Podľa pedagógov povedie otvorenie škôl k ďalšiemu šíreniu covidu

V pedagogickej verejnosti prevláda názor, že krok v súvislosti s otvorením škôl povedie k ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Viceprezidentka Slovenskej komory učiteľov Soňa Puterková to uviedla s tým, že pedagógovia sa týmto krokom cítia ohrození.

04.02.2021 10:51 , aktualizované: 14:39
Škola / Žiak / Žiaci / Foto:
debata (74)

„Ak chceme mať bezpečnú výuku v školách na dlhšie obdobie ako jeden týždeň, jediným východiskom je prednostné očkovanie zamestnancov v školách,“ uviedla Puterková.

Ako doplnila, všetkým je jasné, že situácia dlhodobo zatvorených škôl je zlá pre všetkých, najmä pre samotných žiakov. SKU vníma aj zložitú situáciu v rodinách, v ktorých rodičia pracujú z domu.

„Veľmi bolestivo sa celej spoločnosti dotýka situácia detí, ktoré nemajú možnosti dištančného vzdelávania a v období zavretých škôl prakticky vypadli zo školskej dochádzky,“ poznamenala viceprezidentka SKU.

Dištančná výuka podľa Puterkovej síce nenahrádza klasickú v plnom rozsahu, ale v aktuálnej epidemiologickej situácii a lockdowne „je to najlepšie z možných riešení.“ Otváranie škôl je, ako tvrdí Puterková, politické rozhodnutie, ktoré sa však vždy musí opierať o analýzy a názory odborníkov a nemá podliehať tlakom verejnosti.

Za ľudí chce očkovať učiteľov prednostne

Strana Za ľudí podporuje otvorenie škôl, ale zároveň si uvedomuje riziko, ktoré to prináša. Preto poslankyňa strany a členka školského parlamentného výboru Viera Leščáková požiadala o zvolanie školského výboru, kde chce diskutovať s ministrom školstva o prednostnom očkovaní učiteľov. Informovalo tlačové oddelenie strany.

„Ak nám naozaj záleží na vzdelávaní detí prezenčne v školách, máme povinnosť chrániť zdravie učiteľov, ktorí sú vo výchovno-vzdelávacom procese nezastupiteľní. Ak otvoríme školy a pre chorobu nám vypadnú učitelia, sme naspäť tam, kde sme boli, ba ešte horšie, môže nastať situácia, že deti nebudú pre výpadok učiteľov vzdelávané ani dištančne,“ povedala Leščáková.

Ako tvrdí, preto by mali učiteľov prednostne zaočkovať. „O tom, ako situáciu čo najrýchlejšie riešiť, by sme mali diskutovať na školskom výbore s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS), a preto som požiadala predsedu výboru o mimoriadne zvolanie školského výboru,“ uviedla Leščáková.

Strana Za ľudí podporila zmeny v covid-automate, ktoré pomohli otvoriť materské školy, základné školy pre žiakov prvého stupňa a študentov posledných ročníkov na stredných školách.

Otvorenie škôl

Otvorenie škôl od 8. februára podporili aj odborníci a epidemiológovia na pandemickej komisii. Otvorené budú tiež základné umelecké školy na individuálnu výučbu, stredné zdravotnícke školy a ich internáty.

Testovanie mladších žiakov nebude povinné, avšak otestovaný musí byť jeden z ich rodičov a učitelia. Stredoškoláci sa pri návrate do školských lavíc budú rovnako musieť preukázať negatívnym testom, platí to aj pre personál stredných škôl.

Rozhodnutie o prípadnom uzatvorení škôl a školských zariadení je plne v kompetencii regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Tie budú rozhodovať na základe epidemiologickej situácie vo svojej územnej pôsobnosti.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská komora učiteľov #koronavírus #otvorenie škôl