Oligarcha Jozef Brhel bude stíhaný väzobne

Špecializovaný trestný súd rozhodol o väzobnom stíhaní Jozefa Brhela. Podnikateľa po akcii Mýtnik obvinili z manipulovania tendrov na finančnej správe. Pre obavu z možného ovplyvňovania svedkov sudkyňa Ružena Sabová rozhodla o kolúznej a z dôvodu možného úteku aj o útekovej väzbe obvineného.

05.02.2021 16:11 , aktualizované: 16:52
Jozef Brhel Foto:
Jozef Brhel
debata (66)

Rozhodnutie nie je právoplatné, tak prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj obhajca Jozefa Brhela podali sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd.

„Stratil som ilúzie o právnom štáte. Viete si predstaviť dôvod útekovej väzby, že klient je ohlásený, plní si svoju občiansku povinnosť, riadne sa dostaví na výsluch na dohodnutý termín? Oni v tom vidia nejaký útekový dôvod,“ zareagoval pre médiá obhajca obvineného Ľudovít Štanglovič. Zároveň odmietol aj dôvody kolúznej väzby s ohľadom na zdravotný stav svojho klienta.

Sudkyňa začala rozhodovať o 11.00 h, keď približne polhodinu predtým eskortovali Jozefa Brhela v ochrannom obleku z ružinovskej nemocnice, kde je od stredy hospitalizovaný. Výsluch sa skončil o 14.00 h.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v stredu podal návrh na väzobné stíhanie podnikateľa zo všetkých troch dôvodov – a to aj z obavy, že bude pokračovať v trestnej činnosti.

Brhel je obvinený pre pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a zločin prijímania úplatku.

NAKA zadržala 29. januára v rámci akcie Mýtnik bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho a ďalšie osoby v súvislosti s korupciou a machináciami pri verejnom obstarávaní.

Polícia v rámci akcie obvinila aj podnikateľov Michala Suchobu a Jozefa Brhela, ktorí sa v tom čase nachádzali v zahraničí. Jozef Brhel sa na Slovensko vrátil 1. februára vo večerných hodinách. Následne sa 2. februára dostavil na výsluch, pričom ho polícia zadržala. Podľa medializovaných informácií ho následne museli hospitalizovať pre zhoršený zdravotný stav.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Brhel