Krajčí odvolal riaditeľa VÚSCH. Profesora medicíny vymenil za hutníka

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) na miesto riaditeľa ústavu srdcových chorôb v Košiacich vymenoval hutníka. Odborníka odvolal.

04.02.2021 17:41 , aktualizované: 23:23
VÚSCH košice Foto: ,
Odvolanému Františkovi Sabolovi vyjadrilo podporu niekoľko zamestnancov VÚSCH, odborári, Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach aj vedenie mesta. 4.2.2021
debata (336)

Desiatky zamestnancov Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach v oknách budovy. Obrovský transparent „Nášho GR si nedáme“. Aj niekoľko zapálených sviečok dotváralo kulisu večerného protestu. Zamestnanci ústavu sa takto zastali vo štvrtok odvolaného profesora Františka Sabola z postu generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva.

Odvolal ho minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Pre TASR to potvrdil sám Sabol so slovami: „Dnes ma pán minister odvolal, osobne som bol v Bratislave. Dôvody som nepočul žiadne. Bolo to veľmi krátke, strohé.“

Pred zhromaždených sa ako prvý postavil riaditeľ úseku zdravotnej starostlivosti a člen dozornej rady volený zamestnancami stopercentnej štátnej akciovky Ján Luczy. „Dnes sme sa dozvedeli, že s účinnosťou k piatku pán minister zdravotníctva Marek Krajčí bez udania akéhokoľvek dôvodu odvolal nášho generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva pána profesora Františka Sabola. Táto informácia nás šokovala a hlboko sa nás ľudsky a profesionálne dotkla. Preto sme sa tu stretli, aby sme mu prejavili svoju plnú podporu. Nevieme a ani nechceme si predstaviť, že v čase, keď ohrozujeme svoje zdravie a životy, v čase pandémie, kedy bojujeme za životy našich pacientov, by vystriedal pri kormidle tohto špičkového ústavu profesora kardiochirurgie študovaný hutník bez akejkoľvek skúsenosti v zdravotníctve," povedal.

zväčšiť Odvolanému Františkovi Sabolovi vyjadrilo... Foto: Jana Vargová, Pravda
VÚSCH Odvolanému Františkovi Sabolovi vyjadrilo podporu niekoľko zamestnancov VÚSCH, odborári, Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach aj vedenie mesta. 4.2.2021

Nový riaditeľ Anton Jura bol manažérom, ktorý okrem iného riadil stratégiu rozvoja americkej spoločnosti U. S. Steel na európskych trhoch. Bol na vrcholových postoch tejto korporácie v USA a Kanade a začínal v závode VSŽ Keramika. Neskôr pracoval aj ako manažér spoločnosti Biatec Laser Technology.

„Podľa nám dostupných informácií dvaja z troch novovymenovaných členov predstavenstva nespĺňajú kritériá, ktoré sú stanovené ministerstvom ako podmienka členstva v predstavenstve akciovej spoločnosti,“ dodal Luczy.

Minister zdravotníctva vymenoval za podpredsedu predstavenstva Martina Studenčana a za člena predstavenstva Štefana Lukačina.

Ján Luczy ďalej povedal, že generálny riaditeľ bol odvolaný ku dňu, keď pochováva svoju vlastnú mamku. „Preto okrem našej profesionálnej podpory sme mu prišli prejaviť aj svoju ľudskú spoluúčasť a úprimnú sústrasť,“ dodal. Na záver prisľúbil, že v blízkej budúcnosti sa ku všetkému detailne vyjadria.

Na protestné stretnutie prišiel aj primátor Košíc Jaroslav Polaček. „S prekvapením a ľútosťou som prijal oznámenie o odvolaní pána riaditeľa. Dovoľte mi v mene mojom a v mene všetkých Košičanov, ktorým pán doktor zachránil život a rozprávame o tisíckach ľudí v tomto meste, aby som mu vyjadril podporu a poprial silu na všetko to, čo sa tu udialo. Chcem sa poďakovať všetkým týmto ľuďom v oknách, že prejavujú vďaku, solidaritu a ľudskosť pánovi doktorovi, ktorý zachránil vlastnými rukami tisícky životov v tomto meste," vyhlásil Polaček.

Dekan Lekárskej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach Daniel Pella zdôraznil, že VÚSCH je známy aj tým, že zabezpečil pre študentov nielen atraktívnu ale aj vysokokvalitnú výučbu. Podporu profesorovi Sabolovi prišiel vyjadriť aj emeritný prednosta Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny VÚSCH Pavol Tőrők a zástupkyňa odborov v kardioústave Bibiána Kafková.

Na odvolanie riaditeľa reagoval na sociálnej sieti aj bývalý košický primátor a terajší poslanec parlamentu Richard Raši (nezar., Hlas). „Odvolanie profesora Františka Sabola z postu generálneho riaditeľa Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb je veľkou ranou pre Košice a celý východoslovenský región. Je to rozhodnutie neodôvodniteľné, nesprávne a skutočne politicky hlúpe. Profesor Sabol bol zakladateľom ústavu, viedol ho od jeho vzniku a vybudoval z neho zdravotnícke zariadenie európskej úrovne, v ktorom zachránili životy desaťtisícom ľudí,“ pripomenul Raši.

Raši zdôraznil, že Sabola do funkcie riaditeľa vymenoval pravicový minister Rudolf Zajac a ako špičkový kardiochirurg a manažér ním zostal počas pôsobenia vsetkých dalších ministrov. „Ani dnes na jeho odvolanie nie sú žiadne racionálne dôvody… Bol odvolaný na politický pokyn napriek tomu, že nová vládna koalícia sa pred voľbami zakrývala transparentnosťou pri výberových konaniach. A teraz plošne dosadzuje na vedúce miesta svojich nominantov. Aj v tomto prípade musím konštatovať, že riadenie špičkového zdravotníckeho zariadenia sa zásadne líši od riadenia hoc i veľkej firmy. Veď ide o životy a zdravie nás všetkých,“ dodal Raši.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

336 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnica #Marek Krajčí