Školy v čiernych okresoch neotvoria. Do prírody budeme môcť ísť aj bez testu

Od pondelka platí na Slovensku Covid automat. Negatívny test nebude požadovaný od pondelka 8. februára, ale až od stredy 10. februára. V najhorších regiónoch sa bude potrebné testovať každých sedem dní. Po piatkovom on-line rokovaní vlády o tom na tlačovej konferencii informoval predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

05.02.2021 18:46 , aktualizované: 21:34
krajčí Foto: ,
Minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovom brífingu k opatreniam.
debata (194)

VIDEO: Matovič, Krajčí a Heger o covid automate a otváraní škôl.

Video

„Ak bude nejaký región v lepšej fáze, periodicita testovania nemusí byť každých sedem dní, ale každých 14 či 21 dní,“ oznámil Krajčí. Ak niekto cestuje do zamestnania MHD, regionálnym autobusom či vlakom, bude sa musieť testovať každých sedem dní. „Platí to pre celé územie SR, čiže aj pre okresy s lepšou epidemiologickou situáciou,“ poznamenal minister.

Najhoršie okresy sa budú testovať každý týždeň

Čierne a bordové okresy musia rátať s častým testovaním. Epidemiologická situácia podľa ministerstva zdravotníctva, zastúpenie britského variantu vírusu.

Fotogaléria
+6

Najvyššie riziko infekcie je v 51 okresoch. Štvrtý stupeň (čierna farba) varovania platí pre: Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Trnava, Žiar nad Hronom.

Tretí stupeň (bordová farba) platí pre okresy: Banská Bystrica, Brezno, Prievidza, Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Humenné, Medzilaborce, Snina, Komárno, Košice, Martin, Michalovce, Sobrance, Nitra, Nové Zámky, Levoča, Poprad, Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Senica, Gelnica, Spišská Nová Ves, Topoľčany, Trebišov, Myjava, Levice, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Vranov nad Topľou, Banská Štiavnica, Žarnovica, Bytča, Detva, Krupina a Zvolen.

Druhý stupeň varovania (červená farba) platí pre okresy: Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Lučenec, Poltár, Turčianske Teplice, Kežmarok, Prešov, Sabinov, Rimavská Sobota, Skalica, Stará Ľubovňa, Stropk, Svidník, Trenčín a Žilina. V týchto okresoch platí test štrnásť dní.

Prvý stupeň varovania (ružová farba) platí len pre jeden okres: Veľký Krtíš. V praxi to znamená, že obyvatelia tohto okresu môžu mať test starý tri týždne.

Šéf rezortu zdravotníctva zároveň uviedol, že v okresoch, ktoré sú v čiernej fáze, sa školy neotvoria. „Regionálne úrady verejného zdravotníctva v takýchto okresoch zakážu výučbu na školách,“ povedal minister. V bordových regiónoch má regionálny hygienik zhodnotiť, či je situácia vhodná, aby deti nastúpili do školy. Krajčí poznamenal, že rodičia sa môžu zároveň slobodne rozhodnúť, či svoje dieťa dajú do školy alebo bude pokračovať v dištančnom vzdelávaní.

Potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 však už ľudia nebudú potrebovať na cestu do prírody v rámci okresu. Povolené budú cesty do prírody aj do iných okresov, avšak tu sa už budú musieť vedieť ľudia preukázať testom s negatívnym výsledkom.

Očkovanie učiteľov

Prvými dávkami vakcín od AstraZeneca, ktoré majú prísť budúci týždeň na Slovensko, sa budú očkovať prioritne učitelia. Pôjde najmä o tých, ktorí vyučujú prezenčne. Informoval o tom ďalej minister zdravotníctva Krajčí s tým, že takto zmenil očkovaciu stratégiu.

„Myslíme si, že je to takto správne, dokonca tam padla aj dohoda, že učitelia budú uprednostnení pred kritickou infraštruktúrou a budú sa očkovať tí, ktorí budú zabezpečovať prezenčnú výuku na školách,“ povedal Krajčí. Verí, že sa to podarí zadministrovať čo najlepšie, keďže učitelia sa nachádzajú na celom Slovensku. „Budeme sa snažiť, aby sa k vakcíne dostali čo najrýchlejšie,“ povedal.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) potvrdil, že so šéfom rezortu zdravotníctva o prednostnom očkovaní učiteľov hovoril v posledných týždňoch. „Vakcíny, ktoré prídu v pondelok, budú určené učiteľom a zamestnancom, ktorí učia prezenčne v materských školách a základných školách,“ uviedol minister školstva na sociálnej sieti. Gröhling dodal, že okrem toho štátne hmotné rezervy poskytnú 100 000 respi­rátorov a 21 000 štítov. „Budeme ich na školy distribuovať v priebehu nasledujúceho týždňa,“ dodal.

Učiteľská obec, ale aj rôzne organizácie z oblasti školstva či niektorí politici volali po prioritnom očkovaní učiteľov. Zdôvodňovali to najmä obavami z toho, že sa učitelia vrátia do škôl a budú v priamom a úzkom kontakte so školákmi, čím sa vystavia vysokému riziku nákazy ochorením COVID-19.

Otvoria záhradkárske potreby

Vláda schválila otvorenie obchodov predávajúcich záhradkárske potreby. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

„Prešlo nám otvorenie záhradkárskych potrieb! Práve sme skončili rokovanie vlády, kde sa prijali nové opatrenia v boji s "hnusobou“, napísal Sulík a pripomenul, že už v minulosti koaličná strana SaS avizovala, že nepodporí ďalšie celoslovenské testovanie, a toto slovo dodržala. Keďže sa koaličnej strane nepodarilo okrem otvorenia záhradkárstiev presadiť nič iné, za opatrenia v súvislosti s celoplošným testovaním minister Sulík so šéfom rezortu diplomacie Ivanom Korčokom (nominant SaS) nezahlasovali.

„Testovať je potrebné v ohniskách. Avšak tie ohniská sú definované tak široko, že aj tak sa bude testovať cca trištvrte Slovenska,“ podotkol vicepremiér.

Otvorenie záhradkárstiev potvrdil aj minister zdravotníctva Krajčí na tlačovej konferencii. Považuje sa správne, aby sa ľudia dostali k sadeničkám alebo iným potrebám, keďže pobyt vonku pri záhradkárskej činnosti je podľa neho zdraviu prospešný.

Predĺženie núdzového stavu

Ministri na dnešnom rokovaní vlády predĺžili núdzový stav do 19. marca. Vyplýva to z uznesenia, ktoré schválili. Vládny kabinet plánuje predĺžiť núdzový stav od pondelka 8. februára na 40 dní. Potvrdiť to ešte musia poslanci Národnej rady SR, a to do 20 dní od jeho predĺženia.

Núdzový stav by mal byť predovšetkým využitý na ukladanie pracovnej povinnosti na zaistenie zdravotnej starostlivosti, reprofilizácie nemocníc z dôvodu potreby iného druhu lôžok. Tiež na prijatie obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania. Dôvodom je obmedzenie mobility, a tým pádom aj sociálnych kontaktov, čo vláda považuje za jeden z najúčinnejších spôsobov obmedzenia šírenia ochorenia COVID-19.

Ministri Sme rodina uznesenie nepodporili

Ministri z hnutia Sme rodina na piatkovom rokovaní vlády nepodporili záverečné uznesenie, ktoré sa má týkať zmien v opatreniach v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Povedal to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) na piatkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR s tým, že aktuálny trojdňový chaos nemôže pokračovať a Sme rodina sa na tom odmieta ďalej podieľať. Na vysvetlenie sa podľa jeho slov treba pýtať tých partnerov, ktorí na rokovaniach boli. Pripomenul, že premiér Igor Matovič (OĽANO) sa rokovaní nezúčastňoval.

„Tento trojdňový cirkus a blázinec, ktorý tu prebieha, nás viedol k tomu, že na dnešnej vláde ministri za Sme rodina nepodporili záverečné uznesenie. Pravdupovediac, keby ste sa ma spýtali na podrobnosti, tak pravdepodobne ani nevieme, čo tam je,“ podotkol. Uviedol, že hnutie Sme rodina nechalo rozhodnutie na partnerov, ale malo podmienku, aby ľudia neprichádzali o príjem, ak nebudú môcť ostať pracovať z homeofficu a budú chcieť ísť do práce. „U nás je známe, že keď niečo sľúbime, tak to dodržíme. V utorok sa na vláde dospelo k dohode všetkých štyroch partnerov a my sme dohodu rešpektovali tak, ako doteraz,“ dodal s tým, že nikdy na ďalší deň nezvolávali tlačové konferencie s tým, že by ešte niečo chceli meniť.

Na otázku, či je toto vzbura voči premiérovi Matovičovi odpovedal, že ten sa posledné tri dni rokovaní nezúčastňoval. Na to, prečo tu bol taký chaos a blázinec sa preto podľa jeho slov treba pýtať tých, ktorí sa rokovaní zúčastňovali. „Keď má niekto zodpovednosť za štát, musí byť schopný prijať nejaké rozhodnutie, ktoré si je schopný obhájiť a stáť za ním aj zajtra, a nie zo dňa na deň meniť stanoviská,“ zdôraznil. Mená konkrétnych partnerov hovoriť nechcel. Vyjadril ale nespokojnosť s týmto procesom. „Takýto chaos tu nesmie ďalej fungovať. Nemôže si vláda a niektorí jej členovia robiť srandu z ľudí, že sa tri dni menia stanoviská hore dolu,“ podotkol.

V súvislosti s možným návratom detí do škôl uviedol, že ak k tomu dôjde, pandemické OČR sa budú naďalej preplácať rodičom v tých regiónoch, kde Regionálne úrady verejného zdravotníctva rozhodnú o zatvorení alebo neotvorení škôl vzhľadom na epidemiologickú situáciu.

Heger: Ľuďom potrebujeme vnášať nádej a atmosféru spolupráce

Minister financií Eduard Heger (OĽANO), ktorý viedol piatkové rokovanie vlády, reagoval, že ho prekvapilo a nechápe vyhlásenie Krajniaka. „V tejto dobe potrebujeme ľuďom vnášať nádej a atmosféru spolupráce. Len s ňou porazíme pandémiou,“ skonštatoval. Rokovanie vládneho kabinetu podľa neho nebolo ľahké, ale za podstatné považuje schválenie uznesenia. „Takéto kľúčové veci sa nerodia ľahko. O to radšej som, že sa to podarilo,“ skonštatoval Heger s tým, že ak by v piatok nerokoval parlament, uznesenie by bolo prijaté v kratšom čase.

Remišová: Očkovanie je jediné riešenie

Hneď po rokovaní vlády informovala vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) vo svojom profile na sociálnej sieti o tom, že na prechádzky do prírody nebude potrebný test.

Ako ďalej priblížila, nové opatrenia priniesli aj väčší dôraz na situáciu v regiónoch, menej testovania na cestu do práce či postupné otváranie škôl. Upozornila však, že aj keď platnosť súčasných opatrení skončí v nedeľu 7. februára, situácia je stále vážna a počet nových prípadov neklesá. Z daného dôvodu by bolo podľa nej „extrémne nezodpovedné“ nič neurobiť a nechať šíreniu vírusu voľný priebeh. Remišová zdôraznila, že v súčasnosti je potrebné sústrediť sa na efektívnu očkovaciu kampaň. Očkovanie totiž vníma ako jediné riešenie na to, ako sa vrátiť k normálnemu fungovaniu spoločnosti.

Dodala, že strana Za ľudí podporila kompromisný návrh v boji proti šíreniu ochorenia COVID-19. „Zároveň sa nám podarilo presadiť zmysluplný návrh, aby sa zrušila povinnosť testovať sa každý týždeň len pre prechádzky do prírody,“ napísala. Vysvetlila, že mnohí ľudia, ako napríklad matky na materskej dovolenke, sa dobrovoľne izolujú a stýkajú sa len s členmi svojej domácnosti. Novo nastavené pravidlá podľa Remišovej lepšie zohľadňujú situáciu v regiónoch s istým uvoľnením podmienok pre tie, ktoré lepšie zvládajú znižovanie šírenia vírusu. Do pravidiel sa zavádza aj predvídateľnosť. Doplnila, že so samosprávami a podnikmi, ktorých vníma ako významných partnerov štátu pri riešení pandémie, by mali zodpovední ministri lepšie komunikovať a pripravovať ich na zmeny.

© Autorské práva vyhradené

194 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #koronavírus