Referendum majú pod palcom neznámi ľudia

Zber podpisov na vyhlásenie referenda o predčasných voľbách sa oficiálne začal. Súčasťou petičného výboru nie je žiadny politik.

07.02.2021 09:41
debata (442)

No líder strany Hlas Peter Pellegrini avizuje pomoc pri zbere podpisov, predseda strany Smer Robert Fico chce občanom posielať do schránok obálky s petičnými hárkami.

„Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa voľby do Národnej rady SR vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?“

Taká je referendová otázka, ktorú schválil petičný výbor. Informoval o tom cez TASR Ervin Erdélyi, ktorý je na internetovej stránke referenda vedený ako zastupujúca osoba.

Výbor, ktorý vznikol podľa Erdélyiho na základe iniciatívy politických strán, spoločenských a profesijných organizácií či zástupcov tretieho sektora, by mal urobiť aj záverečnú kontrolu a spočítanie hárkov. Podľa Fica sú v petičnom výbore ďalší traja ľudia.

VIDEO: Pellegrini o referende.

Video

Pellegriniho strana chce aktívne spolupracovať pri zbere podpisov, nielen vyzývať ľudí na účasť. Verí, že sa podarí vyzbierať potrebné podpisy. Okrem Pellegriniho a Fica sa k referendu prihlásila mimoparlamentná SNS.

Fico tvrdí, že v referende sa budú dať využiť aj podpisy, ktoré národniari vyzbierali v rámci petičnej akcie, ktorá sa začala ešte minulý rok. Smer mieni rozposielať občanom petičné hárky za referendum aj s menšou obálkou so zaplateným poštovným. Strana uhradí tlač a distribúciu do schránok aj spätné poštovné.

VIDEO: Fico o dohode na petícii o referende.

Video

Podľa ústavy možno referendom rozhodnúť „o dôležitých otázkach verejného záujmu“. Keď bude mať petičných výbor vyzbieraných aspoň 350–tisíc podpisov, referendum vyhlási prezidentka. Uskutočniť by sa malo do 90 dní od jeho vyhlásenia.

Aby bol výsledok referenda platný, je nevyhnutná účasť aspoň nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov, teda vyše dvoch miliónov ľudí. S otázkou musí súhlasiť nadpolovičná väčšina účastníkov referenda. Na Slovensku sa zatiaľ konalo osem referend. Platné bolo však len jedno – týkajúce sa vstupu do Európskej únie.

© Autorské práva vyhradené

442 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum o predčasných voľbách