V Nitre neodporúčajú otvoriť školy, Vallo kritizuje vládu

Zaočkovaných je už vo svete viac ako infikovaných koronavírusom doteraz. Chudobní však ostávajú nechránení. Podľa údajov WHO ochorením COVID-19 dodnes ochorelo viac ako 105 miliónov ľudí.

05.02.2021 06:00 , aktualizované: 23:21
koronavírus, Indonézia Foto: ,
Masová vakcinácia zdravotníkov v Indonézii.
debata (71)
Vývoj počtu vyliečených

V grafe je znázornený počet vyliečených za deň a celkový počet

vyliečení za deň
celkový počet vyliečených

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:21 Počet zaočkovaných na svete je už vyšší ako počet prípadov nákazy, bohaté krajiny však použili väčšinu dostupných dávok vakcín, povedal v piatok generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Informovala o tom agentúra DPA. „Viac ako tri štvrtiny zaočkovaných pochádzajú len z desiatich krajín, ktoré sa podieľajú takmer 60 percentami na globálnom HDP,“ povedal Tedros na tlačovej konferencii v Ženeve. Naopak, v takmer 130 krajinách nedokázali doručiť ani jedinú vakcínu, dodal.

Podľa údajov WHO ochorením COVID-19 dodnes ochorelo viac ako 105 miliónov ľudí. Farmaceutické spoločnosti by nemali licencovať svoje vakcíny COVID-19 malému počtu výrobných spoločností, ale mali by vydávať neexkluzívne licencie, aby tak podporili zvýšenie globálnej produkcie, uviedol Tedros a pripomenul, že tento mechanizmus sa využíval aj v minulosti. Umožnil tak, aby lieky na HIV a hepatitídu dostalo viac pacientov.

23:04 Od pondelka sa môžu otvoriť záhradkárstva či opravovne šatstva za prísnych protiepidemických opatrení, ktoré sú stanovené pre prevádzky. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR regulujúcej činnosť prevádzok a hromadných podujatí.

V prípade povolených športových podujatí, ktoré trvajú viac ako štyri dni, sa ustanovujú podmienky takzvanej bubliny, ktorú treba dodržiavať. „Všetci účastníci vrátane osôb zabezpečujúcich priebeh podujatia (nie je povolená účasť obecenstva), musia mať pri nástupe negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 24 hodín,“ spresnila hovorkyňa ÚVZ SR Račková.

22:54 Po príchode z rizikových krajín bude od pondelka 8. februára od 6.00 h po novom nutné absolvovať nie desaťdňovú, ale štrnásťdňovú izoláciu. Osoba bude po novom testovaná RT-PCR metódou nie na piaty, ale na ôsmy deň po príchode. Vyplýva to z vyhlášky ÚVZ SR upravujúcej režim na hraniciach.

Od pondelka teda bude platiť, že osoby, ktoré v posledných 14 dňoch navštívili výlučne krajiny Európskej únie, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko a Švajčiarsko a nepreukážu sa negatívnym RT-PCR testom vykonaným mimo územia SR nie starším ako 72 hodín, musia ísť do domácej izolácie. V prípade Česka a Rakúska môže ísť aj o negatívny antigénový test nie starší ako 72 hodín.

22:48 Povinná karanténa sa v prípade úzkeho kontaktu s osobou pozitívne testovanou na ochorenie COVID-19 na Slovensku predĺži z desať na 14 dní. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá bude účinná od pondelka 8. februára. „Štrnásťdňová izolácia s RT-PCR testovaním najskôr na ôsmy deň sa bude uplatňovať aj v prípade úzkych kontaktov pozitívne testovaných osôb. Štrnásť dní sa začína počítať od posledného kontaktu s pozitívnou osobou,“ uviedla hovorkyňa úradu Daša Račková.

Lehota podľa jej slov platí aj v prípade, že výsledok testu je negatívny, a to z dôvodu, že sa u osôb ešte môžu prejaviť klinické príznaky. „Štrnásťdňovú izoláciu je potrebné dodržať aj v prípade, že osoby sú bezpríznakové a bez testovania. Ak sa u nich klinické príznaky prejavia, o termíne ukončenia karantény rozhoduje ošetrujúci lekár,“ doplnila hovorkyňa ÚVZ SR.

22:12 Úrady v španielskej metropole Madrid v piatok potvrdili prvý prípad brazílskeho variantu koronavírusu v tomto regióne. Vládnu obavy, že tento variant je obzvlášť nákazlivý, pripomenula tlačová agentúra AFP. V Španielsku ide o prvý prípad hlásenia brazílskeho variantu, ktorému sa pripisuje katastrofický nárast infekcií v brazílskom meste Manaus.

Zdravotnícke úrady majú obavy, že nové varianty sa môžu šíriť ľahšie alebo môžu obsahovať mutácie, ktoré umožňujú koronavírusu uniknúť účinkom vakcín. V krajine boli zistené aj najmenej dva prípady nákazy juhoafrickým variantom a približne 450 prípadov britského variantu. Španielsko je pandémiou tvrdo zasiahnuté a zatiaľ zaznamenalo vyše 61 000 úmrtí z celkovo takmer troch miliónov infikovaných.

21:04 Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok obhajovali spoločnú stratégiu očkovania proti koronavírusu v Európskej únii aj napriek problémovému začiatku. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. „Plne podporujem európsky prístup,“ povedal Macron na online tlačovej konferencii po rozhovoroch s Merkelovou. „Čo by ľudia povedali, keby krajiny ako Francúzsko a Nemecko medzi sebou o vakcíny súťažili?“ položil otázku. „Bol by zmätok a bolo by to kontraproduktívne,“ doplnil.

Merkelová vyhlásila, že hoci pomalý začiatok očkovania ukázal, že Únia musí rozšíriť výrobné kapacity farmaceutických spoločností, „základné rozhodnutie objednať si vakcíny spoločne ako Európska únia bolo a je správne“.

20:18 Od pondelka 8. februára začne platiť na Slovensku COVID automat. Krajčí informoval, že potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19, ktoré nie je staršie ako sedem dní, sa na Slovensku nebude vyžadovať od pondelka, ale až od stredy.

Minister zdravotníctva ďalej informoval, že vyhlásenie ministra školstva Gröhlinga o otvorení škôl platí. Zmenou však bude, že školy v čiernych okresoch zostanú zavreté a v tých bordových budú môcť Regionálne úrady verejného zdravotníctva SR rozhodnúť o ich prípadnom uzavretí. Krajčí dodal, že rodičia, ktorí sa cítia neistí a ohrození, svoje deti nemusia poslať do školy a dostanú ospravedlnenie. Viac o téme TU.

18:11 Krízový štáb mesta Nitra na svojom zasadnutí odporučil neotvárať základné a materské školy v týždni od 8. februára. Hlavným dôvodom je zvyšujúca sa prítomnosť britskej mutácie koronavírusu. „Úplne čerstvá informácia z našej nemocnice, kde preverujeme najvirulentnejšie vzorky, hovorí, že u 27 z celkovo 28 vzoriek analyzovaných v piatok bola zistená britská mutácia koronavírusu,“ uviedol na krízovom štábe riaditeľ Fakultnej nemocnice Nitra Milan Dubaj.

Podľa predbežných informácií z Úradu verejného zdravotníctva je podiel britskej mutácie na Slovensku 70 percent. „Ak by sa proces otvárania škôl spustil, mohlo by to mať vplyv na epidemiologickú situáciu,“ povedala riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre Katarína Tináková.

Mesto Nitra pôvodne plánovalo školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti otvoriť v utorok 9. februára. Vo štvrtok o tom samospráva informovala aj riaditeľov škôl. Na základe nových informácií a na základe odporučenia krízového štábu však toto rozhodnutie radnica zmenila. „V prvom rade musíme myslieť na zdravie ľudí. Vo svetle aktuálnych informácií musíme otvorenie škôl a škôlok odložiť. Našou hlavnou prioritou je teraz ochrániť stovky zamestnancov, rodičov a detí,“ skonštatoval viceprimátor Miloslav Špoták.

