Žiaci a študenti sa po niekoľkých mesiacoch vrátili do lavíc (galéria)

Niektoré školy v pondelok otvorili svoje brány. Ide najmä o materské školy, prvý stupeň základných škôl a končiace ročníky stredných škôl.

08.02.2021 12:51 , aktualizované: 14:10
SR školstvo skoly21 školy otvorenie koronavírus... Foto: ,
Žiaci 3. ročníka v triede Základnej školy Kúpeľná 2 v Prešove.
debata (9)

Školy sa ale nemohli otvoriť v deviatich čiernych okresoch – Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Trnava a Žiar nad Hronom.

Z viacerých miest však už avizovali, že školy neotvoria, aj keď môžu. Dôvodom je obava zo šírenia ochorenia COVID-19 medzi školákmi. Školy zostali zatvorené napríklad v Bratislave, Košiciach.

Študentky sa preukazujú negatívny testom na...
Obnovené vyučovanie v jednej z tried Strednej...
+13Študentky sa preukazujú negatívny testom na...

Do lavíc sa mohli vrátiť aj žiaci špeciálnych materských školách a materských školách pri zdravotníckych zariadeniach. Do škôl sa môžu vrátiť aj školáci na druhom stupni základných škôl, ale maximálne 5 žiakov na jedného pedagogického zamestnanca.

Školáci môžu opäť zasadnúť aj do lavíc v základných školách pri zdravotníckych zariadeniach, špeciálnych základných školách, stredných zdravotníckych školách.

V otvorených materských a základných školách sa vyžaduje test zamestnancov a zákonného zástupcu, deti sa testovať nemusia. V posledných ročníkoch stredných škôl je nevyhnutný negatívny test pre zamestnancov a žiakov. Platnosť testu je sedem kalendárnych dní.

Školy sa okrem celoštátneho COVID automatu riadia aj COVID školským semaforom. Z materiálu rezortu školstva Návrat do škôl 2021 vyplýva, že školy od 8. februára majú opäť povinnosť hlásiť zatváranie a otváranie škôl či tried na ministerstvo školstva, podobne ako na jeseň 2020.

Rezort zoznam nemá

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zatiaľ neeviduje zoznam škôl, ktoré sa k pondelku otvorili. Uviedol odbor komunikácie rezortu školstva s tým, že je to skôr otázka na jednotlivých zriaďovateľov.

„Ministerstvo školstva však aktualizovalo online formulár s názvom COVID školský semafor, v ktorom doplnilo otázky týkajúce sa aktuálneho otvorenia,“ poznamenal rezort. Zároveň prosí riaditeľov základných škôl o vyplnenie a nahlásenie danej situácie, aby malo ministerstvo objektívny pohľad na aktuálny stav.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #otvorenie škôl