Plénum odmietlo Pellegriniho návrh na skrátenie volebného obdobia

Volebné obdobie Národnej rady sa skracovať nebude, poslanci v piatok odmietli ústavný návrh zákona z dielne nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho.

05.02.2021 11:40 , aktualizované: 12:45
Peter Pellegrini Foto:
Líder strany Hlas Peter Pellegrini (vpravo)
debata (114)

Predkladatelia chceli návrhom dosiahnuť predčasné voľby v septembri 2021. Riešiť tak chceli krízovú situáciu, v ktorej podľa nich zlyhala vláda i parlamentná väčšina, ktorá má vládu kontrolovať a korigovať jej činnosť. Za prijatie zákona bolo 39 poslancov zo 117 prítomných, proti boli 76, dvaja nehlasovali.

VIDEO: Strana Hlas k predčasným voľbám na Slovensku.

Video

V návrhu argumentovali nezaradení poslanci tým, že kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) podcenil pandémiu koronavírusu. Ocenili rázny postup vlády v prvej vlne pandémie, no v druhej vlne podľa nich zlyhala.

„Výsledkom ich amatérskeho pôsobenia je absolútny chaos v opatreniach, ktoré sa účelovo menia zo dňa na deň či z hodiny na hodinu. Ľudia v nich dávno stratili prehľad a nechápu ich zmysel,“ uviedli v dôvodovej správe.

Spomenuli tiež osobnú pomstychtivosť premiéra voči konkrétnym segmentom hospodárstva či rezortom riadeným SaS. Vládu kritizovali aj za to, že premrhala letné obdobie na prípravu opatrení. Premiér podľa nich spochybňuje aj rozhodnutia odborníkov a politicky do nich zasahuje.

Tvrdili, že za súčasný stav, keď na Slovensku kolabujú nemocnice a denne umierajú ľudia, je politicky zodpovedná vláda. Dodali, že vládna koalícia nezvládla zdravotnícku, ale ani ekonomickú a fiškálnu oblasť boja s pandémiou.

Okrem boja s pandémiou vláda podľa poslancov zlyhala aj v ďalších oblastiach, napríklad v sociálnej. Hovorili aj o porušovaní predvolebných sľubov vládnych strán v oblasti transparentnosti.

Hárky za referendum o predčasných voľbách

Petičný výbor za vyhlásenie referenda schválil znenie referendovej otázky o predčasných voľbách, podpisové hárky sú zverejnené na stránke www.referendum2021.sk. Informoval o tom zástupca petičného výboru Ervín Erdélyi.

Peter Pellegrini v piatok ocenil schválenie znenia petičného hárku a vyzval verejnosť, aby sa zapojila. Vyhlásil, že nejde o petíciu Hlasu, ale o petíciu apolitického výboru. Deklaroval, že Hlas so zberom podpisov pomôže, a vyzval na to aj ďalších.

Erdélyi v tlačovej správe priblížil, že petičný výbor vznikol na základe iniciatívy politických strán, spoločenských a profesijných organizácií i zástupcov tretieho sektora. Referendová otázka, ktorú schválil výbor, má znieť: „Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa voľby do Národnej rady SR vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?“

Výbor je zložený z právnych odborníkov nominovaných subjektmi, ktoré podporujú petíciu. Erdélyi deklaroval jeho apolitickosť. Má ísť o technický orgán s úlohou schváliť znenie referendovej otázky, rozhodnúť o podobe petičného hárku, komunikovať s orgánmi verejnej moci a uskutočniť záverečnú kontrolu a spočítanie hárkov. „Samotný zber podpisov budú zabezpečovať politické a spoločenské subjekty, ktoré vypísanie referenda podporujú,“ ozrejmil.

Pellegrini vyhlásil, že vláda nie je schopná viesť krajinu a je čas dať ľuďom priestor vyjadriť sa. „Nie je to len boj s pandémiou, ktorý vláda nezvláda. To, čo sa deje na Slovensku, sa zo štandardov Európy a sveta vymyká. Nie je to len pokles preferencií vlády a konkrétnych politikov. Dnes to má už väčšie dosahy na slovenskú ekonomiku,“ skonštatoval.

V súvislosti s odmietnutím návrhu na vydanie ústavného zákona o skrátení volebného obdobia podotkol, že ním chceli ukončiť trápenie a dať vláde možnosť odísť so cťou.

Ocenil vytvorenie petičného výboru i schválenie znenia petičného hárku. Zverejnili ho podľa jeho slov na internete, aby bol k dispozícii všetkým stranám a zoskupeniam, ktoré sa chcú podpísať.

„Hlas sa k tomuto zberu podpisov jasne hlási. Využije hárky petičného výboru a bude sa plnohodnotne so všetkými svojimi kapacitami a možnosťami podieľať na zbere podpisov,“ deklaroval.

Dodal, že všetky hárky sa napokon zjednotia na pôde výboru a spočítajú. Je presvedčený, že sa v rekordnom čase podarí vyzbierať 350.000 podpisov potrebných na vyhlásenie referenda.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #skrátenie volebného obdobia