá 12 sestier so špecializačným štúdiom v anestéziológii a intenzívnej starostlivosti o dospelých, Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina zas chýba šesť lekárov so zameraním na vnútorné lekárstvo, dvaja infektológovia, pľúcny lekár, anestéziológ či 20 sestier so zameraním na starostlivosť o dospelých.

Zoznam konkrétnych pozícií a špecializácií, ktoré jednotlivé nemocnice najviac potrebujú, možno nájsť na sociálnej sieti rezortu zdravotníctva a na stránke www.covidvnemocniciach.sk.

15:05 Pred začiatkom vakcinačnej kampane proti koronavírusu bolo v Indii infikovaných 21,4 % dospelej populácie. Vyplýva to z výsledkov celonárodnej štúdie, ktorú publikovalo indické ministerstvo zdravotníctva. V absolútnych číslach to predstavuje približne 170 miliónov obyvateľov.

zväčšiť Zdravotníčka dvíha palec hore po zaočkovaní... Foto: TASR
india, covid Zdravotníčka dvíha palec hore po zaočkovaní vakcínou proti ochoreniu COVID-19 v Bombaji. V sobotu 16. januára 2021 sa v Indii začalo s hromadným očkovaním proti koronavírusu. Vakcínu najprv dostane 30 miliónov zdravotníkov a pracovníkov v prvej línii.

Takmer u tretiny ľudí žijúcich v indických mestských a slumoch zistili protilátky proti koronavírusu. Štúdia odhaduje, že v iných mestských oblastiach bolo infikovaných až 26,2 % obyvateľov.

Prieskum taktiež odhaduje, že v Indii sa koronavírusom nakazila viac ako štvrtina všetkých detí vo veku od 10 do 17 rokov a viac ako 25 % všetkých zdravotníckych pracovníkov. Ako uviedol rezort zdravotníctva, veľká časť 1,4-miliardovej populácie Indie zostáva naďalej zraniteľná.

India zaznamenala druhý najvyšší počet potvrdených prípadov koronavírusu na svete po Spojených štátoch a eviduje viac ako 150-tisíc súvisiacich úmrtí.

14:25 Bratislavské Nové Mesto hľadá zdravotníkov pre víkendové testovanie. Časť zdravotníkov pre testovacie tímy v mestskej časti stále chýba. Samospráva však ubezpečuje, že robí všetko pre to, aby bol počas nadchádzajúceho víkendu otestovaný každý, kto to bude potrebovať, a to bez čakania a stresu. Informuje o tom starosta Nového Mesta Rudolf Kusý na sociálnej sieti.

„Časť zdravotníkov pre naše testovacie tímy nám stále chýba. Obraciam sa preto na vás s prosbou. Ak ste zdravotník a chcete pomôcť, dajte nám o sebe vedieť. Ak zdravotník nie ste, ale poznáte takého, ktorý by rád pomohol, dajte mu, prosím, o našej výzve vedieť,“ vyzýva Kusý.

V prípade záujmu je potrebné kontaktovať mestskú časť prostredníctvom e-mailovej adresy testovanie@banm.sk, uviesť je potrebné meno a telefonický kontakt. Odmena pre zdravotníckych pracovníkov je stanovená na 15 eur na hodinu, ochranné pomôcky, odevy, stravu aj pitný režim počas testovacích dní zabezpečí miestny úrad.

13:32 Švédsko chce v súvislosti s pandémiou koronavírusu do leta zaviesť digitálny očkovací preukaz. Oznámila to tamojšia vláda. „Vo svete sa spustili procesy týkajúce sa technických riešení a štandardov na preukázanie očkovania. Je potrebné, aby sa do nich zapojilo aj Švédsko,“ povedala ministerka zdravotníctva Lena Hallengrenová. Cieľom je, aby príslušná digitálna infraštruktúra vznikla do 1. júna.

zväčšiť Lena Hallengrenová Foto: SITA/AP
Lena Hallengrenová Lena Hallengrenová

Digitálny certifikát umožní Švédom rýchlo a jednoducho preukázať, že boli očkovaní proti ochoreniu COVID-19, uviedol minister pre rozvoj digitálnej infraštruktúry Anders Ygeman. Upozornil, že takéto preukazy môžu v budúcnosti vyžadovať niektoré krajiny pri prekračovaní hraníc či ako podmienku účasti na kultúrnych alebo športových podujatiach.

Na vývoji digitálnych pasov sa budú spoločne so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) podieľať aj švédske zdravotnícke úrady. Švédsko bude podporovať aj koordinovaný prístup pri presadzovaní takýchto potvrdení aj na európskej úrovni.

Podobné plány na zavedenie očkovacieho preukazu, ktorý by spočiatku uľahčil najmä služobné cesty, ohlásilo v stredu i Dánsko. Dánska vláda takýto preukaz označila za „dodatočný pas“, ktorý by mali ľudia uložený vo svojom mobilnom telefóne.

13:08 Štyria ľudia zomreli v noci pri požiari v nemocnici určenej na liečbu pacientov s novým koronavírusom v meste Záporožie na juhovýchode Ukrajiny. Medzi obeťami sú traja pacienti na jednotke intenzívnej starostlivosti a jedna lekárka.

Požiar vypukol okolo polnoci miestneho času. Na mieste zasahovalo 15 hasičských áut a 58 záchranárov. Plamene sa približne po hodine podarilo uhasiť. Ako uvádza agentúra Reuters, požiar sa začal šíriť na prvom poschodí nemocnice, kde boli umiestnení pacienti napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Ôsmich sa podarilo evakuovať.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že príčinou požiaru, ktorú polícia stále vyšetruje, mohol byť únik kyslíka.

Sústrasť pozostalým vyjadril prostredníctvom Facebooku aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Najhoršie na tejto tragédii je, že sa stala v nemocnici, kde sa zdravie ľudí snažíme ochrániť… Štát túto situáciu napraví, aby sa podobným tragédiám v budúcnosti zabránilo,“ uvádza sa v jeho vyhlásení.

12:54 Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober označil situáciu ohľadom šírenia juhoafrického variantu koronavírusu B.1.351 v Tirolsku za „vážnu“. Vláda preto zvažuje, že túto spolkovú krajinu uzavrie, informovala agentúra APA s odvolaním sa na informované zdroje.

Rakúska vláda aktuálne spolu s odborníkmi preveruje všetky možnosti, ako dostať situáciu v Tirolsku pod kontrolu. Miestni predstavitelia ešte v stredu vypracovali päťbodový program, pomocou ktorého sa má situácia súvisiaca so šírením nových variantov koronavírusu dôkladne preskúmať, povedal Anschober na tlačovej konferencii vo Viedni. V nedeľu sa výsledky ešte raz analyticky vyhodnotia. PCR testy doteraz v Tirolsku potvrdili 75 prípadov nákazy variantom B.1.351, známym aj pod označením 501.V2 alebo N501Y.V2.

Virologička Dorothee von Laerová z Lekárskej univerzity v Innsbrucku v stredajšom rozhovore pre APA uviedla, že Tirolsko by malo byť vzhľadom na šíriaci sa nový variant koronavírusu na mesiac izolované. V tejto súvislosti varovala pred „druhým Ischglom“. Narážala na situáciu v lyžiarskom stredisku Ischgl, ktoré sa vlani v marci stalo ohniskom nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vírus sa následne prostredníctvom nakazených turistov dostal do ďalších končín Európy. Stredisko Ischgl totiž zatvorili až 13. marca, a to napriek tomu, že britské či iné európske médiá už v januári a vo februári informovali o prvých nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 v Tirolsku.

Stanica ORF v stredu večer informovala, že v spolkovej krajine Dolné Rakúsko sa prudko zvýšil počet pacientov nakazených tzv. britským variantom koronavírusu B.1.1.7 – zaznamenali tam 84 prípadov infekcie touto nákazlivejšou formou.

11:50 Obec Beluša v okrese Púchov rozdá svojim obyvateľom nad 64 rokov bezplatne respirátory FFP2. Informovala Jana Huliačková zo sekretariátu starostu obce.

„Vzhľadom na odporúčania začať používať namiesto rúšok účinnejšie ochranné prostriedky sa obec Beluša rozhodla zvýšiť ochranu najzraniteľnejšej skupiny obyvateľov pri nevyhnutnom nákupe či návšteve lekára, a to zabezpečením respirátorov FFP2. Nárok na respirátory majú obyvatelia obce nad 64 rokov. Nákup 1200 respirátorov obec hradila zo svojho rozpočtu,“ uviedla Huliačková s tým, že s distribúciou respirátorov začnú tento piatok.

Ako dodala, okrem distribúcie ochranných pomôcok obec Beluša aj naďalej ponúka osamelým a imobilným občanom možnosť nákupu potravín, základných hygienických potrieb či liekov. V prípade záujmu je potrebné sa nahlásiť na obecnom úrade.

11:08 V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave proti COVID-19 zaočkovali doposiaľ viac ako polovicu z celkového počtu 1000 zamestnancov.

zväčšiť Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v... Foto: TASR
Národný ústav srdcových a cievnych chorôb Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave má od minulého roka novú budovu aj s heliportom.

NÚSCH má v súčasnosti 17 zdravotníckych pracovníkov v karanténe s potvrdeným ochorením COVID-19. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti ohrozené nie je. „V ústave nie je kritická situácia. Je to akýsi „kolobeh“ zdravotníkov, niektorí sú COVID pozitívni a teda v domácom prostredí, iní sa už vrátili do práce,“ priblížila hovorkyňa ústavu Soňa Valášiková.

K štvrtku bolo v NÚSCH hospitalizovaných 18 pozitívnych pacientov na COVID-19. V národnom ústave pre nový koronavírus reprofilizovali spolu 30 lôžok.

