Nová mutácia vírusu z Kalifornie nakazila vyliečeného

V južnej Kalifornii sa rozširuje mutácia koronavírusu, ktorá dokázala nakaziť pacienta už predtým vyliečeného z infekcie iným variantom.

06.02.2021 06:00 , aktualizované: 12:16
Izrael koronavírus vláda lockdown opatrenia... Foto: ,
Izraelskí demonštranti nesú veľký nafukovací model koronavírusu počas protestu proti izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi v rámci národného lockdownu v Tel Avive 5. februára 2021. Izraelská vláda v piatok oznámila, že v nedeľu uvoľní opatrenia zavedené počas tretieho celoštátneho lockdownu. Medzinárodné letisko Bena Guriona v Tel Avive a pozemné hraničné priechody však budú aj naďalej uzavreté.
debata (70)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

12:16 Nemocnica Dunajská Streda očakáva, že počas víkendu sa jej 88 reprofilizo­vaných COVID lôžok vzhľadom na nepriaznivú epidemiologickú situáciu v regióne úplne zaplní. Počas uplynulých dvoch dní prijala 24 nových pacientov s ochorením COVID-19 a podľa hovorcu siete nemocníc Svet zdravia Tomáša Kráľa tak v závere pracovného týždňa bolo celkovo hospitalizovaných 79 pacientov.

„Štyri lôžka má nemocnica s umelou pľúcnou ventiláciou. Zvyšné lôžka majú priamy prívod kyslíka. Pri ťažšom priebehu ochorenia sa používa aj vysoko prietoková kyslíková terapia. Z tohto dôvodu bolo potrebné aj zvýšiť výkon a zásobu medicinálneho kyslíka,“ uviedol Kráľ.

10:45 Prvá dávka vakcíny proti koronavírusu firmy AstraZeneca dorazila v sobotu do Českej republiky, píše webový server televízie Nova.

Túto očkovaciu látku schválila na použitie v Európskej únii minulý týždeň Európska komisia. V prvej várke určenej pre Česko je 19 200 očkovacích dávok, približuje spravodajský server tn.nova.cz.

Touto vakcínou by sa v ČR malo začať očkovať v nasledujúcich dňoch. Ide už o tretiu schválenú očkovaciu látku v EÚ. Česko si od firmy objednalo tri milióny dávok. Tento mesiac by ich malo prísť okolo 130-tisíc, píše TV Nova.

9:08 Britská vláda chce do mája zaočkovať proti novému koronavírusu všetky prioritné skupiny obyvateľstva. Prvú dávku vakcíny by dovtedy mali dostať najzraniteľnejšie osoby, zdravotníci aj všetci dospelí nad 50 rokov, uviedol v piatok britský minister zdravotníctva Matt Hancock.

To či bude tento cieľ možné naplniť, však bude závisieť od dodávok vakcín, uviedol minister, ktorého citovala agentúra Reuters.

„Vakcinačný program v Spojenom kráľovstve má do mája zahrnúť všetkých deväť prioritných skupín,“ uvádza sa vo vyhlásení britského úradu vlády.

Podľa ministra Hancocka je rýchle a masívne očkovanie kľúčovou súčasťou snáh o znovuotvorenie britskej ekonomiky, zrušenie lockdownu a obnovenie normálneho života v krajine.

8:37 V piatok pribudlo v Českej republike 8559 potvrdených prípadov choroby COVID-19, čo je o 500 viac než pred týždňom, informuje webová stránka Českého rozhlasu.

Počet ľudí, ktorí zomreli s koronavírusom SARS-CoV-2, presiahol hranicu 17.000. Proti­epidemické skóre (PES) stúplo o dva body na 73. Od polovice januára tak nepretržite zodpovedá štvrtému stupňu, spresňuje ďalej iROZHLAS.cz.

6:00 Novým variantom koronavírusu, zisteným v južnej Kalifornii, sa znovu nakazil pacient, ktorý sa vlani v lete vyliečil z infekcie skorším variantom. V piatok o tom informovali výskumníci z Kalifornskej univerzity v meste Berkeley, ktorých citovala tlačová agentúra DPA.

Novoobjavený variant – označený ako CAL.20C – zistili minulý mesiac u osoby, ktorú v júli testovali pozitívne na predchádzajúci variant. „Je to závažný fakt, že variant CAL.20C, ktorý zrejme tvorí už vyše tretinu prípadov infekcie v Kalifornii, dokázal niekoho znova nakaziť,“ povedala Stacia Wymanová, americká vedkyňa z Inštitútu pre inovatívnu genomiku na Kalifornskej univerzite. „Virálna nálož tej osoby bola veľmi vysoká,“ dodala Wymanová.

V jednom súbore 95 vírusových genómov zhromaždených od 4. novembra do 21. januára zistili výskumníci zo spomínaného inštitútu 26 percent nového variantu CAL.20C.

Podľa výskumníkov v zdravotníckom centre Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles sa variant CAL.20C odlišuje od nákazlivejšieho zmutovaného variantu prvýkrát zisteného v Británii, známeho ako B.1.1.7 , ktorý sa teraz tiež šíri v Spojených štátoch.

Britský variant sa v južnej Kalifornii vyskytol „v ojedinelých prípadoch nákazy“ v okresoch Los Angeles, San Diego a San Bernardino, oznámili v stredu výskumníci v Cedars-Sinai. Naopak, variant CAL.20C bol zistený v 36,4 percenta prípadov, skúmaných v nedávnej štúdii vedcami v Cedars-Sinai. O variante CAL.20C sa toho ešte veľmi veľa nevie, ale vládnu obavy, že môže byť tiež nákazlivejší. (tas­r)

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus