Košice sa obávajú britskej mutácie, Jarčuška ju označil za predátora

V Košiciach sa už piaty víkend po sebe chystajú na testovanie. Aj preto, že 90 percent covid pacientov v univerzitnej nemocnici trápi britská mutácia koronavírusu.

05.02.2021 12:26 , aktualizované: 16:26
Pavol Jarčuška / Martin Paulo / Foto:
Zľava infektológ a prednosta kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Pavol Jarčuška a výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť UNLP Košice Martin Paulo počas brífingu k zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii v Košiciach 5. februára 2021
debata (61)

Riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť nemocnice Martin Paulo upozorňuje, že situácia je kritická.

„Začala sa zhoršovať už pred Vianocami a denne pribúda 20 až 30 pacientov. Zaplnenosť lôžok je na 90 percent, 24 pacientov je na umelej pľúcnej ventilácii,“ dodal Paulo. Časť pacientov sa snažia presúvať do iných nemocníc v rámci kraja, no aj tie sú už plné.

Infektológ Jarčuška o britskej mutácii vírusu.

Video

Predpoklad, že na rozmedzí januára a februára, bude pacientov menej, sa nenaplnil. „Prijímaní pacienti sú v klinicky ťažkom stave. Ochorenie sa netýka už len starších ročníkov, zaznamenali sme nárast pacientov v produktívnom veku. V areáli na Rastislavovej, ktorý je celý vyčlenený pre kovid pozitívnych pacientov, sme v januári mali 207 úmrtí. V porovnaní s minulým rokom je to takmer dvojnásobok,“ varuje Paulo.

Košické laboratóriá preverili pozitívne vzorky spred troch týždňov. Už vtedy sa britská mutácia vyskytla v 60 percentách. Prodekanka Lekárskej fakulty Univerzity P. J. Šafáčika Monika Halánová hovorí, že teraz leží v košickej univerzitnej nemocnici až 90 percent covid pacientov s britskou mutáciou.

„Takmer všetci pacienti majú túto mutáciu a aj to vysvetľuje ťažší priebeh a aj zvýšenie počtu hospitalizovaných z mladšej vekovej kategórie,“ dodala Halánová.

PCR testami sa chystajú pretestovať všetkých, u ktorých počas víkendu zistia pozitivitu pri antigénovom testovaní. „Aby sme vedeli povedať, čo čaká mesto a nemocnicu v nasledujúce dva, tri týždne,“ vysvetlila Halánová.

Prednosta kliniky infektológie a cestovnej medicíny univerzitnej nemocnice Pavol Jarčuška britskú mutáciu označil za predátora. „Britská mutácia dobila už celé naše územie. Čaká nás neľahké obdobie,“ varuje Jarčuška.

Podľa sa nemožno spoliehať na imunitu pacientov, ktorí covid už prekonali. „Ten, kto mal ľahší priebeh, nemusí mať vytvorené protilátky. Pacienti s ťažším priebehom pravdepodobne majú protilátky aj proti britskému vírusu,“ pokračoval infektológ.

Video

Primátor: zostaňte doma

Košice sa preto už piaty víkend po sebe chystajú na testovanie. Ak by nebolo tak intenzívne, podľa Jarčušku by nemocnica jednoducho nezvládla nápor nových pacientov. Primátor Jaroslav Polaček vyzval všetkých Košičanov, aby zostali v najbližších dňoch doma. „Nech už vláda akokoľvek rozhodne, akokoľvek bude fungovať automat, zostaňte doma. Netúlajte sa po uliciach, musíme to zvládnuť,“ obrátil sa na obyvateľov mesta primátor.

Dokonca odporúča, aby sa neotvorili školy. Cez víkend sa stretne krízový štáb a bezpečnostná rada mesta. Aj podľa odporúčaní regionálnych hygienikov sa zrejme až v nedeľu rozhodne, či mesto otvorí školy. Jarčuška odporúča, aby sa otvorili najviac prvé dva ročníky základných škôl a učilo sa v menších skupinách.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura #koronavírus