17:31 Poľské hotely, divadlá, lyžiarske vleky, plavárne a ďalšie zariadenia budú môcť od budúceho týždňa pri dodržaní stanovených podmienok obnoviť svoju činnosť. Informoval o tom poľský premiér Mateusz Morawiecki. Predseda vlády konštatoval, že terajšie protipandemické reštrikcie viedli ku „krehkej stabilizácii" počtu nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, ale počet úmrtí na úrovni približne 400 denne zostáva „veľmi znepokojujúci". Dodal, že vláda preto koná opatrne a obmedzenia ruší postupnými krokmi.

Od 12. februára budú môcť hotely a divadlá v Poľsku fungovať s využitím 50 percent svojej kapacity a pri striktnom dodržiavaní opatrení na obmedzenie infekcií, ako je spoločenský odstup a nosenie rúšok. Jedlá budú môcť v hoteloch podávať iba prostredníctvom donášky na izby. Reštaurácie a fitnes centrá zostanú zatvorené.

Premiér Morawiecki uviedol, že rozhodnutia o otvorení ďalších prevádzok budú podmienené tým, ako budú ľudia dodržiavať pravidlá zamerané na zabrzdenie šírenia infekcií. V Poľsku bolo doteraz potvrdených viac ako 1,5 milióna prípadov ochorenia na COVID-19 a takmer 39-tisíc ľudí v súvislosti s infekciou koronavírusom zomrelo.

**17:27 Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) posiela do zariadení sociálnych služieb (ZSS) v rámci celého Slovenska kyslíkové prístroje. Rezort práce ich bude prideľovať či presúvať zariadeniam podľa toho, kde ich budú najviac potrebovať. Kyslíkové generátory pomáhajú pri boji s ochorením COVID-19. Prvá dodávka prišla v piatok, obsahuje 60 kusov generátorov. Krajniak si ich prenajíma, takže budú k dispozícii prakticky na neobmedzenú dobu počas celej doby pandémie nového koronavírusu.

zväčšiť Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) na... Foto: Pravda - Ivan Majerský
Milan Krajniak Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) na tlačovom brífingu 1. februára 2021

Prenájom jedného kyslíkového koncentrátora stojí rezort práce dve eurá denne. ZSS si ich budú môcť od vyšších územných celkov (VÚC) požičať bezplatne. „Ak lekár, ktorý sa stará o chorého klienta v zariadení sociálnych služieb, potvrdí, že klient potrebuje kyslík, zariadenie priamo požiada VÚC o prístroj a ten mu ho pridelí. V prípade, že budú niektorému kraju pre veľký záujem chýbať tieto kyslíkové zariadenia, vieme pružne reagovať a presunúť koncentrátor z iných VÚC, prípadne ich poskytneme z našej ministerskej rezervy,“ podotkol riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti MPSVR Ján Hudák.

Za prenájom 60 kusov kyslíkových koncentrátorov zaplatilo ministerstvo 24.000 eur. Do konca februára MPSVR SR zabezpečí a rozdistribuuje ďalších 140 kyslíkových koncentrátorov v sume 34.000 eur.

17:04 Britská vláda podporí úsilie nemeckej farmaceutickej spoločnosti CureVac vo vývoji vakcín proti novým mutáciám koronavírusu. Firma so sídlom v nemeckom meste Tübingen bude očkovacie látky vyrábať v Spojenom kráľovstve a po získaní súhlasu britských regulačných orgánov mu dodá 50 miliónov dávok.

zväčšiť Sídlo firmy Curevac v nemeckom meste Tuebingen. Foto: TASR/AP
curevac Sídlo firmy Curevac v nemeckom meste Tuebingen.

Zdravotnícke orgány po celom svete majú obavy z nových variantov koronavírusu, ktoré sú možno nákazlivejšie alebo odolnejšie voči existujúcim vakcínam. Aj keď vírusy neustále mutujú, väčšina zmien podľa odborníkov nepredstavuje dôvod na obavy. Vedci ich však sledujú, aby sa ubezpečili, že rýchlo identifikujú možné riziká.

Začiatkom tohto týždňa britská farmaceutická spoločnosť GlaxoSmithKline a CureVac oznámili, že plánujú spolupracovať na vývoji novej generácie vakcín proti objavujúcim sa novým variantom ochorenia COVID-19. V úvode tohto roka zasa CureVac uzatvoril partnerstvo s iným farmaceutickým gigantom – nemeckým Bayerom.

(SITA, ab;hb),202102050225

16:03 Je piatok popoludní, cez víkend by malo nasledovať testovanie, ale samosprávy ešte stále nevedia, koho sa bude primárne týkať a koľko odberných miest je potrebné pripraviť. Na sociálnej sieti na to upozornil primátor Bratislavy Matúš Vallo.

„Bohužiaľ, táto situácia sa opakuje každý týždeň. Vláda, koalícia, komisia do úmoru zasadajú, čiastkové informácie sa líšia a na finálny výstup v podobe uznesenia vlády čakáme do posledného pracovného dňa,“ skonštatoval bratislavský primátor.

Zároveň informoval, že na víkend zriadil 13 odberných tímov na siedmich miestach pri vozidlách MHD s rezervačným systémom a bez čakania na výsledok. Ďalšie dočasné odberné miesta otvárajú aj niektoré bratislavské mestské časti. Predbežný zoznam všetkých miest na víkendové testovanie, ako aj už zriadených trvalých mobilných odberových miest v Bratislave je zverejnený na webe covid.bratisla­va.sk.

15:48 Izrael plánuje od nedele pomalé zmierňovanie najnovšieho lockdownu v nádeji, že jeho rýchla vakcinačná kampaň brzdí pandémiu, ktorú zrýchlili nové varianty koronavírusu. Informovala o tom v piatok izraelská vláda. Obyvatelia krajiny už nebudú mať obmedzený pohyb na vzdialenosť jedného kilometra od bydliska, opäť otvoria národné parky a reštaurácie budú môcť ponúkať jedlá na odnos so sebou.

Izrael odštartoval jednu z najúspešnejších vakcinačných kampaní na svete a v priebehu niekoľkých týždňov zaočkoval viac ako tretinu svojej 9,3-miliónovej populácie. Tempo pribúdania nových nákaz však zostáva na vysokej úrovni, čiastočne v dôsledku infekčnejších variantov koronavírusu z Veľkej Británie a Južnej Afriky.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzýva obyvateľov krajiny, najmä ľudí vo veku nad 50 rokov, aby sa dali zaočkovať. Tempo vakcinácie sa však spomalilo, pričom zjavne váhajú arabskí občania Izraela, ultraortodoxní židia a mladší ľudia.

15:04 Vakcínou proti koronavírusu od výrobcu AstraZeneca nebudú v Grécku očkovať ľudí starších ako 65 rokov. V štátnej televízii (ERT) to oznámil šéf úradu zodpovedného za zdravie verejnosti Marios Themistokleus.

Muž s rúškom kráča so svojimi psami na námestí... Foto: TASR/AP
grécko, korona Muž s rúškom kráča so svojimi psami na námestí Monastiraki v centrálnych Aténach.

Rozhodnutie odôvodnil tak, že zatiaľ nie je dostatok vedeckých dôkazov o tom, či vakcína od britsko-švédskej spoločnosti je v súčasnosti účinná aj u starších ľudí. Toto hodnotenie sa však môže zmeniť, dodal Themistokleus.

Prvé dávky očkovacej látky od AstraZenecy sa začnú v Grécku podávať 12. februára. Najprv zaočkujú ľudí vo veku 60 až 64 rokov, oznámil spomínaný úrad verejného zdravia (EODY).

Podobné rozhodnutia v súvislosti s touto vakcínou urobili aj v ďalších európskych krajinách.

14:07 Rakúsko predĺži do 27. februára kontroly na hraniciach so Slovenskom a Českom, ktoré zaviedlo pred mesiacom. Vyplýva to z nariadenia rakúskeho ministerstva zdravotníctva, ktoré bolo zverejnené v piatok.

zväčšiť Uzavretý Cyklomoste slobody v Devínskej Novej... Foto: TASR
cyklomost Uzavretý Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi, ktorý spája rakúsky a slovenský breh Dunaja.

Napriek niekoľkotýždňovému lockdownu a takmer úplnému uzatvoreniu hraníc eviduje najmä Česko naďalej vysoké počty novonakazených, zdôrazňuje APA. Česko je s 897 prípadmi nákazy pripadajúcimi na 100.000 obyvateľov za posledných 14 dní treťou najhoršou krajinou v EÚ čo sa týka prírastkov infikovaných. Viac zasiahnuté sú v tomto ohľade už len Španielsko a Portugalsko.

Pre SR a ČR, rovnako ako pre zvyšné štáty susediace s Rakúskom, platia pri vstupe do krajiny viaceré podmienky vrátane preukázania sa negatívnym výsledkom PCR alebo antigénového testu, podstúpenie povinnej desaťdňovej karantény i online registrácia. Pravidelné testovanie a registrácia raz za týždeň platí od budúceho týždňa aj pre pendlerov, ktorí mali doteraz z týchto nariadení výnimku.

13:33 Maďarsko by mohlo začať s očkovaním proti koronavírusu ruskou vakcínou už od budúceho týždňa. V piatok to v rozhovore pre štátne rádio povedal premiér Viktor Orbán, podľa ktorého zdravotnícke úrady robia finálne testy očkovacej látky Sputnik V. Maďarské orgány predbežne schválili danú vakcínu 21. januára ako prvé v Európskej únii (EÚ), pričom krajina kúpila dva milióny dávok.

V pokročilej fáze ohodnotenia je v Maďarsku aj vakcína čínskej firmy Sinopharm. Maďarsko zaobstaralo päť miliónov dávok tejto látky.

Všetci ľudia vo veku nad 60 rokov, ktorí sa budú chcieť zaočkovať, dostanú podľa Orbána vakcínu do 15. marca. Do 1. apríla by sa podľa predsedu maďarskej vlády mohli zaočkovať zhruba dva milióny Maďarov, čo je zhruba 20 % populácie krajiny.

V piatok sa Orbán v Budapešti stretne s českým premiérom Andrejom Babišom. Podľa vyhlásenia úradu českej vlády by sa lídri mali okrem iného zhovárať o skúsenostiach Maďarska so Sputnikom V.

13:01 Do Česka dorazí v sobotu prvých 20-tisíc dávok vakcíny proti novému koronavírusu od britsko-švédskej firmy AstraZeneca. Očkovať by sa touto v poradí už treťou schválenou vakcínou malo začať podľa predbežných odhadov budúci pondelok.

Celkovo má ČR od spoločnosti AstraZeneca podľa portálu iROZHLAS.cz získať vo februári 170-tisíc dávok vakcíny, no hromadné očkovanie sa nedá očakávať skôr ako v apríli, spresnil český minister zdravotníctva Jan Blatný.

zväčšiť Očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Foto: SITA/AP, Abdeljalil Bounhar
AstraZeneca, maroko Očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca.

Česko plánuje vakcíny od AstraZenecy podávať i dôchodcom, a to napriek tomu, že viaceré štáty EÚ pre nedostatok dát o jej účinnosti u ľudí nad 65 rokov tento krok neodporúčajú, poznamenáva portál Novinky.cz.