10:51 V pedagogickej verejnosti prevláda názor, že krok v súvislosti s otvorením škôl povedie k ďalšiemu šíreniu koronavírusu v populácii. Uviedla to viceprezidentka Slovenskej komory učiteľov Soňa Puterková s tým, že pedagógovia sa tým cítia ohrození. (Viac tu)

10:10 Na Slovensku pribudlo za stredu prípadov 2 077 koronavírusu, laboratóriá urobili ďalších 11 223 PCR testov (pozitivita 18,5 percenta). Celkový počet pozitívne testovaných osôb formou PCR stúpol na 256 903. Pribudlo 87 úmrtí na pľúcnu formu covid-19, celkovo už ochoreniu podľahlo 4 976 osôb. (Viac tu)

10:09 V Českej republike v stredu pribudlo 9567 nakazených koronavírusom, čo je o 1077 viac než pred týždňom a o 434 viac ako v utorok. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnilo ministerstvo zdravotníctva ČR, informoval server iDNES.cz.

Podľa ministerstva zdravotníctva stúpli aj Protiepidemický index PES (zo 70 na 71 bodov), ktorý sa blíži k hornej hranici štvrtého z piatich stupňov pohotovosti, a tzv. zjednodušené číslo R (z 0,99 na 1,03) ukazujúce, koľko ľudí môže infikovať jeden nakazený.

Aktívnych prípadov je 94 519. V nemoc­niciach je 5811 pacientov s ochorením COVID-19, z toho je 985 vo vážnom stave.

9:53 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 1652 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 93 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Informoval o tom vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je nakazených 84 848 ľudí. Nemocničnú liečbu si vyžaduje stav 3648 covidových pacientov, z nich 289 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

8:09 Policajný prezident Peter Kovařík išiel do povinnej karantény. Stretol sa s osobou, ktorá mala pozitívny test. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Ako dodala Bárdyová, s pozitívne testovanou osobou sa mal policajný prezident stretnúť na parlamentnom brannobezpečnostnom výbore.

6:23 Ruská vakcína Sputnik V proti novému koronavírusu bude dostupná v Indii od marca, prípadne apríla tohto roku, uviedla vo štvrtok agentúra TASS s odvolaním sa na indickú farmaceutickú spoločnosť Dr. Reddy's Labora­tories.

India momentálne spúšťa tretiu fázu klinického testovania vakcíny. Podľa zástupcu spoločnosti výsledky testovania na vzorke 20.000 ľudí preukázali, že Sputnik V je efektívny u všetkých vekových kategórií. V skupine nad 60 rokov stanovili jej efektívnosť na 91,8 percent.

6:00 Nové pravidlá pre ľudí, ktorí pravidelne dochádzajú do Rakúska za prácou či za rodinou, začnú platiť v stredu 10. februára. S odvolaním sa na výnos ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra APA. Pendler z okolitých krajín vrátane Slovenska sa budú musieť nechať raz týždenne otestovať na koronavírus. Nutná bude aj on-line registrácia. Negatívny test bude Rakúsko žiadať od všetkých, ktorí budú chcieť prekročiť hranice.

Ľudia, ktorí dochádzajú do Rakúska za prácou či za rodinou, sa budú musieť od budúcej stredy raz týždenne registrovať. Predkladať budú musieť tiež negatívny antigénny alebo PCR test, ktorý nebude starší ako sedem dní. Registrácia bude možná už od 7. februára, povinná od 10. februára, uviedla APA.

Vláda kancelára Sebastiana Kurze v pondelok oznámila, že uvoľní od budúceho týždňa niektoré opatrenia proti šíreniu koronavírusu, zároveň ale sprísni režim na hraniciach. Testovacia povinnosť pre pendlerov pôvodne mala platiť už od pondelka, po rokovaní s okolitými krajinami ju ale Rakúsko odložilo.

Pendleri sa budú musieť od budúcej stredy registrovať rovnako, ako to už teraz musia robiť ostatní ľudia prichádzajúci do Rakúska. Pri registrácii budú musieť uviesť svoje meno či kontaktné údaje. Výnimku z registračnej povinnosti majú napríklad ľudia, ktorí Rakúskom len prechádzajú.

Negatívny test na koronavírus budú musieť podľa agentúry APA novo predkladať na hraniciach aj ľudia, ktorí prichádzajú do Rakúska za iným účelom ako do zamestnania. Ich test nesmie byť starší ako 72 hodín. V platnosti pre týchto ľudí zostáva povinnosť desaťdňovej karantény. Z nej sa budú môcť dostať po piatich dňoch, ak budú mať negatívny PCR test. V utorok minister vnútra Karl Nehammer tvrdil, že táto možnosť bude zrušená, nakoniec ale v nariadení ministerstva zdravotníctva zostala. Pendler sú z nariadenia o desaťdňovej karanténe naďalej vyňatí.

Agentúra APA upozornila, že z nových nariadení platiacich pre pendlerov sú vyňatí občania tých krajín, ktoré nie sú považované za rizikové. Z rakúskych susedov ale tieto podmienky teraz žiadna krajina nespĺňa.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus