Preverované vzorky testov potvrdili prítomnosť britskej mutácie v 74 percentách

Britský variant nového koronavírusu sa potvrdil v 74 percentách vzoriek preverovaných Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Celkovo bolo RT-PCR metódou na prítomnosť nového typu mutácie preverených 1962 klinických vzoriek. V piatok to po rokovaní vlády povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

05.02.2021 13:26 , aktualizované: 20:18
debata (60)

Premiér Igor Matovič povedal, že pretestované boli všetky vzorky, ktoré boli identifikované v stredu ako pozitívne špeciálnym testom, ktorý je určený len na britskú mutáciu. „Je to po celom Slovensku,“ reagoval na výsledky premiér.

„Britskí vedci dokázali, že pokiaľ by bola prevalencia alebo množstvo tohto kmeňa v populácii 100 percent, tak reprodukčné číslo pri použití najtvrdších karanténnych opatrení je 1,2,“ povedal Krajčí s tým, že na Slovensku sa v rámci tohto typu pohybuje reprodukčné číslo okolo 1.

Najhoršie okresy sa budú testovať každý týždeň

Čierne a bordové okresy musia rátať s častým testovaním. Epidemiologická situácia podľa ministerstva zdravotníctva, zastúpenie britského variantu vírusu.

Fotogaléria
+6

Pri každom uvoľnení opatrení to podľa neho môže spôsobiť explóziu nových infikovaných prípadov. Najzávažnejšia situácia je podľa jeho slov na západnom Slovensku, kde bola potvrdená takmer v 100 percentách v Trnave. Najlepšie je na tom Žilinský kraj, ktorý má incidenciu necelých 50 percent. Komentoval, že tento tip postihuje najmä strednú časť populácie.

Podľa jeho slov ide o veľmi vysoké číslo. V testovaní na prítomnosť britskej mutácie sa bude naďalej pokračovať, dodal Krajčí.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #britská mu