„AstraZeneca je zaregistrovaná pre dospelých bez horného vekového obmedzenia a my postupujeme rovnako. Niektoré krajiny zaviedli obmedzenia pre dôchodcov, ale zo štúdií nevyplýva, že by sa vakcína nemohla použiť pre ľudí nad určitý vek,“ uviedol Blatný.

Taliansko odporúča očkovanie touto vakcíny len osobám do 55 rokov, Francúzsko, Rakúsko, Poľsko Dánsko či Nórsko zase do 65 rokov. Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok 29. januára schválila používanie vakcíny od spoločnosti AstraZeneca pre osoby nad 18 rokov v celej Európskej únii.

12:41 Nemecko za posledný deň zaznamenalo takmer 13-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom a 855 ďalších úmrtí pacientov s chorobou COVID-19. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI), podľa ktorého už celkový počet obetí pandémie v krajine s 83 miliónmi obyvateľov prekročil 60-tisíc.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn a šéf RKI Lothar Wieler varovali, že napriek aktuálne klesajúcim počtom novo nakazených nie je epidemická situácia v Nemecku zďaleka pod kontrolou. Obaja pritom poukázali na výskyt nákazlivejších mutácií v krajine.

Celonemecký počet nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní ale postupne klesá, teraz je na hodnote 79,9. Tesne pred Vianocami pritom tento ukazovateľ vystúpil až takmer k hranici 200.

Počet nových prípadov nákazy aj úmrtí v Nemecku stagnuje: vo štvrtok úrady hlásili 14 211 nakazených a 786 úmrtí, pred týždňom to bolo 14 022 infikovaných a 839 mŕtvych. Celkom už v Nemecku testy nákazu potvrdili u takmer 2,3 milióna ľudí.

12:15 Nový Zéland po takmer roku opäť začína prijímať prisťahovalcov, prvý sa do krajiny dostanú už tento mesiac. Ostrovný štát zavrel svoje hranice, aby sa chránil pred epidémiou koronavírusu, ktorá ho nakoniec zasiahla len veľmi mierne. V krajine s takmer piatimi miliónmi obyvateľov sa celkom nakazilo len niečo viac ako 2 300 ľudí, zomrelo ich 25.

zväčšiť Jacinda Ardernová Foto: SITA/AP
Jacinda Ardernová Jacinda Ardernová

„So zavedenými zdravotnými postupmi a bezpečnými cestami sme pripravení privítať malé skupiny utečeneckých rodín ako obyvateľov Nového Zélandu, v krajine, kde začnú svoj nový život,“ uviedla Fiona Whiteridgeová z úradu pre imigráciu.

Skupina 35 migrantov pricestuje už vo februári, do konca júna krajina očakáva približne 210 utečencov. Po príchode všetci musia do dvojtýždennej karantény v štátom vybranom zariadení. Vláda premiérky Jacindy Ardernovej v prvom funkčnom období zvýšila limit pre počet prisťahovalcov z 1000 na 1500 s platnosťou od júla 2020. Príchody do krajiny boli ale úplne zastavené v marci 2020 so začiatkom pandémie. Právo prisťahovať sa do krajiny mala za posledný rok len hŕstka závažných prípadov.

11:49 Európa sa musí „zjednotiť“, zrýchliť postup očkovania a mať podporou všetkých farmaceutických firiem, uviedol regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge. Kluge tiež uviedol, že je „znepokojený“ rizikom, ktoré predstavujú mutácie koronavírusy pre účinnosť očkovania.

zväčšiť Hans Kluge Foto: SITA/AP
Hans Kluge Hans Kluge

„Tradične konkurenčné farmaceutické spoločnosti musia spojiť svoje úsilie a výrazne navýšiť výrobnú kapacitu. To je to, čo potrebujeme,“ povedal Kluge.

Účinnosť aktuálne používaných vakcín proti novým mutáciám podľa Klugeho zostáva znepokojujúcou otázkou a my sa „musíme pripraviť na ďalšie mutácie.“ V poňatí WHO zahŕňa európsky región 53 krajín, takzvaná britská mutácia sa vyskytla v 37 z nich, juhoafrická v 17, píše AFP.

„Je to krutá pripomienka, že vírus má nad človekom navrch. Nie je to ale nový vírus, je to len vývoj vírusu, ktorý sa snaží adaptovať na svojho ľudského hostiteľa,“ pripomenul Kluge.

Ohľadom tohto roku vyjadril optimizmus, bude podľa neho prijateľný, len je „svetlo na konci tunela o niečo ďalej, než sa zdalo v decembri.“ Kluge tiež v rozhovore zopakoval výzvu WHO, že sa bohaté štáty majú podeliť o vakcíny s tými menej bohatými, keď dosiahnu istej miery zaočkovanosti a netreba si robiť zásoby.

11:15 Od piatka platia v Českej republike prísnejšie pravidlá pre cestovanie, ktoré majú pomôcť pri tlmení nových mutácií koronavírusu. Na svojej webstránke na to upozorňuje české ministerstvo zahraničia.

zväčšiť Prázdna stanica metra v Prahe. Foto: SITA/AP
metro, praha Prázdna stanica metra v Prahe.

Ako už skôr na Twitteri avizoval minister zahraničných vecí Tomáš Petříček, od piatka sa okrem iného zavádza nová kategória veľmi vysoko rizikových krajín. Cestovatelia prichádzajúci z krajín, ktoré sú po novom na pandemickom semafore označené za veľmi vysoko rizikové, musia pred cestou do Česka vyplniť príjazdový formulár, podstúpiť PCR test, a to maximálne 72 hodín pred cestou. Po príchode do krajiny potom musia absolvovať povinnú päťdňovú karanténu, ktorú zavŕši ďalší PCR test. Tiež majú povinnosť 10 dní po príchode nosiť respirátor FFP2 všade mimo domov. Do 14. februára bude v Česku platiť prechodné obdobie, počas ktorého ľudia, ktorí nemôžu splniť podmienky pred cestou do krajiny, budú môcť cestovať aj s antigénovým testom, ktorý nie je starší ako 24 hodín alebo sa nechať otestovať až pri vstupe do krajiny.

Povinnosť vyplnenia formulára platí aj pre krajiny stredného a vysokého rizika, z ktorých prichádzajúci tiež musia absolvovať pred cestou antigénový (maximálne 24 hodín) alebo PCR (maximálne 72 hodín) test. Pre cestujúcich z vysoko rizikových krajín tiež platí povinná izolácia, ktorá sa skončí ďalším PCR testom vykonaným najneskôr do piatich dní od príjazdu, a nosenie rúšok po 10 dní všade mimo domov.

Medzi veľmi vysoko rizikové krajiny Česko radí napríklad Slovensko, Spojené kráľovstvo, Španielsko, Portugalsko, Ukrajinu, Rusko alebo štáty v Pobaltí.

10:09 Pľúcnej forme Covidu-19 podľahlo na Slovensku od začiatku vypuknutia epidémie už 5 050 osôb. Celkový počet úmrtí „s Covidom“ je 1 088. Z ochorenia uzdravilo už vyše 234-tisíc nakazených, proti koronavírusu zaočkovali 168-tisíc osôb. (Viac tu)

9:09 V Česku pribudlo vo štvrtok 8032 nakazených novým koronavírusom, čo je o 33 prípadov viac než pred týždňom. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnilo ministerstvo zdravotníctva ČR, informoval server Novinky.cz.

Protiepidemický index PES zostáva už druhý deň na hodnote 71 bodov, čo zodpovedá štvrtému stupňu pohotovosti. V ČR však napriek tomu už dlhšie platia pandemické obmedzenia zodpovedajúce piatemu stupňu. Mierny nárast (z 1,028 na 1,033) zaznamenalo reprodukčné číslo ukazujúce, koľko ľudí môže infikovať jeden nakazený.

