Matovič by školy ešte neotváral, Gröhling od zámeru neustúpil

Školy sa od pondelka budú otvárať tak, ako to bolo dohodnuté s epidemiológmi i ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO). Vyhlásil to minister školstva Branislav Gröhling (SaS) počas Hodiny otázok v Národnej rade.

04.02.2021 13:35 , aktualizované: 15:57
Igor Matovič /  Branislav Gröhling / Foto:
Premiér Igor Matovič a minister školstva Branislav Gröhling (v pozadí) počas brífingu s novinármi.
debata (424)

Dodal, že sa na tom dohodli zástupcovia všetkých koaličných strán. Uviedol to v reakcii na premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý hovorí, že by školy a škôlky v tejto pandemickej situácii neotváral.

„Rozhodnutie týkajúce sa otvorenia škôl je reálne rozhodnutie ministerstva školstva cez moju osobu,“ vyhlásil minister v pléne Národnej rady. Povedal, že postupné otváranie škôl sa dohodlo na mimoriadnom zasadnutí vlády v utorok večer, kde boli zástupcovia všetkých strán.

„Bolo dohodnuté, že školstvo, zamestnanie a ekonomika budú priority tejto vlády. Takže od pondelka budeme otvárať celý proces vzdelávania, tak ako to bolo dohodnuté, odsúhlasené s epidemiológmi s tým, že súčasne budeme púšťať aj školský semafor, takže naozaj sa môže stať, že v pondelok, utorok alebo nasledujúce dni budú niektoré okresy, niektoré školy zatvorené. To je presne to, čo sme chceli, aby sme išli konečne aspoň v školstve na regionálne otváranie jednotlivých škôl a jednotlivých sektorov,“ pripomenul Gröhling.

Premiér k otváraniu škôl v relácii rádia Expres uviedol, že sa spolieha na rozumnú dohodu v rámci koalície. „Keby to malo byť o mne, ja by som to v tejto situácii nerobil. Ja by som sa obával v čase, keď nám výrazne naberá britská mutácia, čokoľvek uvoľňovať,“ uviedol predseda vlády.

Matovič tvrdí, že na rokovaní o tejto téme sa nezúčastňoval ani to neplánuje. „Naschvál nebudem toho súčasťou ani dnes. Chcem, aby to bolo rozhodnutie SaS a Za ľudí, ktorí chcú viac uvoľňovať. Chcem, aby populistické strany, ktoré chcú viac otvárať v čase, keď pribúda britská mutácia, sa pod to podpísali,“ doplnil šéf vládneho kabinetu.

Od pondelka 8. februára sa majú otvoriť materské školy, špeciálne školy a prvý stupeň základných škôl. Do škôl sa od tohto dátumu budú môcť vrátiť aj žiaci končiacich ročníkov stredných škôl.

Otvorené majú byť aj základné umelecké školy na individuálnu výučbu, stredné zdravotnícke školy a ich internáty. Informovali o tom v stredu minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Testovanie mladších žiakov nebude povinné, avšak otestovaný musí byť jeden z ich rodičov a učitelia. Stredoškoláci sa pri návrate do školských lavíc budú rovnako musieť preukázať negatívnym testom, platí to aj pre personál stredných škôl.

+6
424 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #otvorenie škôl