Aktívnych prípadov je 95.196. V nemoc­niciach je 5753 pacientov s ochorením COVID-19, z toho je 995 vo vážnom stave. Pribudlo i najmenej 65 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, čím sa ich celkový počet zvýšil na 16 976. Uzdravilo sa ďalších 541 osôb, čím počet vyliečených pacientov stúpol na 909.305. Koro­navírusom SARS-CoV-2 sa od začiatku pandémie preukázateľne nakazilo už viac ako milión obyvateľov Českej republiky (1 021 477).

8:29 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok uviedla, že klesajúce denné počty nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sú dôvodom na optimizmus. Varovala však pred „falošnými nádejami“ a unáhleným uvoľňovaním protiepidemických opatrení, informovala agentúra DPA.

„Vidím slabé svetlo na konci tunela, je to však neuveriteľne náročné obdobie,“ povedala Merkelová v rozhovore pre nemecké televízie.

Nemecko už podľa kancelárky prekonalo vrchol druhej vlny pandémie koronavírusu a denné počty nových prípadov klesajú. V krajine takisto pokračuje očkovanie.

Merkelová takisto upozornila na hrozby v súvislosti s mutáciami koronavírusu a žiadala obyvateľov krajiny, aby mali pochopenie v súvislosti s pokračovaním lockdownu v krajine.

6:31 Britská vláda vo štvrtok potvrdila, že od 15. februára budú musieť ľudia vracajúci sa z viac ako 30 krajín označených za rizikové absolvovať karanténu v hoteli. Informovala o tom agentúra AFP.

Toto opatrenie sa bude týkať občanov Spojeného kráľovstva a osôb s trvalým pobytom v tejto krajine, ktorí sa vracajú z 33 krajín označených za „vysoko rizikové“ v spojitosti s novými variantmi koronavírusu SARS-CoV-2. Po príchode do krajiny sa cestujúci budú musieť na 10 dní izolovať vo vládou schválených zariadeniach.

Iní návštevníci z týchto rizikových krajín, ktorí nie sú britskí občania alebo osoby s trvalým pobytom, majú na základe súčasných opatrení vstup úplne zakázaný.

Medzi rizikové krajiny patria najmä štáty Južnej Ameriky a Afriky vrátane Argentíny, Brazílie či Venezuely, uvádza na svojej webovej stránke denník The Independent. Z európskych krajín je na zozname Portugalsko.

6:00 Európska únia podľa predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej pri nákupe vakcín proti COVIDU-19 podcenila komplikácie, aké môžu nastať pri ich výrobe vo veľkom. Šéfka komisie to povedala v rozhovore, ktorý poskytla piatkovému vydaniu denníka Süddeutsche Zeitung a ďalším európskym médiám a o ktorom informuje agentúra DPA.

Von der Leyenová pripustila, že EÚ sa príliš zamerala na otázku, či nejaká vakcína vôbec bude, teda na jej vývoj. Z dnešného pohľadu by podľa nej bolo lepšie „zároveň premýšľať o úskaliach výroby vo veľkom“. „Mali sme ľuďom povedať, že to postupuje, ale pomaly, a že sa pri tejto úplne novej veci vyskytnú problémy a zdržania. Ale podcenili sme, aké komplikácie sa môžu objaviť,“ uviedla von der Leyenová.

V súvislosti s kritikou, že dvadsaťsedmička postupovala pri objednávaní vakcín pomaly, povedala: „Samozrejme. Jedna krajina môže byť ako rýchly čln. A EÚ je skôr ako tanker.“

Európska únia si u šestice farmaceutických firiem objednala až 2,3 miliardy očkovacích dávok. V súčasnej dobe ale výrobcovia prípravky dodávajú v menšom počte, ako sľúbili, alebo ako EÚ očakávala, pripomína DPA. Európska komisia pre použitie v únijných krajinách podmienečne povolila vakcíny firiem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. V stredu Európska agentúra pre lieky (EMA) oznámila, že začala posudzovať účinnosť a bezpečnosť vakcíny vyvinutej americkou spoločnosťou Novavax.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus